Wat iedereen moet weten over hooikoorts - praktische tips

Tips tegen hooikoorts - deel 2.jpg

Hooikoortsklachten kunnen zeer belastend zijn. Vorige week schreef ik over mijn eigen hooikoortsklachten, vooral intense vermoeidheid en een grieperig gevoel. Deze week kijken we naar praktische tips tegen hooikoortsklachten die je gelijk kunt toepassen.

Even googlen levert enorme hoeveelheden tips op. Werken die allemaal? Welke zijn voor jou het meest geschikt?

Er zijn zoveel tips waar mensen baat bij hebben, omdat er drie brede strategieën zijn om je hooikoortsklachten te verminderen. Vorige week schreef ik daarover in het eerste deel van deze blogpost:

 1. Zorgen dat je minder in aanraking komt met de allergenen* waar je op reageert.
 2. Je immuunsysteem ondersteunen en ontstekingsreacties verminderen.
 3. Zorgen dat je ontgiftingsprocessen (detox) zo goed mogelijk verlopen.

Voor alle drie deze strategieën geldt dat er vele wegen zijn om je doel te bereiken. Het verbeteren van de werking van je immuunsysteem kan bijvoorbeeld op uiteenlopende manieren, van het verminderen van stress tot het veranderen van je dieet. Dat is dan ook de reden dat er zoveel verschillende tips zijn tegen hooikoorts.

Wat je het beste kunt doen is eerst kijken naar welke strategie je het meest baat bij zou hebben en vervolgens probeer je wat verschillende tips uit. Doe je niets aan het vermijden van contact met allergenen? Begin dan daar eens met wat tips. Heb je in zijn algemeenheid geen sterk immuunsysteem? Probeer dan op dat vlak verbetering te krijgen. Heb je meer klachten die op ontgiftingsproblemen kunnen duiden? Zoek dan naar manieren om dat te verbeteren.

Voor iedere strategie zal ik nu praktische tips geven waar je gelijk mee aan de slag kunt.

Strategie 1: Minder in aanraking komen met allergenen

Denk hierbij aan:

 • Binnen blijven op dagen met extreem veel pollen in de lucht. Kijk hiervoor bijvoorbeeld op deze website: http://www.pollennieuws.nl. Maar word hier niet te panisch in, naar buiten gaan is namelijk ook gezond voor je! Mijd vooral de ‘paarse dagen’.
 • Een andere manier om de allergenen belasting te verminderen is door de pollen fysiek van je af te krijgen. Heel simpel: ga aan het einde van de dag onder de douche en spoel ze van je af. Wat mij heel goed helpt is om dagelijks mijn neus uit te spoelen met een neti pot. Dat werkt perfect om van een geïrriteerde neus af te komen. Denk ook aan het dragen van een zonnebril als je buiten komt zodat er niet zoveel pollen in je ogen komen.
 • Hoeveel last je van hooikoorts krijgt is medeafhankelijk van de *totale* belasting door allergenen, ook voedselallergieën tellen mee. Mijden van voeding waar je niet tegen kan, is dus tijdens het hooikoortsseizoen extra belangrijk.

Strategie 2: Immuunsysteem ondersteunen en ontstekingsreacties verminderen

Er zijn vele manieren om je immuunsysteem te ondersteunen:

 • Je immuunsysteem wordt ‘getraind’ in je darmen. Zijn je darmen ongezond? Dan gaat deze training van je immuunsysteem ook niet goed en zal je immuunsysteem makkelijker onschadelijke stoffen en ook je eigen lichaamscellen aanvallen. En dat leidt tot allergische reacties (en autoimmuunziektes). Je darmen worden gezonder door je spijsvertering te verbeteren en door voeding te vermijden die bekend staat als makkelijk schadelijk voor je darmen. Een paleo dieet is hier prima geschikt voor. Vul dit aan met gefermenteerd voedsel en zelfgemaakte bouillon en je darmen zullen je dankbaar zijn :-) Probiotica supplementen zijn hier ook nuttig voor.
 • Zorg dat je in ieder geval alle granen uit je dieet schrapt. Alleen deze stap zou wel eens genoeg kunnen zijn om van je hooikoortsklachten af te komen, je zal niet de eerste zijn!
 • Verminder stress. Niet makkelijk, wel belangrijk.
 • Zorg voor voldoende slaap, mik op 7-9 uur slaap en probeer iedere dag ongeveer rond hetzelfde tijdstip naar bed te gaan.
 • Brandnetelthee werkt als een antihistamine. Zelf drink ik het dagelijks, ik heb niet het idee dat het acuut werkt, maar misschien heeft het lange termijn voordelen? Vooralsnog vind ik het vooral lekker :-)
 • Denk ook aan meer algemene tips voor het ondersteunen van je immuunsysteem zoals het eten van veel gekleurde groente, knoflook, ui, orgaanvlees en vitamine C rijke voeding.

Strategie 3: Ontgiftingsprocessen ondersteunen

Vanwege mijn darmklachten pas ik bovenstaande tips door het jaar heen al grotendeels toe. Bij mij is dit niet genoeg om mijn hooikoortsklachten te beperken. Ik heb ook echt ondersteuning van alle ontgiftingsprocessen nodig. 

De lever moet afvalstoffen je lichaam uitwerken. Zolang je lever het goed kan bijbenen, helpt dat enorm tegen hooikoorts symptomen. Heb je teveel allergenen in je bloed of werkt je lever maar matig, dan gaat het mis. Help je lever waardoor de hooikoortsklachten verminderen.

Er zijn allerlei manieren om je lever te ondersteunen:

 • Eén daarvan is het drinken van green juice, dat doe ik sowieso al iedere ochtend.
 • Wat mij het beste helpt is om iedere avond een detoxbad te nemen. Een half uurtje weken in bad doet wonderen :-) Echt, ik knap er iedere keer enorm van op. Ik wissel een bad met een kopje appelciderazijn, baking soda of epsomzout met elkaar af. Maar een bad met alleen water helpt ook al. Heb je geen bad? Neem dan een voetenbadje.

Mijn eigen ervaring met hooikoorts

Vorig jaar waren bovenstaande tips bij mij afdoende om bijna geen last van hooikoorts te hebben. Ik heb er in totaal een dag of twee last van gehad en het was iedere keer snel weer over. Dat was dus een briljante score! Dit jaar werd ik een paar weken geleden overvallen door het hooikoortsseizoen, ik had er - waarschijnlijk omdat ik er vorig jaar zo weinig last van had gehad - helemaal niet meer over nagedacht. Ik ben gelijk begonnen met de neti pot en een detoxbad en voelde me daarna weer helemaal opgeknapt. Ik hoop dat het dit seizoen ook zo mild zal gaan als vorig jaar, maar het is een onderwerp waar ik me in blijf verdiepen.

En nu jij!

Welke tip kun je gelijk toepassen?

Heb je ook goede tips tegen hooikoorts? Ik hoor ze graag!

 

 

Lees hier deel 1 van 'Wat iedereen moet weten over hooikoorts'.

*Bij mij zijn de allergieën (voedsel en hooikoorts) pas op latere leeftijd ontstaan. Voor zover ik weet had ik daar als kind geen last van. Dit is naar mijn mening duidelijk een ander type allergie dan het bekende voorbeeld van een kind met een pinda-allergie dat een dodelijke reactie kan krijgen na het eten van pinda’s. Van dat soort allergieën heb ik niet veel verstand en die zijn dan ook geen onderwerp van deze blogpost.

Interessant artikel? Meld je gratis aan en mis niets meer!