Is een lekkende darm de oorzaak van auto-immuunziektes?

Lekkende darm voorwaarde voor auto-immuunziektes

De diagnose van een auto-immuunziekte komt meestal hard aan. Het kan voelen als een levenslang vonnis tot ziek zijn. Vooral omdat er nog veel onduidelijk is over het ontstaan van auto-immuunziektes en nog meer over de behandeling ervan.

Nieuwe wetenschappelijke onderzoeken laten steeds meer zien dat er een link is tussen een zogenoemde ‘lekkende darm’ (ook wel intestinale permeabiliteit genoemd) en auto-immuunziektes. Is een lekkende darm de oorzaak van auto-immuunziektes?

Wat is een auto-immuunziekte

Wikipedia legt ons uit wat een auto-immuunziekte is (en helpt mij eraan herinneren dat je dat in het Nederlands met een streepje tussen auto en immuun hoort te schrijven ;-) ).

Auto-immuunziekten ontstaan doordat het immuunsysteem lichaamseigen cellen en stoffen als lichaamsvreemd ziet. Het lichaam gaat dan antistoffen tegen de eigen weefsels vormen.
— Wikipedia

Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Auto-immuunziekte

In essentie raakt je immuunsysteem in de war en begint je eigen lichaamsweefsel aan te vallen. Met pijnklachten, ontstekingen en andere symptomen als gevolg. De exacte symptomen die mensen krijgen zijn afhankelijk van welk lichaamsweefsel wordt aangevallen door het immuunsysteem. Dan kan eigenlijk zo goed als alles zijn, van schildklierweefsel bij de ziekte van Hashimoto tot darmweefsel bij coeliakie.

Steeds meer ziektes blijken een auto-immuunziekte te zijn. Maar niet alleen het aantal ziektes dat auto-immuun blijkt te zijn, ook het aantal mensen dat lijdt aan een auto-immuunziekte stijgt enorm. 

De complexiteit van auto-immuunziektes zorgt ervoor dat ze moeilijk te diagnosticeren zijn. Vaak lopen mensen jarenlang rond met klachten voordat ze een duidelijke diagnose krijgen.

En met de goede diagnose kom je nog niet heel ver, want een *echte* behandeling om te genezen van je auto-immuunziekte is er niet. Het hoogst bereikbare is om je ziekte zoveel mogelijk in remissie te houden. Wat betekent dat de klachten voor kortere of langere periode wegblijven. 

Behandeling bestaat doorgaans uit ontstekingsremmers die ontstekingen proberen te beperken of immunosuppresiva die de werking van het immuunsysteem verminderen zodat het minder je lichaam zal aanvallen. Daarnaast zijn er allerlei medicijnen om specifieke symptomen te verminderen zoals pijnstillers. Al deze medicijnen genezen een auto-immuunziekte niet en sommige hebben ernstige bijwerkingen. Geen goed vooruitzicht dus.

Maar is alles dan hopeloos? Absoluut niet! Maar voordat we daar induiken, eerst een uitleg over wat een lekkende darm is.

Wat is een lekkende darm?

Je darmwand heeft een ingewikkelde klus te klaren. Voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft moet je darmwand door kunnen laten. Maar alle onverteerde voedseldeeltjes en schadelijke ziekteverwekkers moet het buiten de deur houden.

Dat gaat wel eens mis. Dan laat je darmwand meer door dan het eigenlijk zou moeten doen. Geen grote brokken voedsel hoor! Het gaat dan vooral om onverteerde proteïnes en bacterieën(resten). Een beetje weet je lichaam wel raad mee, dat wordt door je immuunsysteem netjes opgeruimd. Maar als er te veel wordt doorgelaten noemen we dat een lekkende darm.

Dit kan op allerlei manieren ontstaan. Je darmwand kan beschadigd raken waardoor moleculen op de beschadigde plekken naar binnen kunnen, er zijn stofjes die de darmwand stimuleren openingen te maken tussen de darmwandcellen waardoor van alles naar binnen kan, er zijn stofjes die de darmwandcellen voor de gek houden en dwars door die cellen het lichaam in worden getransporteerd.

Het gevolg van een lekkende darm is dat er ziekteverwekkers en onvoldoende verteerde voedingsstoffen het lichaam in kunnen komen. Het immuunsysteem reageert op deze binnendringers. Dit veroorzaakt allerlei immuungerelateerde klachten, van huidklachten tot hoofdpijn tot allergieën.

Auto-immuunziektes en een lekkende darm

Wat hebben auto-immuunziektes en een lekkende darm nu met elkaar te maken? Als er door een lekkende darm proteïnes het lichaam in komen die daar niet thuishoren, kan het immuunsysteem daarop reageren door antilichamen aan te maken tegen deze proteïnesoort. Die antilichamen reageren dan niet op de gehele proteïne, maar op een deel van het proteïnemolecuul. Maar een lichaamseigen proteïne kan *ook* een vergelijkbaar deel in zijn molecuul hebben. Dan gaan de antilichamen deze lichaamseigen proteïne ook aanvallen. En dat is de vermoedelijke link tussen een lekkende darm en een auto-immuunziekte.

Het ontstaan van een auto-immuunziekte heeft nog andere spelers: genetische aanleg, een infectie of andere trigger, dieet en andere omgevingsfactoren. Dus om de vraag waar we mee begonnen te beantwoorden: Een lekkende darm is dus niet het enige probleem. 

Maar volgens de onderzoeker Dr. Fasano is een lekkende darm wel een ‘noodzakelijke voorwaarde’ voor het ontstaan van een autoimmuunziekte

You have to be genetically predisposed, you have to have an environmental factor that is the instigator of the immune response, but at the same time you have to have a breach of this [gut] barrier so these two elements can interplay.
— Dr. Alessio Fasano

Bron: http://chriskresser.com/pioneering-researcher-alessio-fasano-m-d-on-gluten-autoimmunity-leaky-gut

Een auto-immuunziekte, wat nu?

Heb jij, of iemand die je kent, een auto-immuunziekte? Dan is er ook goed nieuws! Als een lekkende darm een noodzakelijke voorwaarde is voor een auto-immuunziekte, dan betekent dat ook dat het herstellen van de functie van je darmwand een positief effect zou kunnen hebben op het in remissie krijgen of houden van je auto-immuunziekte.

Het herstellen van je darmwand is in de meeste gevallen niet eenvoudig, maar in de praktijk blijken mensen hier inderdaad geweldige resultaten mee te kunnen boeken. Dat is ook mijn persoonlijke ervaring.

In zekere zin is dit de reden dat deze blog bestaat. Er is zo weinig hoop voor mensen met een auto-immuunziekte. Met deze blog wil ik iedereen met een auto-immuunziekte de tools in handen geven om je levenswijze zo te veranderen dat je auto-immuunziekte zoveel mogelijk in remissie raakt en blijft. Volledige remissie is denk ik niet voor iedereen weggelegd en sommige mensen hebben onherstelbare schade aan bijvoorbeeld hun schildklier of gewrichten. Ik heb ook geen idee hoe het over een jaar met mijn eigen gezondheid zal gaan. Bovendien ga ik niet zeggen dat het herstellen van je darmwand eenvoudig is, want dat is het niet. Maar er zijn al heel veel succesverhalen van mensen die het gelukt is en er op zijn minst een verbetering van hun gezondheid voor terug kregen.

Is het volgende succesverhaal dat van jou?

En nu jij!

Heb jij een auto-immuunziekte en heb je manieren gevonden om je desondanks beter te voelen?

Het aanpakken van een auto-immuunziekte is een ingewikkeld traject. Kun je hier hulp bij gebruiken? Misschien is de Health Detective Strategie Sessie dan een goede manier om jou op de goede weg te helpen!

Interessant artikel? Meld je gratis aan en mis niets meer!