Pas deze ontbijttips toe en maak een vliegende start met paleo

Paleo ontbijt tips | evawitsel.nl

Is jouw normale ontbijt een glas sinaasappelsap met een boterham met kaas en een cracker met jam? Of een bakje cornflakes special K met melk? Of eet je graag een bakje yoghurt met muesli als ontbijt?

Hoe maak je van een dergelijk ontbijt een paleo versie? Haast geen van de ingrediënten passen binnen een paleodieet. Het aanpassen van je ontbijt is daarom best een ingewikkelde stap op weg naar een paleo leefstijl. Daarom deze week aandacht voor de eerste maaltijd van de dag. Laten we kijken hoe je een lekker ontbijt kunt vinden dat ook praktisch goed in te passen valt.

Eet het ontbijt dat goed valt en eet niet te veel of te weinig

Gezondheidsgoeroe’s kunnen het nooit met elkaar eens worden wat de belangrijkste maaltijd van de dag is, de één roept het ontbijt, de ander de lunch en sommige vinden het avondeten het belangrijkst. Ik denk dat het niet nodig is om je hier erg druk over te maken. Eet het ontbijt dat goed valt en eet niet te veel of te weinig.

Wat belangrijk is aan een goed paleo ontbijt, is dat het met een goede bodem in je buik veel eenvoudiger is om de rest van de dag gezond te blijven eten. Ook zorgt het ervoor dat je niet snel na je ontbijt al weer trek krijgt en naar minder gezonde snacks grijpt.

Hieruit bestaat het beste ontbijt

Een goed ontbijt is een ontbijt dat je lekker vindt en waar je goed gevuld door raakt zodat je niet na een uur al weer trek hebt. Zorg dat je bij het samenstellen van je ontbijt alle drie de groepen macronutriënten kiest: koolhydraten, vetten en proteïne.

Als je een basis hebt gevonden van twee tot drie verschillende ontbijtrecepten die je bevallen, is dat voor de meeste mensen variatie genoeg. Probeer af en toe eens een nieuw recept uit zodat je ontbijtjes je niet gaan vervelen. Maar zorg vooral dat je een goede basis hebt van een paar recepten die je lekker vindt en die eenvoudig en snel genoeg te maken zijn in de vroege morgen zodat je de dag zonder stress kunt beginnen met een lekker en voedzaam ontbijt.

Lekkere, voedzame, snelle ontbijttips

Een veel gebruikte basis voor een paleo ontbijt is ei met spek. Lekker en voedzaam en je kunt er heel makkelijk mee variëren door bijv. wat groente mee te bakken (spinazie, tomaat, champignons etc.) of door de vorm te veranderen, van roerei tot omelet. Het is ook geschikt om voor meerdere dagen tegelijk te maken. Maak bijvoorbeeld een ‘casserole’ door de ingrediënten voor je omelet te verviervoudigen en in een ovenschaal te doen, of maak eimuffins door je mengsel in muffinvormpjes te gieten en dan te bakken. Je kunt dit zelfs invriezen.

Een andere basis voor het vinden van een lekker ontbijt is het loslaten van wat je altijd als ‘ontbijt voedsel’ hebt gezien. Wat voor dingen vind je op andere momenten van de dag lekker om te eten? Zit daar iets bij dat je kunt proberen als ontbijt? Veel mensen eten bijv. gebakken worstjes of een ‘ontbijtburgertje’ (soort hamburger) met wat groente als ontbijt. Je kunt ook restjes van het avondeten van de vorige dag opwarmen.

Af en toe is het natuurlijk leuk om wat meer aandacht aan een feestelijk ontbijt te besteden. Dat kan ook zeker met een paleo ontbijt! Pannenkoeken, muffins, kaneelbroodjes, koekjes, bijna overal is wel een paleo versie van te vinden.

Als je al een wat meer gevorderde paleo’er bent, ben je misschien op zoek naar manieren om je ontbijt nog wat gezonder te maken. Denk dan aan dingen als het toevoegen van gefermenteerd voedsel aan je ontbijt. Bijvoorbeeld een lekkere chutney of salsa bij je worstjes of ei. Of een bakje zuurkool of kimchi erbij. Je kunt ook denken aan het drinken van een beker bouillon bij je ontbijt. Of neem een kom soep. Een andere manier om je ontbijt gezonder te maken is door er meer gezonde vetten bij te eten. Wat schijfjes avocado bij je ei, een scheutje olijfolie over je groente of als je zuivel eet een klontje boter over je roerei.

Misschien ben je op zoek naar meer ideeën ter variatie. Ik heb speciaal voor jou een Pinterest bord gemaakt met paleo ontbijtjes met heel veel verschillende ideeën.

En nu jij!

Heb je een ontbijtrecept gezien dat je een keer wilt uitproberen? Zet de ingrediënten op je boodschappenlijstje en probeer het eens. Probeer ook eens iets heel anders dan je gewend bent, zelfs een soepje als ontbijt zou je nog wel eens positief kunnen verrassen. Ik hoor graag wat jij wilt gaan uitproberen!