Paleo voor kinderen - Vragen en antwoorden

Paleo voor kinderen bloghop

Vandaag beantwoord ik de vragen die jullie mij hebben gestuurd over Paleo voor kinderen. Bedankt voor het insturen! Heel leuk :-) Het wordt een uiteenlopende blogpost, van eivervangers tot wat te eten in plaats van een boterham met chocopasta :-) Laten we snel beginnen.

Vraag:

Heb je nog tips en trucs voor kinderen met kippeneiwitallergie? Dit beperkt toch een hoop recepten, als ik het zo zie.

Antwoord:

Paleo zonder eieren lijkt echt heel lastig in het begin, maar er zijn heel veel mensen die dat doen, dus er zijn online inmiddels ook heel veel recepten zonder ei te vinden.

Tip: als je recepten zoekt, zoek dan niet naar paleo recepten, maar naar paleo AIP recepten. Dat staat voor 'paleo autoimmuun protocol'. Ik doe dat protocol zelf ook en dan eet je geen eieren, dus alle paleo AIP recepten zijn eivrij. Ik heb op mijn Pinterest borden heel veel AIP recepten verzameld.

En ken je het chocoladetaartrecept op mijn blog? Echt heel erg lekker en er zit ook geen ei in!

Ik maak wel eens een soort kaneelmuffins zonder ei, heerlijk zijn die! (wel een beetje minder zout in doen dan in het recept staat)

Er zijn ook manieren om ei te vervangen in een recept. Hier staat een heel uitgebreid verhaal over eivervangers.

En hier een heel praktisch lijstje van eivervangers.

Als ergens 1-2 eieren door moeten om het recept goed aan elkaar te binden, dan kun je bovenstaande eivervangers gebruiken. Maar als er in een recept een stuk of 5 eieren of zo moeten, dan werkt het niet meer. Dan is dat echt een ongeschikt recept. Maar voor de andere recepten kom je een heel eind met bovenstaande eivervangers.

Nog een tip voor ei: je schrijft dat het specifiek gaat om een kippeneiwitallergie. Als mensen reageren op ei, dan is dat inderdaad meestal op het eiwit en niet op het eigeel. Als je kind wel eigeel kan eten, biedt dat weer allerlei mogelijkheden. Vooral voor het zelfmaken van mayonaise en ijs! Daarvoor gebruik je namelijk alleen de dooier.

Paleo voor kinderen - vragen en antwoorden

Vraag:

Ik ben benieuwd naar je tips voor de kinderen, die zijn nogal verknocht aan hun boterhammen met chocopasta.

Antwoord:

Brood is in onze Nederlandse cultuur van broodeters voor de meeste kinderen (en volwassenen! :-) ) moeilijk om op te geven. In het begin kan het heel lastig zijn om breder te kijken dan de traditionele kijk op ontbijt en lunch van ontbijtgranen, crackers en boterhammen. Hiervan loskomen werkt vaak het best door niet dingen te gaan schrappen, maar door iets wat ze lekker vinden toe te voegen. Dat kan van alles zijn, vooral afhankelijk van de smaak van de kinderen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een bakje soep, een wrap, paleopannenkoek, muffin, spiesjes met gehaktballetjes, een bakje tonijnsalade, wat paleocrackers, een fruitsmoothie, rauwkost, de mogelijkheden zijn eindeloos!

Als je kinderen een boterham minder eten, en in plaats daarvan iets van bovenstaand lijstje eten, dan ben je al weer een stap vooruit. Later kun je dan nog een boterham weglaten en het aandeel paleo in de lunch/het ontbijt verder vergroten. Zo kom je er stap voor stap wel.

En de voorliefde voor chocolade kan hier juist bij helpen. Er zijn heel veel heerlijke paleorecepten te vinden met chocolade erin. Mijn oudste is ook een echte chocoladeliefhebber. Hij eet graag chocoladecake en daar gaat courgette door, dat is de enige manier dat hij ooit courgette heeft gegeten ;-) Met hazelnoten en cacao kun je zelfs je eigen paleo 'Nutella' maken.

Zo zijn er nog veel meer recepten met chocolade te vinden, op mijn Pinterest bord ‘Kinderen - Paleo zoete snacks & desserts’ vind je er heel veel.

Vraag:

Nu loop ik met mijn altijd hongerige zoontje van 4 steeds vast op de tussendoortjes!! Heb je een paar tips ervoor? Nu geef ik gedroogde bananen chips of rozijntjes!! Een stukje wortel of komkommer. Maar omdat ze toch graag iets zoets willen is het meestal de rozijntjes of bananen chips!!

Antwoord:

Het is belangrijk om bij kinderen in het oog te houden dat ze andere energiebehoeftes hebben dan volwassenen. Hun magen zijn klein vergeleken met hun energiebehoefte en daardoor hebben ze vaak sneller honger dan een volwassene. Gezonde snacks zijn dan inderdaad goed om achter de hand te hebben!

Als ik mijn kinderen wat te eten geef, probeer ik ervoor te zorgen dat er altijd iets van alle drie de belangrijke macronutriënten in zit. Dus als ik iets te eten maak denk ik: koolhydraten, proteïne en vet. In de praktijk wordt dat dan bijvoorbeeld een appel (koolhydraten) met wat notenpasta (vet) en een stukje gekookt ei (proteïne). Als je een maaltijd of een snack maakt met maar één of twee van de drie macronutriënten erin, dan hebben kinderen vaak al snel weer honger. In bananenchips en rozijntjes zitten voornamelijk koolhydraten, ik zou er nog wat aan vet en proteïne bij doen. In mijn blogpost over paleolunches voor kinderen geef ik per macronutriënt een lijstje met ideeën als inspiratie.

Iets wat ik ook al jaren met de kinderen doe is het maken van ‘monkey platters’. Dat is een dienblaadje met daarop wat hapjes waar ze van kunnen pakken. Bijvoorbeeld een blaadje met: een bakje met stukjes watermeloen, stukjes worst en brie, wat restjes kip van het avondeten met wat mayonaise. Daar kun je eindeloos mee variëren, het is snel bijelkaar geraapt en het ziet er altijd leuk uit zo’n dienblaadje met allemaal bakjes erop. Soms steek ik ergens een prikkertje in, doet het ook altijd goed :-)

Vraag:

Wat als je kinderen zo gewend zijn aan chemische smaakjes en suikers dat ze de gezonde taartjes, cakes en koekjes niet lekker vinden?

Antwoord:

Helemaal niets lekker vinden? Van al die paleo snacks en toetjes die je kunt maken? Eén van mijn kinderen is zeer kieskeurig wat eten betreft, maar ook voor hem hebben we dingen kunnen vinden die hij graag eet. Voor hem is het toverwoord ‘chocolade’ ;-) Hij eet graag chocoladetaart, chocoladecake, chocoladekoekjes, chocoladeballetjes. De grens ligt bij kip met chocoladesaus, dat vond hij niet lekker ;-)

Ik denk dat het voor ieder kind een kwestie van het vinden van de juiste richting is. Bij mijn zoontje is dat dus chocolade, bij mijn dochtertje is het cake en ijs. Zij houdt van pompoenclafoutis, kaneelmuffins, aardbeienijs, ijslolly’s etc. Het kost vaak echt wel wat moeite om geslaagde alternatieven te vinden. Ik denk dat voor ieder recept dat bij mijn kinderen aanslaat, ik zeker twee of drie recepten heb geprobeerd dat ze niet lekker vonden...

Vraag:

Glas melk bij de boterham is zo'n beetje standaard in veel gezinnen denk ik, net zoals de ranja om 15.00 uur. Ik zeg, dat kan beter ;-). Daarin heb ik al vanalles geprobeerd (water, thee, vruchtensap) maar weinig succesvol. De jongste krijgt rijst- of amandelmelk of zeer dunne diksap (heeft na de zuigelingenvoeding nooit zuivel gedronken), de middelste rijstemelk of sinaasappelsap bij brood en diksap, maar de oudste volhardt hardnekkig in koemelk en ranja :-(.

Antwoord:

Voordat je alle zuivel uit het dieet van je kinderen schrapt, kan het geen kwaad om eerst te kijken of ze er goed tegen kunnen. Als je het een maand uit hun dieet schrapt en weer herintroduceert en ze reageren daar niet negatief op, zie ik geen aanleiding om alle zuivel uit hun dieet weg te laten. Ik zou het niet overdrijven en zoals mijn broertje en ik als kinderen ruim een liter melk per dag drinken ;-) Maar af en toe gezonde zuivel kan geen kwaad. En daarmee bedoel ik volvette, biologische melk. Liefst rauw en van grasgevoerde dieren. Gefermenteerde zuivel is wat beter te verteren dan niet-gefermenteerd en bevat gezonde probiotica.

Als ik van de situatie uitga dat zuivel niet goed valt en dus geen optie is, dan denk ik bij een voorliefde voor koemelk en ranja aan shakes/smoothies. Bijvoorbeeld met een basis van kokosmelk of kokoswater en dan wat fruit erdoor. Zoeten kan bijvoorbeeld met honing of ahornsiroop, maar dat vinden niet alle kinderen lekker. Dan kan gedroogd fruit zoals dadels een optie zijn. Of banaan, dat vinden veel kinderen lekker door de smoothie. Gebruik voor bananen de rijpe bananen met veel bruine vlekken. Die smaken het zoetst :-) Hier staat een recept van onze favoriete fruitshake.

Voor nog meer inspiratie kun je kijken op mijn Pinterest bord ‘Paleo - drankjes’.

Vraag:

Wat eet je in plaats van aardappels?

Antwoord:

Het eerste dat je je kunt afvragen is of het nodig is om aardappels compleet uit je dieet te schrappen. Vaak is dat namelijk niet nodig. Aardappels horen bij de plantfamilie van nachtschades en mensen die daar gevoelig voor zijn kunnen aardappels beter mijden. Bijvoorbeeld als je een auto-immuunziekte hebt. Maar als je aardappels goed kunt verdragen, zou ik ze lekker blijven eten. Ik zou het niet overdrijven en het niet dagelijks eten, maar voor af en toe kan het prima.

Stel dat je niet goed tegen aardappels kan, dan zijn er vele alternatieven. Een eerste mogelijkheid is om zoete aardappels te gebruiken. Hier heb je verschillende soorten in, de één wat zoeter dan de ander.

In plaats van aardappelpuree kun je bloemkoolpuree maken. En in plaats van aardappelfrites kun je groentefrites maken. Alle groente die je kunt roosteren is hiervoor geschikt. Denk aan pompoen, pastinaak, wortel of natuurlijk zoete aardappel.

Als wij bedenken wat we voor avondeten maken, laten we vaak de aardappel gewoon weg. Dan wordt het vis of vlees met groente en dan gewoon meer groente dan je zou maken als je er aardappels bij zou eten.

Dit was de laatste aflevering in deze serie over paleo en kinderen. Ik hoop dat je het net zo leuk vond om te lezen als ik het vond om de serie te maken!

Terug naar de Paleo voor kinderen themaweek.

Terug naar de Paleo voor kinderen bloghop.

Interessant artikel? Meld je gratis aan en mis niets meer!

Paleo voor kinderen - Paleo lunches en snacks voor kinderen

Bloghop - Paleo voor kinderen

Eén van de eerste vragen die ik meestal krijg als het gaat om kinderen en paleo, is hoe je dat dan doet met lunches en snacks. Voor thuis, maar vooral ook de lunches en snacks die je meegeeft op schooldagen of die je meeneemt als je een dag op stap bent. Het is één van mijn favoriete vragen! Omdat het in eerste instantie inderdaad een lastig probleem lijkt, maar met wat handige tips en trucs lukt het altijd goed om lekkere en gezonde lunches te maken. Met een beetje creativiteit kom je een heel eind!

De meeste kinderen eten regelmatig een 10-uur snack en/of lunch op school en dus is het belangrijk dat ook daar gezond wordt gegeten. Dat hoeft heus niet van de ene op de andere dag. Neem er je tijd voor om te ontdekken wat je kind allemaal lekker vindt als lunch of snack en hoe je dat snel kunt klaar zetten tijdens de drukke ochtendspits.

Een goede lunch bestaat uit vet, proteïne en koolhydraten

Het is belangrijk voor de prestaties van je kind op school om een goed ontbijt en een goede lunch te eten. Een goede lunch is voedzaam en zorgt ervoor dat je kind niet gelijk al weer trek heeft en de rest van de middag voldoende energie heeft om op te letten, te werken en te spelen. De beste manier om dat te bereiken is door de lunch samen te stellen uit zowel proteïne als vetten en koolhydraten.

Hieronder geef ik wat ideeën voor ingrediënten voor een gezonde lunch of snack: 

Paleo voor kinderen - Paleo lunches en snacks voor kinderen.jpg

Proteïne:

 • Eimuffin
 • Gekookt ei
 • Ham
 • Gehaktballetjes
 • Omelet
 • Kip
 • Tonijn
 • Zalm
 • Worstjes
 • Gedroogd vlees
 • Burgertje
 • Ontbijtspek
 • Garnalen
 • Haring

Vet:

 • Avocado
 • Olijven
 • Notenpasta
 • Olijfolie
 • Kokosolie
 • Amandelen/cashewnoten/andere noten
 • Zonnebloempitten/pompoenpitten/andere zaden
 • Kokos

Groente:

 • Wortel
 • Tomaat
 • Komkommer
 • Paprika
 • Radijs
 • Bleekselderij
 • Augurk
 • Zuurkool
 • Spinazie
 • Sla
 • Zoete aardappel

Fruit:

 • Appel
 • Peer
 • Banaan
 • Blauwe bessen
 • Aardbei
 • Sinaasappel
 • Meloen
 • Mango
 • Druiven
 • Pruim
 • Perzik
 • Nectarine
 • Kersen
 • Appelmoes

Iets te snoepen (kijk voor recepten op mijn Pinterest bord 'Kinderen - Paleo zoete snacks & desserts'):

 • Muffins
 • Crackers
 • Chocoladekoekjes
 • Larabar
 • Chocoladecake
 • Bananenbrood
 • Choco-kokos-balletjes
 • Rozijnen/dadels/ander gedroogd fruit
 • Fruitleer

Zorg voor voldoende inspiratie

Het is heel vervelend om ‘s ochtends terwijl je haast hebt in de keuken te staan en geen idee te hebben wat je zal inpakken voor de kinderen. Zorg daarom dat je voldoende inspiratie hebt. Een goede manier om nooit zonder inspiratie te zitten is om met je kinderen lijstjes te maken met daarop wat zij lekker vinden om mee te nemen. Als je deze lijstjes maakt, zorg dan dat je van alle bovenstaande categorieën iets opneemt. Zo kun je gebalanceerde maaltijden voor je kinderen maken.

Hang de lijstjes op de ijskast of aan de binnenkant van een keukenkastje en kijk op deze lijstjes als je boodschappen gaat doen zodat je altijd voldoende ingrediënten in huis hebt om gezonde lunches en snacks te maken.

Sommige mensen helpt het ook om de lunches voor een hele week van tevoren te plannen. Zeker als je net begint met paleo lunches te maken voor je kinderen is dit handig. En weer een andere optie is om al zoveel mogelijk de avond van tevoren klaar te zetten. Je kunt bijvoorbeeld alvast een kipsalade maken van de restjes kip van het avondeten, de rauwkost snijden en houdbare zaken als rozijntjes, noten of muffins alvast in de doosjes doen en bewaren in de ijskast.

Tips en trucs voor lunches en snacks

Geen idee waar te beginnen?
Kijk op het lijstje dat je samen met je kind hebt samengesteld en pak van iedere categorie iets in.

Duurt het inpakken van de lunches te lang?
Denk in drie categorieën: kliekje + vers + houdbaar. En pakvan iedere categorie wat in. Bijvoorbeeld:

 • kliekje: wat kleine gehaktballetjes van het avondeten van gisteren
 • vers: wat fruit en rauwkost
 • houdbaar: een handje noten

Eet je kind ook zuivel?
Dat geeft weer allerlei extra opties. Een bakje yoghurt met wat fruit erdoor, stukjes kaas, dipsausje op basis van yoghurt, etc.

Wil je kind ‘niets anders eten dan de rest’?
Heel veel kinderen vinden het vooral in het begin ongemakkelijk als ze iets anders meenemen als lunch dan boterhammen. Hier een paar tips:

 • Geef ze paleopannekoeken, paleobrood of paleopizza mee
 • Maak wraps met paleowraps, nori, slablaadjes, ham (of andere vleeswaren)
 • Pak het geleidelijk aan, begin met één boterham minder en vervang deze boterham door geschikte paleo voeding die de kinderen echt lekker vinden. Vervang langzaam maar zeker meer boterhammen.

Hoe maak ik het aantrekkelijker?

 • Veel kinderen vinden iets om in te dippen leuk en lekker. Denk bijvoorbeeld aan: notenpasta, mayonaise, mosterd, guacamole, tomaten- of mangosalsa etc.
 • Doe het fruit of de rauwkost op spiesjes.
 • Maak er een salade van, dus bijvoorbeeld in plaats van restjes koude kip, een kipsalade van de kipkliekjes met mayonaise, appel en wat rozijntjes. Andere opties zijn eiersalade, tonijnsalade of zalmsalade. Maak een grote schaal en geef ieder gezinslid er wat van mee!
 • Doe er een lekker ‘toetje’ bij. Een paleo muffin/koekje, bakje chocolademousse, etc.

Kan ik niets kant-en-klaars meer gebruiken?
In paleo webshops kun je allerlei kant-en-klare paleosnacks vinden. Koekjes, gedroogd vlees, etc. Het voordeel van een voorverpakt koekje is dat kinderen het vaak leuk vinden om de verpakking te openen en dat het ook lijkt op wat andere kinderen in hun lunchdoos hebben.

Denk out-of-the-box
Je kunt je kinderen ook soep in een thermosflesje meegeven, of de opgewarmde kliekjes in een lunchbot, of een thermosflesje met een lekkere smoothie erin. Er zijn veel kinderen die dit heel lekkere opties vinden! Als ik kippensoep ergens mee naartoe neem als lunch, dan moet ik die altijd delen met mijn dochter ;-)

Morgen is al weer de laatste aflevering in deze serie over paleo en kinderen. Dat wordt een blog waarin ik antwoord geef op jouw vragen!

Terug naar de Paleo voor kinderen themaweek.

Terug naar de Paleo voor kinderen bloghop.

Interessant artikel? Meld je gratis aan en mis niets meer!

Paleo voor kinderen - Het kan nog gezonder en slimmer!

Bloghop - Paleo voor kinderen

Gisteren vertelde ik over de drie stappen om samen met je kinderen over te gaan naar een paleo eetpatroon. Hiermee leg je een uitstekende basis voor een gezonde voeding voor je gezin. Vandaag geef ik slimme tips om jullie overgang naar een gezonder eetpatroon succesvol te kunnen maken. En tips om het nóg gezonder te maken. Kan dat? Ja, echt! :-)

Het kan nog gezonder!

Als je de drie stappen toepast, zullen je kinderen al snel steeds meer paleo eten. Maar vergeet niet waar je het voor deed, namelijk het gezonder maken van hun eetpatroon. Daarbij is het belangrijk om voeding met een lagere voedingswaarde die mogelijk schadelijk is voor je kind, zoals granen, weg te laten. Maar nog belangrijker is het toevoegen van voeding met een hoge voedingswaarde.

Denk hierbij aan echte paleo superfoods zoals eieren, bottenbouillon, orgaanvlees, vette vis en zeevruchten, en gefermenteerde voeding. Eieren zullen veel kinderen makkelijk eten, maar de rest vergt vaak wat meer moeite. Hier wat tips om mee te beginnen: 

 • Met eieren kun je eindeloos variëren en zijn vaak koud ook lekker, dus goed om mee te nemen. Denk bijvoorbeeld aan een gekookt ei, omelet, clafoutis of quiche.
 • Bottenbouillon en orgaanvlees laten zich goed ‘verstoppen’ in maaltijden. Gemalen orgaanvlees mengt in kleine hoeveelheden prima door gehakt zonder dat je kind er iets van proeft. Bouillon kun je gebruiken om groente in te koken of je kunt jus of saus maken van bouillon.
 • Vette vis zoals ansjovis kun je ook in sauzen gebruiken. Veel kinderen lusten tonijn- of zalmsalade, vooral met wat fruit erdoor (bijvoorbeeld stukjes appel of rozijnen). En vaak lusten ze ook een stukje gerookte zalm op een toastje of een stukje gebakken zalm of tonijn.
 • Zelfs gefermenteerde voeding lukt met de goede recepten. Kijk bijvoorbeeld eens naar gefermenteerde augurken of dille wortels of fruitchutneys. Of probeer waterkefir of kokos ‘yoghurt’. Ik doe een beetje waterkefir door de fruitshakes van de kinderen, proeven ze verder niets van.

Ook al zijn je kinderen niet 100% paleo, als je bovenstaande voeding aan hun dieet kunt toevoegen, eten ze echt al een heel stuk gezonder en dat is het doel!

Geduld is een schone zaak

Paleo voor kinderen - Slimmer en gezonder

Om er een succes van te maken, wil ik je graag nog deze tips meegeven.

Neem gerust de tijd voor deze grote verandering in het eetpatroon van je kinderen. Waarschijnlijk eten ze al jaren zoals ze nu eten, verwacht niet dat ze binnen een week helemaal ‘om’ zijn. Als je vanaf nu twee nieuwe paleo recepten per week aan jullie repertoire weet toe te voegen, dan kun je daar over een paar maanden een heel weekmenu voor je kinderen mee vullen!

Houd bij deze verandering vast aan je eigen opvoedmethodes. Als je gewend bent om je kinderen consequent aan regels te houden, dan kun je nu bepaalde voedingsmiddelen uit jullie huis weren door ze simpelweg niet meer te kopen. Maar als de stem van je kind normaal gesproken meetelt in jullie beslissingen, dan is het beter om geleidelijker te gaan en rustig de tijd te nemen om nieuwe recepten te vinden die je kinderen lekker vinden.

Toen mijn kinderen overgingen naar een paleodieet (strikt genomen eten mijn kinderen primal, omdat ze geen zuivelintoleranties hebben en dus wel wel ghee/boter/rauwe yoghurt/kaas eten), hielpen zogenaamde ‘transition foods’ ons enorm. Transition food is alles dat wel paleo is, maar niet supergezond om de hele dag te eten. Bijvoorbeeld paleo rozijnenkoekjes of paleo chocoladecake :-) Transition foods helpen vooral om de overgang soepel te laten verlopen als je kieskeurige eters in huis hebt. Mijn zoontje is zo’n zeer kieskeurig exemplaar en de enige manier om hem van het brood af te krijgen was om hem grote hoeveelheden chocolade-courgettecake en kokos-avocado-gelatine-fruitshakes te geven :-) Kijk onderaan deze blogpost voor het favoriete fruitshakerecept van mijn zoontje!

Tenslotte wil ik de 80/20 regel noemen. In paleo land betekent dat dat je in de meeste gevallen niet per sé 100% paleo hoeft te eten om toch de gezondheidsvoordelen te kunnen bereiken. Als je kinderen verder gezond zijn, is er geen reden om altijd 100% paleo te eten. Alleen kinderen met een gezondheidsprobleem zoals coeliakie, autisme of voedselallergieën kunnen zich beter strikt aan hun dieet houden. Maar voor alle andere kinderen zonder ernstige gezondheidsproblemen is het echt prima als ze 80-90% van de tijd paleo eten.

Dit haalt heel veel druk van jou als ouder af. Je hoeft je niet druk te maken als je kind een keertje ergens anders blijft meeëten, een traktatie krijgt op school of als ze graag een ijsje willen als jullie een dagje uit zijn. Als je ze thuis verder gezonde maaltijden voorzet en ze gezonde lunches en snacks mee geeft, dan kunnen ze gerust af en toe niet-paleo eten en dan hoef je je daar geen zorgen om te maken.

Gezonde snacks en lunches brengt me op de blog van morgen. Omdat de meeste kinderen vijf dagen in de week op school lunchen en snacken is het belangrijk dat ze daar ook gezond kunnen eten. Maar hoe doe je dat? Lees morgen meer!

Tot besluit geef ik je hieronder het favoriete fruitshakerecept van mijn zoontje. Ik heb gemerkt dat je eindeloos kunt variëren met shakes, dus probeer vooral iets uit dat jou lekker lijkt.

Paleo voor kinderen - Berend's favoriete fruitshake

Berend’s favoriete fruitshake

Ingrediënten:

2 vers geperste sinaasappels
1 rijpe banaan
1/4 avocado
scheutje kokoswater*
1 eetlepel gelatinepoeder**
paar handjes fruit uit de vriezer (aardbei, braam, bosbes)
scheutje waterkefir als ik dat heb staan
evt. wat extra water als het nog te dik is

* Ik gebruik het restant uit het blik als ik de kokosroom eruit heb geschept. Als ik geen kokoswater heb staan, doe ik er wat kokosolie door.
** De groene pot, ‘collagen hydrolysate’, want die stolt niet.

Instructies:

Doe alle ingrediënten in de blender en blenderen maar! :-)

 

Met dank aan Maaike Rijk voor het helpen editen! Je kunt Maaike's blogs lezen op paleo.nl.

Terug naar de Paleo voor kinderen themaweek.

Terug naar de Paleo voor kinderen bloghop.

Interessant artikel? Meld je gratis aan en mis niets meer!

Paleo voor kinderen - In drie stappen naar een paleo eetpatroon voor je kinderen!

Paleo voor kinderen bloghop

Gisteren las je het antwoord op de vraag of paleo geschikt is voor kinderen. Nu we dat uit de weg hebben, rijst wellicht de volgende vraag: Hoe start je dan? De beslissing om paleo te gaan eten om mijn gezondheid te verbeteren, was voor mezelf snel genomen en ook redelijk makkelijk uit te voeren. Ik was namelijk zeer gemotiveerd om me aan het nieuwe eetpatroon te houden omdat ik me heel graag beter wilde voelen.

Maar voor mijn kinderen is dat heel anders. Zij eten graag dingen die ze gewend zijn te eten en zijn niet zo eenvoudig te bewegen iets nieuws uit te proberen. Mijn oudste is zelfs een *zeer* kieskeurige eter die heel weinig verschillende soorten voedsel eet.

Hoe start je een paleo eetpatroon met je kinderen zonder een familiecrisis te veroorzaken? Vandaag deel ik graag mijn beste tips zodat jij ook op een leuke manier met je kinderen aan de slag kan!

Wat is je doel?

Als je een grote verandering wilt doorvoeren in je leven is het altijd heel belangrijk om je doel goed voor ogen te houden. In het geval van paleo is dat waarschijnlijk dat je graag wilt dat je kinderen gezond blijven (of worden).

Gezondheid bereik je niet alleen met een gezonde voeding. Een paleo levenswijze bestaat dan ook uit meer dan alleen een dieet. Andere aspecten van een gezonde paleo levenswijze voor je kinderen zijn voldoende lichaamsbeweging, stressvermindering, lekker veel zonlicht krijgen, goed slapen en samen spelen en aandacht voor je kind hebben.

Als je van plan bent om over te gaan op een paleo eetpatroon, denk dan vooral ook aan deze andere aspecten van een paleo levenswijze. Daar hebben je kinderen ook echt veel baat bij.

En let wel op: stress is zeer ongezond voor je. Stress is ongezonder dan een softijsje, een keer wat later naar bed gaan of een middag op de bank hangen, dus maak er geen strijd van! Probeer de veranderingen op een voor jouw kind zo aantrekkelijk mogelijke manier door te voeren.

Jij eerst!

Goed, wat is dan de beste eerste stap op weg naar een paleo eetpatroon? Het antwoord is simpel: jij eerst! :-) Ik bedoel daarmee dat je het beste zelf eerst kunt beginnen met je eigen eetpatroon aan te passen.

Een paleo eetpatroon is namelijk heel anders dan de meeste gezinnen gewend zijn. Dat betekent dat je in het begin veel nieuwe dingen zult leren. Je maakt het voor jezelf veel makkelijker als je de eerste basis al onder de knie hebt voordat je je kinderen erbij betrekt.

Je zult onder andere veel meer zelf gaan koken dan je eerder gewend was, de meeste kant-en-klare producten zijn ongeschikt binnen een paleo eetpatroon dus daar zul je alternatieven voor moeten zoeken, je zult nieuwe ingrediënten gaan gebruiken (iemand trek in een stukje lever? ;-) ) en nieuwe kooktechnieken zoals fermenteren. Je zult een nieuw repertoire aan snelle en lekkere recepten moeten vinden.

Je maakt het jezelf een stuk makkelijker als je hier wat meer ervaring mee hebt opgedaan voordat je je kinderen aan een paleo eetpatroon probeert te wennen. Maar stel dat je een heerlijke paleo chocoladetaart of een geurige stoofschotel hebt gemaakt en je kinderen willen proeven, dan is dat natuurlijk mooi meegenomen!

Je kunt zelf bepalen wanneer je de stap wilt nemen om je kinderen er meer in te betrekken. In zijn algemeen zou ik er ongeveer een maand voor uittrekken om zelf te experimenteren voor je de rest van het gezin erin mee probeert te nemen.

In drie stappen naar een paleo eetpatroon

Paleo voor kinderen - In drie stappen naar een paleo eetpatroon met je kinderen!

Mijn motto voor het veranderen van je dieet is: toevoegen in plaats van weghalen. In mijn zoektocht naar wat mij kon helpen in mijn gezondheid heb ik al veel diëten uitgeprobeerd. En inmiddels heb ik ook al veel andere moeders geholpen bij het aanpassen van hun eetpatroon. De beste tip om er geen stress van te krijgen is om lekkere nieuwe recepten aan je eetpatroon toe te voegen in plaats van je te focussen op het schrappen van voeding.

Als je voeding gaat schrappen, weet je namelijk niet wat je vervolgens dan wel gaat eten. En dat zorgt voor die klassieke momenten dat je kind trek heeft en jij vertwijfeld in de keuken staat en niets kan bedenken wat hij kan eten dat geschikt is binnen jullie nieuwe eetpatroon. 

Maar als je nieuwe lekkere recepten gaat *toevoegen* aan jullie repertoire, gaat de overgang naar een nieuw eetpatroon veel natuurlijker. Dan is het meer van, “Ik heb een nieuwe stoofschotel met spekjes uitgeprobeerd, ruikt lekker hè?”, of “Ik heb vanochtend bananenbrood gebakken, wil je een stukje proeven?”. En minder van, “Nee, we eten geen pasta, want daar zitten granen in”, of “Nee, je mag geen koekje!”. Daar wordt niemand vrolijker van.

Hieronder beschrijf ik drie stappen om samen te starten met een paleo eetpatroon voor kinderen. Je kunt er vandaag nog mee aan de slag!

Stap 1: Wat is nu al paleo in jullie keuken?

Kijk eens goed naar jullie voorraadkast. Wat past al binnen een paleo eetpatroon? Haal alles eruit wat er niet in past. Je hoeft het nog niet gelijk weg te gooien, maar zet het ergens waar het minder makkelijk voor het grijpen staat zodat je het vanzelf steeds minder gaat gebruiken.

Doe hetzelfde met de ijskast. Verhuis alles wat niet paleo is naar een achteraf plekje in de ijskast en vind een prominente plek voor alles dat wel binnen jullie neiuwe eetpatroon past.

Kijk ook goed naar de recepten die je dagelijks maakt. Wat is al paleo? Eten jullie iedere ochtend wat fruit als tussendoortje? Score! Houden de kinderen van gebakken kippenpootjes? Nog een score! Dat is allebei paleo :-)

Maak een lijstje met favoriete etenswaren en recepten die paleo zijn en die je kinderen nu al lekker vinden. Dat is een mooi begin voor een basis van een nieuw eetpatroon.

Stap 2: Wat is makkelijk paleo te maken?

De volgende stap is kijken naar de recepten die makkelijk paleo te maken zijn. Gebruik in de wokschotel bijvoorbeeld een combinatie van specerijen, vissaus en coconut aminos in plaats van een kant-en-klare kruidenmix. Probeer een recept voor gehaktballetjes zonder paneermeel.

Op internet kun je veel tips vinden voor vervanging van jullie familiefavorieten. Als je kinderen graag eiersalade met mayonaise erdoor eten, google dan eens op ‘paleo mayonaise’. Op die manier kun je heel veel vervangers vinden. Kijk vooral ook op Pinterest, daar vind je ook veel recepten.

Een andere manier om je ingrediënten meer paleo te maken is om goed de etiketten te lezen. Als je kind bijvoorbeeld van gedroogd fruit als snack houdt, dan kun je daar versies van vinden met allerlei ongezonde toevoegingen zoals suiker, maar er zijn ook merken waar geen suiker aan toegevoegd is. Een beetje speurwerk in de supermarkt kan dan goed helpen.

Stap 3: Voeg nieuwe recepten en ingrediënten toe

Die voorraadkast werd in stap 1 waarschijnlijk erg leeg... Gebruik de lege planken om nieuwe ingrediënten in te slaan. Ideeën voor in een paleo voorraadkast:

 • gedroogd fruit (dadels worden in veel recepten gebruikt, mango/appel/banaan/rozijnen zijn lekker als snack)
 • gelatinepoeder
 • amandelmeel en kokosmeel
 • baking soda
 • vanille extract
 • cacaopoeder
 • zeer pure chocolade
 • fruit
 • gedroogd vlees
 • eieren
 • kruiden en specerijen
 • kokosolie
 • etc.

Doe hetzelfde voor de ijskast, vul deze met vlees, vis, schaaldieren, groente, fruit, ghee/boter (als zuivel binnen jullie eetpatroon past).

Met al deze gezonde paleo ingrediënten wordt het koken veel makkelijker. Vooral als je de tijd neemt om nieuwe paleorecepten aan je repertoire toe te voegen. Er zijn al verschillende Nederlandstalige paleokookboeken verkrijgbaar. Op paleoblogs kun je ook goede recepten vinden. 

Je kunt bij het zoeken naar paleorecepten oude favorieten van de kinderen als uitgangspunt nemen. Vinden ze crackers bijvoorbeeld lekker als snack? Zoek dan een recept voor paleo crackers. Houden ze van aardappelpuree, probeer dan eens bloemkoolpuree.

Pas wel op met kieskeurige eters, het smaakt allemaal toch echt anders, dus probeer de paleo crackers niet te verkopen als ‘gewone crackers’. Zodra ze de crackers zien en het ziet er niet uit zoals ze gewend zijn, willen ze dan vaak niet eens meer proeven. Noem het dan bijvoorbeeld toastjes in plaats van crackers, zodat het duidelijk is voor ze dat ze iets anders kunnen verwachten dan ze gewend waren.

Met bovenstaande stappen heb je een uitstekende basis gelegd voor een gezonder dieet. Morgen kijken we naar wat eenvoudige stappen om het nóg gezonder te maken. Bovendien geef ik slimme tips om de overgang naar een gezonder eetpatroon succesvol te kunnen maken.

Met dank aan Maaike Rijk voor het helpen editen! Je kunt Maaike's blogs lezen op paleo.nl.

Terug naar de Paleo voor kinderen themaweek.

Terug naar de Paleo voor kinderen bloghop.

Interessant artikel? Meld je gratis aan en mis niets meer!

Paleo voor kinderen - Is paleo wel geschikt voor kinderen?

Paleo voor kinderen bloghop

Jarenlang worstelde ik met gezondheidsproblemen. Al vroeg kreeg ik het idee dat mijn voeding hier een belangrijke rol in speelde en begon ik te experimenteren met allerlei diëten. Het gaat weer helemaal de goede kant op met mijn gezondheid sinds ik eerst met een GAPS dieet en vervolgens met een paleo autoimmuun protocol begon. 

Maar ik ben niet alleen, mijn gezin bestaat ook uit man en twee jonge kinderen. Juist voor onze kinderen vinden we het belangrijk dat ze zo gezond mogelijk eten zodat we ze een goede basis voor de toekomst kunnen meegeven. Dus eigenlijk willen we ze meenemen in onze nieuwe manier van eten.

Maar is een paleo levenswijze wel gezond voor kinderen? Laten we daar eerst eens goed naar kijken voordat we beginnen met het aanpassen van het eetpatroon van onze kinderen.

Zijn granen noodzakelijk voor kinderen?

In de schijf van vijf krijgen granen een prominente rol, ze hebben zelfs een hele eigen schijf :-) Ze zijn belangrijk vanwege:

 1. koolhydraten
 2. vezels
 3. vitamines en mineralen. 

Maar de vraag is, zijn granen noodzakelijk om deze voedingsstoffen voldoende binnen te krijgen? Of beter nog, zijn granen de beste bron voor deze voedingsstoffen?

Nee en nee. Laten we ze alledrie eens kort aflopen. 

Koolhydraten vind je in heel veel voedingsstoffen. Koolhydraten zitten in fruit, honing, knollen zoals pastinaak en in alle soorten groente, denk aan pompoen, tomaat, etc. Allemaal gezonde voedingsmiddelen die passen binnen een paleo eetpatroon.

Paleo voor kinderen - Is paleo wel geschikt voor kinderen?

Granen bevatten vezels, maar niet alle vezels zijn hetzelfde. Groente en fruit bevatten ook vezels, maar dan gezondere varianten dan in granen.

In granen zitten vitamines en mineralen, maar deze zitten ook in groente, fruit, vlees, vis en zeevruchten. En in de meeste hiervan zelfs veel meer dan in granen! Daarnaast zitten er in granen stoffen die de opname van de vitamines en mineralen moeilijker maken waardoor je ze helemaal niet eens goed kunt opnemen.

Bovendien: In granen zitten stofjes die bij veel mensen de darmwand zoveel irriteren dat deze erdoor beschadigd raakt. Met allerlei ongewenste gevolgen voor je gezondheid.

Conclusie: De voedingsstoffen koolhydraten, vezels en vitamines/mineralen zijn belangrijk voor kinderen in de groei, maar er zijn allerlei bronnen waar deze voedingsstoffen meer in zitten dan in granen. Dus zolang je de granen in je dieet vervangt door gezonde voeding, zoals groente, fruit, eieren, vlees, vis, noten en zaden, zal de totale voedingswaarde van het dieet van je kind juist *hoger* worden als je kind geen granen meer eet.

Krijg je zonder zuivel een calciumtekort?

Ouders wordt altijd op het hart gedrukt dat kinderen in de groei veel calcium nodig hebben voor een gezonde botgroei. En daarom wordt aangeraden je kinderen iedere dag zuivelproducten te geven. Als je paleo gaat eten zonder zuivel, krijgen je kinderen dan wel genoeg calcium binnen?

Voordat je jezelf afvraagt of een dieet zonder zuivel wel gezond is, is het belangrijk om te onderzoeken of het wel nodig is om zuivel uit het dieet van je kinderen te schrappen. Zuivel hoort binnen paleo tot het ‘grijze gebied’. Als je kinderen zuivel goed kunnen verteren en niet intolerant zijn, kunnen ze prima zuivel blijven eten. Let dan wel op de kwaliteit van de zuivel, kies voor biologisch, vol vet en het liefst van grasgevoerde koeien (of geiten etc.).

Als je zuivel een tijdje hebt geëlimineerd en je kind er vervolgens niet goed op reageert als je het weer introduceert, dan kan hij/zij het beter niet eten. Hoe voorkom je dan een tekort aan calcium?

Calcium zit niet alleen in zuivel, maar ook in heel veel andere voeding. Een goed gebalanceerde paleo voeding levert voldoende calcium via onder andere groene bladgroente, orgaanvlees en bottenbouillon.

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat calcium in je lichaam samenwerkt met allerlei andere vitamines en mineralen. Om een goede bijdrage te leveren aan botgezondheid werkt calcium bijvoorbeeld samen met vitamine D en vitamine K2. Een te eenzijdige focus op de hoeveelheid calcium die je kinderen door hun voeding binnenkrijgen heeft daardoor niet veel zin. Beter is het om de *algehele* voedingswaarde van hun dieet te verhogen zodat ze van alle voedingsstoffen voldoende binnenkrijgen.

Bevat een paleo eetpatroon niet veel te veel vlees?

Het stereotype beeld van een paleo maaltijd is een groot bord vlees :-) Maar dat klopt niet. Eet je paleo, dan eet je vaak meer groente dan een vegetariër! Om te laten zien hoe je een paleodieet goed uitvoert, is er zelfs een hashtag voor gemaakt: #morevegetablesthanavegetarian. Kijk maar eens, dan zie je foto’s van realistische paleomaaltijden, en dat zijn geen borden vol vlees. Alhoewel, mijn kinderen doe je een groot plezier met een bordje vol vlees als avondeten! ;-)

Een goed gebalanceerd paleo eetpatroon voor kinderen bestaat uit groente, fruit, noten, zaden, eieren, kruiden, specerijen, gezonde vetten, en ja, ook vlees, vis en zeevruchten. Het is dus een veelzijdige voeding met veel ruimte voor variatie.

Voor de hoeveelheden is het belangrijk om goed te kijken naar waar je kind behoefte aan heeft. Als je kind een maaltijd op heeft met bijvoorbeeld vooral koolhydraten en al snel weer trek heeft, probeer de volgende keer dan wat meer proteïne aan de maaltijd toe te voegen. Experimenteer op die manier met de hoeveelheden vet, koolhydraten en proteïne. Waar *jouw* kind behoefte aan heeft staat daarbij voorop, het ene kind is immers het andere kind niet. Hoe actief je kind is, heeft bijvoorbeeld een grote invloed op zijn behoefte aan koolhydraten.

Voedingswaarde staat binnen een paleo eetpatroon voorop

Paleo is een zeer gezonde manier van eten. Eén van de belangrijkste ideeën binnen paleo is het verhogen van de voedingswaarde van je voeding. Daarom wordt er veel gesproken over de kwaliteit van voeding zoals vlees van wel of niet grasgevoerde runderen. En wordt er goed nagedacht over hoe het voedsel is bewerkt, zoals er in het geval van zuivel wordt aangeraden om voor de vette variant te kiezen. Een ander goed voorbeeld van het verhogen van de voedingswaarde is het eten van orgaanvlees waarin enorm veel vitamines en mineralen zitten.

Een logisch gevolg hiervan is dat paleo zeer gezond is en alle voedingsstoffen bevat die een kind nodig heeft.

Zorg voor voldoende koolhydraten en vetten

Of een eetpatroon gezond is voor jou en je kind, heeft vooral te maken met de praktische invulling ervan. Als je een paleo levenswijze vertaalt naar de hele dag paleokoekjes eten, dan is dat geen grote verbetering ten opzichte van het standaard Nederlandse dieet.

Een gezonde invulling van een paleo eetpatroon voor kinderen is gevarieerd, let op de voedingswaarde van voedsel, en bevat voldoende koolhydraten en vetten.

Een paar tips:

 • Denk bij het samenstellen van iedere maaltijd aan alle drie de macronutriënten: proteïne, vet en koolhydraten.
 • Zorg dat je je kind voldoende calorieën aanbiedt. Vooral ouders die met paleo beginnen met als doel gewicht te verliezen, kunnen wel eens in de valkuil vallen om te weinig gezonde vetten aan het dieet toe te voegen.
 • Een andere valkuil is om te weinig koolhydraten te eten. Veel paleo’ers vertalen de paleo voedingsprincipes in een low carb dieet. In sommige gevallen kan dat heel nuttig zijn, maar kinderen hebben voldoende koolhydraten en vetten nodig voor energie en om te groeien.
 • Voorbeelden van gezonde vetten zijn: kokosolie, reuzel, eigeel, avocado, olijven, noten, boter en ghee (die laatste twee alleen als je zuivel goed kunt verdragen).
 • Voorbeelden van gezonde koolhydraten zijn: fruit, honing, zetmeelrijke groente zoals zoete aardappel of pastinaak, kokosmeel, wortel, gedroogd fruit.
 • Zorg dat je niet alleen voedsel schrapt, maar dat je ook gezonde paleorecepten verzamelt die iedereen in het gezin lekker vindt. Door te googlen en op Pinterest te kijken, kun je heel veel inspiratie vinden. Op mijn Pinterest houd ik ook een aantal borden bij speciaal voor kinderen.
 • Kinderen hebben vaak de neiging om van het ene op het andere moment *enorme* trek te krijgen en dan moeite te hebben om tot de volgende maaltijd te wachten. Ze hebben natuurlijk ook nog maar een kleine maag, maar hebben wel veel energie nodig voor de groei. Dus gezonde snacks zijn heel belangrijk om voor het grijpen te hebben. Als je dat niet hebt, dan zijn de ongezonde snacks wel heel aantrekkelijk in de ogen van een hongerig kind.

Ben jij ook klaar voor het paleo avontuur met je kinderen? Morgen zal ik ingaan op hoe je dat aanpakt zonder in een familiecrisis te belanden!

 

Met dank aan Maaike Rijk voor het helpen editen! Je kunt Maaike's blogs lezen op paleo.nl.

Terug naar de Paleo voor kinderen themaweek.

Terug naar de Paleo voor kinderen bloghop.

Interessant artikel? Meld je gratis aan en mis niets meer!