Zelfgemaakt vanille extract voor de paleo bakker

Heb je de geweldige wereld van ‘paleo bakken’ al ontdekt? Er zijn ontzettend veel heerlijke recepten te vinden, van ijs tot chocoladekoekjes tot appelcake. Lekker voor af en toe als lekkere snack. Daarnaast zijn dit soort recepten heel belangrijk geweest als zogenaamde ‘transition foods’ toen we mijn zeer kieskeurige etertje wilden laten wennen aan minder brood eten. In plaats van brood kreeg hij bij de lunch een stukje chocoladecake, in plaats van een boterham als tussendoortje een chocoladekoekje (hebben jullie het chocoladethema al door? ;-) ). Hij vond het heerlijk en het maakte de overgang voor hem veel makkelijker, en leuker! En ook leuk: op deze manier is hij voor het eerst ooit courgette gaan eten (die gaat door de chocoladecake!).

Paleo baksels zoals chocoladecake zijn natuurlijk niet de gezondste keuze die je kunt maken. Bij een goede invulling van een paleo eetpatroon staat een hoge voedingswaarde voorop en de voedingswaarde van een stukje paleo chocoladetaart is niet vergelijkbaar met die van een kopje zelfgemaakte bouillon.

Ik raad dus niemand aan om je nieuwe paleo eetpatroon volledig te vullen met dit soort lekkere baksels. Maar voor een snack voor af en toe kan het best. En zoals gezegd, het is een goede manier om de overgang van een standaard Nederlands dieet naar een gezonder eetpatroon eenvoudiger te maken.

Wees wel zuinig met paleo baksels als je probeert te herstellen van een chronische ziekte of als je wilt afvallen. In het geval van een chronische ziekte is het heel belangrijk dat je de voedingswaarde van je dieet zo hoog mogelijk krijgt, paleo baksels passen daar maar beperkt in.

En als je wilt afvallen zijn zogenaamde ‘highly palatable foods’ een valkuil. Een highly palatable food is voeding die heel smaakvol is en die je een hoge beloning geeft als je het eet. Vooral de combinatie van zoet en vet valt in deze categorie. Voor veel mensen is het moeilijk om gematigd om te gaan met highly palatable foods en is het moeilijk om als je eenmaal aan dat eerste koekje begint niet te overeten. In dat geval kun je paleo baksels beter vermijden tot je je doelstellingen op het gebied van gewichtsverlies hebt bereikt.

Wat is het verschil tussen vanille extract en vanille essence?

In paleo baking wordt vanille extract veel gebruikt. Het is een eenvoudige manier om wat je bakt een zoetige, lekkere smaak mee te geven. In de Nederlandse supermarkt is vanille extract bijna niet te krijgen. Wat je daar vaak vindt zijn de vanille *aroma* flesjes van Dr. Oetker of vergelijkbare producten. Vanille aroma wordt gemaakt van vanilline, dat is een synthetische smaakstof met een vanille smaak en geur.

Vanille extract daarentegen is een natuurlijk product van alcohol waarin vanillestokjes zijn getrokken.

Lekkerder, goedkoper en supereenvoudig te maken

Er zijn verschillende redenen om vanille extract zelf te maken:

  • Vanille extract is zoals gezegd bijna niet te vinden in de Nederlandse supermarkten
  • Je kunt het op een paar plekken wel online bestellen, maar zelf maken is een stuk goedkoper
  • Vanille extract is lekkerder dan vanille aroma
  • Het is binnen een minuut te maken, dus supereenvoudig

Je hebt vast al eerder recepten gezien voor het zelf maken van je eigen vanille extract. Waarschijnlijk dacht je toen ‘Leuk, moet ik ook eens doen’ en bleef het daarbij. Maar niet na vandaag! Want het is echt te makkelijk en lekker om niet te doen, dus zet nu gelijk een fles wodka en wat vanillestokjes op je boodschappenlijstje :-)

Het is heel makkelijk om in de perfectie valkuil te vallen. Op allerlei blogs zie je mensen vanille extract maken in mooie glazen flesjes met creatieve zelfgemaakte etiketten erop. Ik zou dat ook wel willen, maar daar heb ik helemaal geen tijd voor! En dat is ook echt niet nodig. Hieronder laat ik de simpelste en beste manier om vanille extract te maken zien.

Vanille extract

Ingrediënten:

  • Fles wodka
  • Stuk of 6 vanillestokjes

Instructies:

  1. Snij de vanillestokjes open
  2. Giet een klein beetje wodka uit de fles zodat de fles niet overstroomt als je de vanillestokjes toevoegt
  3. Doe de vanillestokjes in de fles wodka
  4. Zet de fles een week of 6 weg, als je wilt kun je hem af en toe eens omschudden

Lekker voor in de paleo chocoladetaart!

Heb je de smaak te pakken? Er zijn nog meer smaakvolle extracten die je eenvoudig zelf kunt maken. Probeer bijvoorbeeld ook eens muntextract of citroenextract. Muntextract is lekker in combinatie met chocolade en citroenextract in cake of koekjes.

En nu jij!

Staan wodka en vanillestokjes al op je boodschappenlijstje?

Interessant artikel? Meld je gratis aan en mis niets meer!