Paleo voor kinderen - In drie stappen naar een paleo eetpatroon voor je kinderen!

Paleo voor kinderen bloghop

Gisteren las je het antwoord op de vraag of paleo geschikt is voor kinderen. Nu we dat uit de weg hebben, rijst wellicht de volgende vraag: Hoe start je dan? De beslissing om paleo te gaan eten om mijn gezondheid te verbeteren, was voor mezelf snel genomen en ook redelijk makkelijk uit te voeren. Ik was namelijk zeer gemotiveerd om me aan het nieuwe eetpatroon te houden omdat ik me heel graag beter wilde voelen.

Maar voor mijn kinderen is dat heel anders. Zij eten graag dingen die ze gewend zijn te eten en zijn niet zo eenvoudig te bewegen iets nieuws uit te proberen. Mijn oudste is zelfs een *zeer* kieskeurige eter die heel weinig verschillende soorten voedsel eet.

Hoe start je een paleo eetpatroon met je kinderen zonder een familiecrisis te veroorzaken? Vandaag deel ik graag mijn beste tips zodat jij ook op een leuke manier met je kinderen aan de slag kan!

Wat is je doel?

Als je een grote verandering wilt doorvoeren in je leven is het altijd heel belangrijk om je doel goed voor ogen te houden. In het geval van paleo is dat waarschijnlijk dat je graag wilt dat je kinderen gezond blijven (of worden).

Gezondheid bereik je niet alleen met een gezonde voeding. Een paleo levenswijze bestaat dan ook uit meer dan alleen een dieet. Andere aspecten van een gezonde paleo levenswijze voor je kinderen zijn voldoende lichaamsbeweging, stressvermindering, lekker veel zonlicht krijgen, goed slapen en samen spelen en aandacht voor je kind hebben.

Als je van plan bent om over te gaan op een paleo eetpatroon, denk dan vooral ook aan deze andere aspecten van een paleo levenswijze. Daar hebben je kinderen ook echt veel baat bij.

En let wel op: stress is zeer ongezond voor je. Stress is ongezonder dan een softijsje, een keer wat later naar bed gaan of een middag op de bank hangen, dus maak er geen strijd van! Probeer de veranderingen op een voor jouw kind zo aantrekkelijk mogelijke manier door te voeren.

Jij eerst!

Goed, wat is dan de beste eerste stap op weg naar een paleo eetpatroon? Het antwoord is simpel: jij eerst! :-) Ik bedoel daarmee dat je het beste zelf eerst kunt beginnen met je eigen eetpatroon aan te passen.

Een paleo eetpatroon is namelijk heel anders dan de meeste gezinnen gewend zijn. Dat betekent dat je in het begin veel nieuwe dingen zult leren. Je maakt het voor jezelf veel makkelijker als je de eerste basis al onder de knie hebt voordat je je kinderen erbij betrekt.

Je zult onder andere veel meer zelf gaan koken dan je eerder gewend was, de meeste kant-en-klare producten zijn ongeschikt binnen een paleo eetpatroon dus daar zul je alternatieven voor moeten zoeken, je zult nieuwe ingrediënten gaan gebruiken (iemand trek in een stukje lever? ;-) ) en nieuwe kooktechnieken zoals fermenteren. Je zult een nieuw repertoire aan snelle en lekkere recepten moeten vinden.

Je maakt het jezelf een stuk makkelijker als je hier wat meer ervaring mee hebt opgedaan voordat je je kinderen aan een paleo eetpatroon probeert te wennen. Maar stel dat je een heerlijke paleo chocoladetaart of een geurige stoofschotel hebt gemaakt en je kinderen willen proeven, dan is dat natuurlijk mooi meegenomen!

Je kunt zelf bepalen wanneer je de stap wilt nemen om je kinderen er meer in te betrekken. In zijn algemeen zou ik er ongeveer een maand voor uittrekken om zelf te experimenteren voor je de rest van het gezin erin mee probeert te nemen.

In drie stappen naar een paleo eetpatroon

Paleo voor kinderen - In drie stappen naar een paleo eetpatroon met je kinderen!

Mijn motto voor het veranderen van je dieet is: toevoegen in plaats van weghalen. In mijn zoektocht naar wat mij kon helpen in mijn gezondheid heb ik al veel diëten uitgeprobeerd. En inmiddels heb ik ook al veel andere moeders geholpen bij het aanpassen van hun eetpatroon. De beste tip om er geen stress van te krijgen is om lekkere nieuwe recepten aan je eetpatroon toe te voegen in plaats van je te focussen op het schrappen van voeding.

Als je voeding gaat schrappen, weet je namelijk niet wat je vervolgens dan wel gaat eten. En dat zorgt voor die klassieke momenten dat je kind trek heeft en jij vertwijfeld in de keuken staat en niets kan bedenken wat hij kan eten dat geschikt is binnen jullie nieuwe eetpatroon. 

Maar als je nieuwe lekkere recepten gaat *toevoegen* aan jullie repertoire, gaat de overgang naar een nieuw eetpatroon veel natuurlijker. Dan is het meer van, “Ik heb een nieuwe stoofschotel met spekjes uitgeprobeerd, ruikt lekker hè?”, of “Ik heb vanochtend bananenbrood gebakken, wil je een stukje proeven?”. En minder van, “Nee, we eten geen pasta, want daar zitten granen in”, of “Nee, je mag geen koekje!”. Daar wordt niemand vrolijker van.

Hieronder beschrijf ik drie stappen om samen te starten met een paleo eetpatroon voor kinderen. Je kunt er vandaag nog mee aan de slag!

Stap 1: Wat is nu al paleo in jullie keuken?

Kijk eens goed naar jullie voorraadkast. Wat past al binnen een paleo eetpatroon? Haal alles eruit wat er niet in past. Je hoeft het nog niet gelijk weg te gooien, maar zet het ergens waar het minder makkelijk voor het grijpen staat zodat je het vanzelf steeds minder gaat gebruiken.

Doe hetzelfde met de ijskast. Verhuis alles wat niet paleo is naar een achteraf plekje in de ijskast en vind een prominente plek voor alles dat wel binnen jullie neiuwe eetpatroon past.

Kijk ook goed naar de recepten die je dagelijks maakt. Wat is al paleo? Eten jullie iedere ochtend wat fruit als tussendoortje? Score! Houden de kinderen van gebakken kippenpootjes? Nog een score! Dat is allebei paleo :-)

Maak een lijstje met favoriete etenswaren en recepten die paleo zijn en die je kinderen nu al lekker vinden. Dat is een mooi begin voor een basis van een nieuw eetpatroon.

Stap 2: Wat is makkelijk paleo te maken?

De volgende stap is kijken naar de recepten die makkelijk paleo te maken zijn. Gebruik in de wokschotel bijvoorbeeld een combinatie van specerijen, vissaus en coconut aminos in plaats van een kant-en-klare kruidenmix. Probeer een recept voor gehaktballetjes zonder paneermeel.

Op internet kun je veel tips vinden voor vervanging van jullie familiefavorieten. Als je kinderen graag eiersalade met mayonaise erdoor eten, google dan eens op ‘paleo mayonaise’. Op die manier kun je heel veel vervangers vinden. Kijk vooral ook op Pinterest, daar vind je ook veel recepten.

Een andere manier om je ingrediënten meer paleo te maken is om goed de etiketten te lezen. Als je kind bijvoorbeeld van gedroogd fruit als snack houdt, dan kun je daar versies van vinden met allerlei ongezonde toevoegingen zoals suiker, maar er zijn ook merken waar geen suiker aan toegevoegd is. Een beetje speurwerk in de supermarkt kan dan goed helpen.

Stap 3: Voeg nieuwe recepten en ingrediënten toe

Die voorraadkast werd in stap 1 waarschijnlijk erg leeg... Gebruik de lege planken om nieuwe ingrediënten in te slaan. Ideeën voor in een paleo voorraadkast:

  • gedroogd fruit (dadels worden in veel recepten gebruikt, mango/appel/banaan/rozijnen zijn lekker als snack)
  • gelatinepoeder
  • amandelmeel en kokosmeel
  • baking soda
  • vanille extract
  • cacaopoeder
  • zeer pure chocolade
  • fruit
  • gedroogd vlees
  • eieren
  • kruiden en specerijen
  • kokosolie
  • etc.

Doe hetzelfde voor de ijskast, vul deze met vlees, vis, schaaldieren, groente, fruit, ghee/boter (als zuivel binnen jullie eetpatroon past).

Met al deze gezonde paleo ingrediënten wordt het koken veel makkelijker. Vooral als je de tijd neemt om nieuwe paleorecepten aan je repertoire toe te voegen. Er zijn al verschillende Nederlandstalige paleokookboeken verkrijgbaar. Op paleoblogs kun je ook goede recepten vinden. 

Je kunt bij het zoeken naar paleorecepten oude favorieten van de kinderen als uitgangspunt nemen. Vinden ze crackers bijvoorbeeld lekker als snack? Zoek dan een recept voor paleo crackers. Houden ze van aardappelpuree, probeer dan eens bloemkoolpuree.

Pas wel op met kieskeurige eters, het smaakt allemaal toch echt anders, dus probeer de paleo crackers niet te verkopen als ‘gewone crackers’. Zodra ze de crackers zien en het ziet er niet uit zoals ze gewend zijn, willen ze dan vaak niet eens meer proeven. Noem het dan bijvoorbeeld toastjes in plaats van crackers, zodat het duidelijk is voor ze dat ze iets anders kunnen verwachten dan ze gewend waren.

Met bovenstaande stappen heb je een uitstekende basis gelegd voor een gezonder dieet. Morgen kijken we naar wat eenvoudige stappen om het nóg gezonder te maken. Bovendien geef ik slimme tips om de overgang naar een gezonder eetpatroon succesvol te kunnen maken.

Met dank aan Maaike Rijk voor het helpen editen! Je kunt Maaike's blogs lezen op paleo.nl.

Terug naar de Paleo voor kinderen themaweek.

Terug naar de Paleo voor kinderen bloghop.

Interessant artikel? Meld je gratis aan en mis niets meer!