Gelatine, het nieuwste superfood

Gelatine het nieuwste paleo superfood.jpg

Als je, zoals ik, last hebt van je darmen en op zoek gaat naar wat voeding daarmee te maken heeft, lees je al snel over de genezende werking van zelfgemaakte bouillon. Het helpt je darmwand herstellen. En wat zorgt daarvoor? De gelatine in de soep! Wie had dat gedacht :-)

Als ik aan gelatine denk, dan zie ik die doorzichtige blaadjes voor me die je moet weken en dan kunt gebruiken in je baksels. Ik associeer dat eigenlijk niet echt met een superfood. Maar daarmee deed ik gelatine blijkbaar tekort...

Wat is gelatine?

Gelatine is een eiwitproduct afkomstig van collageen. Collageen is een eiwit dat voorkomt in bindweefel (onder andere huid, botten en kraakbeen) van zoogdieren.
— http://nl.wikipedia.org/wiki/Gelatine

In traditionele diëten wordt veel gelatine gegeten doordat vlees en botten worden gekookt en dagelijks worden gegeten. Door het koken komt de gelatine vrij. In een standaard Nederlands dieet wordt eigenlijk alleen spiervlees gegeten. Lekkere kipfilets enzo. Orgaanvlees, beenmerg en bouillon van botten vind je meestal niet op het menu.

Dat zorgt ervoor dat je andere verhoudingen aminozuren binnenkrijgt dan de mens traditioneel gewend is. Een manier om dat te verbeteren is zorgen dat je meer gelatine binnenkrijgt.

De vele gezondheidsvoordelen van gelatine

Het toevoegen van gelatine aan je dieet schijnt bijzonder veel voordelen te hebben, het is met recht een superfood!

  • De aminozuren in gelatine zijn nodig voor mooie huid, haar en nagels.
  • Glycine, een onderdeel van gelatine, is ontstekingsremmend, helpt bij wondgenezing en zorgt voor een goede slaap.
  • Glycine wordt door je lever gebruikt bij zijn detoxwerkzaamheden. Je lichaam kan zelf glycine maken, maar is daar beperkt in. Meer gelatine eten zorgt dat je lever zijn werk beter kan doen.
  • Het helpt tegen constipatie, vooral voor veel kinderen is het een praktische oplossing omdat gelatinepoeder zo makkelijk in drinken op te lossen is en verder geen bijwerkingen heeft.
  • Veel mensen hebben een te laag maagzuur en gelatine helpt dat verhogen.

Krijg meer gelatine binnen door zelf bouillon te maken

Om meer van een bepaalde stof binnen te krijgen, kijk ik het liefst naar hoe je die stof via je voeding binnen kunt krijgen. Gelatine vind je in bouillon van vlees en botten. Maar het is nog best een kunst om bouillon te maken met veel gelatine erin.

Als je dat al wel eens hebt geprobeerd, zul je vast het moment van euforie herkennen als je bouillon afkoelt en zo dik en drillerig wordt als een pudding :-) Ik zal er nog wel eens een blogpost aan wijden, maar nu alvast de belangrijkste tip: om zoveel mogelijk gelatine uit de botten te krijgen, moet de bouillon zachtjes trekken. Je wilt iets dat de ‘perfect simmer’ wordt genoemd. Dat betekent dat je het vuur zo zacht zet, dat er nog net in het midden van de pan wat blijft bubbelen. In dit filmpje kun je zien hoe dat eruit ziet.

Gebruik gezonde gelatinepoeder

Als je geen bouillon hebt gemaakt of het is bijvoorbeeld zomer en je hebt even geen trek in soep, dan kun je ook meer gelatine binnenkrijgen door gelatinepoeder te gebruiken. Er zijn een paar merken op de markt die hun producten zo minimaal mogelijk bewerken en gebruik maken van grasgevoerde runderen. Ik gebruik de gelatinepoeder van Great Lakes. Je kunt deze kopen bij de webshop Puur Mieke, waar je nog veel meer andere leuke paleoingrediënten kunt kopen.

Er zijn verschillende soorten gelatinepoeder, ik heb een rood/oranje pot en een groene pot. De gelatinepoeder in de groene pot is een 'collagen hydrolysate' wat betekent dat de eiwitten al verder afgebroken zijn. Deze gelatinepoeder kun je oplossen zonder eerst te verwarmen en het stolt niet. Perfect dus om door smoothies of andere dranken te roeren. De gelatinepoeders hebben verder geen smaak, dus je proeft er niets van.

De gelatinepoeder in de rode pot meng je met een warme vloeistof en als het afkoelt, dan stolt het. Perfect voor het maken van gummibeertjes snoep, mousse etc. Ja, dat lees je goed, zelfgemaakte gummisnoepjes die heel gezond zijn. Cool hè? :-) Hieronder geef ik mijn recepten voor gummisnoepjes met bramen- of sinaasappelsmaak.

Het werkt het best als je de gelatinepoeder eerst in een beetje vloeistof laat oplossen en vocht laat opnemen. Niet te lang laten staan, want dan wordt het keihard. Vervolgens meng je dit door de verwarmde vloeistof, maar zorg wel dat die vloeistof niet kookt, want een te hete temperatuur beschadigt de gelatine waardoor het vervolgens niet meer goed hard wordt.

Hier een lijstje met ideeën voor wat je allemaal met gelatinepoeder kunt doen:

Ik heb allerlei verschillende recepten uitgeprobeerd voor het maken van gummisnoepjes. De eerste recepten die ik op internet vond waren niet helemaal wat ik zocht. De snoepjes hadden weinig smaak. Dus ben ik zelf gaan experimenteren. Ik heb recepten gemaakt voor snoepjes met bramen- en met sinaasappelsmaak, allebei erg lekker! En ook handig: het is een heel makkelijk mee te nemen snack.

Bramen gummisnoepjes

Ingrediënten

1 pakje bevroren bramen (250 gram)
1 geperste citroen
2 eetlepels gelatinepoeder
1 eetlepel honing

Instructies

  1. Doe de bevroren bramen in een pannetje op een laag vuur en kook de bramen tot ze helemaal stuk gekookt zijn en al het vocht eruit is.
  2. Pers tijdens het koken van de bramen een citroen.
  3. Doe de bramen in een zeef en pers met een lepel al het sap eruit tot je alleen de zaadjes nog over hebt. Die kun je weggooien. Doe het bramensap nog even terug in de pan om het weer wat op te warmen.
  4. Als de bramen klaar zijn (niet op kooktemperatuur, want dat is te heet voor gelatine) voeg je de twee eetlepels gelatinepoeder toe aan het citroensap. Meng het goed door elkaar.
  5. Meng vervolgens gelijk het citroen-gelatine mengsel door de bramen. Laat het citroen-gelatine mengsel niet staan, want het wordt al snel keihard.
  6. Meng ook de honing door de bramen.
  7. Giet het mengsel in een bakje of voor bonuspunten: in ijsblokvormpjes voor mooi gevormde snoepjes.

Sinaasappel gummisnoepjes

Ingrediënten

2 geperste sinaasappels
1 geperste citroen
2 eetlepels gelatinepoeder
1 eetlepel honing

Instructies

  1. Doe de sinaasappelsap in een pannetje op een laag vuur en verwarm het sap.
  2. Pers tijdens het opwarmen van de sinaasappelsap een citroen uit.
  3. Als de sinaasappelsap opgewarmd is (niet op kooktemperatuur, want dat is te heet voor gelatine) voeg je de twee eetlepels gelatinepoeder toe aan het citroensap. Meng het goed door elkaar.
  4. Meng vervolgens gelijk het citroen-gelatine mengsel door de sinaasappelsap. Laat het citroen-gelatine mengsel niet staan, want het wordt al snel keihard.
  5. Meng ook de honing door de sinaasappelsap.
  6. Giet het mengsel in een bakje of voor bonuspunten: in ijsblokvormpjes voor mooi gevormde snoepjes.

Tip: bij mij loste de gelatine niet altijd goed op in het bramen- of sinaasappelsap. De oplossing is om het dan heel even in de blender te doen. Niet te hard, want je krijgt er een schuimlaag van en dat staat niet zo mooi op de gummisnoepjes ;-)

Interessant artikel? Meld je gratis aan en mis niets meer!

Paleo, SCD, GAPS, WAPF, autoimmuun protocol, wat is het en wat is het beste voor jou?

Paleo WAPF SCD GAPS primal autoimmuun protocol.jpg

Je wilt graag gezonder worden. Minder moe worden, afvallen naar een gezond gewicht, of misschien heb je zelfs een serieuze gezondheidsuitdaging waar je een oplossing voor zoekt. Er zijn allerlei diëten die beloven je hiermee te kunnen helpen. Paleo, primal, paleo autoimmuun protocol, WAPF, GAPS, SCD. Wat is wat, hoe kunnen deze diëten je helpen en welke keuze is de beste voor jou?

Ik vond het zelf erg moeilijk om een keuze te maken voor een aanpak om mijn gezondheidsproblemen te verhelpen. Ik heb daarin denk ik ook niet altijd de beste keuzes gemaakt waardoor herstel langer duurde. Na het lezen van deze blogpost zal jij een betere keuze kunnen maken. Laten we gelijk beginnen!

Paleo, een levenswijze, niet alleen voeding

Het stereotype beeld van paleo is een groot bord vlees :-) Dit is niet wat paleo is.

Ten eerste gaat het bij paleo niet alleen om de voeding, maar is het een levenswijze met ideeën over slapen, stressvermindering, beweging, sociale contacten, spelen en zonlicht. Als je je gezondheid wilt verbeteren pak je alle onderdelen aan en niet alleen je voeding.

Daarnaast gaat het niet om het nabootsen van mensen uit de oertijd. Ons huidige leven is niet hetzelfde en een paleo’er heeft niet als doel om in een berenvelletje met een speer achter een antilope aan te hollen ;-)

De evolutionaire kijk op voeding, beweging etc. helpt ons om hypotheses te bedenken om die vervolgens uit te testen in ons huidige bestaan. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Traditionele volkeren aan zee eten graag vis en schaaldieren, zijn vis en schaaldieren een goede toevoeging aan je dagelijkse dieet?
  • Wat is de beste manier om je conditie te verbeteren, door de dag heen stukjes lopen en wat krachtoefeningen doen of één keer per week naar de sportschool gaan?
Paleo weglaten en toevoegen.jpg

Dit leidt tot een compleet raamwerk van ideeën over wat goed aansluit op onze biologische bouw als mens. En ontwikkelingen staan niet stil, er worden steeds nieuwe hypotheses bedacht, uitgewerkt en uitgeprobeerd.

Eén van de belangrijkste ontwikkelingen die paleo heeft doorgemaakt is op het gebied van voeding. Veel mensen hebben zich in het begin vooral gericht op wat je *weglaat* in een paleodieet, maar de nadruk ligt inmiddels ook sterk op wat je *toevoegt* aan je eetpatroon.

Dit is de basis van een paleo dieet, wat laat je weg en wat eet je wel:

Paleo wel niet

[Edit 9 april 2014: Ik had uit bovenstaand plaatje zuivel weggelaten omdat het in het grijze paleo gebied valt. Veel mensen die een paleo eetpatroon volgen eten bijvoorbeeld wel ghee en boter. Maar het was toch wat verwarrend en strikt genomen staat zuivel niet op het 'paleo lijstje'. Dus ik heb zuivel nu aan de 'niet' kant toegevoegd. Waarbij ik dan wel wil zeggen dat als je goed tegen zuivel kan, er zeker wat voor te zeggen valt om volvette, kwalitatief goede zuivel aan je dieet toe te voegen]

Maar dat laat natuurlijk veel ruimte over. In theorie zou je als paleo’er de hele dag amandelkoekjes kunnen eten. Lekker, maar of je er gezonder van wordt is maar de vraag ;-)

Daarom is wat je aan je eetpatroon toevoegt ook zo belangrijk. Denk hierbij aan:

  • Zelfgetrokken bouillon
  • Vette vis en schaaldieren
  • Gefermenteerde groente
  • Orgaanvlees

Primal voegt zuivel toe

Primal is eigenlijk hetzelfde als paleo, met als verschil dat je dan zuivel toevoegt aan je dieet. Makkelijk te onthouden dus :-)

Ga alleen primal eten als je heel zeker weet dat je zuivel goed verdraagt. De enige manier om dat zeker te weten is om het een maand uit je dieet weg te laten en het dan weer te herintroduceren. Reageer je daar niet negatief op, voeg het dan gerust toe aan je dieet. In goede zuivel zitten namelijk veel gezonde voedingsstoffen.

Paleo autoimmuun protocol tegen (autoimmuun)ziektes

Het paleo autoimmuun protocol (AIP) is een protocol waarin je je richt op het eten van voeding met een zeer hoge voedingswaarde om je lijf te helpen herstellen en om ontstekingen te verminderen. Tegelijkertijd laat je voeding weg die je darmen beschadigen en je immuunsysteem overstimuleren.

Naast je voeding is er extra aandacht voor de andere aspecten van een paleo levenswijze die helpen bij je herstel, zoals voldoende slapen, een rustig bewegingsprogramma, stressvermindering, zonlicht etc.

Dit protocol wordt in twee situaties gebruikt:

  • Als eliminatie/provocatie dieet om erachter te komen welke voeding je wel en niet goed kunt verdragen.
  • Als manier om een autoimmuunziekte in remissie te krijgen en hopelijk zoveel mogelijk te herstellen van de al aangerichte schade.

Naast de voeding die je in een paleo dieet weglaat, laat je bij AIP ook de volgende voeding weg:

  • Eieren
  • Noten en zaden (en dus ook koffie, chocolade of specerijen van zaden)
  • Nachtschades (tomaat, aardappel, aubergine, paprika, rode peper en specerijen op basis van nachtschades zoals chilipoeder of paprikapoeder)
  • Alcohol en NSAID’s (aspirine of ibuprofen)

GAPS en SCD, ook gericht op darmherstel

Twee andere diëten die gericht zijn op het herstellen van je darmen zijn het Specific Carbohydrate Diet (SCD) en het Gut And Psycology Syndrom (GAPS) dieet. Beide diëten lijken op een primal dieet met als grootste verschil dat je geen zetmeelrijke voeding eet. Dus geen zoete aardappel, pastinaak en dergelijke. SCD en GAPS hebben net als AIP een grote nadruk op het *toevoegen* van voeding om je darmen te herstellen, zoals zelfgemaakte bouillon en gefermenteerde voeding.

SCD is ontstaan als remedie voor mensen met coeliakie. Later is dat verder ontwikkeld tot het GAPS protocol. Naast voeding is er ook aandacht voor supplementen om je darmen te herstellen. Bijvoorbeeld probiotica om je darmflora te verbeteren of HCL om je maagzuur te verhogen.

Zowel SCD als GAPS bestaan uit verschillende stappen. Je begint met een eliminatiefase en breidt je dieet steeds verder uit. Het is bedoeld als een therapeutisch protocol, dus het doel is om na ongeveer twee jaar zover hersteld te zijn dat je allerlei voeding weer kunt verdragen zoals zetmeelrijke groente en goed bereide granen.

WAPF met traditionele voeding en bereidingswijzen

Weston A. Price was een tandarts die aan het begin van de 20e eeuw leefde. Hij was geïnteresseerd in de effecten van voeding op de gezondheid van het gebit. Later in zijn carrière maakte hij reizen over de hele wereld om de gezondheid en eetgewoontes van traditionele volkeren te onderzoeken. Hij schreef hierover een boek waarin hij zich hard maakte voor traditionele bereidingswijzen van voedsel.

WAPF staat voor Weston A. Price Foundation en dat is de organisatie die informatie geeft over wat we kunnen leren van de gebruiken van traditionele volkeren. Bijvoorbeeld dat het weken, kiemen of fermenteren van granen ze makkelijker te verteren maakt.

In een WAPF dieet worden niet veel voedingsstoffen compleet geschrapt uit je dieet, maar worden de ongeraffineerde versies gebruikt en worden traditionele methodes gebruikt om het voedsel te bereiden. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van sucanat (gedroogd suikerrietsap) in plaats van geraffineerde witte suiker. Een ander belangrijk aspect aan WAPF is de sterke nadruk op het eten van voeding met een hoge voedingswaarde.

De laatste jaren zijn de wijze lessen van WAPF grotendeels aan paleo toegevoegd. Het belangrijkste verschil blijft nog dat je in een paleodieet geen granen, zuivel of peulvruchten eet en je dat wel kan eten in een WAPF dieet, mits goed bereid.

Welk dieet is voor mij het meest geschikt?

Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van wat je wil bereiken :-)

Wil je graag wat gezonder eten en vind je het leuk om dingen zelf te maken? Dan is WAPF een zeer goede verbetering ten opzichte van een standaard Nederlands dieet.

Wil je een grote verbetering in je gezondheid? Heb je last van allerlei kwaaltjes, vaak verkouden etc? Heb je last van hardnekkig overgewicht? Of wil je juist gezondheidsproblemen in de toekomst voorkomen? Heb je WAPF geprobeerd en had dat onvoldoende effect? Probeer dan paleo en kijk na een maand of je zuivel succesvol kunt herintroduceren. Zo ja, volg dan een primal dieet. Zo nee, blijf dan paleo.

Paleo/primal is eigenlijk een beetje mijn standaardadvies voor mensen die op zoek zijn naar een gezonde levenswijze.

Heb je een autoimmuunziekte, psychische aandoening, autisme, of andere serieuze gezondheidsuitdaging? Kies dan voor SCD, GAPS of paleo AIP. In de praktijk zie ik dat er op details verschillen zitten tussen deze verschillende aanpakken, maar dat er veel meer overeenkomsten zijn dan verschillen. Persoonlijk vind ik de eliminatie/provocatiefases van SCD en met name GAPS lastig in de praktijk en gevoelig voor fouten. Ik zou dus beginnen met paleo AIP als eliminatie/provocatie fase.

Vind je SCD/GAPS/AIP te moeilijk klinken? Begin dan met paleo, primal of de ‘full GAPS’ fase, in veel gevallen is dat genoeg om te herstellen. Misschien hoor jij ook wel bij die gelukkigen :-)

Heb je het vermoeden dat je last hebt van voedselintoleranties? Dan kan ik het paleo AIP aanbevelen als eerste stap om te achterhalen waar je wel en niet goed tegen kan. Dit is een uitstekend eliminatie/provocatie protocol dat de meest voorkomende allergenen weglaat. Ik heb zelf ook andere eliminatie/provocatie protocollen geprobeerd, maar paleo AIP vind ik het beste en in de praktijk het makkelijkst toe te passen.

En nu jij!

Wat is jouw doel? En welke aanpak zou daar het beste bij passen?

Interessant artikel? Meld je gratis aan en mis niets meer!

Mijn blog kreeg de Liebster Award!

Liebster.jpg

Dat is leuk! Ik kreeg de ‘Liebster Award’! Van Elke van Project Gezonder (die net een nieuwe website heeft, mooi geworden!).

De Liebster Award is een prijs die bloggers aan elkaar kunnen geven, voor de kleinere of nieuwere blogs die het ontdekken waard zijn en waar we meer over willen weten. De bedoeling is dat je een lijstje met vragen beantwoordt. Deze vragen kreeg ik van Elke:

1. Wat was voor jou het moment dat je dacht: Paleo, da’s echt mijn ding, ik hoef niet anders meer

Daar weet ik het antwoord snel op! Toen mijn darmontstekingen overgingen :-)

Even een stukje verder terug in de geschiedenis. Ik had allerlei gezondheidsklachten, van chronische vermoeidheid tot een miljoen voedselintoleranties. Een aantal orthomoleculaire artsen, bloedtesten, ontlastingsonderzoeken, een eliminatie/provocatiedieet en nog wat ellende verder, waren mijn gezondheidsproblemen alleen maar erger geworden en had ik zelfs colitis ulcerosa gekregen. Een autoimmuunziekte waarbij je darmontstekingen krijgt.

Ik ben toen het GAPS protocol gestart, maar kreeg de ontstekingen maar matig onder controle. Het grootste deel van de zaken die je bij een paleo autoimmuun protocol uit je dieet schrapt, had ik bij GAPS nog niet geherintroduceerd. Op een dag besloot ik de laatste stap naar een volledig autoimmuun protocol te nemen en ook zuivel en eieren te schrappen.

Twee dagen (!) later waren mijn ontstekingsklachten weg en sindsdien zijn ze niet meer teruggekomen. Nou, da’s een goede reden om een paleo levenswijze te volgen niet waar? ;-)

2. Waarom ben je begonnen met je blog?

Ik ben jaren bezig geweest om alles te leren en uit te proberen om mijn gezondheid weer terug te vinden. Alles wat ik in deze zoektocht heb geleerd - en nog steeds leer - deel ik graag met anderen. Zodat ook anderen hun gezondheid weer terug kunnen krijgen.

3. Wat zijn jouw persoonlijke Paleoregels? Wat eet je wel of niet? Doe je 80/20?

Ik doe zeker geen 80/20, dat kan niet met een autoimmuunziekte. Ik eet 100% paleo autoimmuun. En ik combineer dat ook nog met het GAPS protocol, dus ik eet ook geen zetmeelrijke groente. Maar dat laatste probeer ik weer op te bouwen (gaat goed tot nu toe).

Mijn man en kinderen doen wel 80/20. Zij eten af en toe glutenvrije granen, een glutenvrij broodje, popcorn of maïstortillachips. En de kinderen snoepen ook wel eens wat. Ik denk dat stress slechter is voor je gezondheid dan een koekje, dus ga daar verder geen punt over maken.

4. Wat is jouw guilty pleasure?

Ik eet eigenlijk vrijwel geen ‘paleo baksels’. Ik *maak* ze wel trouwens, voor de kinderen of voor bezoek.

Soms snoep ik een dadel en ik eet ook wel eens een heel klein stukje zelfgemaakte witte chocolade.

5. Wat is je lievelingsgerecht?

Boeuf Bourguignon met stoofpeertjes en rode kool met appeltjes.

6. Wat is je favoriete kookboek en hoeveel heb je er in totaal?

Ik word erg blij van het nieuwe boek ‘Food for humans’ van Nom Nom Paleo. Het boek ‘Nourishing traditions’ van Sally Fallon wordt hier in huis veel gebruikt. Het laatste boek dat ik aan het lezen ben is niet echt een kookboek, maar is ‘The Paleo Approach’ van Sarah Ballantyne, aka The Paleo Mom. Een must read voor iedereen die meer wil weten over een paleo aanpak voor mensen met een autoimmuunziekte.

7. Wie is jouw grote voorbeeld en waarom?

Doet me denken aan mijn tienerjaren toen we het als vriendinnen onder elkaar hadden over wie ons idool was :-) Daar had ik toen ook al niet echt een antwoord op. Nu vind ik het nog steeds een moeilijke vraag. Uhm, ik denk misschien Mark Sisson? Omdat hij zo ontzettend relaxed overkomt, hij lijkt alle aspecten van een paleo lifestyle echt goed onder de knie te hebben!

8. Met wie zou je nog weleens willen eten en waar zouden jullie het dan over hebben?

Ik denk met Robb Wolf. Zijn boek ‘The Paleo Solution’ was het eerste paleoboek dat ik las en daarin maakte ik al gelijk kennis met het paleo autoimmuun protocol. Daarmee heb ik dus echt veel aan hem te danken.

Hij is al heel lang bij de paleo wereld betrokken en heeft de paleo ontwikkelingen allemaal meegemaakt. Van ‘kip met broccoli’ naar ‘zelfgetrokken bouillon en lever’ ;-) Ik zou het erg leuk vinden om zijn perspectief te horen op al die ontwikkelingen.

9. Wat maak je liever zelf en wat koop je liever klaargemaakt?

Ik koop eigenlijk niets klaargemaakt. Geschikte kant-en-klaar producten vinden is lastig als je je zo strikt aan je dieet moet houden. Telt amandelmeel als kant-en-klaar product? Dat kopen we wel! Om mee te bakken voor de kinderen. Of ontbijtspek! Dat is ook wel een beetje kant-en-klaar :-) Dat kopen we bij de biologische slager hier in Den Haag.

10. Wat heb je gisteren gegeten?

Ontbijt: een glas green juice en een kom soep
Snack: gebakken bananen met kokosroom
Lunch: kliekje van de avond ervoor: bloemkool met worst en appel-gemberchutney
Avondeten: kip met citroen-spinazie met rozijntjes

En verder veel thee, ik ben dol op thee!

11. Welke blogpost van jou moeten we zeker gelezen hebben?

Ik vind mijn blogpost van vandaag een mooi overzicht geven van welke goede diëten er allemaal zijn om je gezondheid te verbeteren, wat de verschillen zijn en hoe je het dieet kunt kiezen dat het beste bij jou past. Ik denk dat deze post voor veel mensen die door de bomen het bos niet meer kunnen zien heel nuttig zal zijn.

Maar als je op zoek bent naar een lekker paleorecept, kijk dan naar deze, want deze paleo chocoladetaart is echt ontzettend lekker (en eenvoudig om te maken!).

Ok, dan nu het lastige: de bedoeling is dat je de award doorgeeft aan een andere blog. Ik lees behoorlijk veel blogs over gezonde voeding en een gezonde levenswijze, maar tot mijn schrik hadden de eerste vijftien blogs in mijn ‘Favorietenmapje’ die ik bekeek de Liebster Award al een keer gehad! Doorgeven gaat me dus niet lukken, maar ik heb wel een uurtje lekker zitten lezen hoe de andere bloggers hun vragen beantwoordden. Bedankt Elke voor de Liebster Award en de vragen!

Paleo chocoladetaart om je vingers bij op te eten

Paleo chocoladetaart.jpg

Eén van de beste aspecten aan een paleo leefstijl - naast dat je er gezonder van wordt natuurlijk :-) - is dat je zo lekker kan eten. Ik heb al zat verschillende diëten gedaan, en jij vast ook, en dan weet je dat een niet-lekker dieet je leven echt wat minder glans geeft. Maar met paleo is dat helemaal anders! 

Vandaag heb ik een bijzonder recept voor je. Deze chocoladetaart is zo lekker, dat je ‘m ook zonder problemen aan niet-paleo’ers kunt voorschotelen. En extra bonus: het ziet er heel fancy uit, maar de taart is echt niet ingewikkeld om te maken. Ik heb alle ingrediënten eigenlijk standaard in onze voorraadkast liggen.

Het is een recept van Kelly Brozyna van The Spunky Coconut dat ik een paar maanden geleden tegenkwam op de blog van Nom Nom Paleo. Op Kelly’s blog deelt ze heerlijke recepten en vertelt ze heel liefdevol over haar dochter met autisme en hoe ze haar met een gezond dieet probeert te helpen gezonder te worden.

Ik heb Kelly gevraagd of ik haar recept in het Nederlands mocht vertalen en Nederland heeft geluk, want dat mocht! :-)

Paleo chocoladetaart

Ingrediënten:

Voor de korst:
1 cup (100 gram) walnoot
1/4 cup (ongeveer 4) Medjool dadels *
1 theelepel kaneel
snufje zout

Voor de vulling:
1 cup kokosroom **
1/2 cup (ongeveer 8) Medjool dadels *
85 gram pure chocolade, gesmolten ***
1/4 cup kokosolie, gesmolten
2 theelepels vanille extract ****

* Medjool dadels zijn van die zachte dadels. Je kunt ze bijvoorbeeld bij de Albert Heijn bij het groente en fruit vinden. Wij kopen graag een iets groter doosje bij de Sligro.

Kokosroom uit blik kokosmelk.jpg

** Kokosroom: koop hiervoor NIET de pakjes kokosroom uit de winkel. Die room is te dun voor deze taart. Koop een blik kokosmelk, laat deze op een koele plek een nacht staan en de volgende dag zie je dat de room gescheiden is van het kokoswater. Schep de room eraf, zorg dat je niet het water meeschept. Eén blik is genoeg voor dit recept. Gooi het kokoswater niet weg! Dat kun je door sap of door smoothies doen, of door de soep. Als het zomer is, bewaar het blik dan een nacht in de ijskast, anders is het niet koud genoeg om goed te scheiden. Mijn favoriete merk is Amaizin, hier zit namelijk blijkbaar weinig guargum in zodat de room en het water zich goed scheiden. Ik koop dat bij de Ekoplaza.

*** Ik heb hiervoor 85% chocolade gebruikt. Let op: als je de taart zuivelvrij wil maken, zorg dan dat er geen zuivel in de chocolade zit.

**** Vanille extract kun je makkelijk zelf maken, maar moet je minimaal zes weken laten staan voor je het kunt gebruiken. Heb je geen vanille extract? Gebruik dan vanille essence.

Instructies:

  1. Hak alle ingrediënten voor de korst in een keukenmachine tot ze fijngemalen zijn.
  2. Doe de korstmix in een bakvorm, verspreid het over de bodem en een stukje tegen de rand en druk het overal goed aan. Ik gebruik een bakblik van 19 cm doorsnee, dus dat is kleiner dan een 'gewoon' bakblik. Op de eerste foto hierboven is zelfs een nog kleiner bakblik gebruikt, ong. 12 cm doorsnee. Dan is het recept genoeg om twee van die kleine bakblikjes te vullen.
  3. Spoel de bak van de keukenmachine af.
  4. Smelt de kokosolie, kokosroom en chocolade op een laag vuur of au bain marie.
  5. Doe alle ingrediënten voor de vulling in de keukenmachine en pureer tot alles goed gemengd en glad is (ongeveer een minuut).
  6. Giet de vulling over de korst in de bakvorm.
  7. Laat koelen in de ijskast zodat het hard kan worden.
Paleo chocoladetaart ingrediënten.jpg
Paleo chocoladetaart hakken.jpg
Paleo chocoladetaart fijngemalen.jpg
Paleo chocoladetaart vulling.jpg

Tadaaaa! Klaar :-)

Als je het lekker vindt, kun je nog wat kokosroom uit een blik halen en dat met de mixer kloppen en als een soort van slagroom op de taart doen.

Heb je het recept geprobeerd en vond je het ook zo lekker? Dan heb ik goed nieuws: Kelly heeft een heel kookboek vol paleo chocolade recepten geschreven “The Paleo Chocolate Lovers’ Cookbook”Op amazon.co.uk kun je ‘m goedkoper vinden en er is ook een voordeligere Kindle versie.

P.S. Lekkere chocoladetaart? Deel het recept, bedankt!

 

Foto credit eerste foto: Nom Nom Paleo

Interessant artikel? Meld je gratis aan en mis niets meer!

Wat iedereen moet weten over hooikoorts - praktische tips

Tips tegen hooikoorts - deel 2.jpg

Hooikoortsklachten kunnen zeer belastend zijn. Vorige week schreef ik over mijn eigen hooikoortsklachten, vooral intense vermoeidheid en een grieperig gevoel. Deze week kijken we naar praktische tips tegen hooikoortsklachten die je gelijk kunt toepassen.

Even googlen levert enorme hoeveelheden tips op. Werken die allemaal? Welke zijn voor jou het meest geschikt?

Er zijn zoveel tips waar mensen baat bij hebben, omdat er drie brede strategieën zijn om je hooikoortsklachten te verminderen. Vorige week schreef ik daarover in het eerste deel van deze blogpost:

  1. Zorgen dat je minder in aanraking komt met de allergenen* waar je op reageert.
  2. Je immuunsysteem ondersteunen en ontstekingsreacties verminderen.
  3. Zorgen dat je ontgiftingsprocessen (detox) zo goed mogelijk verlopen.

Voor alle drie deze strategieën geldt dat er vele wegen zijn om je doel te bereiken. Het verbeteren van de werking van je immuunsysteem kan bijvoorbeeld op uiteenlopende manieren, van het verminderen van stress tot het veranderen van je dieet. Dat is dan ook de reden dat er zoveel verschillende tips zijn tegen hooikoorts.

Wat je het beste kunt doen is eerst kijken naar welke strategie je het meest baat bij zou hebben en vervolgens probeer je wat verschillende tips uit. Doe je niets aan het vermijden van contact met allergenen? Begin dan daar eens met wat tips. Heb je in zijn algemeenheid geen sterk immuunsysteem? Probeer dan op dat vlak verbetering te krijgen. Heb je meer klachten die op ontgiftingsproblemen kunnen duiden? Zoek dan naar manieren om dat te verbeteren.

Voor iedere strategie zal ik nu praktische tips geven waar je gelijk mee aan de slag kunt.

Strategie 1: Minder in aanraking komen met allergenen

Denk hierbij aan:

  • Binnen blijven op dagen met extreem veel pollen in de lucht. Kijk hiervoor bijvoorbeeld op deze website: http://www.pollennieuws.nl. Maar word hier niet te panisch in, naar buiten gaan is namelijk ook gezond voor je! Mijd vooral de ‘paarse dagen’.
  • Een andere manier om de allergenen belasting te verminderen is door de pollen fysiek van je af te krijgen. Heel simpel: ga aan het einde van de dag onder de douche en spoel ze van je af. Wat mij heel goed helpt is om dagelijks mijn neus uit te spoelen met een neti pot. Dat werkt perfect om van een geïrriteerde neus af te komen. Denk ook aan het dragen van een zonnebril als je buiten komt zodat er niet zoveel pollen in je ogen komen.
  • Hoeveel last je van hooikoorts krijgt is medeafhankelijk van de *totale* belasting door allergenen, ook voedselallergieën tellen mee. Mijden van voeding waar je niet tegen kan, is dus tijdens het hooikoortsseizoen extra belangrijk.

Strategie 2: Immuunsysteem ondersteunen en ontstekingsreacties verminderen

Er zijn vele manieren om je immuunsysteem te ondersteunen:

  • Je immuunsysteem wordt ‘getraind’ in je darmen. Zijn je darmen ongezond? Dan gaat deze training van je immuunsysteem ook niet goed en zal je immuunsysteem makkelijker onschadelijke stoffen en ook je eigen lichaamscellen aanvallen. En dat leidt tot allergische reacties (en autoimmuunziektes). Je darmen worden gezonder door je spijsvertering te verbeteren en door voeding te vermijden die bekend staat als makkelijk schadelijk voor je darmen. Een paleo dieet is hier prima geschikt voor. Vul dit aan met gefermenteerd voedsel en zelfgemaakte bouillon en je darmen zullen je dankbaar zijn :-) Probiotica supplementen zijn hier ook nuttig voor.
  • Zorg dat je in ieder geval alle granen uit je dieet schrapt. Alleen deze stap zou wel eens genoeg kunnen zijn om van je hooikoortsklachten af te komen, je zal niet de eerste zijn!
  • Verminder stress. Niet makkelijk, wel belangrijk.
  • Zorg voor voldoende slaap, mik op 7-9 uur slaap en probeer iedere dag ongeveer rond hetzelfde tijdstip naar bed te gaan.
  • Brandnetelthee werkt als een antihistamine. Zelf drink ik het dagelijks, ik heb niet het idee dat het acuut werkt, maar misschien heeft het lange termijn voordelen? Vooralsnog vind ik het vooral lekker :-)
  • Denk ook aan meer algemene tips voor het ondersteunen van je immuunsysteem zoals het eten van veel gekleurde groente, knoflook, ui, orgaanvlees en vitamine C rijke voeding.

Strategie 3: Ontgiftingsprocessen ondersteunen

Vanwege mijn darmklachten pas ik bovenstaande tips door het jaar heen al grotendeels toe. Bij mij is dit niet genoeg om mijn hooikoortsklachten te beperken. Ik heb ook echt ondersteuning van alle ontgiftingsprocessen nodig. 

De lever moet afvalstoffen je lichaam uitwerken. Zolang je lever het goed kan bijbenen, helpt dat enorm tegen hooikoorts symptomen. Heb je teveel allergenen in je bloed of werkt je lever maar matig, dan gaat het mis. Help je lever waardoor de hooikoortsklachten verminderen.

Er zijn allerlei manieren om je lever te ondersteunen:

  • Eén daarvan is het drinken van green juice, dat doe ik sowieso al iedere ochtend.
  • Wat mij het beste helpt is om iedere avond een detoxbad te nemen. Een half uurtje weken in bad doet wonderen :-) Echt, ik knap er iedere keer enorm van op. Ik wissel een bad met een kopje appelciderazijn, baking soda of epsomzout met elkaar af. Maar een bad met alleen water helpt ook al. Heb je geen bad? Neem dan een voetenbadje.

Mijn eigen ervaring met hooikoorts

Vorig jaar waren bovenstaande tips bij mij afdoende om bijna geen last van hooikoorts te hebben. Ik heb er in totaal een dag of twee last van gehad en het was iedere keer snel weer over. Dat was dus een briljante score! Dit jaar werd ik een paar weken geleden overvallen door het hooikoortsseizoen, ik had er - waarschijnlijk omdat ik er vorig jaar zo weinig last van had gehad - helemaal niet meer over nagedacht. Ik ben gelijk begonnen met de neti pot en een detoxbad en voelde me daarna weer helemaal opgeknapt. Ik hoop dat het dit seizoen ook zo mild zal gaan als vorig jaar, maar het is een onderwerp waar ik me in blijf verdiepen.

En nu jij!

Welke tip kun je gelijk toepassen?

Heb je ook goede tips tegen hooikoorts? Ik hoor ze graag!

 

 

Lees hier deel 1 van 'Wat iedereen moet weten over hooikoorts'.

*Bij mij zijn de allergieën (voedsel en hooikoorts) pas op latere leeftijd ontstaan. Voor zover ik weet had ik daar als kind geen last van. Dit is naar mijn mening duidelijk een ander type allergie dan het bekende voorbeeld van een kind met een pinda-allergie dat een dodelijke reactie kan krijgen na het eten van pinda’s. Van dat soort allergieën heb ik niet veel verstand en die zijn dan ook geen onderwerp van deze blogpost.

Interessant artikel? Meld je gratis aan en mis niets meer!

Wat iedereen moet weten over hooikoorts

Tips tegen hooikoorts.jpg

Een paar weken geleden voelde ik me al een paar dagen niet zo lekker. Heel vreemd, want het voelde niet als een virusje, maar ik had wel dat soort klachten. Moe, grieperig, benauwd. Ik vond het maar vervelend, vooral dat ik niet begreep wat er aan de hand was en dat ik me steeds slechter ging voelen. Tot ik met de kinderen in de auto zat op weg naar de supermarkt en opeens bedacht: Januari! Het is natuurlijk hooikoorts!

Hooikoorts in de winter, kan dat? Ja, want met dit zachte winterweer zijn de eerste bomen al weer aan het bloeien en dus begint voor veel mensen de hooikoortsellende ook weer.

Zelf heb ik sinds een jaar of tien steeds meer last gekregen van alle soorten pollen die je maar kunt bedenken en dat betekent voor mij een hooikoortsseizoen van januari tot en met augustus. Niezen, een prikkende neus en droge ogen zijn bij mij niet het ergste. Het meeste last heb ik van benauwdheid, griepachtige klachten zoals opgezette lymfklieren en vooral een intense, allesoverheersende vermoeidheid. Dat ik me zo moe voel dat ik het gevoel heb dat als ik ga liggen, ik op ieder moment van de dag zou kunnen slapen.

Een paar jaar geleden was mijn tactiek tegen de hooikoortsklachten om dagelijks antihistaminepillen te slikken en veel binnen te blijven. Dat laatste werd ik eigenlijk vooral heel ellendig van, met de ramen dicht binnen zitten terwijl buiten de zon schijnt vond ik erg treurig. Bovendien kreeg ik er een slechte conditie van. Ook de dagelijkse antihistaminepillen leken niet zo’n goed idee. Mijn leverwaardes werden verhoogd (= niet goed) en na het stoppen met de antihistamine werden ze weer goed. Maar niets doen tegen de hooikoorts was ook geen optie, dus ging ik op onderzoek uit!

Wat is hooikoorts en hoe wordt het veroorzaakt?

Toen ik ontdekte dat ik last van hooikoorts had, wilde ik graag weten hoe ik daar aan was gekomen. Als kind had ik daar nooit last van gehad. Waarom dan nu opeens wel? De uitleg van mijn huisarts en wat ik op websites las, vond ik nogal beperkt. “Je immuunsysteem reageert te heftig op pollen in de lucht.” Ja maar, waarom? Hoe kan dat opeens?

Dit is de uitleg van wikipedia over allergieën* (waar hooikoorts onder valt):

Allergie is een reactie van het immuunsysteem op lichaamsvreemde stoffen (allergenen), die op zich helemaal niet schadelijk hoeven te zijn, zoals stuifmeelkorrels, huidschilfers van dieren, uitwerpselen van huisstofmijt, schimmelsporen of voedselbestanddelen. Allergenen komen vooral via de huid en via de luchtwegen het lichaam binnen, waarna het immuunsysteem deze allergenen onschadelijk probeert te maken met een soms ‘overdreven’ allergische reactie. De klachten (loopneus, tranende ogen, jeuk, benauwdheid, diarree) zijn niet afkomstig van het allergeen zelf, maar van de reactie van het immuunsysteem op het allergeen.
— http://nl.wikipedia.org/wiki/Allergie

Op zich klopt dit verhaal natuurlijk wel, maar ik denk dat het een erg simpel beeld van een allergie geeft. Net als andere mensen met hooikoorts merk ik dat als ik slecht slaap of last heb van stress, de klachten erger worden. En zo zijn er nog wel meer factoren van invloed op hoeveel last ik heb. Er is dus duidelijk meer aan de hand dan alleen een ‘overdreven reactie van het immuunsysteem’...

Als je verder leest op de wikipedia pagina, dan lees je over allerlei verschillende typen allergische reacties. En dat is denk ik de crux van het verhaal: de ene allergie is de andere niet. Ik denk dat veel allergieën tegenwoordig te maken hebben met een meer algemeen gezondheidsprobleem.

Teveel allergenen en moeite met wegwerken.jpg

Ik stel me dat zo voor: pollen - en andere allergenen - kan je lichaam tot op een bepaald niveau wegwerken. Als echter de belasting te hoog wordt en je ‘wegwerkingscapaciteit’ te beperkt, *dan* krijg je klachten. Het werkt dus niet zo simpel als dat een allergeen bij een allergisch persoon altijd leidt tot een allergische reactie. Je lichaam is veel ingenieuzer dan dat.

 

Deze drie stappen leiden tot allergische klachten

Ik denk dat er bij de meeste mensen* drie stappen zijn die invloed hebben op het wel of niet krijgen van allergische klachten:

  1. Een stof komt op een plek waar het niet hoort. Bij bijvoorbeeld een voedselallergie weet een onvoldoende verteerd proteïne molecuul de darmwand te passeren en belandt in het bloed.
  2. Je lichaam probeert de ongewenste stof uit je lijf te krijgen. Hiervoor is een goed werkend immuunsysteem nodig.
  3. Bij het wegkrijgen van de ongewenste stof komen ‘afvalproducten’ vrij die door detoxprocessen verwijderd moeten worden. De lever speelt een grote rol in deze detoxprocessen.
Mensen zijn niet zwak.jpg

Je lichaam zal altijd allerlei pogingen doen om een gezonde balans te behouden. Door bijv. de allergische reactie in te dammen, door de schadelijke restproducten van de allergische reactie op te ruimen etc. We zijn niet zwak en zielig, we zijn het resultaat van miljoenen jaren evolutie! Keer op keer vond er selectie van de sterksten plaats en dat leidde tot jou en mij.

Ik denk dat dat een belangrijk idee is om voor ogen te houden, omdat je anders al snel jezelf als hopeloos geval gaat zien dat als een gek op onschuldige stofjes reageert en dat er niets aan te doen valt (ok, toegegeven, dat dacht ik eerst zelf ook!). Als je er wat aan wil doen, dan begint dat met het geloof dat je er iets aan *kunt* doen.

Drie strategieën om je hooikoortsklachten te verminderen of zelfs te laten verdwijnen

En je kunt er zeker wat aan doen. Als er drie stappen zijn die een allergische reactie mogelijk maken, dan zijn er ook drie strategieën om ervoor te zorgen dat de allergische reacties minder worden of zelfs helemaal niet optreden.

  1. Zorgen dat je minder in aanraking komt met de allergenen waar je op reageert.
  2. Je immuunsysteem ondersteunen en ontstekingsreacties verminderen.
  3. Zorgen dat je detoxprocessen zo goed mogelijk verlopen.

Omdat ik geen boek van deze blogpost wil maken, ga ik volgende week in deel 2 verder :-) Dan zal ik bovenstaande strategieën vertalen in praktische manieren om je hooikoortsklachten te verminderen. Tot volgende week!

* Bij mij zijn de allergieën (voedsel en hooikoorts) pas op latere leeftijd ontstaan. Voor zover ik weet had ik daar als kind geen last van. Dit is naar mijn mening duidelijk een ander type allergie dan het bekende voorbeeld van een kind met een pinda-allergie dat een dodelijke reactie kan krijgen na het eten van pinda’s. Dat soort allergieën heb ik niet veel verstand van en is dan ook geen onderwerp van deze blogpost.

Pas deze ontbijttips toe en maak een vliegende start met paleo

Paleo ontbijt tips | evawitsel.nl

Is jouw normale ontbijt een glas sinaasappelsap met een boterham met kaas en een cracker met jam? Of een bakje cornflakes special K met melk? Of eet je graag een bakje yoghurt met muesli als ontbijt?

Hoe maak je van een dergelijk ontbijt een paleo versie? Haast geen van de ingrediënten passen binnen een paleodieet. Het aanpassen van je ontbijt is daarom best een ingewikkelde stap op weg naar een paleo leefstijl. Daarom deze week aandacht voor de eerste maaltijd van de dag. Laten we kijken hoe je een lekker ontbijt kunt vinden dat ook praktisch goed in te passen valt.

Eet het ontbijt dat goed valt en eet niet te veel of te weinig

Gezondheidsgoeroe’s kunnen het nooit met elkaar eens worden wat de belangrijkste maaltijd van de dag is, de één roept het ontbijt, de ander de lunch en sommige vinden het avondeten het belangrijkst. Ik denk dat het niet nodig is om je hier erg druk over te maken. Eet het ontbijt dat goed valt en eet niet te veel of te weinig.

Wat belangrijk is aan een goed paleo ontbijt, is dat het met een goede bodem in je buik veel eenvoudiger is om de rest van de dag gezond te blijven eten. Ook zorgt het ervoor dat je niet snel na je ontbijt al weer trek krijgt en naar minder gezonde snacks grijpt.

Hieruit bestaat het beste ontbijt

Een goed ontbijt is een ontbijt dat je lekker vindt en waar je goed gevuld door raakt zodat je niet na een uur al weer trek hebt. Zorg dat je bij het samenstellen van je ontbijt alle drie de groepen macronutriënten kiest: koolhydraten, vetten en proteïne.

Als je een basis hebt gevonden van twee tot drie verschillende ontbijtrecepten die je bevallen, is dat voor de meeste mensen variatie genoeg. Probeer af en toe eens een nieuw recept uit zodat je ontbijtjes je niet gaan vervelen. Maar zorg vooral dat je een goede basis hebt van een paar recepten die je lekker vindt en die eenvoudig en snel genoeg te maken zijn in de vroege morgen zodat je de dag zonder stress kunt beginnen met een lekker en voedzaam ontbijt.

Lekkere, voedzame, snelle ontbijttips

Een veel gebruikte basis voor een paleo ontbijt is ei met spek. Lekker en voedzaam en je kunt er heel makkelijk mee variëren door bijv. wat groente mee te bakken (spinazie, tomaat, champignons etc.) of door de vorm te veranderen, van roerei tot omelet. Het is ook geschikt om voor meerdere dagen tegelijk te maken. Maak bijvoorbeeld een ‘casserole’ door de ingrediënten voor je omelet te verviervoudigen en in een ovenschaal te doen, of maak eimuffins door je mengsel in muffinvormpjes te gieten en dan te bakken. Je kunt dit zelfs invriezen.

Een andere basis voor het vinden van een lekker ontbijt is het loslaten van wat je altijd als ‘ontbijt voedsel’ hebt gezien. Wat voor dingen vind je op andere momenten van de dag lekker om te eten? Zit daar iets bij dat je kunt proberen als ontbijt? Veel mensen eten bijv. gebakken worstjes of een ‘ontbijtburgertje’ (soort hamburger) met wat groente als ontbijt. Je kunt ook restjes van het avondeten van de vorige dag opwarmen.

Af en toe is het natuurlijk leuk om wat meer aandacht aan een feestelijk ontbijt te besteden. Dat kan ook zeker met een paleo ontbijt! Pannenkoeken, muffins, kaneelbroodjes, koekjes, bijna overal is wel een paleo versie van te vinden.

Als je al een wat meer gevorderde paleo’er bent, ben je misschien op zoek naar manieren om je ontbijt nog wat gezonder te maken. Denk dan aan dingen als het toevoegen van gefermenteerd voedsel aan je ontbijt. Bijvoorbeeld een lekkere chutney of salsa bij je worstjes of ei. Of een bakje zuurkool of kimchi erbij. Je kunt ook denken aan het drinken van een beker bouillon bij je ontbijt. Of neem een kom soep. Een andere manier om je ontbijt gezonder te maken is door er meer gezonde vetten bij te eten. Wat schijfjes avocado bij je ei, een scheutje olijfolie over je groente of als je zuivel eet een klontje boter over je roerei.

Misschien ben je op zoek naar meer ideeën ter variatie. Ik heb speciaal voor jou een Pinterest bord gemaakt met paleo ontbijtjes met heel veel verschillende ideeën.

En nu jij!

Heb je een ontbijtrecept gezien dat je een keer wilt uitproberen? Zet de ingrediënten op je boodschappenlijstje en probeer het eens. Probeer ook eens iets heel anders dan je gewend bent, zelfs een soepje als ontbijt zou je nog wel eens positief kunnen verrassen. Ik hoor graag wat jij wilt gaan uitproberen!

De eenvoudigste manier om je gezondheid te verbeteren

Gezonde vetten.png

Als je je gezondheid wilt verbeteren en daarom met een paleoleefstijl wilt beginnen, kan dat nogal overweldigend zijn. Waar begin ik? Als ik geen granen meer eet, wat kan ik dan nog voor ontbijt en lunch eten? Het risico is groot dat je bij de gedachte alleen al de moed opgeeft. Gelukkig is er ook een eenvoudige eerste stap die toch al veel gezondheidsvoordeel oplevert!

Meeste mensen eten verkeerde vetten

Ruim een eeuw geleden aten mensen veel vetten als roomboter en reuzel. Sinds de jaren ’50 is er veel veranderd in de consumptie van vetten. Op basis van slecht uitgevoerd onderzoek werden verzadigde vetten in de ban gedaan. Die zouden hart- en vaatziektes veroorzaken.

Het advies was om minder vet te eten - en vooral geen verzadigde vetten - en in plaats daarvan meer koolhydraten te eten. In plaats van verzadigde vetten worden sindsdien meervoudig onverzadigde vetten zoals zonnebloemolie en sojaolie bij het koken gebruikt. 

Maar onverzadigde plantaardige vetten zijn veel minder stabiel dan verzadigde vetten en worden daardoor bij het bewaren en tijdens het koken heel makkelijk ranzig. Eten van ranzige vetten is slecht voor je gezondheid.

Een andere verschuiving die heeft plaatsgevonden is in het type onverzadigde vetten die we eten. Twee belangrijke soorten onverzadigde vetten zijn omega 6 en omega 3 vetten. Je lichaam heeft ze allebei nodig, maar wel in de goede verhouding.

We zijn veel meer omega 6 vetten gaan eten en daardoor ontstaan er veel makkelijker allerlei (chronische) ontstekingsreacties in je lichaam.

Vet is essentieel voor een goede gezondheid

Je lichaam heeft vetten nodig voor allerlei functies, zonder vet te eten word je ziek! Vetten worden bijvoorbeeld gebruikt bij het maken van lichaamscellen, ze zijn een essentieel onderdeel van de celwand en zorgen voor transport van stofjes de cel in en weer uit. Als de vetten die je at beschadigd waren en toch als bouwsteen gebruikt worden voor je lichaamscellen, zorgt dat ervoor dat die lichaamscellen minder goed functioneren.

Een andere belangrijke rol van vetten is dat ze bijdragen aan het opnemen van vetoplosbare vitamines (o.a. vitamine A, D, K). Als je te weinig vet eet, kun je een tekort krijgen aan deze vitamines.

Vetten spelen ook een essentiële rol in een goede spijsvertering. Vetten stimuleren de aanmaak van gal en enzymen, deze heb je nodig in je darmen om je voeding goed te kunnen afbreken in stofjes die je lichaam kan opnemen.

Gezonde vetten voor in iedere keuken

Nu we weten dat het eten van vetten belangrijk is voor onze gezondheid en niet iets dat we zouden moeten proberen te vermijden in ons dieet, laten we dan nu kijken naar welke soorten vetten de beste bijdrage leveren aan je gezondheid en dus niet zouden mogen ontbreken in je keuken:

Kokosolie: is een zeer stabiele olie, het wordt bijna niet ranzig. Daarom kun je kokosolie goed gebruiken om in te bakken of te frituren. Kokosolie werkt antiviraal, antibacterieel en tegen schimmels. En kokosolie heeft waarschijnlijk een beschermende werking tegen Alzheimer, omdat het als alternatieve brandstof kan dienen voor hersencellen die het niet meer goed doen op glucose.

Dierlijk vet: zijn vetten zoals ganzenvet, rundervet of reuzel. Deze vetten worden al eeuwenlang gebruikt in de keuken en geven een heerlijke smaak aan eten. Rundervet is net als kokosolie een stabiel vet en kan dus goed gebruikt worden om in te bakken of frituren. Ik gebruik deze vetten om vlees of eieren in te bakken.

Boter: bevat veel zeer gezonde vetoplosbare vitamines. Zorg wel dat je roomboter koopt, het liefst rauwe boter van grasgevoerde koeien. Deze vind je bijvoorbeeld in boerderijwinkels. Hoe geler de boter, hoe beter!

Let op, als je melkeiwitten niet goed verdraagt, is boter misschien ongeschikt. Probeer dan ghee. Dat is geklaarde boter, dat betekent dat het vrijwel alleen bestaat uit botervet zonder de melkeiwitten. In een paleo autoimmuun protocol laat je alle zuivel weg, en dus ook boter en ghee.

Koudgeperste olijfolie: is ook een heerlijke smaakmaker. Veel mensen gebruiken olijfolie om in te bakken, maar hiervoor is het ongeschikt. Olijfolie bevat onverzadigde vetten die beschadigd raken door verhitting. Als ze beschadigd zijn, zijn ze niet goed voor je gezondheid. Gebruik olijfolie dus alleen koud. 

En nee, vet is dus niet slecht voor je hart en bloedvaten en je wordt er ook niet gelijk dik van, maar dat is wellicht een interessant onderwerp voor een andere blogpost!

En nu jij!

Veranderingen die je NU kunt doorvoeren in je keuken:

  • Gebruik geen plantaardige zaadolieën meer om in te bakken, dus ook geen ‘Bak & Braad’ producten.
  • Zet op je boodschappenlijstje: kokosolie en roomboter.
  • Ben je wat avontuurlijker? Koop een stuk rundervet bij de slager en smelt dat zodat je je eigengemaakte rundervet hebt om in te bakken.

Laat in de reacties hieronder weten wat je van plan bent om uit te proberen!