Beginnen met paleo

Beginnen met paleo

Je hebt last van hardnekkig overgewicht, spijsverteringsproblemen, een chronische ziekte, of misschien wil je gewoon gezonder en sterker worden. Je hebt gehoord over paleo en wilt dit gaan proberen. Maar wat is paleo exact? Wat kun je wel eten en wat niet? En hoe begin je?

Paleo is ‘voeding geschikt voor mensen’

Om maar met de deur in huis te vallen: er bestaat niet ‘één paleo eetpatroon’. Nu niet en ook in de oertijd niet. Volken uit verschillende delen van de wereld aten zeer verschillende diëten. Sommige volken aten grote hoeveelheden vis, andere met name knollen, en alles daar tussenin.

Als we het nu over een paleodieet hebben, dan is een goede omschrijving ‘voeding geschikt voor mensen’. De exacte invulling daarvan zal per persoon verschillen. De één doet het beter op minder koolhydraten, voor de ander is het belangrijk om bepaalde voeding weg te laten in verband met voedselintoleranties. En zo is het voor iedereen belangrijk om je eigen variant van het paleodieet te vinden waar je het goed op doet.

Dit is de basis van een paleo dieet, wat laat je weg en wat eet je wel:

Wat is paleo

Zuivel valt in het ‘grijze’ paleogebied. Veel mensen die een paleo eetpatroon volgen, eten bijvoorbeeld wel ghee en boter. Strikt genomen valt het niet binnen een paleodieet, maar als je zeker weet dat je goed tegen zuivel kan, is er zeker wat voor te zeggen om volvette, kwalitatief goede, liefst gefermenteerde zuivel aan je dieet toe te voegen.

Wat je *toevoegt* aan je eetpatroon is denk ik net zo belangrijk als wat je *weglaat* in een paleodieet. Denk hierbij aan:

  • Zelfgetrokken bouillon
  • Vette vis en schaaldieren
  • Gefermenteerde groente
  • Orgaanvlees

En vergeet ook niet de gezonde vetten te gebruiken bij het koken!

In drie stappen naar paleo

Mijn motto voor het veranderen van je dieet is: toevoegen in plaats van weghalen. Als je voeding gaat schrappen, weet je namelijk niet wat je vervolgens dan wel gaat eten. En dat zorgt voor die klassieke momenten dat je trek hebt en je vertwijfeld in de keuken staat en niets kan bedenken wat je kan eten dat geschikt is binnen je nieuwe eetpatroon. 

Maar als je nieuwe lekkere recepten gaat *toevoegen* aan je repertoire, gaat de overgang naar een nieuw eetpatroon veel natuurlijker. 

Dus dat is wat we vandaag gaan doen :-) 

Pak om te beginnen een groot vel papier of kruip achter je computer om een lijst te gaan maken met voeding die past binnen een paleo eetpatroon. Maak verschillende kopjes met: ‘ontbijt’, ‘lunch’, ‘avondeten’ en ‘snacks’.

Hieronder beschrijf ik drie stappen om te starten met een paleo eetpatroon. Bij iedere stap kun je nieuwe recepten en ideeën aan je lijst toevoegen. Als je klaar bent, heb je een lijst met recepten waar je een weekmenu uit kunt opstellen!

Stap 1: Wat is nu al paleo in jouw keuken?

Kijk eens goed naar de voorraadkast. Wat past al binnen een paleo eetpatroon? Haal alles eruit wat er niet in past. Kijk hierbij goed naar de ingrediëntenlijsten - toegevoegde suiker, maar ook tarwe en soja zitten in de gekste dingen waar je het niet in zou verwachten.

Je hoeft het nog niet gelijk weg te gooien, maar zet het ergens waar het minder makkelijk voor het grijpen staat zodat je het vanzelf steeds minder gaat gebruiken. En zet alles dat wel paleo is makkelijk voor het grijpen.

Doe hetzelfde met de ijskast. Verhuis alles wat niet paleo is naar een achteraf plekje in de ijskast en vind een prominente plek voor alles dat wel binnen je nieuwe eetpatroon past.

Kijk vervolgens naar de recepten die je dagelijks maakt. Wat is al paleo? Eet je iedere ochtend fruit als tussendoortje? Score! Houd je van gebakken kippenpootjes? Nog een score! Dat is allebei paleo :-)

Een goede invalshoek voor je maaltijden is om als lunch je favoriete salade te eten, of een kom goed gevulde soep. Voor ontbijt kun je als basis ei kiezen en daarmee variëren, van omelet tot roerei. Aangevuld met wat groente en fruit heb je een heerlijk ontbijt. Hier kun je nog veel meer tips lezen over hoe je een gezond en lekker paleo ontbijt kunt maken. En voor het avondeten kun je vlees of vis eten met groente eten. In plaats van aardappels, rijst of pasta die je er vroeger bij at, kies je nu voor extra groente of een salade erbij. Denk hierbij ook aan zetmeelrijke groente, vooral als je wat meer koolhydraten wilt eten.

Voeg aan je lijst al je favoriete etenswaren en recepten toe die paleo zijn en die je graag eet. Dat is een mooi begin voor een basis van een nieuw eetpatroon.

Stap 2: Wat is makkelijk paleo te maken?

De volgende stap is kijken naar de recepten die makkelijk paleo te maken zijn. Wat tips om je op weg te helpen: Pasta en rijst passen niet binnen een paleodieet, als vervanging kun groente noodles gebruiken in plaats van pasta en bloemkool die je klein hakt in de keukenmachine in plaats van rijst. Gerechten die voornamelijk uit groente of vlees bestaan lenen zich goed om te 'paleoficeren'. Neem bijvoorbeeld je favoriete wokschotel en gebruik een combinatie van specerijen, vissaus en coconut aminos in plaats van een kant-en-klare kruidenmix. Of probeer eens een recept voor gehaktballetjes zonder paneermeel.

Op internet kun je veel tips vinden voor vervanging van jouw favorieten. Als je bijvoorbeeld graag eiersalade met mayonaise erdoor eet, google dan eens op ‘paleo mayonaise’. Op die manier kun je heel veel vervangers vinden. Kijk vooral ook op Pinterest, daar kun je veel recepten vinden.

Een andere manier om je ingrediënten meer paleo te maken is om goed de etiketten te lezen. Als je bijvoorbeeld van gedroogd fruit als snack houdt, dan kun je daar versies van vinden met allerlei ongezonde toevoegingen zoals suiker, maar er zijn ook merken waar geen suiker aan toegevoegd is. Een beetje speurwerk in de supermarkt kan dan goed helpen.

Als het goed is heb je nu flink wat ‘gepaleoficeerde’ gerechten om aan je lijst toe te voegen.

Stap 3: Voeg nieuwe recepten en ingrediënten toe

Die voorraadkast werd in stap 1 waarschijnlijk erg leeg... Gebruik de lege planken om nieuwe ingrediënten in te slaan. Als je iedere keer als je boodschappen doet iets nieuws meeneemt, heb je al snel een voorraadkast vol. Ideeën voor in een paleo voorraadkast:

  • gedroogd fruit (dadels worden in veel recepten gebruikt, mango/appel/banaan/rozijnen zijn lekker als snack)
  • gelatinepoeder
  • amandelmeel en kokosmeel
  • baking soda
  • vanille extract
  • cacaopoeder
  • zeer pure chocolade
  • fruit
  • gedroogd vlees
  • eieren
  • kruiden en specerijen
  • kokosolie
  • etc.

Doe hetzelfde voor de ijskast, vul deze met vlees, vis, schaaldieren, groente, fruit, ghee/boter (als zuivel binnen jullie eetpatroon past).

Met al deze gezonde paleo ingrediënten wordt het koken veel makkelijker.

Vervolgens ga je er eens goed voor zitten en kijk je op je lijst waar de ‘witte gaten’ nog zitten. Heb je al wel wat ideeën verzameld voor de lunch, maar nog geen ideeën voor snacks? Google dan eens op ‘paleo snacks’, dan vind je vast genoeg inspiratie. 

Een andere inspiratiebron zijn de verschillende Nederlandstalige paleokookboeken die verkrijgbaar zijn en ook allerlei Nederlandstalige paleoblogs waar je goede recepten kunt vinden. Als het lezen van Engelstalige recepten geen probleem is, opent dat ook nog een enorme bron voor inspiratie. Op mijn Pinterest borden heb ik al een heleboel recepten verzameld.

Je kunt bij het zoeken naar paleorecepten oude favorieten als uitgangspunt nemen. Vind je bijvoorbeeld crackers lekker als snack? Zoek dan een recept voor paleo crackers. Houd je van aardappelpuree, probeer dan eens bloemkoolpuree.

Met 2-3 ontbijtrecepten en 3-4 ideeën voor lunches en 5-7 recepten voor avondeten, heb je al voldoende om te starten. Als je daarna iedere week één of twee nieuwe recepten probeert, heb je binnen een mum van tijd een heel nieuw repertoire aan recepten opgebouwd.

Kijk tenslotte eens goed naar je lijst en controleer of alle drie de macronutriënten - vet, koolhydraten en proteïne - op je lijstje vertegenwoordigd zijn. Zoek je nog inspiratie voor één van deze macronutriënten? In deze blogpost vind je heel veel ideeën voor vetten, koolhydraten of proteïnes die je kunt gebruiken voor ontbijt, lunch of snacks.

Dat is het! Als het goed is heb je nu een goed gevulde lijst met paleo gerechten waarmee je een menu kunt samenstellen :-)

Menuplanning

Als je al een tijdje gewend bent aan een bepaalde manier van eten, dan is het makkelijk om ter plekke te bedenken wat je gaat eten en met boodschappen vooral de basisingrediënten mee te nemen die je vaak gebruikt. Maar persoonlijk vind ik dat niet fijn werken als ik mijn dieet drastisch aanpas.

Ik maak dan in het begin uitgebreide menu’s voor de komende week. Helemaal in het begin zet ik daar zelfs alle maaltijden op: ontbijt, lunch, avondeten en twee keer een snack. Op een gegeven moment begint de manier van eten gewoonte te worden en dan plan ik steeds minder.

Als je een menu opstelt, neem dan ook maaltijden op die je makkelijk van tevoren in grotere hoeveelheden kunt maken en dan kunt invriezen. Denk hierbij aan dingen als soep, hamburgertjes, stoofpotjes, muffins of sauzen. Als je in het weekend wat tijd uittrekt om dit soort dingen te maken en in te vriezen, kun je op drukke dagen makkelijk terugvallen op je vriezerinhoud.

Dus pak nu de lijst die je in drie stappen hebt opgesteld en ga aan de slag! :-)

En nu jij!

Een boodschappenlijstje maken, een pan bouillon opzetten, een lekker ontbijtrecept zoeken... Wat kun jij *nu* doen om een stap te maken naar een paleo eetpatroon?

 

Ben je op zoek naar een persoonlijk plan van aanpak voor een paleodieet dat toegesneden is op jouw specifieke situatie? Boek dan je Health Detective Strategie Sessie!

Interessant artikel? Meld je gratis aan en mis niets meer!

Chronisch ziek of een auto-immuunziekte? Het paleo auto-immuun protocol helpt!

Chronisch ziek of een auto-immuunziekte? Het paleo auto-immuun protocol helpt!

Eigenlijk had ik deze blog ook ‘hoop’ kunnen noemen. Of ‘neem het heft in eigen handen’. Of ‘ik wil mijn leven terug’. Dat is namelijk wat het paleo auto-immuun protocol mensen biedt.

Heb je een chronische of auto-immuunziekte? Of ken je iemand die dit heeft? Dan is deze blogpost voor jou bedoeld.

Wat is het paleo auto-immuun protocol?

Het paleo auto-immuun protocol (AIP) is een variant van de paleo levenswijze. Paleo is een manier van eten en leven die zeer gezond is en goed past bij wat een menselijk lichaam nodig heeft. Paleo is dus niet het nadoen wat mensen in de oertijd deden en aten ;-) 

Voor de meeste mensen is overgaan naar een paleo levenswijze genoeg om zich fitter te voelen dan ooit tevoren. Sommige mensen hebben echter nog wat extra nodig. Dat is wanneer het paleo AIP om de hoek komt kijken.

Paleo AIP is een iets striktere variant van paleo. Bij paleo AIP laat je voeding weg die je darmwand beschadigt, darmflora uit balans brengt, je hormoonhuishouding in de war schopt en ontstekingsreacties bevordert. Je voegt voeding toe die helpt bij het herstellen van vitamine- en mineralentekorten, je darmwand en darmflora helpt herstellen, die ontstekingsreacties vermindert en je immuunsysteem en hormoonhuishouding weer in balans brengt.

Naast het dieet is er binnen het paleo AIP aandacht voor andere aspecten van je levenswijze. Daar zal ik zo meer over vertellen, maar eerst geef ik antwoord op de vraag voor wie het AIP bedoeld is.

Voor wie is het AIP bedoeld?

Laat ik beginnen met voor wie het paleo auto-immuun protocol niet bedoeld is. Het is niet bedoeld voor mensen die ‘gewoon’ gezonder willen worden, willen afvallen of last hebben van gezondheidsproblemen zoals IBS, voedselintoleranties, infecties etc. In dat geval begin je met ‘standaard’ paleo en kijk je of dat voldoende is om je beter te voelen. Zoniet, dan kun je altijd daarna de stap maken naar het paleo AIP.

Het paleo AIP is bedoeld voor mensen met een chronische of auto-immuunziekte. Ook in dat geval is het trouwens goed om te beginnen met ‘standaard’ paleo, want de overgang van een standaard Nederlands dieet naar paleo AIP is wel erg groot ;-) En je weet maar nooit, misschien is alleen paleo wel genoeg om je beter te voelen!

Het paleo AIP is ook uitstekend te gebruiken als eliminatie/provocatiedieet. Het laat de meest voorkomende allergenen weg, dus als je een maand lang het paleo AIP volgt en vervolgens langzaam en één-voor-één de weggelaten voeding weer herintroduceert, ben je goed op weg met het in kaart brengen van eventuele voedselintoleranties.

Uit welke onderdelen bestaat het AIP?

Het paleo auto-immuun protocol heet opzettelijk een ‘protocol’ en niet een ‘dieet’. Het bestaat naast voeding uit ideeën over slapen, stressvermindering, beweging en zonlicht. Laten we ze allemaal eens nalopen.

Zonlicht
Zonlicht speelt een belangrijke rol in het AIP om twee redenen. Ten eerste heb je zonlicht nodig om op een gezonde manier voldoende vitamine D te kunnen aanmaken. Vitamine D is ontzettend belangrijk voor je gezondheid, zo goed als iedere lichaamscel in je lichaam heeft een receptor voor vitamine D!

Daarnaast is zonlicht zeer belangrijk omdat het helpt bij het reguleren van je dag-en-nachtritme. Dat is een belangrijke stap in het verbeteren van je hormoonhuishouding en daarmee noodzakelijk bij het herstellen van een chronische of auto-immuunziekte.

Slapen
Niet genoeg slapen en een slechte nachtrust zorgen voor ontstekingsreacties, en zorgen ervoor dat je lichaam niet goed in staat is om reparatie en onderhoudswerkzaamheden uit te voeren. Als je wilt herstellen van een chronische of auto-immuunziekte heb je zeker 7-10 goede slaap per nacht nodig.

Stressreductie
Stress heeft een enorme invloed op het verloop van je ziekte. Ik denk dat iedereen wel zal herkennen dat je in tijden van stress opeens een verslechtering van je ziekte doormaakt. Ik denk dat het verminderen van stress en het beter om leren gaan met stress nog belangrijker zijn dan het verbeteren van je voeding!

Onder dit kopje schaar ik ook zaken als spelen en het hebben van sociale contacten, heel belangrijk om je goed te voelen :-)

Voeding
De basis van het paleo AIP is het ‘standaard’ paleodieet waarbij je granen, peulvruchten, suiker, ongezonde olie/vet, en zuivel weglaat. Daar bovenop laat je ook de volgende voeding weg uit je dieet:

  • Eieren
  • Noten en zaden (en dus ook koffie, chocolade of specerijen van zaden)
  • Nachtschades (tomaat, aardappel, aubergine, paprika, rode peper en specerijen op basis van nachtschades zoals chilipoeder of paprikapoeder)
  • Alcohol en NSAID’s (aspirine of ibuprofen)

En voor iedereen met orthorexia neigingen: dat bovenstaand lijstje voeding problemen kan opleveren voor mensen met een chronische of auto-immuunziekte betekent niet dat het ongezonde voeding is! Het verschil is of je een goed werkende of lekkende darm hebt. Blijf dus vooral gewoon een gekookt eitje eten als je geen paleo AIP volgt :-)

Er is ook voeding die je juist *toevoegt* aan je dieet om je darmflora en darmwand te herstellen en om de ontstekingsreacties in je lichaam te verminderen. Denk hierbij aan gefermenteerde groente, zelfgetrokken bottenbouillon en vette vis.

Beweging
Lichaamsbeweging is nodig om je hormoonhuishouding te verbeteren en helpt je immuunsysteem. Maar zoals iedereen die een chronische of auto-immuunziekte heeft weet, niet iedere vorm van lichaamsbeweging helpt. Als je te intensief sport is dat alleen maar een extra belasting op je hormoonhuishouding en immuunsysteem. Het gaat in het AIP om weinig intensieve lichaamsbeweging zoals wandelen of yoga.

Hoe pak je het AIP aan?

Ik raad eigenlijk niemand aan om in één keer van een standaard Nederlands dieet naar het paleo auto-immuun protocol over te stappen. Begin vooral eerst met ‘standaard’ paleo, dat is ten eerste al een heel grote stap en bovendien is het misschien al wel genoeg om je beter te voelen. Als het AIP niet nodig is, is dat alleen maar mooi, want het is echt een behoorlijk strikt dieet. Ik eet nu al ruim een half jaar zo en het went wel, maar echt handig of leuk vind ik het niet. En ik ben echt geen watje wat diëten betreft ;-)

Het is de bedoeling dat je als je je weer beter voelt langzaam en één-voor-één allerlei voeding weer gaat herintroduceren. 

Binnenkort zal ik een paleo AIP crash course via mijn website aanbieden. Neem contact met mij op als je hier vragen over hebt. En wil je hierover op de hoogte gehouden worden? Schrijf je dan in voor de gratis wekelijkse nieuwsbrief.

Een krachtig medicijn tegen chronische en auto-immuunziektes

Ik wil ten slotte benadrukken dat ik het hier niet heb over ‘zomaar je gezondheid wat verbeteren’. Het paleo AIP is een *zeer* krachtig middel en voor sommige mensen heeft het hun leven gered. Er zijn al zeer veel succesverhalen, bijvoorbeeld hier, hier, hier, hier, hier of hier.

En daarmee komen we weer terug waar ik deze blogpost mee begon. Hoop :-) Heb jij een chronische of auto-immuunziekte? Helpen medicijnen alleen om de symptomen te verminderen? Wil je je weer gezond en fit voelen? Ik hoop dat ik je met deze blogpost op het spoor heb gebracht zodat ook jij weer kunt herstellen.

En nu jij!

Wat denk je, zou het paleo auto-immuun protocol jou ook kunnen helpen?

 

P.S. Heb je hierbij hulp nodig? Met de Health Detective Strategie Sessie help ik je om een persoonlijk plan van aanpak op te stellen!

P.P.S. Kom morgen en overmorgen nog een kijkje nemen voor twee extra artikelen over het paleo auto-immuun protocol. Morgen een praktische gids voor kruiden op het paleo AIP en overmorgen mijn favoriete Nederlandstalige en Engelstalige blogs over AIP!

Interessant artikel? Meld je gratis aan en mis niets meer!

Paleo voor kinderen - In drie stappen naar een paleo eetpatroon voor je kinderen!

Paleo voor kinderen bloghop

Gisteren las je het antwoord op de vraag of paleo geschikt is voor kinderen. Nu we dat uit de weg hebben, rijst wellicht de volgende vraag: Hoe start je dan? De beslissing om paleo te gaan eten om mijn gezondheid te verbeteren, was voor mezelf snel genomen en ook redelijk makkelijk uit te voeren. Ik was namelijk zeer gemotiveerd om me aan het nieuwe eetpatroon te houden omdat ik me heel graag beter wilde voelen.

Maar voor mijn kinderen is dat heel anders. Zij eten graag dingen die ze gewend zijn te eten en zijn niet zo eenvoudig te bewegen iets nieuws uit te proberen. Mijn oudste is zelfs een *zeer* kieskeurige eter die heel weinig verschillende soorten voedsel eet.

Hoe start je een paleo eetpatroon met je kinderen zonder een familiecrisis te veroorzaken? Vandaag deel ik graag mijn beste tips zodat jij ook op een leuke manier met je kinderen aan de slag kan!

Wat is je doel?

Als je een grote verandering wilt doorvoeren in je leven is het altijd heel belangrijk om je doel goed voor ogen te houden. In het geval van paleo is dat waarschijnlijk dat je graag wilt dat je kinderen gezond blijven (of worden).

Gezondheid bereik je niet alleen met een gezonde voeding. Een paleo levenswijze bestaat dan ook uit meer dan alleen een dieet. Andere aspecten van een gezonde paleo levenswijze voor je kinderen zijn voldoende lichaamsbeweging, stressvermindering, lekker veel zonlicht krijgen, goed slapen en samen spelen en aandacht voor je kind hebben.

Als je van plan bent om over te gaan op een paleo eetpatroon, denk dan vooral ook aan deze andere aspecten van een paleo levenswijze. Daar hebben je kinderen ook echt veel baat bij.

En let wel op: stress is zeer ongezond voor je. Stress is ongezonder dan een softijsje, een keer wat later naar bed gaan of een middag op de bank hangen, dus maak er geen strijd van! Probeer de veranderingen op een voor jouw kind zo aantrekkelijk mogelijke manier door te voeren.

Jij eerst!

Goed, wat is dan de beste eerste stap op weg naar een paleo eetpatroon? Het antwoord is simpel: jij eerst! :-) Ik bedoel daarmee dat je het beste zelf eerst kunt beginnen met je eigen eetpatroon aan te passen.

Een paleo eetpatroon is namelijk heel anders dan de meeste gezinnen gewend zijn. Dat betekent dat je in het begin veel nieuwe dingen zult leren. Je maakt het voor jezelf veel makkelijker als je de eerste basis al onder de knie hebt voordat je je kinderen erbij betrekt.

Je zult onder andere veel meer zelf gaan koken dan je eerder gewend was, de meeste kant-en-klare producten zijn ongeschikt binnen een paleo eetpatroon dus daar zul je alternatieven voor moeten zoeken, je zult nieuwe ingrediënten gaan gebruiken (iemand trek in een stukje lever? ;-) ) en nieuwe kooktechnieken zoals fermenteren. Je zult een nieuw repertoire aan snelle en lekkere recepten moeten vinden.

Je maakt het jezelf een stuk makkelijker als je hier wat meer ervaring mee hebt opgedaan voordat je je kinderen aan een paleo eetpatroon probeert te wennen. Maar stel dat je een heerlijke paleo chocoladetaart of een geurige stoofschotel hebt gemaakt en je kinderen willen proeven, dan is dat natuurlijk mooi meegenomen!

Je kunt zelf bepalen wanneer je de stap wilt nemen om je kinderen er meer in te betrekken. In zijn algemeen zou ik er ongeveer een maand voor uittrekken om zelf te experimenteren voor je de rest van het gezin erin mee probeert te nemen.

In drie stappen naar een paleo eetpatroon

Paleo voor kinderen - In drie stappen naar een paleo eetpatroon met je kinderen!

Mijn motto voor het veranderen van je dieet is: toevoegen in plaats van weghalen. In mijn zoektocht naar wat mij kon helpen in mijn gezondheid heb ik al veel diëten uitgeprobeerd. En inmiddels heb ik ook al veel andere moeders geholpen bij het aanpassen van hun eetpatroon. De beste tip om er geen stress van te krijgen is om lekkere nieuwe recepten aan je eetpatroon toe te voegen in plaats van je te focussen op het schrappen van voeding.

Als je voeding gaat schrappen, weet je namelijk niet wat je vervolgens dan wel gaat eten. En dat zorgt voor die klassieke momenten dat je kind trek heeft en jij vertwijfeld in de keuken staat en niets kan bedenken wat hij kan eten dat geschikt is binnen jullie nieuwe eetpatroon. 

Maar als je nieuwe lekkere recepten gaat *toevoegen* aan jullie repertoire, gaat de overgang naar een nieuw eetpatroon veel natuurlijker. Dan is het meer van, “Ik heb een nieuwe stoofschotel met spekjes uitgeprobeerd, ruikt lekker hè?”, of “Ik heb vanochtend bananenbrood gebakken, wil je een stukje proeven?”. En minder van, “Nee, we eten geen pasta, want daar zitten granen in”, of “Nee, je mag geen koekje!”. Daar wordt niemand vrolijker van.

Hieronder beschrijf ik drie stappen om samen te starten met een paleo eetpatroon voor kinderen. Je kunt er vandaag nog mee aan de slag!

Stap 1: Wat is nu al paleo in jullie keuken?

Kijk eens goed naar jullie voorraadkast. Wat past al binnen een paleo eetpatroon? Haal alles eruit wat er niet in past. Je hoeft het nog niet gelijk weg te gooien, maar zet het ergens waar het minder makkelijk voor het grijpen staat zodat je het vanzelf steeds minder gaat gebruiken.

Doe hetzelfde met de ijskast. Verhuis alles wat niet paleo is naar een achteraf plekje in de ijskast en vind een prominente plek voor alles dat wel binnen jullie neiuwe eetpatroon past.

Kijk ook goed naar de recepten die je dagelijks maakt. Wat is al paleo? Eten jullie iedere ochtend wat fruit als tussendoortje? Score! Houden de kinderen van gebakken kippenpootjes? Nog een score! Dat is allebei paleo :-)

Maak een lijstje met favoriete etenswaren en recepten die paleo zijn en die je kinderen nu al lekker vinden. Dat is een mooi begin voor een basis van een nieuw eetpatroon.

Stap 2: Wat is makkelijk paleo te maken?

De volgende stap is kijken naar de recepten die makkelijk paleo te maken zijn. Gebruik in de wokschotel bijvoorbeeld een combinatie van specerijen, vissaus en coconut aminos in plaats van een kant-en-klare kruidenmix. Probeer een recept voor gehaktballetjes zonder paneermeel.

Op internet kun je veel tips vinden voor vervanging van jullie familiefavorieten. Als je kinderen graag eiersalade met mayonaise erdoor eten, google dan eens op ‘paleo mayonaise’. Op die manier kun je heel veel vervangers vinden. Kijk vooral ook op Pinterest, daar vind je ook veel recepten.

Een andere manier om je ingrediënten meer paleo te maken is om goed de etiketten te lezen. Als je kind bijvoorbeeld van gedroogd fruit als snack houdt, dan kun je daar versies van vinden met allerlei ongezonde toevoegingen zoals suiker, maar er zijn ook merken waar geen suiker aan toegevoegd is. Een beetje speurwerk in de supermarkt kan dan goed helpen.

Stap 3: Voeg nieuwe recepten en ingrediënten toe

Die voorraadkast werd in stap 1 waarschijnlijk erg leeg... Gebruik de lege planken om nieuwe ingrediënten in te slaan. Ideeën voor in een paleo voorraadkast:

  • gedroogd fruit (dadels worden in veel recepten gebruikt, mango/appel/banaan/rozijnen zijn lekker als snack)
  • gelatinepoeder
  • amandelmeel en kokosmeel
  • baking soda
  • vanille extract
  • cacaopoeder
  • zeer pure chocolade
  • fruit
  • gedroogd vlees
  • eieren
  • kruiden en specerijen
  • kokosolie
  • etc.

Doe hetzelfde voor de ijskast, vul deze met vlees, vis, schaaldieren, groente, fruit, ghee/boter (als zuivel binnen jullie eetpatroon past).

Met al deze gezonde paleo ingrediënten wordt het koken veel makkelijker. Vooral als je de tijd neemt om nieuwe paleorecepten aan je repertoire toe te voegen. Er zijn al verschillende Nederlandstalige paleokookboeken verkrijgbaar. Op paleoblogs kun je ook goede recepten vinden. 

Je kunt bij het zoeken naar paleorecepten oude favorieten van de kinderen als uitgangspunt nemen. Vinden ze crackers bijvoorbeeld lekker als snack? Zoek dan een recept voor paleo crackers. Houden ze van aardappelpuree, probeer dan eens bloemkoolpuree.

Pas wel op met kieskeurige eters, het smaakt allemaal toch echt anders, dus probeer de paleo crackers niet te verkopen als ‘gewone crackers’. Zodra ze de crackers zien en het ziet er niet uit zoals ze gewend zijn, willen ze dan vaak niet eens meer proeven. Noem het dan bijvoorbeeld toastjes in plaats van crackers, zodat het duidelijk is voor ze dat ze iets anders kunnen verwachten dan ze gewend waren.

Met bovenstaande stappen heb je een uitstekende basis gelegd voor een gezonder dieet. Morgen kijken we naar wat eenvoudige stappen om het nóg gezonder te maken. Bovendien geef ik slimme tips om de overgang naar een gezonder eetpatroon succesvol te kunnen maken.

Met dank aan Maaike Rijk voor het helpen editen! Je kunt Maaike's blogs lezen op paleo.nl.

Terug naar de Paleo voor kinderen themaweek.

Terug naar de Paleo voor kinderen bloghop.

Interessant artikel? Meld je gratis aan en mis niets meer!

Paleo voor kinderen - Is paleo wel geschikt voor kinderen?

Paleo voor kinderen bloghop

Jarenlang worstelde ik met gezondheidsproblemen. Al vroeg kreeg ik het idee dat mijn voeding hier een belangrijke rol in speelde en begon ik te experimenteren met allerlei diëten. Het gaat weer helemaal de goede kant op met mijn gezondheid sinds ik eerst met een GAPS dieet en vervolgens met een paleo autoimmuun protocol begon. 

Maar ik ben niet alleen, mijn gezin bestaat ook uit man en twee jonge kinderen. Juist voor onze kinderen vinden we het belangrijk dat ze zo gezond mogelijk eten zodat we ze een goede basis voor de toekomst kunnen meegeven. Dus eigenlijk willen we ze meenemen in onze nieuwe manier van eten.

Maar is een paleo levenswijze wel gezond voor kinderen? Laten we daar eerst eens goed naar kijken voordat we beginnen met het aanpassen van het eetpatroon van onze kinderen.

Zijn granen noodzakelijk voor kinderen?

In de schijf van vijf krijgen granen een prominente rol, ze hebben zelfs een hele eigen schijf :-) Ze zijn belangrijk vanwege:

  1. koolhydraten
  2. vezels
  3. vitamines en mineralen. 

Maar de vraag is, zijn granen noodzakelijk om deze voedingsstoffen voldoende binnen te krijgen? Of beter nog, zijn granen de beste bron voor deze voedingsstoffen?

Nee en nee. Laten we ze alledrie eens kort aflopen. 

Koolhydraten vind je in heel veel voedingsstoffen. Koolhydraten zitten in fruit, honing, knollen zoals pastinaak en in alle soorten groente, denk aan pompoen, tomaat, etc. Allemaal gezonde voedingsmiddelen die passen binnen een paleo eetpatroon.

Paleo voor kinderen - Is paleo wel geschikt voor kinderen?

Granen bevatten vezels, maar niet alle vezels zijn hetzelfde. Groente en fruit bevatten ook vezels, maar dan gezondere varianten dan in granen.

In granen zitten vitamines en mineralen, maar deze zitten ook in groente, fruit, vlees, vis en zeevruchten. En in de meeste hiervan zelfs veel meer dan in granen! Daarnaast zitten er in granen stoffen die de opname van de vitamines en mineralen moeilijker maken waardoor je ze helemaal niet eens goed kunt opnemen.

Bovendien: In granen zitten stofjes die bij veel mensen de darmwand zoveel irriteren dat deze erdoor beschadigd raakt. Met allerlei ongewenste gevolgen voor je gezondheid.

Conclusie: De voedingsstoffen koolhydraten, vezels en vitamines/mineralen zijn belangrijk voor kinderen in de groei, maar er zijn allerlei bronnen waar deze voedingsstoffen meer in zitten dan in granen. Dus zolang je de granen in je dieet vervangt door gezonde voeding, zoals groente, fruit, eieren, vlees, vis, noten en zaden, zal de totale voedingswaarde van het dieet van je kind juist *hoger* worden als je kind geen granen meer eet.

Krijg je zonder zuivel een calciumtekort?

Ouders wordt altijd op het hart gedrukt dat kinderen in de groei veel calcium nodig hebben voor een gezonde botgroei. En daarom wordt aangeraden je kinderen iedere dag zuivelproducten te geven. Als je paleo gaat eten zonder zuivel, krijgen je kinderen dan wel genoeg calcium binnen?

Voordat je jezelf afvraagt of een dieet zonder zuivel wel gezond is, is het belangrijk om te onderzoeken of het wel nodig is om zuivel uit het dieet van je kinderen te schrappen. Zuivel hoort binnen paleo tot het ‘grijze gebied’. Als je kinderen zuivel goed kunnen verteren en niet intolerant zijn, kunnen ze prima zuivel blijven eten. Let dan wel op de kwaliteit van de zuivel, kies voor biologisch, vol vet en het liefst van grasgevoerde koeien (of geiten etc.).

Als je zuivel een tijdje hebt geëlimineerd en je kind er vervolgens niet goed op reageert als je het weer introduceert, dan kan hij/zij het beter niet eten. Hoe voorkom je dan een tekort aan calcium?

Calcium zit niet alleen in zuivel, maar ook in heel veel andere voeding. Een goed gebalanceerde paleo voeding levert voldoende calcium via onder andere groene bladgroente, orgaanvlees en bottenbouillon.

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat calcium in je lichaam samenwerkt met allerlei andere vitamines en mineralen. Om een goede bijdrage te leveren aan botgezondheid werkt calcium bijvoorbeeld samen met vitamine D en vitamine K2. Een te eenzijdige focus op de hoeveelheid calcium die je kinderen door hun voeding binnenkrijgen heeft daardoor niet veel zin. Beter is het om de *algehele* voedingswaarde van hun dieet te verhogen zodat ze van alle voedingsstoffen voldoende binnenkrijgen.

Bevat een paleo eetpatroon niet veel te veel vlees?

Het stereotype beeld van een paleo maaltijd is een groot bord vlees :-) Maar dat klopt niet. Eet je paleo, dan eet je vaak meer groente dan een vegetariër! Om te laten zien hoe je een paleodieet goed uitvoert, is er zelfs een hashtag voor gemaakt: #morevegetablesthanavegetarian. Kijk maar eens, dan zie je foto’s van realistische paleomaaltijden, en dat zijn geen borden vol vlees. Alhoewel, mijn kinderen doe je een groot plezier met een bordje vol vlees als avondeten! ;-)

Een goed gebalanceerd paleo eetpatroon voor kinderen bestaat uit groente, fruit, noten, zaden, eieren, kruiden, specerijen, gezonde vetten, en ja, ook vlees, vis en zeevruchten. Het is dus een veelzijdige voeding met veel ruimte voor variatie.

Voor de hoeveelheden is het belangrijk om goed te kijken naar waar je kind behoefte aan heeft. Als je kind een maaltijd op heeft met bijvoorbeeld vooral koolhydraten en al snel weer trek heeft, probeer de volgende keer dan wat meer proteïne aan de maaltijd toe te voegen. Experimenteer op die manier met de hoeveelheden vet, koolhydraten en proteïne. Waar *jouw* kind behoefte aan heeft staat daarbij voorop, het ene kind is immers het andere kind niet. Hoe actief je kind is, heeft bijvoorbeeld een grote invloed op zijn behoefte aan koolhydraten.

Voedingswaarde staat binnen een paleo eetpatroon voorop

Paleo is een zeer gezonde manier van eten. Eén van de belangrijkste ideeën binnen paleo is het verhogen van de voedingswaarde van je voeding. Daarom wordt er veel gesproken over de kwaliteit van voeding zoals vlees van wel of niet grasgevoerde runderen. En wordt er goed nagedacht over hoe het voedsel is bewerkt, zoals er in het geval van zuivel wordt aangeraden om voor de vette variant te kiezen. Een ander goed voorbeeld van het verhogen van de voedingswaarde is het eten van orgaanvlees waarin enorm veel vitamines en mineralen zitten.

Een logisch gevolg hiervan is dat paleo zeer gezond is en alle voedingsstoffen bevat die een kind nodig heeft.

Zorg voor voldoende koolhydraten en vetten

Of een eetpatroon gezond is voor jou en je kind, heeft vooral te maken met de praktische invulling ervan. Als je een paleo levenswijze vertaalt naar de hele dag paleokoekjes eten, dan is dat geen grote verbetering ten opzichte van het standaard Nederlandse dieet.

Een gezonde invulling van een paleo eetpatroon voor kinderen is gevarieerd, let op de voedingswaarde van voedsel, en bevat voldoende koolhydraten en vetten.

Een paar tips:

  • Denk bij het samenstellen van iedere maaltijd aan alle drie de macronutriënten: proteïne, vet en koolhydraten.
  • Zorg dat je je kind voldoende calorieën aanbiedt. Vooral ouders die met paleo beginnen met als doel gewicht te verliezen, kunnen wel eens in de valkuil vallen om te weinig gezonde vetten aan het dieet toe te voegen.
  • Een andere valkuil is om te weinig koolhydraten te eten. Veel paleo’ers vertalen de paleo voedingsprincipes in een low carb dieet. In sommige gevallen kan dat heel nuttig zijn, maar kinderen hebben voldoende koolhydraten en vetten nodig voor energie en om te groeien.
  • Voorbeelden van gezonde vetten zijn: kokosolie, reuzel, eigeel, avocado, olijven, noten, boter en ghee (die laatste twee alleen als je zuivel goed kunt verdragen).
  • Voorbeelden van gezonde koolhydraten zijn: fruit, honing, zetmeelrijke groente zoals zoete aardappel of pastinaak, kokosmeel, wortel, gedroogd fruit.
  • Zorg dat je niet alleen voedsel schrapt, maar dat je ook gezonde paleorecepten verzamelt die iedereen in het gezin lekker vindt. Door te googlen en op Pinterest te kijken, kun je heel veel inspiratie vinden. Op mijn Pinterest houd ik ook een aantal borden bij speciaal voor kinderen.
  • Kinderen hebben vaak de neiging om van het ene op het andere moment *enorme* trek te krijgen en dan moeite te hebben om tot de volgende maaltijd te wachten. Ze hebben natuurlijk ook nog maar een kleine maag, maar hebben wel veel energie nodig voor de groei. Dus gezonde snacks zijn heel belangrijk om voor het grijpen te hebben. Als je dat niet hebt, dan zijn de ongezonde snacks wel heel aantrekkelijk in de ogen van een hongerig kind.

Ben jij ook klaar voor het paleo avontuur met je kinderen? Morgen zal ik ingaan op hoe je dat aanpakt zonder in een familiecrisis te belanden!

 

Met dank aan Maaike Rijk voor het helpen editen! Je kunt Maaike's blogs lezen op paleo.nl.

Terug naar de Paleo voor kinderen themaweek.

Terug naar de Paleo voor kinderen bloghop.

Interessant artikel? Meld je gratis aan en mis niets meer!

Wie wil er ook slimmer en beter sporten?

Slimmer en beter sporten

De Nederlandse Norm Gezond Bewegen voor volwassenen is om minimaal vijf keer in de week een half uur te bewegen. Maakt niet zoveel uit wat je doet, lopen, fietsen, zwemmen, als je maar beweegt. Het klinkt echt als het meest minimale dat iemand zou moeten doen toch? Maar bijna de helft van de Nederlanders haalt zelfs dat niet. Het kan nog erger, in de VS haalt meer dan de helft de norm niet!

Lichaamsbeweging ligt echter aan de basis van een goede gezondheid. Mensen zijn ervoor gemaakt om te lopen, dingen te tillen, een sprintje te trekken. Niet om te zitten :-) Bewegen beschermt ons tegen allerlei ziektes, waaronder de ‘chronic systemic inflammation’ die je te allen tijden wilt voorkomen :-)

Naar de sportschool dan maar voor een uurtje op de loopband? Nee. Dat kan slimmer en beter!

Een duidelijk plan voor lichaamsbeweging

De beste weergave van een goed gebalanceerd plan voor lichaamsbeweging vind ik deze piramide van Mark Sisson.

Mark Sisson's Fitness Piramide

Mark Sisson heeft nog veel meer goede info over lichaamsbeweging, dus ik zal hem in dit stukje nog een paar keer noemen!

Het plaatje is duidelijk, gezonde lichaamsbeweging bestaat uit drie onderdelen: lichte lichaamsbeweging, zware dingen tillen en sprinten.

Wat je hier niet tussen ziet staan is cardio. De reden is dat cardio niet de beste manier is om je gezondheid te verbeteren. Als je veel tijd in de sportschool op de loopband besteedt - ook wel chronische cardio genoemd - heeft het zelfs een hele lijst aan negatieve gevolgen voor je gezondheid. Chris Kresser maakte een opsomming van de negatieve gevolgen van te veel cardiotraining:

  • verhoogt oxidatieve schade
  • verhoogt ontstekingsreacties
  • vermindert de werking van het immuunsysteem
  • verlaagt vetmetabolisme
  • verstoort cortisolniveau’s
  • veroorzaakt neurodegeneratie (= schade aan je hersenen)

Geen chronische cardiotraining dus. Maar wat dan wel?

Stap 1: Lichte lichaamsbeweging

De basis van de piramide bestaat uit lichte lichaamsbeweging. Dat betekent lopen, fietsen, zwemmen op een rustig tempo, tuinieren, eigenlijk alles waarbij je beweegt, maar het niet heel inspannend is. Dit is waar men het in de Nederlandse Norm Gezond Bewegen ook over heeft. Deze norm raadt minimaal vijf keer per week een half uur aan. Dat is echt wel het absolute minimum, probeer vooral tussen de 3 - 5 uur per week te halen.

Een andere mooie maatstaf is het aantal stappen dat je per dag zet. Het advies is om gemiddeld 10.000 stappen per dag te lopen. De meeste mensen halen ongeveer iets meer dan 5000 stappen. Dat is wel zorgwekkend, want 5000 stappen en minder geldt al als een ‘sedentair bestaan’, oftewel: dan zit je te veel.

Zelf werk ik momenteel vooral aan dit niveau. Ik doe ook wel een beetje krachttraining, maar nu ik mijn conditie weer aan het opbouwen ben na jarenlang ziek te zijn geweest, richt ik me vooral op genoeg lopen. Een stappenteller vind ik daarbij een heel fijn hulpmiddel. Sommige mobiele telefoons hebben een stappenteller, je hebt er ook apps voor, of je kunt een aparte stappenteller kopen. Die laatste gebruik ik, een Fitbit. Voor mij werkt het als een goede motivatie om te zien hoe ik langzaam maar zeker meer stappen zet per dag. Bij gebrek aan een hond zeg ik wel eens tegen de kinderen, “Kom dan gaan we een stukje lopen, nog even de Fitbit uitlaten” ;-)

Stap 2: Krachttraining

Het volgende essentiële onderdeel van een goed en compleet lichaamsbewegingsprogramma is krachttraining. En daarbij bedoel ik heus niet zoveel trainen dat je op een bodybuilder begint te lijken - hoewel dat ook mag natuurlijk - maar ik bedoel je spieren goed trainen. Hoe ouder je wordt, des te belangrijker dit is. Krachttraining is namelijk uitermate geschikt om allerlei ouderdomskwaaltjes buiten de deur te houden.

Er zijn verschillende manieren om dit aan te pakken. Je kunt op een sportschool de daar aanwezige fitnessapparaten gebruiken. Of je kunt met wat apparaten thuis aan de slag. Een andere optie is zogenaamde ‘bodyweight training’. Hierbij gebruik je je eigen lichaamsgewicht in je training. Een bekend voorbeeld van een bodyweight oefening is een pushup. Maar er zijn ook nog allerlei andere bewegingen die weer andere spieren trainen. Het voordeel van bodyweigth training is dat je er geen apparaten voor nodig hebt, je kunt deze oefeningen overal doen. Wissel eens wat af en doe ze lekker buiten!

Op Mark Sisson’s website vind je een paar goede oefeningen om mee te beginnen, pushups, pullups, squats en planks. Hij laat per beweging in een filmpje zien hoe je de oefening uitvoert, wat de goede houding is en laat ook zien hoe je het kunt opbouwen vanaf heel eenvoudig voor de ongetrainden onder ons.

En als je wat meer uitdaging zoekt, Hier vind je een lijst met de 100 zwaarste bodyweight exercises :-)

Bekijk Mark Sisson’s filmpjes en begin er vandaag nog mee!

Stap 3: High Intensity Interval Training

De punt van de piramide bestaat uit High Intensity Interval Training, ook wel HIIT genoemd. Dit zijn kortdurende oefeningen waarin je je zo hard mogelijk inspant. Er zijn allerlei varianten, van het trekken van sprintjes tot zogenaamde tabata’s waarin je heel kort heel hard gaat, een paar seconden rust en dan weer zo hard mogelijk gaat.

Het belangrijkste voordeel van HIIT is dat het zeer effectief is. Het helpt enorm goed om je vetstofwisseling te verbeteren, stimuleert de aanmaak van mitochondria (energiefabriekjes van je lichaamscellen), verbetert insulinesensitiviteit, verlaagt je bloeddruk. Een belangrijke reden dat HIIT zo goed werkt, is dat het een *acute* stressor is in plaats van een chronische stressor. Sporten verbetert je conditie doordat het een stressor is voor je lichaam. In de rustperiode na het sporten, herstellen je spieren zich en tijdens dat herstel verbetert de structuur zodat je sterker wordt. Dus op zich is het goed om deze vorm van stress te doorstaan. Alleen is *chronische* stress een te grote belasting voor je lichaam. Je bent gemaakt voor acute stress. Dat geldt niet alleen voor psychische stress, maar dus ook voor de lichamelijke stress van sporten.

Een groot voordeel van HIIT is dat het maar kort duurt. Inclusief jezelf warm lopen/fietsen/etc. ben je in een minuut of 20 klaar.

Lees meer over HIIT op Dr. Mercola’s website, hij schrijft hier al jaren over.
Of een uitleg van Dr. Doug McGuff in een videoserie (Body by Science video 1 t/m 12).
Hier kun je een lijst vinden met tips om veilig te sprinten.

Een leuke combinatie is het doen van bodyweight oefeningen, maar dan zo snel mogelijk zodat je er een HIIT van maakt. Je kunt een dergelijke training gratis online volgen bij de Willeke Zorg Workout Club. Probeer het eens!

Let wel op als je chronisch ziek bent, want dan is HIIT niet altijd even geschikt voor je. Ook al zorgt HIIT voor acute stress in plaats van chronische stress, als je chronische ziek bent is ook dat te veel. Werk in dat geval vooral aan de basis van de piramide: lichte lichaamsbeweging en krachttraining. Goede opties voor lichaamsbeweging zijn yoga, tai chi, etc. En bewaar HIIT voor als je weer gezonder bent.

Stretchen en balans

Om je bewegingsprogramma helemaal compleet te maken, is het goed om er ook nog stretching en balansoefeningen in te verwerken. Daarom is het zo goed om iets als yoga te doen. Het heeft van alles in zich: spiertraining, balans, stretch en zelfs meditatie :-)

Met kleine stappen kom je er ook

Leidt je op dit moment vooral een zittend bestaan en klinkt bovenstaande allemaal erg ingewikkeld? Maak je geen zorgen, want met kleine stappen kom je er ook! Ga eens wat vaker in de lunchpauze naar buiten, maak na het avondeten nog een ommetje. Neem een keertje 10 minuten de tijd om wat krachttraining te doen, je hoeft er je huis niet voor uit en je hebt er geen apparaten voor nodig als je bodyweight oefeningen doet. Als je dan ook een keer een sprintje trekt naar het einde van de straat, dan ben je alles bij elkaar al een heel eind!

En nu jij!

Wat kun jij doen om slimmer en beter te sporten?

Interessant artikel? Meld je gratis aan en mis niets meer!

De veel gemaakte fout met het drinken van water

Hoeveel drinken is genoeg?

Te veel water drinken, kan dat? Het klinkt in eerste instantie bizar toch? Dat kan toch alleen als je ontzettend veel water drinkt? Of niet?

Vroeger dronk ik altijd en overal water. Bij het opstaan, op het werk, onderweg, bij het avondeten. Ik dacht dat het goed voor mijn gezondheid was om een paar liter water per dag te drinken. Maar is dat wel zo?

1,5 liter drinken per dag volgens het voedingscentrum: waarheid of mythe?

We krijgen al jaren het advies om 1,5 liter te drinken per dag. Waar komt dat advies eigenlijk vandaan? Dat is erg onduidelijk, maar er is in ieder geval geen wetenschappelijke basis voor. En dat is toch jammer, want meer - of minder - drinken dan je lichaam nodig heeft is niet onschuldig. Je moet ontzettend veel water drinken om acute klachten te krijgen, maar iedere dag een beetje te veel water - of te weinig - drinken kan al wel voor chronische klachten zorgen.

Je lichaam probeert een goede balans tussen elektrolyten en water in je lichaam te behouden. Die balans wordt beïnvloed door allerlei lichaamsprocessen en door wat en hoeveel je eet en drinkt. Bij te veel vocht moet je plassen, bij te weinig krijg je dorst.

Je behoefte aan water is heel persoonlijk en onder andere afhankelijk van:

  • Hoe actief je bent: als je je flink in het zweet werkt, heb je meer water nodig.
  • Het weer: is het warm en droog? Dan heb je meer water nodig dan als het koel en vochtig is.
  • Je eetpatroon: als je voeding eet met een hoog vochtpercentage, zoals fruit of soep, heb je minder extra drinken nodig.

Er zijn zoveel variabelen die bepalen hoeveel vocht je nodig hebt op een dag, dat het onzinnig is om dit te proberen te vertalen naar een aantal liters dat iedereen, iedere dag zou moeten drinken.

Veel water drinken helpt bij ontgiften: waarheid of mythe?

Je lever is je ‘ontgiftingsfabriek’. Hier worden afvalstoffen omgezet in vormen die daarna via je gal en nieren uitgescheiden kunnen worden. Meer water drinken zorgt er niet voor dat je lever beter gaat werken.

Als je je lever wilt ondersteunen, zorg dan dat het beschikt over de stoffen die het nodig heeft om de afvalstoffen onschadelijk te maken en gereed te maken om uitgescheiden te kunnen worden. Dat doe je bijvoorbeeld door... lever te eten! :-)

Als we het er toch over hebben, een goede spijsvertering helpt *enorm* bij ontgiften. En een belangrijke verbetering voor je spijsvertering is om niet te veel te drinken bij je eten. Vooral niet als je last hebt van te weinig maagzuur. Door te drinken tijdens maaltijden verdun je je maagzuur alleen maar verder en wordt het moeilijker om je eten te verteren.

Als je dorst hebt, ben je al uitgedroogd: waarheid of mythe?

Hier is geen wetenschappelijk bewijs voor. Integendeel, onderzoek wijst uit dat je lichaam al dorstsignalen af geeft ruim voordat er sprake is van uitdroging.

Een andere mythe is dat je zoveel zou moeten drinken dat je plas helemaal helder is. Maar dat hoeft ook al niet, met lichtgele plas is niets mis.

Naast helemaal heldere urine leren de ervaringen van veel mensen dat er nog een paar signalen zijn die erop kunnen wijzen dat je te veel water drinkt. Bijvoorbeeld als je koude handen en voeten krijgt of als je ‘s nachts regelmatig wakker wordt om te plassen.

Hoeveel moet je drinken?

Hoeveel je moet drinken is heel eenvoudig: drink als je dorst hebt! :-)

Het is onverstandig om te denken dat we slimmer kunnen zijn dan moeder natuur. Dorst bestaat niet voor niets. Het is een signaal om duidelijk te maken dat er meer vloeistoffen nodig zijn. Luister daar naar en je doet het perfect!

Zorg dan wel dat je niet wacht met drinken totdat je niet lekker wordt van de dorst. Dat is ook weer overdreven ;-) Vaak zijn mensen zo druk met van alles en nog wat, dat je allerlei lichaamssignalen mist. Zo heb ik zelf nogal de neiging om maar bezig te blijven net zolang tot ik zo nodig moet plassen dat ik naar de wc kan rennen. Dat valt niet bepaald in de categorie 'goed voor jezelf zorgen'. Zo is het ook met dorst. En netjes luisteren naar je dorstsignalen is dan een goede oefening en prima eerste stap om beter voor jezelf te zorgen.

Conclusie: je lichaam weet exact hoeveel vocht het nodig heeft, luister goed naar je signalen en je drinkt exact wat jij in jouw situatie nodig hebt. Precies genoeg, nooit te veel en nooit te weinig!

Wat kun je het beste drinken?

Zelf drink ik graag water, thee, soep, waterkefir of green juice. Andere gezonde opties zijn melkkefir, smoothies of kombucha. Wil je wat afwisseling? Op pinterest houd ik een bord bij met allerlei verschillende gezonde drankjes.

En nu jij!

Wat drink jij graag?

 

Interessant artikel? Meld je gratis aan en mis niets meer!

Paleo, SCD, GAPS, WAPF, autoimmuun protocol, wat is het en wat is het beste voor jou?

Paleo WAPF SCD GAPS primal autoimmuun protocol.jpg

Je wilt graag gezonder worden. Minder moe worden, afvallen naar een gezond gewicht, of misschien heb je zelfs een serieuze gezondheidsuitdaging waar je een oplossing voor zoekt. Er zijn allerlei diëten die beloven je hiermee te kunnen helpen. Paleo, primal, paleo autoimmuun protocol, WAPF, GAPS, SCD. Wat is wat, hoe kunnen deze diëten je helpen en welke keuze is de beste voor jou?

Ik vond het zelf erg moeilijk om een keuze te maken voor een aanpak om mijn gezondheidsproblemen te verhelpen. Ik heb daarin denk ik ook niet altijd de beste keuzes gemaakt waardoor herstel langer duurde. Na het lezen van deze blogpost zal jij een betere keuze kunnen maken. Laten we gelijk beginnen!

Paleo, een levenswijze, niet alleen voeding

Het stereotype beeld van paleo is een groot bord vlees :-) Dit is niet wat paleo is.

Ten eerste gaat het bij paleo niet alleen om de voeding, maar is het een levenswijze met ideeën over slapen, stressvermindering, beweging, sociale contacten, spelen en zonlicht. Als je je gezondheid wilt verbeteren pak je alle onderdelen aan en niet alleen je voeding.

Daarnaast gaat het niet om het nabootsen van mensen uit de oertijd. Ons huidige leven is niet hetzelfde en een paleo’er heeft niet als doel om in een berenvelletje met een speer achter een antilope aan te hollen ;-)

De evolutionaire kijk op voeding, beweging etc. helpt ons om hypotheses te bedenken om die vervolgens uit te testen in ons huidige bestaan. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Traditionele volkeren aan zee eten graag vis en schaaldieren, zijn vis en schaaldieren een goede toevoeging aan je dagelijkse dieet?
  • Wat is de beste manier om je conditie te verbeteren, door de dag heen stukjes lopen en wat krachtoefeningen doen of één keer per week naar de sportschool gaan?
Paleo weglaten en toevoegen.jpg

Dit leidt tot een compleet raamwerk van ideeën over wat goed aansluit op onze biologische bouw als mens. En ontwikkelingen staan niet stil, er worden steeds nieuwe hypotheses bedacht, uitgewerkt en uitgeprobeerd.

Eén van de belangrijkste ontwikkelingen die paleo heeft doorgemaakt is op het gebied van voeding. Veel mensen hebben zich in het begin vooral gericht op wat je *weglaat* in een paleodieet, maar de nadruk ligt inmiddels ook sterk op wat je *toevoegt* aan je eetpatroon.

Dit is de basis van een paleo dieet, wat laat je weg en wat eet je wel:

Paleo wel niet

[Edit 9 april 2014: Ik had uit bovenstaand plaatje zuivel weggelaten omdat het in het grijze paleo gebied valt. Veel mensen die een paleo eetpatroon volgen eten bijvoorbeeld wel ghee en boter. Maar het was toch wat verwarrend en strikt genomen staat zuivel niet op het 'paleo lijstje'. Dus ik heb zuivel nu aan de 'niet' kant toegevoegd. Waarbij ik dan wel wil zeggen dat als je goed tegen zuivel kan, er zeker wat voor te zeggen valt om volvette, kwalitatief goede zuivel aan je dieet toe te voegen]

Maar dat laat natuurlijk veel ruimte over. In theorie zou je als paleo’er de hele dag amandelkoekjes kunnen eten. Lekker, maar of je er gezonder van wordt is maar de vraag ;-)

Daarom is wat je aan je eetpatroon toevoegt ook zo belangrijk. Denk hierbij aan:

  • Zelfgetrokken bouillon
  • Vette vis en schaaldieren
  • Gefermenteerde groente
  • Orgaanvlees

Primal voegt zuivel toe

Primal is eigenlijk hetzelfde als paleo, met als verschil dat je dan zuivel toevoegt aan je dieet. Makkelijk te onthouden dus :-)

Ga alleen primal eten als je heel zeker weet dat je zuivel goed verdraagt. De enige manier om dat zeker te weten is om het een maand uit je dieet weg te laten en het dan weer te herintroduceren. Reageer je daar niet negatief op, voeg het dan gerust toe aan je dieet. In goede zuivel zitten namelijk veel gezonde voedingsstoffen.

Paleo autoimmuun protocol tegen (autoimmuun)ziektes

Het paleo autoimmuun protocol (AIP) is een protocol waarin je je richt op het eten van voeding met een zeer hoge voedingswaarde om je lijf te helpen herstellen en om ontstekingen te verminderen. Tegelijkertijd laat je voeding weg die je darmen beschadigen en je immuunsysteem overstimuleren.

Naast je voeding is er extra aandacht voor de andere aspecten van een paleo levenswijze die helpen bij je herstel, zoals voldoende slapen, een rustig bewegingsprogramma, stressvermindering, zonlicht etc.

Dit protocol wordt in twee situaties gebruikt:

  • Als eliminatie/provocatie dieet om erachter te komen welke voeding je wel en niet goed kunt verdragen.
  • Als manier om een autoimmuunziekte in remissie te krijgen en hopelijk zoveel mogelijk te herstellen van de al aangerichte schade.

Naast de voeding die je in een paleo dieet weglaat, laat je bij AIP ook de volgende voeding weg:

  • Eieren
  • Noten en zaden (en dus ook koffie, chocolade of specerijen van zaden)
  • Nachtschades (tomaat, aardappel, aubergine, paprika, rode peper en specerijen op basis van nachtschades zoals chilipoeder of paprikapoeder)
  • Alcohol en NSAID’s (aspirine of ibuprofen)

GAPS en SCD, ook gericht op darmherstel

Twee andere diëten die gericht zijn op het herstellen van je darmen zijn het Specific Carbohydrate Diet (SCD) en het Gut And Psycology Syndrom (GAPS) dieet. Beide diëten lijken op een primal dieet met als grootste verschil dat je geen zetmeelrijke voeding eet. Dus geen zoete aardappel, pastinaak en dergelijke. SCD en GAPS hebben net als AIP een grote nadruk op het *toevoegen* van voeding om je darmen te herstellen, zoals zelfgemaakte bouillon en gefermenteerde voeding.

SCD is ontstaan als remedie voor mensen met coeliakie. Later is dat verder ontwikkeld tot het GAPS protocol. Naast voeding is er ook aandacht voor supplementen om je darmen te herstellen. Bijvoorbeeld probiotica om je darmflora te verbeteren of HCL om je maagzuur te verhogen.

Zowel SCD als GAPS bestaan uit verschillende stappen. Je begint met een eliminatiefase en breidt je dieet steeds verder uit. Het is bedoeld als een therapeutisch protocol, dus het doel is om na ongeveer twee jaar zover hersteld te zijn dat je allerlei voeding weer kunt verdragen zoals zetmeelrijke groente en goed bereide granen.

WAPF met traditionele voeding en bereidingswijzen

Weston A. Price was een tandarts die aan het begin van de 20e eeuw leefde. Hij was geïnteresseerd in de effecten van voeding op de gezondheid van het gebit. Later in zijn carrière maakte hij reizen over de hele wereld om de gezondheid en eetgewoontes van traditionele volkeren te onderzoeken. Hij schreef hierover een boek waarin hij zich hard maakte voor traditionele bereidingswijzen van voedsel.

WAPF staat voor Weston A. Price Foundation en dat is de organisatie die informatie geeft over wat we kunnen leren van de gebruiken van traditionele volkeren. Bijvoorbeeld dat het weken, kiemen of fermenteren van granen ze makkelijker te verteren maakt.

In een WAPF dieet worden niet veel voedingsstoffen compleet geschrapt uit je dieet, maar worden de ongeraffineerde versies gebruikt en worden traditionele methodes gebruikt om het voedsel te bereiden. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van sucanat (gedroogd suikerrietsap) in plaats van geraffineerde witte suiker. Een ander belangrijk aspect aan WAPF is de sterke nadruk op het eten van voeding met een hoge voedingswaarde.

De laatste jaren zijn de wijze lessen van WAPF grotendeels aan paleo toegevoegd. Het belangrijkste verschil blijft nog dat je in een paleodieet geen granen, zuivel of peulvruchten eet en je dat wel kan eten in een WAPF dieet, mits goed bereid.

Welk dieet is voor mij het meest geschikt?

Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van wat je wil bereiken :-)

Wil je graag wat gezonder eten en vind je het leuk om dingen zelf te maken? Dan is WAPF een zeer goede verbetering ten opzichte van een standaard Nederlands dieet.

Wil je een grote verbetering in je gezondheid? Heb je last van allerlei kwaaltjes, vaak verkouden etc? Heb je last van hardnekkig overgewicht? Of wil je juist gezondheidsproblemen in de toekomst voorkomen? Heb je WAPF geprobeerd en had dat onvoldoende effect? Probeer dan paleo en kijk na een maand of je zuivel succesvol kunt herintroduceren. Zo ja, volg dan een primal dieet. Zo nee, blijf dan paleo.

Paleo/primal is eigenlijk een beetje mijn standaardadvies voor mensen die op zoek zijn naar een gezonde levenswijze.

Heb je een autoimmuunziekte, psychische aandoening, autisme, of andere serieuze gezondheidsuitdaging? Kies dan voor SCD, GAPS of paleo AIP. In de praktijk zie ik dat er op details verschillen zitten tussen deze verschillende aanpakken, maar dat er veel meer overeenkomsten zijn dan verschillen. Persoonlijk vind ik de eliminatie/provocatiefases van SCD en met name GAPS lastig in de praktijk en gevoelig voor fouten. Ik zou dus beginnen met paleo AIP als eliminatie/provocatie fase.

Vind je SCD/GAPS/AIP te moeilijk klinken? Begin dan met paleo, primal of de ‘full GAPS’ fase, in veel gevallen is dat genoeg om te herstellen. Misschien hoor jij ook wel bij die gelukkigen :-)

Heb je het vermoeden dat je last hebt van voedselintoleranties? Dan kan ik het paleo AIP aanbevelen als eerste stap om te achterhalen waar je wel en niet goed tegen kan. Dit is een uitstekend eliminatie/provocatie protocol dat de meest voorkomende allergenen weglaat. Ik heb zelf ook andere eliminatie/provocatie protocollen geprobeerd, maar paleo AIP vind ik het beste en in de praktijk het makkelijkst toe te passen.

En nu jij!

Wat is jouw doel? En welke aanpak zou daar het beste bij passen?

Interessant artikel? Meld je gratis aan en mis niets meer!