Nieuwsgierig naar wat ik dagelijks eet?

Eetdagboek paleo auto-immuun protocol

Op een blog lezen over de theorie van gezonde voeding en een gezonde levenswijze is natuurlijk heel interessant, maar hoe ziet zoiets er nu uit in de praktijk? Ik ben stiknieuwsgierig aangelegd en ben dan ook altijd heel nieuwsgierig naar de afleveringen in de serie 'Het eetdagboek van…' op mindyourfeed.nl. In deze serie houden bloggers een paar dagen een eetdagboek bij en vertellen ze iets over waarom ze bepaalde voeding wel of niet eten. De nieuwste aflevering in de serie is mijn eetdagboek!

Dus als jij net zo nieuwsgierig bent als ik en benieuwd bent naar wat ik exact eet op een dag, hoe het paleo auto-immuun protocol er in de praktijk uit kan zien, dan kun je dat nu hier lezen en bekijken.

Vlees, vis, groente en fruit

Veel groente, vlees, schaaldieren en fruit, maar ook zetmeelrijke groente zoals bakbanaan en cassave om te zorgen dat ik voldoende glucose binnenkrijg. Zoals ik nu eet, werkt ontzettend goed voor mij. Ik heb er heel veel gezondheid door teruggekregen en ben nu op het moment aangekomen dat ik bezig ben met het herintroduceren van voeding. Dat doe ik wel heeeeeeeel langzaam omdat ik nooit acuut reageer, ik krijg alleen chronische klachten. Om te zorgen dat ik kan herleiden welke herintroducties wat veroorzaken, doe ik er maar ongeveer één per maand.

Vind je persoonlijke versie van het paleo auto-immuun protocol

Wat goed werkt op een paleo auto-immuunprotocol verschilt sterk per persoon. Het is heel belangrijk om je eigen 'gebruiksaanwijzing' te vinden. Zo heb ik bijvoorbeeld voldoende koolhydraten en met name voldoende zetmeelrijke voeding nodig, terwijl anderen het juist heel goed doen op een low carb versie. Ook spelen voedselintoleranties een belangrijke rol. Ik verdraag voeding zoals cassave prima, maar anderen krijgen er onmiddellijk klachten van. FODMAPS zijn voor mij geen probleem, maar kunnen voor anderen een enorm opgezette buik betekenen.

Met het auto-immuun protocol is het heel belangrijk om dit soort zaken goed voor jezelf uit te zoeken. Waar doe jij het het beste op? Ik ben er uiteindelijk een maand of 8-9 mee bezig geweest om te leren wat noodzakelijke onderdelen zijn van mijn persoonlijke uitvoering van het protocol. Ik heb regelmatig dingen geprobeerd die voor mij echt niet werkten en waardoor ik me veel slechter ging voelen. Maar zodra ik had uitgepuzzeld wat er aan de hand was, herstelde ik ook weer snel en ging ik weer verder met experimenteren. Al met al best wat werk, maar ik heb er zoveel voor teruggekregen, dat het het meer dan waard is! :-)

Bedankt Reny van mindyourfeed.nl voor de gelegenheid mijn eetdagboek te delen! Ik vond het erg leuk om bij te houden en hoop dat het mensen een goed beeld geeft van hoe een paleo auto-immuundieet er in de praktijk uit kan zien.

Interessant artikel? Meld je gratis aan en mis niets meer!

Mijn favoriete paleo auto-immuun protocol blogs

Favoriete paleo auto-immuun protocol blogs

Eerder deze week schreef ik over hoe het paleo auto-immuun protocol (AIP) je kan helpen als je een chronische of auto-immuunziekte hebt. Gisteren plaatste ik een heel handig overzicht van alle specerijen en kruiden die je wel of niet kunt gebruiken tijdens het paleo auto-immuun protocol.

Vandaag deel ik mijn favoriete Nederlandstalige en Engelstalige links. Staat jouw favoriete AIP blog er niet bij? Laat het me weten!

 

Nederlandstalige paleo AIP links

Let goed op: soms lees ik recepten die het predikaat ‘paleo auto-imuun protocol’ krijgen terwijl er wel gebruik gemaakt wordt van op zaden gebaseerde specerijen zoals mosterd en nootmuskaat. Deze vallen officieel niet binnen een paleo auto-immuun protocol.

Dat gezegd hebbende, zelf eet ik geen specerijen uit de nachtschadefamilie, maar ik lijk geen last te hebben van op zaden gebaseerde specerijen, dus die eet ik wel. Op mijn Pinterest borden vind je dit soort recepten dan ook terug.

Maar als je wel gevoelig bent voor op zaden gebaseerde specerijen is het dus belangrijk om hier goed op te letten. Hier vind je een duidelijk overzicht van kruiden en specerijen die wel of niet kunnen op het paleo AIP.

 

Kiwienzo.nl
Lisette heeft altijd goede budgettips en heeft een tijdje volgens het paleo AIP gegeten. Hier vertelt ze over het AIP.

 

Paleofeest.com
Catharina volgt zelf het paleo AIP en heeft op haar website al veel informatie erover verzameld en allerlei interessante artikelen geschreven. Deze is een goede om mee te starten.
En op deze pagina deelt ze haar favoriete AIP websites.

 

Getrouwdmetkinderen.nl
Diana schrijft op haar blog over haar ontdekkingsreis met paleo en het paleo auto-immuun protocol. Lees onder andere haar stukje over hoe ze weer melk ging drinken en dat toch niet goed bleek te vallen. Het is allemaal een kwestie van uitproberen!
Ze schreef ook een korte paleo AIP introductie.

 

Leogoespaleo.nl
Leonie maakt allerlei lekkere recepten en heeft ook een categorie met enkele paleo AIP recepten.

 

Ge-zonder.nl
Saskia eet in haar dappere strijd tegen MS al een aantal maanden volgens het paleo AIP en deelt haar ervaringen op haar blog.

 

Evertberkelaar.nl
Evert schreef een toelichting op paleo AIP inclusief een voorbeeld dagmenu.

 

Heerlijkovereten.blogspot.nl
Femke is gestart met het AIP en schrijft over haar ervaringen, haar zoektocht naar een lekker en voedzaam ontbijt en meer.

 

Engelstalige paleo AIP links

Robbwolf.com
Deze lijst kan ik natuurlijk niet anders beginnen dan met waar het voor mij begon. In Robb’s boek ‘The paleo solution’ las ik voor het eerst over het paleo auto-immuun protocol. Op zijn website en in zijn podcasts deelt hij veel info over paleo en regelmatig ook over het AIP.

 

Thepaleomom.com
Sarah schreef het boek ‘The paleo approach’ dat diep ingaat op de achtergrond van het AIP en heeft op haar blog al heel veel uitstekende informatie over het paleo auto-immuun protocol verzameld.

 

Phoenixhelix.com
Eileen geeft praktische informatie over het paleo AIP. Mijn favoriet op haar blog is de, ongeveer wekelijkse, ‘Paleo AIP recipe roundtable’. Daarin verzamelt ze paleo AIP recepten van een grote hoeveelheid blogs, een geweldige bron van inspiratie.

 

Auto-immunepaleo.com
Mickey is de schrijfster van het enige paleo AIP kookboek dat ik ken. Op haar blog deelt ze nog meer recepten en schrijft ze heel praktische blogposts over het auto-immuun protocol.

 

Balancedbites.com
Diane schreef het boek ‘Practical paleo’ waarin ze allerlei varianten van een paleodieet beschrijft, waaronder een praktische invulling van het AIP. Op haar blog en in haar podcast deelt ze haar kennis over AIP. Dit overzicht van paleo-geschikte koolhydraatrijke voeding gebruik ik vaak.

 

Paleoparents.com
Stacy en Matt hebben vooral een paleo blog, geen blog specifiek gericht op het AIP. Maar Stacy volgt het AIP wel omdat zij coeliakie heeft. Hier kun je haar uitgebreide ervaring lezen.

 

Alt-ternativeautoimmune.com
Angie schrijft op haar blog over allerlei aspecten van het AIP waarin ze haar ervaring als health coach gebruikt.

 

Acleanplate.com
Christina deelt vooral lekkere recepten op haar blog.

 

Simpleandmerry.com
Mary houdt van bakken en deelt allerlei heerlijke recepten op haar website. Hier vind je een overzicht.
Dit is té lekker :-)

 

Whole9life.com
Melissa en Dallas zijn de mensen achter het Whole30 programma. In hun boek schrijven ze ook kort wat over AIP en op hun website delen ze een handige ‘AIP shopping list’. Ik denk dat het Whole30 programma met name geschikt is voor mensen met voedselverslavingen (bijvoorbeeld moeite met stoppen met suiker) en eetproblemen. En het kan een goed startpunt zijn voor mensen die met standaard paleo willen beginnen voor ze overstappen naar paleo AIP.

 

Theclothesmakethegirl.com
Melissa, schrijfster van de prachtige kookboeken Well fed en Well fed 2, heeft een maand het AIP uitgeprobeerd. Voor haar bracht het geen verbetering. Ze heeft tijdens die maand iedere dag bijgehouden hoe ze zich voelde en wat ze allemaal at. Hier vind je dat overzicht.

 

Hier een aantal blogs die steeds meer over AIP zijn gaan schrijven omdat ze naar dit protocol zijn overgestapt.

 

Gutsybynature.com
Jaime komt net als ik van een GAPS dieet. Haar recept voor gedroogde zalm is heerlijk! (let wel op de kruiden die je gebruikt in de marinade). Ze heeft al veel geschreven over AIP. Deze post over het combineren van een low FODMAP dieet en het AIP is heel nuttig.

 

Empoweredsustenance.com
Lauren schrijft heel goede blogposts over van alles dat met gezondheid te maken heeft. Dit zijn haar tips om met het paleo AIP te starten.

 

Meatified.com
Ook over naar AIP! Goed nieuws voor mij, want ze maakt lekkere recepten ;-) Hier vind je een overzicht.

 

Agirlworthsaving.net
Kelly maakt allerlei lekkere recepten en wil ook graag het paleo AIP uitproberen. Ter voorbereiding maakte ze dit overzicht van 20 AIP desserts.

 

Chowstalker
En tenslotte een recepten website: Chowstalker heeft een categorie ‘autoimmune’ met een heleboel recepten!

Interessant artikel? Meld je gratis aan en mis niets meer!

Kruiden en specerijen op het paleo auto-immuun protocol

Welke kruiden en specerijen kunnen wel en niet op het paleo auto-immuun protocol

Het paleo auto-immuun protocol is op zich niet ingewikkeld om te begrijpen. Er zijn heel veel dingen die je niet eet en gelukkig blijft er ook nog behoorlijk wat over dat je wel kunt eten ;-) Het lastige zit ‘m vooral in het toepassen van het protocol omdat je dan zo anders gaat eten dan je gewend was.

Eén aspect van het paleo auto-immuun protocol is echter best lastig. En dat is welke kruiden en specerijen je kunt gebruiken.

Veel specerijen zijn gebaseerd op zaden of nachtschades. Zowel zaden als nachtschades schrap je uit je dieet als je het AIP volgt. Dat betekent dat je de specerijen die hierop gebaseerd zijn ook schrapt.

Persoonlijk vind ik dit één van de vervelendste aspecten van het AIP. Echt heel jammer om zoveel heerlijke smaakmakers te moeten missen. Gelukkig lijk ik geen last te hebben van op zaden gebaseerde specerijen zoals nootmuskaat en mosterd, dus ik laat alleen de op nachtschades gebaseerde specerijen weg.

Sarah van thepaleomom.com heeft een heel handig overzicht gemaakt van kruiden en specerijen opgedeeld in categorieën die wel kunnen, misschien kunnen, of die je beter kunt weglaten. Hieronder heb ik deze lijstjes voor je vertaald en er enkele in Nederland gebruikte kruiden/specerijen aan toegevoegd zoals lavas en koekkruiden.

 

Veilig op het auto-immuunprotocol (dit zijn blaadjes, bloemen, wortels of bast van de plant, niet de zaden)

 • Basilicum: blad van Ocimum basilicumt
 • Bieslook: stengels van de Allium schoenoprasum
 • Bonenkruid: blad van Satureja 
 • Citroenmelisse: blad van Melissa officinalis L.
 • Citroengras: blad van Cymbopogon citratus
 • Dille: blad van Anethum graveolens
 • Dragon: blad van Artemisia dracunculus
 • Foelie: omhulsel van het zaad van Myristica fragrans
 • Gember: wortel van Zingiber officinale
 • Kamille: bloemetjes van Matricaria chamomilla
 • Kaneel: bast van Cinnamomum verum
 • Kervel: blad van Anthriscus cerefolium
 • Knoflook: bol van Allium sativum
 • Koriander: blad van Coriandrum sativum
 • Kruidnagel: bloemknoppen van Syzygium aromaticum
 • Kurkuma (ook wel geelwortel of koenjit genoemd): wortel van Curcuma longa
 • Majoraan: blad van Origanum majorana
 • Mierikswortel: wat een verrassing, het is de *wortel* van Armoracia rusticana
 • Munt: blad van verschillende soorten binnen de muntfamilie mentha (pepermunt of aarmunt (=de munt die je in de supermarkt vindt))
 • Laos: wortel van galanga
 • Laurierblaadjes: blad van Laurus nobilis
 • Lavas (maggiplant): blad van Levisticum officinale
 • Lavendel: bloemetjes van Lavandula
 • Limoenblad: blad van Citrus aurantifolia
 • Oregano: blad van Origanum vulgare
 • Peterselie: blad van Petroselinum crispum
 • Rozemarijn: blad van Rosmarinus officinalis
 • Saffraan: stamper van de bloem van Crocus sativus
 • Salie: blad van Salvia officinalis
 • Tijm: blad van Thymus
 • Uipoeder: bol van Allium cepa
 • Zout: mineraal

 

Voorzichtig (dit zijn de besjes of de vruchten van de plant)

 

Vermijden (omdat het op zaden gebaseerde specerijen zijn)

 

Vermijden (omdat het op nachtschades gebaseerde specerijen zijn)

 

Specerijenmengsels

Er bestaan allerlei mengsels van specerijen. Vaak zitten er nachtschades in en op zaden gebaseerde kruiden. Als je op zaden gebaseerde kruiden goed kunt verdragen, kun je je eigen mengsels maken waar je de nachtschades uit weglaat.

 

Overige smaakmakers

 • Coconut aminos: wordt gemaakt van kokosnoot en is dus geschikt voor AIP en is een goede vervanger voor sojasaus.
 • Tamarindepasta: bestaat uit het vruchtvlees zonder de pitten en is dus geschikt voor AIP.
 • Trassie: bestaat uit garnalenpasta en zout en is dus geschikt voor AIP.
 • Ketjap: bestaat vooral uit suiker en soja en is dus niet geschikt voor AIP.
 • Maggi: bestaat vooral uit gluten en soja en is dus niet geschikt voor AIP.
 • Tabasco: bestaat onder andere uit rode pepers en is dus niet geschikt voor AIP.
 • Tamari: is een glutenvrije sojasaus, maar bevat nog steeds soja en is dus niet geschikt voor AIP. Gebruik in plaats van sojasaus coconut aminos.
 • Sojasaus: wordt gemaakt van sojabonen en bevat tarwe en is dus niet geschikt voor AIP. Gebruik in plaats van sojasaus coconut aminos.
 • Vissaus: bestaat meestal uit ansjovis, zout en suiker en is dus niet geschikt voor AIP. Het is wel heel makkelijk zelf te maken.
 • Worcestersaus: bestaat onder andere uit stroop, soja en chilipeper en is dus niet geschikt voor AIP.

Eet smakelijk!

Interessant artikel? Meld je gratis aan en mis niets meer!Chronisch ziek of een auto-immuunziekte? Het paleo auto-immuun protocol helpt!

Chronisch ziek of een auto-immuunziekte? Het paleo auto-immuun protocol helpt!

Eigenlijk had ik deze blog ook ‘hoop’ kunnen noemen. Of ‘neem het heft in eigen handen’. Of ‘ik wil mijn leven terug’. Dat is namelijk wat het paleo auto-immuun protocol mensen biedt.

Heb je een chronische of auto-immuunziekte? Of ken je iemand die dit heeft? Dan is deze blogpost voor jou bedoeld.

Wat is het paleo auto-immuun protocol?

Het paleo auto-immuun protocol (AIP) is een variant van de paleo levenswijze. Paleo is een manier van eten en leven die zeer gezond is en goed past bij wat een menselijk lichaam nodig heeft. Paleo is dus niet het nadoen wat mensen in de oertijd deden en aten ;-) 

Voor de meeste mensen is overgaan naar een paleo levenswijze genoeg om zich fitter te voelen dan ooit tevoren. Sommige mensen hebben echter nog wat extra nodig. Dat is wanneer het paleo AIP om de hoek komt kijken.

Paleo AIP is een iets striktere variant van paleo. Bij paleo AIP laat je voeding weg die je darmwand beschadigt, darmflora uit balans brengt, je hormoonhuishouding in de war schopt en ontstekingsreacties bevordert. Je voegt voeding toe die helpt bij het herstellen van vitamine- en mineralentekorten, je darmwand en darmflora helpt herstellen, die ontstekingsreacties vermindert en je immuunsysteem en hormoonhuishouding weer in balans brengt.

Naast het dieet is er binnen het paleo AIP aandacht voor andere aspecten van je levenswijze. Daar zal ik zo meer over vertellen, maar eerst geef ik antwoord op de vraag voor wie het AIP bedoeld is.

Voor wie is het AIP bedoeld?

Laat ik beginnen met voor wie het paleo auto-immuun protocol niet bedoeld is. Het is niet bedoeld voor mensen die ‘gewoon’ gezonder willen worden, willen afvallen of last hebben van gezondheidsproblemen zoals IBS, voedselintoleranties, infecties etc. In dat geval begin je met ‘standaard’ paleo en kijk je of dat voldoende is om je beter te voelen. Zoniet, dan kun je altijd daarna de stap maken naar het paleo AIP.

Het paleo AIP is bedoeld voor mensen met een chronische of auto-immuunziekte. Ook in dat geval is het trouwens goed om te beginnen met ‘standaard’ paleo, want de overgang van een standaard Nederlands dieet naar paleo AIP is wel erg groot ;-) En je weet maar nooit, misschien is alleen paleo wel genoeg om je beter te voelen!

Het paleo AIP is ook uitstekend te gebruiken als eliminatie/provocatiedieet. Het laat de meest voorkomende allergenen weg, dus als je een maand lang het paleo AIP volgt en vervolgens langzaam en één-voor-één de weggelaten voeding weer herintroduceert, ben je goed op weg met het in kaart brengen van eventuele voedselintoleranties.

Uit welke onderdelen bestaat het AIP?

Het paleo auto-immuun protocol heet opzettelijk een ‘protocol’ en niet een ‘dieet’. Het bestaat naast voeding uit ideeën over slapen, stressvermindering, beweging en zonlicht. Laten we ze allemaal eens nalopen.

Zonlicht
Zonlicht speelt een belangrijke rol in het AIP om twee redenen. Ten eerste heb je zonlicht nodig om op een gezonde manier voldoende vitamine D te kunnen aanmaken. Vitamine D is ontzettend belangrijk voor je gezondheid, zo goed als iedere lichaamscel in je lichaam heeft een receptor voor vitamine D!

Daarnaast is zonlicht zeer belangrijk omdat het helpt bij het reguleren van je dag-en-nachtritme. Dat is een belangrijke stap in het verbeteren van je hormoonhuishouding en daarmee noodzakelijk bij het herstellen van een chronische of auto-immuunziekte.

Slapen
Niet genoeg slapen en een slechte nachtrust zorgen voor ontstekingsreacties, en zorgen ervoor dat je lichaam niet goed in staat is om reparatie en onderhoudswerkzaamheden uit te voeren. Als je wilt herstellen van een chronische of auto-immuunziekte heb je zeker 7-10 goede slaap per nacht nodig.

Stressreductie
Stress heeft een enorme invloed op het verloop van je ziekte. Ik denk dat iedereen wel zal herkennen dat je in tijden van stress opeens een verslechtering van je ziekte doormaakt. Ik denk dat het verminderen van stress en het beter om leren gaan met stress nog belangrijker zijn dan het verbeteren van je voeding!

Onder dit kopje schaar ik ook zaken als spelen en het hebben van sociale contacten, heel belangrijk om je goed te voelen :-)

Voeding
De basis van het paleo AIP is het ‘standaard’ paleodieet waarbij je granen, peulvruchten, suiker, ongezonde olie/vet, en zuivel weglaat. Daar bovenop laat je ook de volgende voeding weg uit je dieet:

 • Eieren
 • Noten en zaden (en dus ook koffie, chocolade of specerijen van zaden)
 • Nachtschades (tomaat, aardappel, aubergine, paprika, rode peper en specerijen op basis van nachtschades zoals chilipoeder of paprikapoeder)
 • Alcohol en NSAID’s (aspirine of ibuprofen)

En voor iedereen met orthorexia neigingen: dat bovenstaand lijstje voeding problemen kan opleveren voor mensen met een chronische of auto-immuunziekte betekent niet dat het ongezonde voeding is! Het verschil is of je een goed werkende of lekkende darm hebt. Blijf dus vooral gewoon een gekookt eitje eten als je geen paleo AIP volgt :-)

Er is ook voeding die je juist *toevoegt* aan je dieet om je darmflora en darmwand te herstellen en om de ontstekingsreacties in je lichaam te verminderen. Denk hierbij aan gefermenteerde groente, zelfgetrokken bottenbouillon en vette vis.

Beweging
Lichaamsbeweging is nodig om je hormoonhuishouding te verbeteren en helpt je immuunsysteem. Maar zoals iedereen die een chronische of auto-immuunziekte heeft weet, niet iedere vorm van lichaamsbeweging helpt. Als je te intensief sport is dat alleen maar een extra belasting op je hormoonhuishouding en immuunsysteem. Het gaat in het AIP om weinig intensieve lichaamsbeweging zoals wandelen of yoga.

Hoe pak je het AIP aan?

Ik raad eigenlijk niemand aan om in één keer van een standaard Nederlands dieet naar het paleo auto-immuun protocol over te stappen. Begin vooral eerst met ‘standaard’ paleo, dat is ten eerste al een heel grote stap en bovendien is het misschien al wel genoeg om je beter te voelen. Als het AIP niet nodig is, is dat alleen maar mooi, want het is echt een behoorlijk strikt dieet. Ik eet nu al ruim een half jaar zo en het went wel, maar echt handig of leuk vind ik het niet. En ik ben echt geen watje wat diëten betreft ;-)

Het is de bedoeling dat je als je je weer beter voelt langzaam en één-voor-één allerlei voeding weer gaat herintroduceren. 

Binnenkort zal ik een paleo AIP crash course via mijn website aanbieden. Neem contact met mij op als je hier vragen over hebt. En wil je hierover op de hoogte gehouden worden? Schrijf je dan in voor de gratis wekelijkse nieuwsbrief.

Een krachtig medicijn tegen chronische en auto-immuunziektes

Ik wil ten slotte benadrukken dat ik het hier niet heb over ‘zomaar je gezondheid wat verbeteren’. Het paleo AIP is een *zeer* krachtig middel en voor sommige mensen heeft het hun leven gered. Er zijn al zeer veel succesverhalen, bijvoorbeeld hier, hier, hier, hier, hier of hier.

En daarmee komen we weer terug waar ik deze blogpost mee begon. Hoop :-) Heb jij een chronische of auto-immuunziekte? Helpen medicijnen alleen om de symptomen te verminderen? Wil je je weer gezond en fit voelen? Ik hoop dat ik je met deze blogpost op het spoor heb gebracht zodat ook jij weer kunt herstellen.

En nu jij!

Wat denk je, zou het paleo auto-immuun protocol jou ook kunnen helpen?

 

P.S. Heb je hierbij hulp nodig? Met de Health Detective Strategie Sessie help ik je om een persoonlijk plan van aanpak op te stellen!

P.P.S. Kom morgen en overmorgen nog een kijkje nemen voor twee extra artikelen over het paleo auto-immuun protocol. Morgen een praktische gids voor kruiden op het paleo AIP en overmorgen mijn favoriete Nederlandstalige en Engelstalige blogs over AIP!

Interessant artikel? Meld je gratis aan en mis niets meer!

Is een lekkende darm de oorzaak van auto-immuunziektes?

Lekkende darm voorwaarde voor auto-immuunziektes

De diagnose van een auto-immuunziekte komt meestal hard aan. Het kan voelen als een levenslang vonnis tot ziek zijn. Vooral omdat er nog veel onduidelijk is over het ontstaan van auto-immuunziektes en nog meer over de behandeling ervan.

Nieuwe wetenschappelijke onderzoeken laten steeds meer zien dat er een link is tussen een zogenoemde ‘lekkende darm’ (ook wel intestinale permeabiliteit genoemd) en auto-immuunziektes. Is een lekkende darm de oorzaak van auto-immuunziektes?

Wat is een auto-immuunziekte

Wikipedia legt ons uit wat een auto-immuunziekte is (en helpt mij eraan herinneren dat je dat in het Nederlands met een streepje tussen auto en immuun hoort te schrijven ;-) ).

Auto-immuunziekten ontstaan doordat het immuunsysteem lichaamseigen cellen en stoffen als lichaamsvreemd ziet. Het lichaam gaat dan antistoffen tegen de eigen weefsels vormen.
— Wikipedia

Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Auto-immuunziekte

In essentie raakt je immuunsysteem in de war en begint je eigen lichaamsweefsel aan te vallen. Met pijnklachten, ontstekingen en andere symptomen als gevolg. De exacte symptomen die mensen krijgen zijn afhankelijk van welk lichaamsweefsel wordt aangevallen door het immuunsysteem. Dan kan eigenlijk zo goed als alles zijn, van schildklierweefsel bij de ziekte van Hashimoto tot darmweefsel bij coeliakie.

Steeds meer ziektes blijken een auto-immuunziekte te zijn. Maar niet alleen het aantal ziektes dat auto-immuun blijkt te zijn, ook het aantal mensen dat lijdt aan een auto-immuunziekte stijgt enorm. 

De complexiteit van auto-immuunziektes zorgt ervoor dat ze moeilijk te diagnosticeren zijn. Vaak lopen mensen jarenlang rond met klachten voordat ze een duidelijke diagnose krijgen.

En met de goede diagnose kom je nog niet heel ver, want een *echte* behandeling om te genezen van je auto-immuunziekte is er niet. Het hoogst bereikbare is om je ziekte zoveel mogelijk in remissie te houden. Wat betekent dat de klachten voor kortere of langere periode wegblijven. 

Behandeling bestaat doorgaans uit ontstekingsremmers die ontstekingen proberen te beperken of immunosuppresiva die de werking van het immuunsysteem verminderen zodat het minder je lichaam zal aanvallen. Daarnaast zijn er allerlei medicijnen om specifieke symptomen te verminderen zoals pijnstillers. Al deze medicijnen genezen een auto-immuunziekte niet en sommige hebben ernstige bijwerkingen. Geen goed vooruitzicht dus.

Maar is alles dan hopeloos? Absoluut niet! Maar voordat we daar induiken, eerst een uitleg over wat een lekkende darm is.

Wat is een lekkende darm?

Je darmwand heeft een ingewikkelde klus te klaren. Voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft moet je darmwand door kunnen laten. Maar alle onverteerde voedseldeeltjes en schadelijke ziekteverwekkers moet het buiten de deur houden.

Dat gaat wel eens mis. Dan laat je darmwand meer door dan het eigenlijk zou moeten doen. Geen grote brokken voedsel hoor! Het gaat dan vooral om onverteerde proteïnes en bacterieën(resten). Een beetje weet je lichaam wel raad mee, dat wordt door je immuunsysteem netjes opgeruimd. Maar als er te veel wordt doorgelaten noemen we dat een lekkende darm.

Dit kan op allerlei manieren ontstaan. Je darmwand kan beschadigd raken waardoor moleculen op de beschadigde plekken naar binnen kunnen, er zijn stofjes die de darmwand stimuleren openingen te maken tussen de darmwandcellen waardoor van alles naar binnen kan, er zijn stofjes die de darmwandcellen voor de gek houden en dwars door die cellen het lichaam in worden getransporteerd.

Het gevolg van een lekkende darm is dat er ziekteverwekkers en onvoldoende verteerde voedingsstoffen het lichaam in kunnen komen. Het immuunsysteem reageert op deze binnendringers. Dit veroorzaakt allerlei immuungerelateerde klachten, van huidklachten tot hoofdpijn tot allergieën.

Auto-immuunziektes en een lekkende darm

Wat hebben auto-immuunziektes en een lekkende darm nu met elkaar te maken? Als er door een lekkende darm proteïnes het lichaam in komen die daar niet thuishoren, kan het immuunsysteem daarop reageren door antilichamen aan te maken tegen deze proteïnesoort. Die antilichamen reageren dan niet op de gehele proteïne, maar op een deel van het proteïnemolecuul. Maar een lichaamseigen proteïne kan *ook* een vergelijkbaar deel in zijn molecuul hebben. Dan gaan de antilichamen deze lichaamseigen proteïne ook aanvallen. En dat is de vermoedelijke link tussen een lekkende darm en een auto-immuunziekte.

Het ontstaan van een auto-immuunziekte heeft nog andere spelers: genetische aanleg, een infectie of andere trigger, dieet en andere omgevingsfactoren. Dus om de vraag waar we mee begonnen te beantwoorden: Een lekkende darm is dus niet het enige probleem. 

Maar volgens de onderzoeker Dr. Fasano is een lekkende darm wel een ‘noodzakelijke voorwaarde’ voor het ontstaan van een autoimmuunziekte

You have to be genetically predisposed, you have to have an environmental factor that is the instigator of the immune response, but at the same time you have to have a breach of this [gut] barrier so these two elements can interplay.
— Dr. Alessio Fasano

Bron: http://chriskresser.com/pioneering-researcher-alessio-fasano-m-d-on-gluten-autoimmunity-leaky-gut

Een auto-immuunziekte, wat nu?

Heb jij, of iemand die je kent, een auto-immuunziekte? Dan is er ook goed nieuws! Als een lekkende darm een noodzakelijke voorwaarde is voor een auto-immuunziekte, dan betekent dat ook dat het herstellen van de functie van je darmwand een positief effect zou kunnen hebben op het in remissie krijgen of houden van je auto-immuunziekte.

Het herstellen van je darmwand is in de meeste gevallen niet eenvoudig, maar in de praktijk blijken mensen hier inderdaad geweldige resultaten mee te kunnen boeken. Dat is ook mijn persoonlijke ervaring.

In zekere zin is dit de reden dat deze blog bestaat. Er is zo weinig hoop voor mensen met een auto-immuunziekte. Met deze blog wil ik iedereen met een auto-immuunziekte de tools in handen geven om je levenswijze zo te veranderen dat je auto-immuunziekte zoveel mogelijk in remissie raakt en blijft. Volledige remissie is denk ik niet voor iedereen weggelegd en sommige mensen hebben onherstelbare schade aan bijvoorbeeld hun schildklier of gewrichten. Ik heb ook geen idee hoe het over een jaar met mijn eigen gezondheid zal gaan. Bovendien ga ik niet zeggen dat het herstellen van je darmwand eenvoudig is, want dat is het niet. Maar er zijn al heel veel succesverhalen van mensen die het gelukt is en er op zijn minst een verbetering van hun gezondheid voor terug kregen.

Is het volgende succesverhaal dat van jou?

En nu jij!

Heb jij een auto-immuunziekte en heb je manieren gevonden om je desondanks beter te voelen?

Het aanpakken van een auto-immuunziekte is een ingewikkeld traject. Kun je hier hulp bij gebruiken? Misschien is de Health Detective Strategie Sessie dan een goede manier om jou op de goede weg te helpen!

Interessant artikel? Meld je gratis aan en mis niets meer!

Wie wil er ook slimmer en beter sporten?

Slimmer en beter sporten

De Nederlandse Norm Gezond Bewegen voor volwassenen is om minimaal vijf keer in de week een half uur te bewegen. Maakt niet zoveel uit wat je doet, lopen, fietsen, zwemmen, als je maar beweegt. Het klinkt echt als het meest minimale dat iemand zou moeten doen toch? Maar bijna de helft van de Nederlanders haalt zelfs dat niet. Het kan nog erger, in de VS haalt meer dan de helft de norm niet!

Lichaamsbeweging ligt echter aan de basis van een goede gezondheid. Mensen zijn ervoor gemaakt om te lopen, dingen te tillen, een sprintje te trekken. Niet om te zitten :-) Bewegen beschermt ons tegen allerlei ziektes, waaronder de ‘chronic systemic inflammation’ die je te allen tijden wilt voorkomen :-)

Naar de sportschool dan maar voor een uurtje op de loopband? Nee. Dat kan slimmer en beter!

Een duidelijk plan voor lichaamsbeweging

De beste weergave van een goed gebalanceerd plan voor lichaamsbeweging vind ik deze piramide van Mark Sisson.

Mark Sisson's Fitness Piramide

Mark Sisson heeft nog veel meer goede info over lichaamsbeweging, dus ik zal hem in dit stukje nog een paar keer noemen!

Het plaatje is duidelijk, gezonde lichaamsbeweging bestaat uit drie onderdelen: lichte lichaamsbeweging, zware dingen tillen en sprinten.

Wat je hier niet tussen ziet staan is cardio. De reden is dat cardio niet de beste manier is om je gezondheid te verbeteren. Als je veel tijd in de sportschool op de loopband besteedt - ook wel chronische cardio genoemd - heeft het zelfs een hele lijst aan negatieve gevolgen voor je gezondheid. Chris Kresser maakte een opsomming van de negatieve gevolgen van te veel cardiotraining:

 • verhoogt oxidatieve schade
 • verhoogt ontstekingsreacties
 • vermindert de werking van het immuunsysteem
 • verlaagt vetmetabolisme
 • verstoort cortisolniveau’s
 • veroorzaakt neurodegeneratie (= schade aan je hersenen)

Geen chronische cardiotraining dus. Maar wat dan wel?

Stap 1: Lichte lichaamsbeweging

De basis van de piramide bestaat uit lichte lichaamsbeweging. Dat betekent lopen, fietsen, zwemmen op een rustig tempo, tuinieren, eigenlijk alles waarbij je beweegt, maar het niet heel inspannend is. Dit is waar men het in de Nederlandse Norm Gezond Bewegen ook over heeft. Deze norm raadt minimaal vijf keer per week een half uur aan. Dat is echt wel het absolute minimum, probeer vooral tussen de 3 - 5 uur per week te halen.

Een andere mooie maatstaf is het aantal stappen dat je per dag zet. Het advies is om gemiddeld 10.000 stappen per dag te lopen. De meeste mensen halen ongeveer iets meer dan 5000 stappen. Dat is wel zorgwekkend, want 5000 stappen en minder geldt al als een ‘sedentair bestaan’, oftewel: dan zit je te veel.

Zelf werk ik momenteel vooral aan dit niveau. Ik doe ook wel een beetje krachttraining, maar nu ik mijn conditie weer aan het opbouwen ben na jarenlang ziek te zijn geweest, richt ik me vooral op genoeg lopen. Een stappenteller vind ik daarbij een heel fijn hulpmiddel. Sommige mobiele telefoons hebben een stappenteller, je hebt er ook apps voor, of je kunt een aparte stappenteller kopen. Die laatste gebruik ik, een Fitbit. Voor mij werkt het als een goede motivatie om te zien hoe ik langzaam maar zeker meer stappen zet per dag. Bij gebrek aan een hond zeg ik wel eens tegen de kinderen, “Kom dan gaan we een stukje lopen, nog even de Fitbit uitlaten” ;-)

Stap 2: Krachttraining

Het volgende essentiële onderdeel van een goed en compleet lichaamsbewegingsprogramma is krachttraining. En daarbij bedoel ik heus niet zoveel trainen dat je op een bodybuilder begint te lijken - hoewel dat ook mag natuurlijk - maar ik bedoel je spieren goed trainen. Hoe ouder je wordt, des te belangrijker dit is. Krachttraining is namelijk uitermate geschikt om allerlei ouderdomskwaaltjes buiten de deur te houden.

Er zijn verschillende manieren om dit aan te pakken. Je kunt op een sportschool de daar aanwezige fitnessapparaten gebruiken. Of je kunt met wat apparaten thuis aan de slag. Een andere optie is zogenaamde ‘bodyweight training’. Hierbij gebruik je je eigen lichaamsgewicht in je training. Een bekend voorbeeld van een bodyweight oefening is een pushup. Maar er zijn ook nog allerlei andere bewegingen die weer andere spieren trainen. Het voordeel van bodyweigth training is dat je er geen apparaten voor nodig hebt, je kunt deze oefeningen overal doen. Wissel eens wat af en doe ze lekker buiten!

Op Mark Sisson’s website vind je een paar goede oefeningen om mee te beginnen, pushups, pullups, squats en planks. Hij laat per beweging in een filmpje zien hoe je de oefening uitvoert, wat de goede houding is en laat ook zien hoe je het kunt opbouwen vanaf heel eenvoudig voor de ongetrainden onder ons.

En als je wat meer uitdaging zoekt, Hier vind je een lijst met de 100 zwaarste bodyweight exercises :-)

Bekijk Mark Sisson’s filmpjes en begin er vandaag nog mee!

Stap 3: High Intensity Interval Training

De punt van de piramide bestaat uit High Intensity Interval Training, ook wel HIIT genoemd. Dit zijn kortdurende oefeningen waarin je je zo hard mogelijk inspant. Er zijn allerlei varianten, van het trekken van sprintjes tot zogenaamde tabata’s waarin je heel kort heel hard gaat, een paar seconden rust en dan weer zo hard mogelijk gaat.

Het belangrijkste voordeel van HIIT is dat het zeer effectief is. Het helpt enorm goed om je vetstofwisseling te verbeteren, stimuleert de aanmaak van mitochondria (energiefabriekjes van je lichaamscellen), verbetert insulinesensitiviteit, verlaagt je bloeddruk. Een belangrijke reden dat HIIT zo goed werkt, is dat het een *acute* stressor is in plaats van een chronische stressor. Sporten verbetert je conditie doordat het een stressor is voor je lichaam. In de rustperiode na het sporten, herstellen je spieren zich en tijdens dat herstel verbetert de structuur zodat je sterker wordt. Dus op zich is het goed om deze vorm van stress te doorstaan. Alleen is *chronische* stress een te grote belasting voor je lichaam. Je bent gemaakt voor acute stress. Dat geldt niet alleen voor psychische stress, maar dus ook voor de lichamelijke stress van sporten.

Een groot voordeel van HIIT is dat het maar kort duurt. Inclusief jezelf warm lopen/fietsen/etc. ben je in een minuut of 20 klaar.

Lees meer over HIIT op Dr. Mercola’s website, hij schrijft hier al jaren over.
Of een uitleg van Dr. Doug McGuff in een videoserie (Body by Science video 1 t/m 12).
Hier kun je een lijst vinden met tips om veilig te sprinten.

Een leuke combinatie is het doen van bodyweight oefeningen, maar dan zo snel mogelijk zodat je er een HIIT van maakt. Je kunt een dergelijke training gratis online volgen bij de Willeke Zorg Workout Club. Probeer het eens!

Let wel op als je chronisch ziek bent, want dan is HIIT niet altijd even geschikt voor je. Ook al zorgt HIIT voor acute stress in plaats van chronische stress, als je chronische ziek bent is ook dat te veel. Werk in dat geval vooral aan de basis van de piramide: lichte lichaamsbeweging en krachttraining. Goede opties voor lichaamsbeweging zijn yoga, tai chi, etc. En bewaar HIIT voor als je weer gezonder bent.

Stretchen en balans

Om je bewegingsprogramma helemaal compleet te maken, is het goed om er ook nog stretching en balansoefeningen in te verwerken. Daarom is het zo goed om iets als yoga te doen. Het heeft van alles in zich: spiertraining, balans, stretch en zelfs meditatie :-)

Met kleine stappen kom je er ook

Leidt je op dit moment vooral een zittend bestaan en klinkt bovenstaande allemaal erg ingewikkeld? Maak je geen zorgen, want met kleine stappen kom je er ook! Ga eens wat vaker in de lunchpauze naar buiten, maak na het avondeten nog een ommetje. Neem een keertje 10 minuten de tijd om wat krachttraining te doen, je hoeft er je huis niet voor uit en je hebt er geen apparaten voor nodig als je bodyweight oefeningen doet. Als je dan ook een keer een sprintje trekt naar het einde van de straat, dan ben je alles bij elkaar al een heel eind!

En nu jij!

Wat kun jij doen om slimmer en beter te sporten?

Interessant artikel? Meld je gratis aan en mis niets meer!

Het geheim van lekkere en gezonde kippenbouillon

Zelfgemaakte kippenbouillon

Als iemand haar gezondheid wilt verbeteren en aan mij vraagt wat ze kan doen, zeg ik altijd: maak je eigen kippenbouillon. Het is een heel ouderwets advies dat al heel lang gegeven wordt, en niet zonder reden, want bouillon is heel goed voor je.

Als je, zoals ik, nooit de traditionele kookkunst van het maken van bouillon hebt geleerd, lijkt het misschien heel ingewikkeld. Maar dat valt echt mee. Na vandaag kan jij het ook!

Waarom is bouillon zo gezond?

Laten we eerst eens kijken naar waarom bouillon zo gezond is. Er zijn vier hoofdredenen:

 • Bouillon bevat belangrijke aminozuren die helpen de darmwand te herstellen, je immuunsysteem te reguleren, helpen je lever in het ontgiftingsproces (ja bouillon is goed voor de detox!), geven een kalmerend effect en ze zijn een zeer belangrijk bestanddeel van bindweefsel.
 • Er bestaan verschillende soorten aminozuren, bouillon bevat aminozuren die niet of weinig in spiervlees zitten: proline en glycine. We eten tegenwoordig vooral spiervlees, dus is het belangrijk om ook bouillon te eten om zo een betere balans aan aminozuren te krijgen. Proline en glycine kunnen door je lichaam gemaakt worden, maar je ontlast je lichaam (met name je lever) enorm als je er genoeg van in je voeding binnen krijgt.
 • Bouillon is eenvoudig te verteren en helpt ook om je spijsvertering beter te laten lopen. Het helpt bijvoorbeeld bij de productie van gal en helpt om je maagzuur op een goed niveau te krijgen.
 • Bouillon bevat allerlei mineralen, waaronder calcium. Als je geen zuivel eet, is het verstandig om te zorgen dat je andere voeding in je eetpatroon opneemt waar calcium in zit. Zelfgemaakte bouillon is hier heel geschikt voor.

Wil je meer lezen over de gezondheidsvoordelen van bouillon? Lees dan eens dit uitgebreide artikel van de Weston A. Price Foundation.

Kan ik ook een bouillonblokje of soep uit de supermarkt gebruiken?

Zelfgemaakte bouillon is op geen enkele manier te vergelijken met een bouillonblokje. Een bouillonblokje bestaat voornamelijk uit zout met als toevoeging allerlei kruiden om het smaak te geven. Het mist dus de gezonde gelatine, aminozuren en vetten die je in zelfgemaakte bouillon vindt.

Hetzelfde geldt voor kant-en-klare soep. In de Unox kippensoep zit bijvoorbeeld minder kippenbouillon dan vermicelli :-S

Als we het toch over ongeschikte alternatieven hebben: zelfgemaakte groentebouillon is lekker als smaakmaker, maar is niet te vergelijken met bouillon van vlees/botten. De gelatine, die de bouillon zo gezondheid maakt, is afkomstig van het bindweefsel van dieren. Het is dus onmogelijk om dezelfde voedingsstoffen in je soep te krijgen als je geen dierlijke producten in je bouillon gebruikt.

Wat wel een goed alternatief is voor gelatine uit bouillon is gelatinepoeder. In deze blogpost schrijf ik daar uitgebreid over (inclusief twee recepten voor fruitgummisnoepjes!).

En voor de kosten hoef je het niet te laten. Je kunt de botten die je over hebt van het vlees dat je eet gebruiken (kippenpoten, karbonaadjes etc.). Of anders kun je botten voor het maken van bouillon voordelig vinden bij de slager of online, bijvoorbeeld hier of hier.

Hoe starten met bouillon?

De makkelijkst te maken bouillon maak je van een hele kip. Met vlees en alles er nog aan. Dat lukt bijna altijd! Het voordeel is ook dat kippenbouillon vrij mild van smaak is, dus dat is nog een goede reden om hiermee te beginnen.

Als je dit onder de knie hebt, kun je bouillon gaan maken van alleen de kippenbotten. En kun je ook gaan variëren door runderbotten te gebruiken, of varkensbotten, of van een kalkoen, of vissenkoppen, het kan allemaal! Let wel op dat je de runderbotten langer moet laten koken en de vissenbotten korter.

Een makkelijke budgettip is om de botjes te bewaren als je vlees hebt gegeten. Doe ze in een zakje in de vriezer en als je genoeg verzameld hebt, kun je er bouillon van maken. 

Waarom is het zo belangrijk dat de soep drillerig wordt?

De gezondheidsvoordelen van bouillon komen vooral van de gelatine. De gelatine is wat de soep ‘drillerig’ maakt. Als je bouillon afgekoeld is en dan drilpudding consistentie wordt, dan weet je dat hij vol gelatine zit. Altijd een fijn moment als dat lukt :-)

Om zoveel mogelijk gelatine uit de botten te krijgen, kun je de bouillon het best zachtjes laten trekken. Je wilt iets dat de ‘perfect simmer’ wordt genoemd. Dat betekent dat je het vuur zo zacht zet, dat er nog net in het midden van de pan wat blijft bubbelen. In dit filmpje kun je zien hoe dat eruit ziet.

Kippenbouillon

Kippenbouillon - ingrediënten
Kippenbouillon - in de pan

Na heel lang koken ziet je bouillon er zo uit. Alleen nog zeven en je hebt prachtige bouillon!

Kippenbouillon - klaar

Ingrediënten

 • Hele kip
 • 2 wortelen
 • 4 uien
 • 2 stengels bleekselderij
 • 2 laurierblaadjes
 • peperkorrels (stuk of 10)
 • genoeg water om alles onder water te zetten (ongeveer 2 liter)

Instructies

 1. Doe de hele kip in een pan met alle andere ingrediënten.
 2. Laat alles 1,5-2 uur zachtjes pruttelen.
 3. Haal de kip eruit, pluk het vlees eraf (bewaar dit) en doe de botten en alle frut die er nog bij zit weer terug in de pan. 
 4. Laat de pan nog een uur of 10-24 zachtjes pruttelen.
 5. Zeef de groente en botten uit de bouillon en je bent klaar. 

Een beetje appelciderazijn aan de ingrediënten toevoegen helpt om de mineralen uit de botten te krijgen. Eén of twee eetlepels is voldoende.

Je kunt de bouillon een paar dagen in de ijskast bewaren, als je het langer wilt bewaren kun je het beter invriezen.

Het vlees dat je van de kip had geplukt en hebt bewaard, kun je gebruiken om kippensoep van je bouillon te maken. Of je maakt er kipsalade van, of je doet zoals mijn dochtertje graag doet: het zo opeten als snack :-)

Hergebruik botten

De botten kun je in principe net zolang blijven gebruiken om bouillon van te trekken tot ze helemaal uit elkaar vallen. Sommige mensen eten ze dan zelfs op! Zo avontuurlijk zijn wij nog niet geweest ;-)

Er zit dan wel steeds minder gelatine in de bouillon. Dus wij gebruiken de kippenbotten meestal twee keer voor we ze weggooien. We hebben het laatst geprobeerd, dat leverde deze resultaten op:

 • dag 1: kip met groente in de pan, bouillon van getrokken => goede bouillon met heel veel gelatine
  Aan het einde van 24 uur hebben we de botten en alle frut die daar nog aan hing weer terug in de pan gedaan met nieuw water en groente.
 • dag 2: bouillon getrokken => goede bouillon met genoeg gelatine 
  Weer aan het einde van 24 uur gezeefd en dat gaf dus nog een goede bouillon. Alle botten en frut weer in de pan met nieuw water en groente.
 • dag 3: bouillon getrokken => redelijke bouillon met net genoeg gelatine, kun je gebruiken om bijv. groente in te koken (in recepten gebruiken in plaats van water)Nog een vierde keer gezeefd en met nieuw water en groente in de pan gedaan, maar dat werd niets.
 • dag 4: bouillon getrokken => geen goede bouillon 

Dus de eerste twee dagen gaf goede bouillon, de derde dag redelijke, de vierde dag gaf waterige bouillon.  

Nu weet je precies hoe je kippenbouillon maakt. Ik heb nog een lijstje met tips en trucs en troubleshooting-adviezen, daar maak ik binnenkort nog een nieuwe blogpost van. Heb je in de tussentijd vragen over het maken van kippenbouillon? Stel je vraag dan hier.

Bepaal in vijf stappen hoeveel koolhydraten jij nodig hebt

Met een paleo (of SCD of GAPS) eetpatroon is het heel makkelijk om te weinig koolhydraten te gaan eten. De granen en suiker die je op deze diëten uit je eetpatroon schrapt, bevatten namelijk veel koolhydraten. De granen en suiker kon ik persoonlijk missen als kiespijn, maar de koolhydraten niet. Veel mensen hebben een vergelijkbare ervaring, de hoeveelheid koolhydraten die je eet kan het verschil maken tussen succes of mislukking van je nieuwe gezonde eetpatroon.

Het is dus heel belangrijk om te weten wat de signalen zijn van het eten van te veel of te weinig koolhydraten en om te bepalen wat voor jou de optimale hoeveelheid koolhydraten is.

Verschillende soorten koolhydraten voor verschillende situaties

Niet alleen de hoeveelheid koolhydraten die je eet is van belang, maar ook het type koolhydraten. De ene koolhydraatbron is in bepaalde situaties geschikter dan de andere. Er zijn grofweg drie bronnen van koolhydraten:

 • zetmeelarme groente zoals bladgroente, tomaat, komkommer, wortel, pompoen (de laatste twee bevatten wel behoorlijk wat koolhydraten, maar niet in de vorm van zetmeel)
 • zetmeelrijke groente zoals zoete aardappel, pastinaak, bakbanaan
 • fruit

Als je problemen hebt met je stofwisseling zoals diabetes, dan beperk je de hoeveelheid fructose in je dieet en beperk je dus het aantal stuks fruit tot bijvoorbeeld één per dag. Als je een verstoorde darmflora hebt, zoals in het geval van SIBO, dan kun je wel enkelvoudige suikers zoals de suikers in fruit eten, maar beperk je de meervoudige suikers in zetmeelrijke groente. Als je heel actief bent, dan neem je juist extra zetmeelrijke groente en kies je voor fruit met veel glucose (bijvoorbeeld bananen). Als je low carb wil eten, leg dan de prioriteit bij zetmeelarme groente zodat je in ieder geval genoeg vitamines en mineralen binnen krijgt.

Bron: The Paleo Mom - Optimizing Carbohydrate Intake for Your Body

Hoeveel koolhydraten voor jou optimaal is, is een kwestie van uitproberen

Er is helaas geen voor iedereen geldend recept voor een optimaal dieet. De ene persoon heeft veel meer behoefte aan koolhydraten dan de ander. Een ander verschil is dat de ene persoon beter kan functioneren op sterk uiteenlopende verhoudingen van hun macronutriënten dan de ander. Deze mensen doen het goed op een low carb, low fat of wat voor dieet dan ook. Dat zijn meestal de mensen die sowieso al niet veel gezondheidsproblemen hebben ;-)

Heel zwart wit gezegd is het zo dat hoe meer lichaamsbeweging je hebt, des te meer koolhydraten je nodig hebt. En dat als je overgewicht hebt zonder verdere gezondheidsproblemen je waarschijnlijk - tijdelijk? - toe kan met minder koolhydraten om af te vallen.

Andere factoren die van invloed zijn op hoeveel koolhydraten je nodig hebt zijn je genen, de gezondheid van je stofwisseling, en je stressniveau.

Stappenplan voor het bepalen van jouw optimale hoeveelheid koolhydraten

Stap 1: Kies een koolhydraatniveau dat past binnen jouw situatie en gezondheidsdoelen (dus bijvoorbeeld: hoger als je veel sport, lager als je wilt afvallen). Als je geen idee hebt wat voor jou geschikt is, dan zou je kunnen beginnen met een ‘moderate’ hoeveelheid koolhydraten. Een behulpzame leidraad voor vrouwen om als uitgangspunt te nemen voor een maaltijd met een moderate hoeveelheid koolhydraten is:

 • een handpalm proteïne
 • een vuist groente
 • een handje koolhydraten (fruit of zetmeelrijke groente)
 • een duim vet

Stap 2: Voer een voorbeeld van jouw dagmenu in in een online calorieteller. Mijn favoriet is Cronometer*. Controleer daarmee of de hoeveelheid koolhydraten die je eet past binnen je doel. Als je te veel of te weinig koolhydraten eet, sleutel dan wat binnen Cronometer door als je te hoog zat zetmeelarme groente te verhogen en fruit en zetmeelrijke groente te verminderen, of juist andersom als je te weinig koolhydraten binnen kreeg.

Stap 3: Zorg dat je geen andere dingen aan je dieet verandert dan het koolhydraatniveau omdat het anders niet meer duidelijk is wat waardoor komt. Blijf ongeveer een week of drie op hetzelfde koolhydraatniveau zitten. Je lichaam heeft namelijk de tijd nodig heeft om eraan te wennen waardoor een paar dagen niet genoeg is om er iets zinnigs over te zeggen.

Maar zoals altijd: als je je er echt slecht van gaat voelen, ga dan weer terug naar de oudere situatie. Misschien is het door jou gekozen koolhydraatniveau dan echt ongeschikt voor jouw situatie, of misschien moet je langzamer overgaan van je huidige naar je nieuwe eetpatroon.

Stap 4: Let op de volgende signalen:

 • Energie
 • Slaap
 • Gewicht
 • Sportprestaties
 • Humeur
 • Food cravings

Als één van deze zaken problemen geeft, terwijl dat voor de koolhydraatverandering niet zo was, dan is dat een signaal dat je te weinig of te veel koolhydraten eet.

Stap 5: Na drie weken evalueer je hoe het gaat en als het bevalt, dan houd je het voorlopig zo. Als het niet bevalt, kun je de hoeveelheid koolhydraten aanpassen. Onderstaande kun je als leidraad gebruiken, maar zijn geen vaste regels, dus luister hierbij goed naar je lichaam. 

Als je low carb deed en het bevalt niet, dan kun je lager gaan, maar dan kom je in ketose gebied terecht. Dit zou ik niet zonder goede begeleiding doen. 

De meest logische eerste stap als je klachten hebt op low carb is om je koolhydraten iets te verhogen.

Als je low-moderate carb deed en je had moeite met slapen, was vermoeid of voelde je gestrest of chagrijnig, dan is het waarschijnlijker dat je te weinig koolhydraten at en kun je je koolhydraten iets verhogen.

Als je je goed voelde en graag gewicht wil verliezen, maar je een plateau in je gewichtverlies hebt bereikt, kun je je koolhydraten iets verlagen.

Als je moderate-high carb deed en je je niet goed voelde dan kun je het best als eerste proberen iets minder koolhydraten te eten. De meest voorkomende reden om in dit geval meer koolhydraten te gaan eten is als je heel veel (echt heeel veel!) sport.

Dit zijn typische signalen als je je koolhydraten verhoogt of verlaagt

Als je je koolhydraten vermindert, kun je je daar in het begin heerlijk bij voelen. Als je overgewicht hebt, verliezen mensen in deze fase makkelijk kilo’s. Na een tijdje vermindert het gewichtsverlies en ga je nog wat minder koolhydraten eten om dat goede, fitte gevoel weer terug te krijgen en nog wat meer af te vallen. Als dat effect vermindert, ga je nóg wat minder koolhydraten eten. Maar deze keer helpt het niet en voel je je slapper, kom je zelfs weer wat kilo’s aan. Als je ‘s nachts wakker wordt om te plassen, het vaak koud krijgt, je sneller dan normaal gestrest raakt, en je sterke behoefte krijgt aan bepaalde soorten voeding, dan ben je te laag gegaan en kun je de hoeveelheid koolhydraten beter weer iets verhogen. Te beginnen met wat zetmeelrijke groente.

Als je nu je koolhydraten gaat verhogen, voel je je waarschijnlijk al snel weer iets beter. Je slaapt beter, bent weer lekker warm en je voelt je weer fitter. Als je vervolgens nog wat meer koolhydraten gaat eten, voel je jezelf misschien nóg beter. Als je nu nog meer koolhydraten gaat eten kun je enorme trek krijgen tussen maaltijden, sterke snaaizin en hongerig als je naar bed gaat. Dan is deze hoeveelheid koolhydraten voor jou waarschijnlijk iets te hoog en kun je wat minder koolhydraten gaan eten.

Steeds mee veranderen

Hoeveel koolhydraten voor jou optimaal is, is geen vast gegeven. Zoals hierboven al beschreven zijn er allerlei factoren van invloed op je koolhydraatbehoefte. Zoals je gezondheid, hoeveel last je hebt van stress, hoeveel lichaamsbeweging je krijgt, etc.

Blijf daarom goed naar je lichaam luisteren en als je meer of minder trek krijgt in koolhydraatrijke voeding, verander dan wat en kijk of je je daar beter bij voelt.

En nu jij!

Heb jij gezondheidsproblemen die kunnen komen door het eten van te veel of te weinig koolhydraten?

 

 

* Cronometer is een gratis Engelstalige calorieteller. Als je Engels goed genoeg is om ermee overweg te kunnen, raad ik deze van harte aan. Omdat Cronometer heel veel detail informatie geeft over je voeding. Alles staat erin, de vitamines, mineralen, omega 3 en omega 6, etc. Bovendien legt het de nadruk op de voedingswaarde van je voeding en dat vind ik heel belangrijk.
De gratis Nederlandse calorietellers die ik ken geven met name info over het aantal calorieën en het percentage vet, proteïne en koolhydraten. Zonder alle detailinfo die Cronometer wel geeft. Bovendien ligt de nadruk in alle info sterk op je gewicht en over hoeveel je afvalt, niet zo zeer op de voedingswaarde van je voeding. Dat laatste is echter zeer belangrijk als je gezonder wilt worden.

Mocht je niet goed uit de voeten kunnen met de Engelstalige Cronometer, dan zijn dit een paar gratis Nederlandstalige opties:

 • http://www.myfitnesspal.com/nl/
 • http://www.fatsecret.nl/
 • http://www.calorieteller.nl
 • https://mijn.voedingscentrum.nl/

Interessant artikel? Meld je gratis aan en mis niets meer!

Is een paleodieet een low carb dieet?

Een low carb dieet is tegenwoordig heel populair. Vooral voor gewichtsverlies. Voordat je aan een low carb (of: koolhydraatarm) dieet begint, moet je een paar dingen weten. Er zitten namelijk niet alleen voordelen aan een low carb dieet...

Daar kwam ik na een tijdje op het GAPS dieet zelf ook achter. Met een GAPS dieet eet je als je niet goed oplet al snel behoorlijk low carb. Daar kreeg ik - gek genoeg - pijn in mijn zij van. Wat extra koolhydraten eten had dat gelukkig zo weer verholpen.

Wat is low carb en waarom zou je dat doen

In een low carb dieet eet je weinig koolhydraten. De reden om een dergelijk dieet te volgen is meestal de wens om gewicht te verliezen. Het achterliggende idee is dat je bloedsuikerspiegel minder schommelt als je weinig koolhydraten eet en dat je daardoor minder insulineproblemen krijgt en dat zorgt dan weer voor minder vetopslag. Bovendien zou je lichaam dan meer op vetverbranding gaan werken in plaats van glucoseverbranding voor energie. En ook dit zou moeten helpen bij gewichtsverlies.

Ik zeg expres ‘zou’, want dit principe werkt niet altijd bij iedereen even goed. Weinig koolhydraten eten kan je hormonen uit balans brengen, je weerstand verminderen, je stofwisseling vertragen en je spieropbouw verminderen. En als je pech hebt, neemt je gewicht weer toe op een low carb dieet...

Low carb eten is een chronische stressbelasting voor je lichaam

Low carb eten is voor je lichaam een stressor doordat je lichaam cortisol moet aanmaken om zelf glucose te kunnen produceren bij gebrek aan voldoende glucose uit koolhydraten uit je voeding.

Cortisol is een stresshormoon en als het verhoogd is door het low carb dieet, gebeuren er twee dingen. Het brengt je hormonen uit balans. En daarnaast heeft een gestrest lijf de neiging om meer vet op te slaan.

Je zal extra moeite hebben op een low carb dieet als je ook nog andere vormen van stress in je leven hebt - zoals slecht slapen, chronische stress of overtrainen - omdat je lichaam dan op nog meer manieren stress ervaart.

Als je gezond wil zijn en gewicht wil verliezen, zul je je lichaam niet chronisch moeten stressen. Acute stress kan prima, zoals een stukje sprinten, maar daarna moet je vooral weer lief en aardig en rustig zijn met je lichaam. Chronisch low carb eten is vanuit dit oogpunt bekeken dus geen goed idee.

Is paleo low carb?

Paleo is niet per definitie hetzelfde als low carb. Als we kijken naar wat onze verre voorouders aten, dan kunnen we niet exact zeggen wat ze wel en niet aten en we kunnen al helemaal niet met zekerheid zeggen in welke verhoudingen ze hun voedsel aten. Als je kijkt naar modernere jager-verzamelaarvolken kijkt, dan zie je dat de hoeveelheden vet, proteïne en koolhydraten sterk van elkaar verschillen. Een paar voorbeelden: de Inuït kregen zo’n 90% van hun calorieën binnen als vet en proteïne en slechts 10% als koolhydraten. De Kitavans aten zo’n 30% van hun dieet als vet en proteïne en 70% als koolhydraten.

Een paleo dieet kan dus ingevuld worden met hele verschillende hoeveelheden koolhydraten, van laag tot hoog. Ik denk dat dit juist een belangrijke reden voor het succes van de menselijke soort is, dat we in staat zijn geweest om goed te gedijen op zeer verschillende diëten.

Dit betekent overigens niet dat iedereen het goed doet op wat voor dieet dan ook. Je genen, hoeveel lichaamsbeweging je krijgt, je gezondheid, stressniveau, het is allemaal van invloed op je behoefte aan koolhydraten.

De hoeveelheid koolhydraten die voor jou optimaal is, zal gedurende de tijd veranderen. En zal ergen liggen boven de nul, maar onder de 350 gram koolhydraten die het Voedingscentrum vrouwen maximaal per dag aanraadt, want dat is wel weer erg hoog ;-)

Low carb voor vrouwen

Voor veel vrouwen is gewicht verliezen een belangrijke reden om met een paleodieet te beginnen. Eerdere ervaringen met diëten waarin het aantal calorieën drastisch werden verlaagd en bepaalde voedselgroepen werden beperkt, zorgen ervoor dat het idee om low carb te gaan eten best logisch klinkt. En in het begin is het vaak ook een succesvolle strategie en lijken de kilo’s als sneeuw voor de zon te verdwijnen. Als dan na een tijdje het gewichtsverlies stopt, denken veel vrouwen dat ze het dieet nog niet goed genoeg toepassen en verlagen ze het aantal koolhydraten nog verder en gaan ze intensiever sporten. 

Er zijn al veel vrouwen op die manier in de problemen geraakt. Door een lange periode te weinig koolhydraten te eten raakten hun hormonen zover uit balans dat ze ziek werden, psychische klachten kregen, meer overgewicht kregen in plaats van gewichtsverlies, slecht gingen slapen etc. Voorbeelden van dergelijke verhalen lees je hier, hier en hier.

Low carb is soms juist wel een goed idee

Het is dus duidelijk dat low carb niet altijd een goed idee is en voor sommige mensen zelfs gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Maar in sommige gevallen kan een low carb dieet wel degelijk goed helpen. Een low carb dieet is succesvol gebruikt door mensen met bepaalde vormen van kanker, MS, diabetes, small intestinal bacterial overgrowth (SIBO), of neurologische aandoeningen zoals epilepsie, etc.

Van sommige van deze aandoeningen kun je herstellen met een tijdelijk low carb dieet. In sommige gevallen is een langdurig zeer low carb dieet nodig.

Een ander voordeel van een low carb dieet is dat je zo goed als alle granen, peulvruchten en suikers zal moeten schrappen om je koolhydraten voldoende te verminderen. Dit zijn voedingsmiddelen met een relatief lage voedingswaarde, dus als je die vervangt door dingen als vlees, vis en groente, zul je daar zeker gezonder van worden.

In alle gevallen wil ik je aanraden om als je een low carb dieet overweegt, dit pas te doen nadat je je goed hebt ingelezen en iemand met verstand van zaken hebt gevonden die jou hierin kan begeleiden.

En nu jij!

We weten nu dat een low carb dieet in sommige gevallen heel nuttig kan zijn, maar dat het - vooral voor vrouwen - ook voor allerlei gezondheidsproblemen kan zorgen. Hoe weet je dan hoeveel koolhydraten *jij* precies zou moeten eten? De beste manier is om verschillende hoeveelheden en soorten koolhydraten uit te proberen en te kijken wanneer je je het beste voelt. Volgende week geef ik een duidelijk stappenplan om te zorgen dat je niet te veel of te weinig koolhydraten eet.

Heb jij ervaring met een low carb dieet? Ik hoor je ervaring graag!

Interessant artikel? Meld je gratis aan en mis niets meer!

Paleo, SCD, GAPS, WAPF, autoimmuun protocol, wat is het en wat is het beste voor jou?

Paleo WAPF SCD GAPS primal autoimmuun protocol.jpg

Je wilt graag gezonder worden. Minder moe worden, afvallen naar een gezond gewicht, of misschien heb je zelfs een serieuze gezondheidsuitdaging waar je een oplossing voor zoekt. Er zijn allerlei diëten die beloven je hiermee te kunnen helpen. Paleo, primal, paleo autoimmuun protocol, WAPF, GAPS, SCD. Wat is wat, hoe kunnen deze diëten je helpen en welke keuze is de beste voor jou?

Ik vond het zelf erg moeilijk om een keuze te maken voor een aanpak om mijn gezondheidsproblemen te verhelpen. Ik heb daarin denk ik ook niet altijd de beste keuzes gemaakt waardoor herstel langer duurde. Na het lezen van deze blogpost zal jij een betere keuze kunnen maken. Laten we gelijk beginnen!

Paleo, een levenswijze, niet alleen voeding

Het stereotype beeld van paleo is een groot bord vlees :-) Dit is niet wat paleo is.

Ten eerste gaat het bij paleo niet alleen om de voeding, maar is het een levenswijze met ideeën over slapen, stressvermindering, beweging, sociale contacten, spelen en zonlicht. Als je je gezondheid wilt verbeteren pak je alle onderdelen aan en niet alleen je voeding.

Daarnaast gaat het niet om het nabootsen van mensen uit de oertijd. Ons huidige leven is niet hetzelfde en een paleo’er heeft niet als doel om in een berenvelletje met een speer achter een antilope aan te hollen ;-)

De evolutionaire kijk op voeding, beweging etc. helpt ons om hypotheses te bedenken om die vervolgens uit te testen in ons huidige bestaan. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Traditionele volkeren aan zee eten graag vis en schaaldieren, zijn vis en schaaldieren een goede toevoeging aan je dagelijkse dieet?
 • Wat is de beste manier om je conditie te verbeteren, door de dag heen stukjes lopen en wat krachtoefeningen doen of één keer per week naar de sportschool gaan?
Paleo weglaten en toevoegen.jpg

Dit leidt tot een compleet raamwerk van ideeën over wat goed aansluit op onze biologische bouw als mens. En ontwikkelingen staan niet stil, er worden steeds nieuwe hypotheses bedacht, uitgewerkt en uitgeprobeerd.

Eén van de belangrijkste ontwikkelingen die paleo heeft doorgemaakt is op het gebied van voeding. Veel mensen hebben zich in het begin vooral gericht op wat je *weglaat* in een paleodieet, maar de nadruk ligt inmiddels ook sterk op wat je *toevoegt* aan je eetpatroon.

Dit is de basis van een paleo dieet, wat laat je weg en wat eet je wel:

Paleo wel niet

[Edit 9 april 2014: Ik had uit bovenstaand plaatje zuivel weggelaten omdat het in het grijze paleo gebied valt. Veel mensen die een paleo eetpatroon volgen eten bijvoorbeeld wel ghee en boter. Maar het was toch wat verwarrend en strikt genomen staat zuivel niet op het 'paleo lijstje'. Dus ik heb zuivel nu aan de 'niet' kant toegevoegd. Waarbij ik dan wel wil zeggen dat als je goed tegen zuivel kan, er zeker wat voor te zeggen valt om volvette, kwalitatief goede zuivel aan je dieet toe te voegen]

Maar dat laat natuurlijk veel ruimte over. In theorie zou je als paleo’er de hele dag amandelkoekjes kunnen eten. Lekker, maar of je er gezonder van wordt is maar de vraag ;-)

Daarom is wat je aan je eetpatroon toevoegt ook zo belangrijk. Denk hierbij aan:

 • Zelfgetrokken bouillon
 • Vette vis en schaaldieren
 • Gefermenteerde groente
 • Orgaanvlees

Primal voegt zuivel toe

Primal is eigenlijk hetzelfde als paleo, met als verschil dat je dan zuivel toevoegt aan je dieet. Makkelijk te onthouden dus :-)

Ga alleen primal eten als je heel zeker weet dat je zuivel goed verdraagt. De enige manier om dat zeker te weten is om het een maand uit je dieet weg te laten en het dan weer te herintroduceren. Reageer je daar niet negatief op, voeg het dan gerust toe aan je dieet. In goede zuivel zitten namelijk veel gezonde voedingsstoffen.

Paleo autoimmuun protocol tegen (autoimmuun)ziektes

Het paleo autoimmuun protocol (AIP) is een protocol waarin je je richt op het eten van voeding met een zeer hoge voedingswaarde om je lijf te helpen herstellen en om ontstekingen te verminderen. Tegelijkertijd laat je voeding weg die je darmen beschadigen en je immuunsysteem overstimuleren.

Naast je voeding is er extra aandacht voor de andere aspecten van een paleo levenswijze die helpen bij je herstel, zoals voldoende slapen, een rustig bewegingsprogramma, stressvermindering, zonlicht etc.

Dit protocol wordt in twee situaties gebruikt:

 • Als eliminatie/provocatie dieet om erachter te komen welke voeding je wel en niet goed kunt verdragen.
 • Als manier om een autoimmuunziekte in remissie te krijgen en hopelijk zoveel mogelijk te herstellen van de al aangerichte schade.

Naast de voeding die je in een paleo dieet weglaat, laat je bij AIP ook de volgende voeding weg:

 • Eieren
 • Noten en zaden (en dus ook koffie, chocolade of specerijen van zaden)
 • Nachtschades (tomaat, aardappel, aubergine, paprika, rode peper en specerijen op basis van nachtschades zoals chilipoeder of paprikapoeder)
 • Alcohol en NSAID’s (aspirine of ibuprofen)

GAPS en SCD, ook gericht op darmherstel

Twee andere diëten die gericht zijn op het herstellen van je darmen zijn het Specific Carbohydrate Diet (SCD) en het Gut And Psycology Syndrom (GAPS) dieet. Beide diëten lijken op een primal dieet met als grootste verschil dat je geen zetmeelrijke voeding eet. Dus geen zoete aardappel, pastinaak en dergelijke. SCD en GAPS hebben net als AIP een grote nadruk op het *toevoegen* van voeding om je darmen te herstellen, zoals zelfgemaakte bouillon en gefermenteerde voeding.

SCD is ontstaan als remedie voor mensen met coeliakie. Later is dat verder ontwikkeld tot het GAPS protocol. Naast voeding is er ook aandacht voor supplementen om je darmen te herstellen. Bijvoorbeeld probiotica om je darmflora te verbeteren of HCL om je maagzuur te verhogen.

Zowel SCD als GAPS bestaan uit verschillende stappen. Je begint met een eliminatiefase en breidt je dieet steeds verder uit. Het is bedoeld als een therapeutisch protocol, dus het doel is om na ongeveer twee jaar zover hersteld te zijn dat je allerlei voeding weer kunt verdragen zoals zetmeelrijke groente en goed bereide granen.

WAPF met traditionele voeding en bereidingswijzen

Weston A. Price was een tandarts die aan het begin van de 20e eeuw leefde. Hij was geïnteresseerd in de effecten van voeding op de gezondheid van het gebit. Later in zijn carrière maakte hij reizen over de hele wereld om de gezondheid en eetgewoontes van traditionele volkeren te onderzoeken. Hij schreef hierover een boek waarin hij zich hard maakte voor traditionele bereidingswijzen van voedsel.

WAPF staat voor Weston A. Price Foundation en dat is de organisatie die informatie geeft over wat we kunnen leren van de gebruiken van traditionele volkeren. Bijvoorbeeld dat het weken, kiemen of fermenteren van granen ze makkelijker te verteren maakt.

In een WAPF dieet worden niet veel voedingsstoffen compleet geschrapt uit je dieet, maar worden de ongeraffineerde versies gebruikt en worden traditionele methodes gebruikt om het voedsel te bereiden. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van sucanat (gedroogd suikerrietsap) in plaats van geraffineerde witte suiker. Een ander belangrijk aspect aan WAPF is de sterke nadruk op het eten van voeding met een hoge voedingswaarde.

De laatste jaren zijn de wijze lessen van WAPF grotendeels aan paleo toegevoegd. Het belangrijkste verschil blijft nog dat je in een paleodieet geen granen, zuivel of peulvruchten eet en je dat wel kan eten in een WAPF dieet, mits goed bereid.

Welk dieet is voor mij het meest geschikt?

Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van wat je wil bereiken :-)

Wil je graag wat gezonder eten en vind je het leuk om dingen zelf te maken? Dan is WAPF een zeer goede verbetering ten opzichte van een standaard Nederlands dieet.

Wil je een grote verbetering in je gezondheid? Heb je last van allerlei kwaaltjes, vaak verkouden etc? Heb je last van hardnekkig overgewicht? Of wil je juist gezondheidsproblemen in de toekomst voorkomen? Heb je WAPF geprobeerd en had dat onvoldoende effect? Probeer dan paleo en kijk na een maand of je zuivel succesvol kunt herintroduceren. Zo ja, volg dan een primal dieet. Zo nee, blijf dan paleo.

Paleo/primal is eigenlijk een beetje mijn standaardadvies voor mensen die op zoek zijn naar een gezonde levenswijze.

Heb je een autoimmuunziekte, psychische aandoening, autisme, of andere serieuze gezondheidsuitdaging? Kies dan voor SCD, GAPS of paleo AIP. In de praktijk zie ik dat er op details verschillen zitten tussen deze verschillende aanpakken, maar dat er veel meer overeenkomsten zijn dan verschillen. Persoonlijk vind ik de eliminatie/provocatiefases van SCD en met name GAPS lastig in de praktijk en gevoelig voor fouten. Ik zou dus beginnen met paleo AIP als eliminatie/provocatie fase.

Vind je SCD/GAPS/AIP te moeilijk klinken? Begin dan met paleo, primal of de ‘full GAPS’ fase, in veel gevallen is dat genoeg om te herstellen. Misschien hoor jij ook wel bij die gelukkigen :-)

Heb je het vermoeden dat je last hebt van voedselintoleranties? Dan kan ik het paleo AIP aanbevelen als eerste stap om te achterhalen waar je wel en niet goed tegen kan. Dit is een uitstekend eliminatie/provocatie protocol dat de meest voorkomende allergenen weglaat. Ik heb zelf ook andere eliminatie/provocatie protocollen geprobeerd, maar paleo AIP vind ik het beste en in de praktijk het makkelijkst toe te passen.

En nu jij!

Wat is jouw doel? En welke aanpak zou daar het beste bij passen?

Interessant artikel? Meld je gratis aan en mis niets meer!