Waar begin ik met het verbeteren van mijn gezondheid?

Gezonder worden, waar begin ik?

Gezonder eten, meer bewegen, langer slapen. Je kunt niet alles tegelijk aanpakken, maar waar kun je het best beginnen? Er zit denk ik een bepaalde volgorde in dingen die je kunt doen om je gezondheid te verbeteren. En voeding is dan niet het eerste om mee te beginnen…

Is er een logische volgorde?

Ik denk dat er een logische volgorde zit in hoe je gezondheidsverbeteringen kunt aanpakken. Laten we eens kijken waar we op uit komen met wat logisch nadenken.

Slaap is heel belangrijk, om ontspannen de uitdagingen van je dag het hoofd te kunnen bieden, om je eten goed te kunnen verteren of om profijt te hebben van je inspanningen in de sportschool. Echt goed slapen lukt vaak nog niet tot je ook wat aan stressvermindering, ontspanning, voeding en lichaamsbeweging hebt gedaan, maar je kunt al wel beginnen met op tijd naar bed gaan.

Alles in je lichaam gaat slechter functioneren als je gestrest bent. Je slaapt slechter, je kunt je eten minder goed verteren, je immuunsysteem werkt minder goed, en nog veel meer. Dus stressreductie en ontspanning zijn heel belangrijk om aan te pakken.

Vervolgens komt voeding, ná goed slapen en stressreductie. Die twee zaken zorgen ervoor dat je je voeding beter kunt verteren. En ook belangrijk, als je minder last hebt van stress en goed geslapen hebt, heb je meer energie. Lichamelijk en mentaal is het daardoor veel eenvoudiger om je eetpatroon ingrijpend te wijzigen en dat vol te houden.

Veel mensen beginnen als ze gezonder willen worden met het aanpassen van hun eetpatroon, maar hoe gezond de maaltijd die je maakt ook is, als je 'm gestrest eet, dan helpt het je niets.

Dan heb je ook nog beweging, sporten, wandelen etc. ‘You can’t exercise yourself out of a bad diet’. Een slechte voeding maakt je inspanningen op sportief gebied minder effectief. Dus beweging zet ik in volgorde ná voeding.

Wat te doen met zonlicht? Die moet ook nog ergens. Ik denk dat ik die aan het begin zet. Omdat zonlicht iets is dat zo ontzettend basaal is. En tegelijkertijd iets waar veel mensen te weinig van krijgen. Of niet het goede soort. Dus zonlicht zet ik helemaal vooraan. Ook omdat hoe ziek je ook bent, in bijna alle gevallen doet zonlicht je goed.

Dat brengt me op het laatste onderwerp: detox. Zorgen dat je lichaam voldoende in staat is om afvalstoffen af te voeren. Ik doe die maar op het einde. Als een soort ‘kers op de taart’ :-)

Hoe ziet dat er praktisch uit?

Als je je gezondheid wilt verbeteren dan zijn dit goede stappen om te nemen:

  1. Zorg om te beginnen dat je meer zonlicht op je lijf krijgt en het liefst ook al wat tijdens de eerste helft van de dag.
  2. Pak vervolgens je slaap aan, zorg dat je iedere dag op ongeveer dezelfde tijdstippen gaat slapen en opstaat en zorg dat je lang genoeg kunt slapen.
  3. Werk vervolgens aan stressreductie. Op twee manieren, ten eerste door beter te leren omgaan met stress door manieren als mindfulness en meditatie, en ten tweede door bronnen van stress te verminderen of uit je leven te schrappen. Vergeet ook niet om voldoende ontspanning in je leven in te bouwen, fijne sociale contacten, hobby's, vrijwilligerswerk, etc.
  4. Daarna is pas je voeding aan de beurt. Een goede eerste stap is het eten van meer gezonde vetten, daar is bijna iedereen bij gebaat. Afhankelijk van hoe gezond of ziek je bent, kun je kiezen voor een WAPF geïnspireerd dieet, paleo of het paleo auto-immuun protocol.
  5. Na voeding is je lichaamsbeweging aan de beurt. Sport je al volgens deze bewegingspiramide? Zorg je dat je niet te lang stil zit op een dag?
  6. Tenslotte de detox, dan hebben we het over het in beweging houden van je lymfvloeistof, voeding eten die de werking van je lever ondersteunt, het weggooien van verzorgingsproducten met onfrisse ingrediënten, regelmatig een detoxbad nemen etc.

Kan het ook anders?

Soms werkt bovenstaande helemaal niet. Laat ik beginnen met een voorbeeld: sommige mensen hebben huidproblemen die verergeren door zonlicht. Dan is meer zonlicht geen goede manier om te beginnen met het verbeteren van je gezondheid. Bewaar zonlicht dan voor het laatst! Als je stress, slaap en voeding goed hebt en ook wat dingen doet op detox vlak, kun je kijken of je zonlicht beter verdraagt.

Een ander voorbeeld, sommige mensen krijgen zoveel stress van het aanpassen van hun eetpatroon dat ze hun doel hiermee volledig voorbij schieten. Begin dan met wat anders.

Er zijn mensen die herstellen van ernstige chronische ziektes door het planten van een tuin, door te gaan wandelen, door een nieuw doel in hun leven te vinden, door uit een slechte relatie te stappen. Als je vastloopt met het verbeteren van je gezondheid door je dieet te verbeteren, kies dan dus gerust een andere invalshoek. Het voordeel is dat alle aspecten van je gezondheid zo met elkaar verweven zijn dat iedere verbetering op één vlak ook weer door zal werken op alle andere vlakken :-)

De logische volgorde die ik hierboven opsom is dus geen rotsvaste regel die iedereen zou moeten volgen. Het is vooral bedoeld als houvast voor mensen die hun gezondheid willen verbeteren en op zoek zijn naar wat handvatten voor waar te beginnen. Maar eigenlijk is iedere volgorde goed, als het maar bij jou past :-)

Misschien vind je het fijn om te beginnen met iets wat voor jou eenvoudig is om op te pakken. Of misschien vind je het fijn om ergens mee te beginnen wat ingewikkelder is, maar waarmee voor jou in korte tijd veel winst te behalen valt. Ik vind het vooral belangrijk om te benadrukken dat een gezonde levenswijze niet alleen bestaat uit gezonder eten en dat er dus allerlei wegen zijn naar een gezonder leven.

En nu jij!

'Gezonder eten en meer bewegen' is niet de standaard route die iedereen moet nemen. Er zijn evenveel wegen naar gezond worden als er mensen zijn. Wat is de jouwe?

Interessant artikel? Meld je gratis aan en mis niets meer!