Chronisch ziek of een auto-immuunziekte? Het paleo auto-immuun protocol helpt!

Chronisch ziek of een auto-immuunziekte? Het paleo auto-immuun protocol helpt!

Eigenlijk had ik deze blog ook ‘hoop’ kunnen noemen. Of ‘neem het heft in eigen handen’. Of ‘ik wil mijn leven terug’. Dat is namelijk wat het paleo auto-immuun protocol mensen biedt.

Heb je een chronische of auto-immuunziekte? Of ken je iemand die dit heeft? Dan is deze blogpost voor jou bedoeld.

Wat is het paleo auto-immuun protocol?

Het paleo auto-immuun protocol (AIP) is een variant van de paleo levenswijze. Paleo is een manier van eten en leven die zeer gezond is en goed past bij wat een menselijk lichaam nodig heeft. Paleo is dus niet het nadoen wat mensen in de oertijd deden en aten ;-) 

Voor de meeste mensen is overgaan naar een paleo levenswijze genoeg om zich fitter te voelen dan ooit tevoren. Sommige mensen hebben echter nog wat extra nodig. Dat is wanneer het paleo AIP om de hoek komt kijken.

Paleo AIP is een iets striktere variant van paleo. Bij paleo AIP laat je voeding weg die je darmwand beschadigt, darmflora uit balans brengt, je hormoonhuishouding in de war schopt en ontstekingsreacties bevordert. Je voegt voeding toe die helpt bij het herstellen van vitamine- en mineralentekorten, je darmwand en darmflora helpt herstellen, die ontstekingsreacties vermindert en je immuunsysteem en hormoonhuishouding weer in balans brengt.

Naast het dieet is er binnen het paleo AIP aandacht voor andere aspecten van je levenswijze. Daar zal ik zo meer over vertellen, maar eerst geef ik antwoord op de vraag voor wie het AIP bedoeld is.

Voor wie is het AIP bedoeld?

Laat ik beginnen met voor wie het paleo auto-immuun protocol niet bedoeld is. Het is niet bedoeld voor mensen die ‘gewoon’ gezonder willen worden, willen afvallen of last hebben van gezondheidsproblemen zoals IBS, voedselintoleranties, infecties etc. In dat geval begin je met ‘standaard’ paleo en kijk je of dat voldoende is om je beter te voelen. Zoniet, dan kun je altijd daarna de stap maken naar het paleo AIP.

Het paleo AIP is bedoeld voor mensen met een chronische of auto-immuunziekte. Ook in dat geval is het trouwens goed om te beginnen met ‘standaard’ paleo, want de overgang van een standaard Nederlands dieet naar paleo AIP is wel erg groot ;-) En je weet maar nooit, misschien is alleen paleo wel genoeg om je beter te voelen!

Het paleo AIP is ook uitstekend te gebruiken als eliminatie/provocatiedieet. Het laat de meest voorkomende allergenen weg, dus als je een maand lang het paleo AIP volgt en vervolgens langzaam en één-voor-één de weggelaten voeding weer herintroduceert, ben je goed op weg met het in kaart brengen van eventuele voedselintoleranties.

Uit welke onderdelen bestaat het AIP?

Het paleo auto-immuun protocol heet opzettelijk een ‘protocol’ en niet een ‘dieet’. Het bestaat naast voeding uit ideeën over slapen, stressvermindering, beweging en zonlicht. Laten we ze allemaal eens nalopen.

Zonlicht
Zonlicht speelt een belangrijke rol in het AIP om twee redenen. Ten eerste heb je zonlicht nodig om op een gezonde manier voldoende vitamine D te kunnen aanmaken. Vitamine D is ontzettend belangrijk voor je gezondheid, zo goed als iedere lichaamscel in je lichaam heeft een receptor voor vitamine D!

Daarnaast is zonlicht zeer belangrijk omdat het helpt bij het reguleren van je dag-en-nachtritme. Dat is een belangrijke stap in het verbeteren van je hormoonhuishouding en daarmee noodzakelijk bij het herstellen van een chronische of auto-immuunziekte.

Slapen
Niet genoeg slapen en een slechte nachtrust zorgen voor ontstekingsreacties, en zorgen ervoor dat je lichaam niet goed in staat is om reparatie en onderhoudswerkzaamheden uit te voeren. Als je wilt herstellen van een chronische of auto-immuunziekte heb je zeker 7-10 goede slaap per nacht nodig.

Stressreductie
Stress heeft een enorme invloed op het verloop van je ziekte. Ik denk dat iedereen wel zal herkennen dat je in tijden van stress opeens een verslechtering van je ziekte doormaakt. Ik denk dat het verminderen van stress en het beter om leren gaan met stress nog belangrijker zijn dan het verbeteren van je voeding!

Onder dit kopje schaar ik ook zaken als spelen en het hebben van sociale contacten, heel belangrijk om je goed te voelen :-)

Voeding
De basis van het paleo AIP is het ‘standaard’ paleodieet waarbij je granen, peulvruchten, suiker, ongezonde olie/vet, en zuivel weglaat. Daar bovenop laat je ook de volgende voeding weg uit je dieet:

  • Eieren
  • Noten en zaden (en dus ook koffie, chocolade of specerijen van zaden)
  • Nachtschades (tomaat, aardappel, aubergine, paprika, rode peper en specerijen op basis van nachtschades zoals chilipoeder of paprikapoeder)
  • Alcohol en NSAID’s (aspirine of ibuprofen)

En voor iedereen met orthorexia neigingen: dat bovenstaand lijstje voeding problemen kan opleveren voor mensen met een chronische of auto-immuunziekte betekent niet dat het ongezonde voeding is! Het verschil is of je een goed werkende of lekkende darm hebt. Blijf dus vooral gewoon een gekookt eitje eten als je geen paleo AIP volgt :-)

Er is ook voeding die je juist *toevoegt* aan je dieet om je darmflora en darmwand te herstellen en om de ontstekingsreacties in je lichaam te verminderen. Denk hierbij aan gefermenteerde groente, zelfgetrokken bottenbouillon en vette vis.

Beweging
Lichaamsbeweging is nodig om je hormoonhuishouding te verbeteren en helpt je immuunsysteem. Maar zoals iedereen die een chronische of auto-immuunziekte heeft weet, niet iedere vorm van lichaamsbeweging helpt. Als je te intensief sport is dat alleen maar een extra belasting op je hormoonhuishouding en immuunsysteem. Het gaat in het AIP om weinig intensieve lichaamsbeweging zoals wandelen of yoga.

Hoe pak je het AIP aan?

Ik raad eigenlijk niemand aan om in één keer van een standaard Nederlands dieet naar het paleo auto-immuun protocol over te stappen. Begin vooral eerst met ‘standaard’ paleo, dat is ten eerste al een heel grote stap en bovendien is het misschien al wel genoeg om je beter te voelen. Als het AIP niet nodig is, is dat alleen maar mooi, want het is echt een behoorlijk strikt dieet. Ik eet nu al ruim een half jaar zo en het went wel, maar echt handig of leuk vind ik het niet. En ik ben echt geen watje wat diëten betreft ;-)

Het is de bedoeling dat je als je je weer beter voelt langzaam en één-voor-één allerlei voeding weer gaat herintroduceren. 

Binnenkort zal ik een paleo AIP crash course via mijn website aanbieden. Neem contact met mij op als je hier vragen over hebt. En wil je hierover op de hoogte gehouden worden? Schrijf je dan in voor de gratis wekelijkse nieuwsbrief.

Een krachtig medicijn tegen chronische en auto-immuunziektes

Ik wil ten slotte benadrukken dat ik het hier niet heb over ‘zomaar je gezondheid wat verbeteren’. Het paleo AIP is een *zeer* krachtig middel en voor sommige mensen heeft het hun leven gered. Er zijn al zeer veel succesverhalen, bijvoorbeeld hier, hier, hier, hier, hier of hier.

En daarmee komen we weer terug waar ik deze blogpost mee begon. Hoop :-) Heb jij een chronische of auto-immuunziekte? Helpen medicijnen alleen om de symptomen te verminderen? Wil je je weer gezond en fit voelen? Ik hoop dat ik je met deze blogpost op het spoor heb gebracht zodat ook jij weer kunt herstellen.

En nu jij!

Wat denk je, zou het paleo auto-immuun protocol jou ook kunnen helpen?

 

P.S. Heb je hierbij hulp nodig? Met de Health Detective Strategie Sessie help ik je om een persoonlijk plan van aanpak op te stellen!

P.P.S. Kom morgen en overmorgen nog een kijkje nemen voor twee extra artikelen over het paleo auto-immuun protocol. Morgen een praktische gids voor kruiden op het paleo AIP en overmorgen mijn favoriete Nederlandstalige en Engelstalige blogs over AIP!

Interessant artikel? Meld je gratis aan en mis niets meer!