Wat iedereen moet weten over hooikoorts

Tips tegen hooikoorts.jpg

Een paar weken geleden voelde ik me al een paar dagen niet zo lekker. Heel vreemd, want het voelde niet als een virusje, maar ik had wel dat soort klachten. Moe, grieperig, benauwd. Ik vond het maar vervelend, vooral dat ik niet begreep wat er aan de hand was en dat ik me steeds slechter ging voelen. Tot ik met de kinderen in de auto zat op weg naar de supermarkt en opeens bedacht: Januari! Het is natuurlijk hooikoorts!

Hooikoorts in de winter, kan dat? Ja, want met dit zachte winterweer zijn de eerste bomen al weer aan het bloeien en dus begint voor veel mensen de hooikoortsellende ook weer.

Zelf heb ik sinds een jaar of tien steeds meer last gekregen van alle soorten pollen die je maar kunt bedenken en dat betekent voor mij een hooikoortsseizoen van januari tot en met augustus. Niezen, een prikkende neus en droge ogen zijn bij mij niet het ergste. Het meeste last heb ik van benauwdheid, griepachtige klachten zoals opgezette lymfklieren en vooral een intense, allesoverheersende vermoeidheid. Dat ik me zo moe voel dat ik het gevoel heb dat als ik ga liggen, ik op ieder moment van de dag zou kunnen slapen.

Een paar jaar geleden was mijn tactiek tegen de hooikoortsklachten om dagelijks antihistaminepillen te slikken en veel binnen te blijven. Dat laatste werd ik eigenlijk vooral heel ellendig van, met de ramen dicht binnen zitten terwijl buiten de zon schijnt vond ik erg treurig. Bovendien kreeg ik er een slechte conditie van. Ook de dagelijkse antihistaminepillen leken niet zo’n goed idee. Mijn leverwaardes werden verhoogd (= niet goed) en na het stoppen met de antihistamine werden ze weer goed. Maar niets doen tegen de hooikoorts was ook geen optie, dus ging ik op onderzoek uit!

Wat is hooikoorts en hoe wordt het veroorzaakt?

Toen ik ontdekte dat ik last van hooikoorts had, wilde ik graag weten hoe ik daar aan was gekomen. Als kind had ik daar nooit last van gehad. Waarom dan nu opeens wel? De uitleg van mijn huisarts en wat ik op websites las, vond ik nogal beperkt. “Je immuunsysteem reageert te heftig op pollen in de lucht.” Ja maar, waarom? Hoe kan dat opeens?

Dit is de uitleg van wikipedia over allergieën* (waar hooikoorts onder valt):

Allergie is een reactie van het immuunsysteem op lichaamsvreemde stoffen (allergenen), die op zich helemaal niet schadelijk hoeven te zijn, zoals stuifmeelkorrels, huidschilfers van dieren, uitwerpselen van huisstofmijt, schimmelsporen of voedselbestanddelen. Allergenen komen vooral via de huid en via de luchtwegen het lichaam binnen, waarna het immuunsysteem deze allergenen onschadelijk probeert te maken met een soms ‘overdreven’ allergische reactie. De klachten (loopneus, tranende ogen, jeuk, benauwdheid, diarree) zijn niet afkomstig van het allergeen zelf, maar van de reactie van het immuunsysteem op het allergeen.
— http://nl.wikipedia.org/wiki/Allergie

Op zich klopt dit verhaal natuurlijk wel, maar ik denk dat het een erg simpel beeld van een allergie geeft. Net als andere mensen met hooikoorts merk ik dat als ik slecht slaap of last heb van stress, de klachten erger worden. En zo zijn er nog wel meer factoren van invloed op hoeveel last ik heb. Er is dus duidelijk meer aan de hand dan alleen een ‘overdreven reactie van het immuunsysteem’...

Als je verder leest op de wikipedia pagina, dan lees je over allerlei verschillende typen allergische reacties. En dat is denk ik de crux van het verhaal: de ene allergie is de andere niet. Ik denk dat veel allergieën tegenwoordig te maken hebben met een meer algemeen gezondheidsprobleem.

Teveel allergenen en moeite met wegwerken.jpg

Ik stel me dat zo voor: pollen - en andere allergenen - kan je lichaam tot op een bepaald niveau wegwerken. Als echter de belasting te hoog wordt en je ‘wegwerkingscapaciteit’ te beperkt, *dan* krijg je klachten. Het werkt dus niet zo simpel als dat een allergeen bij een allergisch persoon altijd leidt tot een allergische reactie. Je lichaam is veel ingenieuzer dan dat.

 

Deze drie stappen leiden tot allergische klachten

Ik denk dat er bij de meeste mensen* drie stappen zijn die invloed hebben op het wel of niet krijgen van allergische klachten:

  1. Een stof komt op een plek waar het niet hoort. Bij bijvoorbeeld een voedselallergie weet een onvoldoende verteerd proteïne molecuul de darmwand te passeren en belandt in het bloed.
  2. Je lichaam probeert de ongewenste stof uit je lijf te krijgen. Hiervoor is een goed werkend immuunsysteem nodig.
  3. Bij het wegkrijgen van de ongewenste stof komen ‘afvalproducten’ vrij die door detoxprocessen verwijderd moeten worden. De lever speelt een grote rol in deze detoxprocessen.
Mensen zijn niet zwak.jpg

Je lichaam zal altijd allerlei pogingen doen om een gezonde balans te behouden. Door bijv. de allergische reactie in te dammen, door de schadelijke restproducten van de allergische reactie op te ruimen etc. We zijn niet zwak en zielig, we zijn het resultaat van miljoenen jaren evolutie! Keer op keer vond er selectie van de sterksten plaats en dat leidde tot jou en mij.

Ik denk dat dat een belangrijk idee is om voor ogen te houden, omdat je anders al snel jezelf als hopeloos geval gaat zien dat als een gek op onschuldige stofjes reageert en dat er niets aan te doen valt (ok, toegegeven, dat dacht ik eerst zelf ook!). Als je er wat aan wil doen, dan begint dat met het geloof dat je er iets aan *kunt* doen.

Drie strategieën om je hooikoortsklachten te verminderen of zelfs te laten verdwijnen

En je kunt er zeker wat aan doen. Als er drie stappen zijn die een allergische reactie mogelijk maken, dan zijn er ook drie strategieën om ervoor te zorgen dat de allergische reacties minder worden of zelfs helemaal niet optreden.

  1. Zorgen dat je minder in aanraking komt met de allergenen waar je op reageert.
  2. Je immuunsysteem ondersteunen en ontstekingsreacties verminderen.
  3. Zorgen dat je detoxprocessen zo goed mogelijk verlopen.

Omdat ik geen boek van deze blogpost wil maken, ga ik volgende week in deel 2 verder :-) Dan zal ik bovenstaande strategieën vertalen in praktische manieren om je hooikoortsklachten te verminderen. Tot volgende week!

* Bij mij zijn de allergieën (voedsel en hooikoorts) pas op latere leeftijd ontstaan. Voor zover ik weet had ik daar als kind geen last van. Dit is naar mijn mening duidelijk een ander type allergie dan het bekende voorbeeld van een kind met een pinda-allergie dat een dodelijke reactie kan krijgen na het eten van pinda’s. Dat soort allergieën heb ik niet veel verstand van en is dan ook geen onderwerp van deze blogpost.