Gefermenteerde levertraan, superfood of ranzige olie?

23 augustus 2015

Gefermenteerde levertraan is in de paleo en Weston A. Price gemeenschappen een populair supplement. Het werd aangeprezen als de traditionele methode om levertraan te produceren en zou een superieure bron van omega 3 vetten en in vetoplosbare vitamines zijn. Maar is het wel de superfood die het leek te zijn?


Waar begin ik met het verbeteren van mijn gezondheid?

8 februari 2015

Gezonder eten, meer bewegen, langer slapen. Je kunt niet alles tegelijk aanpakken, maar waar kun je het best beginnen? Er zit denk ik een bepaalde volgorde in dingen die je kunt doen om je gezondheid te verbeteren. En voeding is dan niet het eerste om mee te beginnen…


Nieuwsgierig naar wat ik dagelijks eet?

30 OKTOBER 2014

Op een blog lezen over de theorie van gezonde voeding en een gezonde levenswijze is natuurlijk heel interessant, maar hoe ziet zoiets er nu uit in de praktijk? Dat kun je nu lezen in mijn eetdagboek! Als je benieuwd bent naar wat ik exact eet op een dag en hoe het paleo auto-immuun protocol er in de praktijk uit kan zien, dan kun je dat nu lezen en bekijken.


Met deze test weet je zeker of zuivel goed voor je is of niet

9 OKTOBER 2014

Er is eigenlijk maar één manier om erachter te komen of zuivel een plek heeft binnen jouw dieet. En dat is: het uitproberen! :-) Dus laten we het daar vandaag eens over hebben.


Past zuivel binnen een paleodieet?

7 SEPTEMBER 2014

Zuivel valt binnen een paleo eetpatroon in het 'grijze gebied'. De ene persoon gebruikt het dagelijks, de ander blijft er mijlenver vandaan. Waarom is dat? En heel belangrijk: wat is in jouw geval een goed idee?


Orthorexia: wanneer voeding de vijand wordt

28 APRIL 2014

Veel mensen met chronische gezondheidsproblemen zullen hun voeding moeten aanpassen om weer gezonder te worden. In mijn eigen geval had het aanpassen van mijn eetpatroon een geweldig goed effect. Maar gezonder eten heeft ook een schaduwkant. Zoals in bijna alles, kun je ook te ver doorschieten en op een ‘ongezonde manier met gezond eten bezig zijn’, orthorexia wordt dat dan genoemd.


Paleo kamperen!

2 JULI 2014

Een nieuw eetpatroon aanwennen is op zich al best een uitdaging, maar een nieuw eetpatroon buitenshuis volhouden is nog weer wat lastiger. Paleo eten tijdens een kampeervakantie, kan dat? Ja! :-)


Zo ziet een paleodieet er echt uit

18 JUNI 2014

Als je paleo op een goede manier toepast, dan eet je heel veel groente. De meeste paleo’ers eten meer groente dan een vegetariër! Na het boodschappen doen vanochtend heb ik onze groente en fruit aankopen uitgestald op de eettafel en er een foto van gemaakt om te laten zien hoe paleo er in de praktijk uit ziet.
Doe je ook mee op Instagram met de #meergroentedaneenvegetarier?


Een makkelijke eerste stap om te beginnen met fermenteren

10 JUNI 2014

Als je vaker op deze blog leest, weet je dat ik een groot fan ben van gefermenteerde voeding. Ik denk dat het een onmisbaar onderdeel is van een gezond eetpatroon. Maar ik weet ook dat het best ingewikkeld kan lijken. Ik zag er in het begin behoorlijk tegenop! :-) Daarom beschrijf ik vandaag een manier om met fermenteren te beginnen die makkelijk én voordelig is: waterkefir maken!


Hoe blauw licht je slaap verstoort

3 juni 2014

Als je gezonder wilt worden, moet je zorgen dat je goed slaapt. 'Jajaja', hoor ik je al denken :-) Dat is makkelijker gezegd dan gedaan en staat bij de meeste mensen niet heel hoog op het prioriteitenlijstje. Goed slapen is niet echt een hip onderwerp. Maar als je niet goed slaapt, is het heel moeilijk om te herstellen van een chronische ziekte, werkt je immuunsysteem minder goed en is het moeilijker om gewicht te verliezen.

Een belangrijke manier om beter te slapen is om zuinig te zijn op je dag- en nachtritme.


Verslaafd aan je telefoon? Doe mee aan de digitale detox challenge!

27 MEI 2014

‘Even kijken of mijn man al gereageerd heeft op mijn mailtje...’, en POEF, weg is het volgende uur. Herkenbaar? Ik noem het altijd Verdwalen In Het Zwarte Gat Dat Facebook Heet. Of Pinterest, dat is net zo erg :-) Of gewoon ouderwets internetten en van de ene pagina op de andere pagina belanden, dan ben je ook zo uren verder...


Beginnen met paleo

20 MEI 2014

Je hebt last van hardnekkig overgewicht, spijsverteringsproblemen, een chronische ziekte, of misschien wil je gewoon gezonder en sterker worden. Je hebt gehoord over paleo en wilt dit gaan proberen. Maar wat is paleo exact? Wat kun je wel eten en wat niet? En hoe begin je?

Deze week help ik je om met een heel duidelijk drie stappenplan te starten met een paleo eetpatroon!


Mijn favoriete paleo auto-immuun protocol blogs

15 MEI 2014

Eerder deze week schreef ik al twee blogposts over het paleo auto-immuun protocol (AIP). Vandaag deel ik mijn favoriete Nederlandstalige en Engelstalige blogs!


Kruiden en specerijen op het paleo auto-immuun protocol

14 MEI 2014

Eén aspect van het paleo auto-immuun protocol is best lastig. En dat is welke kruiden en specerijen je kunt gebruiken.

Sarah van thepaleomom.com heeft een heel handig overzicht gemaakt van kruiden en specerijen opgedeeld in categorieën die wel kunnen, misschien kunnen, of die je beter kunt weglaten. In deze blogpost heb ik deze lijstjes voor je vertaald en er enkele in Nederland gebruikte kruiden/specerijen aan toegevoegd zoals lavas en koekkruiden.


Chronisch ziek of een auto-immuunziekte? Het paleo auto-immuun protocol helpt!

13 MEI 2014

Eigenlijk had ik deze blog ook ‘hoop’ kunnen noemen. Of ‘neem het heft in eigen handen’. Of ‘ik wil mijn leven terug’. Dat is namelijk wat het paleo auto-immuun protocol mensen biedt.

Heb je een chronische of auto-immuunziekte? Of ken je iemand die dit heeft? Dan is deze blogpost voor jou bedoeld.


Paleo voor kinderen themaweek

4 MEI 2014

Ik doe mee aan de bloghop 'Paleo voor kinderen'. Deze week zal ik iedere dag een nieuwe blogpost publiceren binnen dit thema. Van voldoende calcium binnenkrijgen tot lekkere lunches om mee te nemen tot tips om succesvol de stap te maken naar een paleo eetpatroon met je kinderen. Op deze speciale themapagina vind je het allemaal!

En wil je nog verder lezen, neem dan vooral een kijkje op de andere blogs die meedoen aan de Paleo voor kinderen bloghop.


Is een lekkende darm de oorzaak van auto-immuunziektes?

29 APRIL 2014

De diagnose van een auto-immuunziekte komt meestal hard aan. Het kan voelen als een levenslang vonnis tot ziek zijn. Vooral omdat er nog veel onduidelijk is over het ontstaan van auto-immuunziektes en nog meer over de behandeling ervan.

Nieuwe wetenschappelijke onderzoeken laten steeds meer zien dat er een link is tussen een zogenoemde ‘lekkende darm’ (ook wel intestinale permeabiliteit genoemd) en auto-immuunziektes. Is een lekkende darm de oorzaak van auto-immuunziektes?


Wie wil er ook slimmer en beter sporten?

22 APRIL 2014

Lichaamsbeweging ligt aan de basis van een goede gezondheid. Mensen zijn ervoor gemaakt om te lopen, dingen te tillen, een sprintje te trekken. Niet om te zitten :-) Bewegen beschermt ons tegen allerlei ziektes, waaronder de ‘chronic systemic inflammation’ die je te allen tijden wilt voorkomen :-)

Naar de sportschool dan maar voor een uurtje op de loopband? Nee. Dat kan slimmer en beter!


Het geheim van lekkere en gezonde kippenbouillon

15 APRIL 2014

Als je, zoals ik, nooit de traditionele kookkunst van het maken van bouillon hebt geleerd, lijkt het misschien heel ingewikkeld. Maar dat valt echt mee. Na vandaag kan jij het ook!


Boekrecensie: 'Begin de dag goed' van Diana Zeelenberg

14 APRIL 2014

Wil je graag gezonder gaan eten en ben je op zoek naar heerlijke en praktische recepten voor het ontbijt? Dan is er een nieuw ebook 'Begin de dag goed' van Diana Zeelenberg met ’30 paleo ontbijtrecepten voor een feestelijk begin van elke dag’.


De veel gemaakte fout met het drinken van water

8 APRIL 2014

Te veel water drinken, kan dat? Het klinkt in eerste instantie bizar toch? Dat kan toch alleen als je ontzettend veel water drinkt? Of niet?


Zelfgemaakt vanille extract voor de paleo bakker

1 APRIL 2014

Je hebt vast al eerder recepten gezien voor het zelf maken van je eigen vanille extract. Waarschijnlijk dacht je toen ‘Leuk, moet ik ook eens doen’ en bleef het daarbij. Maar niet na vandaag! Want het is echt te makkelijk en lekker om niet te doen!

Lees meer...


Bepaal in vijf stappen hoeveel koolhydraten jij nodig hebt

25 MAART 2014

Met een paleo (of SCD of GAPS) eetpatroon is het heel makkelijk om te weinig koolhydraten te gaan eten. De granen en suiker die je op deze diëten uit je eetpatroon schrapt, bevatten namelijk veel koolhydraten. De granen en suiker kon ik persoonlijk missen als kiespijn, maar de koolhydraten niet. Veel mensen hebben een vergelijkbare ervaring, de hoeveelheid koolhydraten die je eet kan het verschil maken tussen succes of mislukking van je nieuwe gezonde eetpatroon.


Is een paleodieet een low carb dieet?

18 MAART 2014

Een low carb dieet is tegenwoordig heel populair. Vooral voor gewichtsverlies. Voordat je aan een low carb (of: koolhydraatarm) dieet begint, moet je een paar dingen weten. Er zitten namelijk niet alleen voordelen aan een low carb dieet...

Wil je gratis email updates?

Meld je aan en ontvang (gratis!) de mini-guide ‘In vijf simpele stappen naar een gezonder leven’. Tijdgebrek en niet weten waar te beginnen zijn geen excuses meer!
*verplicht veld
Ik ben Eva, de health detective.   Ik help je om vandaag nog te starten met een gezonder leven!

Ik ben Eva, de health detective. Ik help je om vandaag nog te starten met een gezonder leven!