Een nieuw eetpatroon aanwennen is op zich al best een uitdaging, maar een nieuw eetpatroon buitenshuis volhouden is nog weer wat lastiger. Paleo eten tijdens een kampeervakantie, kan dat? Ja! :-)
Een goede voorbereiding is het halve werk
Zoals eigenlijk met alles, zit een groot deel van het succes in het doen van een goede voorbereiding.
Begin eens met het maken van een lijstje van eten dat jij en je gezin lekker vinden en dat goed houdbaar is, buiten de ijskast te bewaren is, of makkelijk te bereiden is.
Het is handig om wat eenpansrecepten of andere recepten voor makkelijke maaltijden te verzamelen en mee te nemen. Denk ook aan het mengen van je favoriete kruidenmix in een potje zodat je alleen die hoeft mee te nemen en niet al je kruiden en specerijen hoeft in te pakken. Hier wat ideetjes ter inspiratie:
- Sweet potato apple hash
- Flexibele ‘breakfast skillet’
- Snelle en makkelijke roerbakgerechten
Als je een barbecue meeneemt, biedt dat ook weer allerlei mogelijkheden. Van een visje met wat kruiden en citroen in alufolie tot geroosterde groente en knollen, of natuurlijk gewoon wat gegrild vlees. Kijk eens op deze website voor een leuk overzicht van recepten voor de barbecue, van vlees en vis tot drankjes en salades, veel is zelfs geschikt als je het paleo auto-immuun protocol volgt.
Een volgende stap in de voorbereiding is het maken van eten dat je makkelijk kunt meenemen. Denk hierbij aan de eerste dag(en) van je vakantie. Als je alvast een paar stoofpotjes maakt en die ingevroren meeneemt in de koelbox, dan hoef je voor de eerste maaltijden op de camping die alleen maar op te warmen. Denk hierbij ook aan dingen als een stapel paleo pannenkoeken, smoothies of soep.
Een andere goede optie is het drogen van voedsel. Daarmee verhoog je de houdbaarheid en kun je veel voeding prima een tijdje buiten de ijskast bewaren. Drogen kan in een droogoven, maar ook in de oven op de laagste stand evt. met de ovendeur op een kiertje. Eigenlijk kun je zo goed als alles drogen, begin hier ruim van tevoren mee, want drogen kost vaak minimaal 12 uur:
- Vis
- Vlees
- Fruit
- Bouillon
- Of zelfs hele maaltijden! Hier een voorbeeld van gedroogde zoete aardappel met gedroogde groente en gedroogd gehakt.
Keukenspullen die het je makkelijk maken
Als je een inpaklijst maakt voor je kampeervakantie, denk dan ook aan de keukenspullen die je meeneemt. Wij nemen altijd een barbecue en een twee-pits-kooktoestel mee.
Heb je elektriciteit bij de tent? Dan is het een optie om een waterkoker mee te nemen en vaak nemen we dan ook de blender mee. Mijn kinderen zijn namelijk dol op fruitshakes :-)
Ik vind het ook fijn om een ruime koelbox mee te hebben. Zonder koelbox in de zomer blijven groente, fruit en vlees/vis in de tent namelijk niet lang vers en moeten we iedere dag boodschappen doen. We hebben lang alleen een koelbox gehad die we koelden met koelelementen, maar inmiddels hebben we er één die op elektriciteit (en gas) werkt. Ik vind het nog steeds een superinvestering! (let wel op dat sommige van deze apparaten veel geluid maken, we hebben nu een geruisloze, wel zo fijn als ‘ie in de tent naast je slaapcabine staat ;-) ).
Vergeet ook je favoriete, veelgebruikte keukenspullen niet zoals een fijne koekenpan, vet om in te bakken, knoflook, gember, ui, je favoriete specerijen, peper en zout.
Eten inslaan voor vertrek
Als je boodschappen gaat doen en gaat inpakken voor vertrek, denk dan aan de volgende items:
- Conserven: tonijn, zalm, mosselen, sardines, kokosmelk
- Vetten: avocado’s, noten/zaden, kokosolie, reuzel, ganzenvet, olijfolie, avocado olie, macadamia olie of ghee
- Amandelmeel/kokosmeel om pannenkoekjes mee te bakken
- Eieren zijn goed houdbaar buiten de ijskast
Zoete aardappelen en andere knollen zoals taro en cassave zijn makkelijk om mee te nemen en blijven een tijd goed. Ze kunnen op de BBQ of je kunt ze koken. Eet je rijst of aardappelen als ‘safe starches’? Dan is dat natuurlijk ook makkelijk camping voedsel.
Gezondheidsvoordelen van kamperen
Nu je je voeding goed hebt voorbereid en alles is ingepakt, kan de pret beginnen! Kamperen heeft vele gezondheidsvoordelen, wist je dat?
Tijdens een kampeervakantie is het veel makkelijker om volgens een natuurlijk dag- en nachtritme te gaan leven. Je gaat slapen als het donker wordt, en je wordt ‘s ochtends wakker door de zon op de tent en de fluitende vogels. Zelfs echte avondmensen verschuiven op die manier hun slaaptijden en kunnen hierdoor vroeger slapen.
Je bent veel buiten en vaak ook veel in de natuur. De buitenlucht, maar ook het ‘in de natuur zijn’ zijn bewezen goed voor je gezondheid.
Doordat je zoveel buiten bent, krijg je ook veel meer zonlicht dan normaal. Zonlicht heb je nodig voor het aanmaken van vitamine D en is dus heel belangrijk.
Mijn stappenteller laat zien dat zelfs een dagje op de camping rondhangen veel stappen oplevert. Je loopt op en neer naar het wc gebouw, je gaat even kijken bij de kinderen in de speeltuin, zelfs voor een flesje water moet je een stuk lopen. Alles bijelkaar opgeteld haal je zo vaak makkelijk de aanbevolen 10.000 stappen per dag, perfecte lichaamsbeweging!
Qua ontspanning is kamperen voor de meeste mensen ook heerlijk. Je kunt lekker aanrommelen, afwassen, eten maken, alles kost wat meer tijd. Perfect om het tempo wat te vertragen. Denk er ook eens over om tijdens je vakantie een digitale detox te doen waarbij je je hele vakantie of een aantal dagen van je vakantie geen mail leest of social media gebruikt. Lees hier meer over waar een digitale detox goed voor is en hoe je je eigen challenge kunt doen.