Zeestrand Jaarprogramma 1
Momenteel werk ik hard aan een nieuw onderdeel van Zeestrand: de Zeestrand Jaarprogramma’s. Er zullen de komende jaren vier jaarprogramma’s komen. Deze jaarprogramma’s zijn gericht op het onderwijs aan kinderen van de leeftijd van de bovenbouw basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Ze zijn geschikt voor kinderen tussen de 10-16 jaar oud.
Dit jaar komt de beta-versie van Jaarprogramma 1 uit. Deze zal gericht zijn op kinderen van 10-12 jaar oud en heeft als belangrijkste thema’s biologie en de Nederlandse geschiedenis.
De bedoeling is dat de vier jaarprogramma’s samen een groot deel van de onderwerpen afdekken van de kerndoelen voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs.
Daarnaast is het de bedoeling dat je kind na het afronden van de jaarprogramma’s voldoende basis heeft om aan de lesstof van de bovenbouw van het voortgezet onderwijs te kunnen beginnen. Door de ervaringen die ik inmiddels heb met het begeleiden van een aantal kinderen naar het doen van staatsexamens, heb ik allerlei ideeën over wat belangrijke kennis en vaardigheden zijn om op te doen voor je met de voorbereidingen op het doen van staatsexamens begint. Deze ervaringen verwerk ik allemaal in de jaarprogramma’s zodat thuisonderwijzers hopelijk niet iedere keer zelf het wiel opnieuw hoeven uit te vinden.
De jaarprogramma’s volgen niet de lesprogramma’s zoals scholen die gebruiken, niet qua aanpak en ook niet exact qua inhoud. De jaarprogramma’s zijn bedoeld voor mensen die op zoek zijn naar een goede voorbereiding op de bovenbouw van het VO, maar dat wel graag op een thuisonderwijs manier willen blijven doen en een goede balans zoeken in spelend leren en schools leren werken.
Ik zie het thuisonderwijs grofweg in drie fases, de eerste fase van jonge kleuters tot een jaar of 10 waarin spelen en ontdekken voorop staan, de tweede fase waarin kinderen zich verder ontwikkelen en allerlei onderwerpen uitdiepen, en de derde fase, vanaf een jaar of 14/15, waarin kinderen zich voorbereiden op vervolgonderwijs of een baan.
Ik heb gemerkt dat veel gezinnen worstelen met de fase tussen spelen en voorbereiden op het vervolg. Hoe zorg je dat je kind goed voorbereid is om staatsexamens te kunnen gaan doen? Welke schoolse vaardigheden heeft je kind nodig? Hoe houd je het leren leuk zodat je kind gemotiveerd blijft? De jaarprogramma’s proberen dit gat in te vullen door op een leuke, speelse manier kennis en vaardigheden op te doen die in de latere fase van je kind’s thuisonderwijscarrière van belang zijn.
Dit betekent dat er geen lesboeken worden gebruikt, maar dat het jaarprogramma gebruik maakt van gewone boeken, zowel fictie als non-fictie, video’s, online materiaal, het doen van experimenten etc. Het jaarprogramma helpt je om niet alleen een boek te lezen, maar er meer uit te halen door er goede gesprekken over te voeren en meer te leren over de achtergronden van het verhaal, de tijdsperiode, de personages, etc.
Er zit allerlei flexibiliteit in het jaarprogramma ingebouwd zodat het makkelijk aan te passen is op jullie specifieke situatie, want dat is juist wat thuisonderwijs zo succesvol maakt.
Daarom zit er geen wiskunde, en bijna geen vreemde taal of spelling en grammatica in het jaarprogramma verwerkt. Voor wiskunde verwijs ik natuurlijk graag naar de Zeestrand Wiskundelessen die we ieder jaar aanbieden. Voor een vreemde taal kiezen gezinnen voor verschillende talen en is ook het niveau van de kinderen te verschillend. Veel kinderen pikken bijv. Engels vanzelf op door allerlei andere activiteiten vanaf een jaar of 11.
Ook voor spelling en grammatica verschillen kinderen sterk in hoeveel onderwijs ze daarin nodig hebben. Voor mijn eigen kinderen was het niet nodig om hier een aparte lesmethode voor te gebruiken. Heeft je kind dit wel nodig, dan raad ik aan om hiervoor naast het jaarprogramma een aparte methode te gebruiken.
De kerndoelen voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs zijn:
Nederlandse taal en literatuur;
Engelse taal en literatuur;
mens en natuur (biologie, natuurkunde, scheikunde, techniek, informatica);
mens en maatschappij (maatschappijleer, geschiedenis, aardrijkskunde, economie, cultuur, politiek, EU, verdeling welvaart, internationale conflicten, mensenrechten);
kunst en cultuur - passief bestuderen;
kunst en cultuur - actief beoefenen;
rekenen en wiskunde;
bewegen en sport.
In de Zeestrand Jaarprogramma’s zullen de onderdelen literatuur, mens en natuur, mens en maatschappij en kunst en cultuur worden behandeld.
Voor Jaarprogramma 1 is dit zo uitgewerkt:
Literatuur: thema sprookjes
Mens en natuur: biologie
Mens en maatschappij: Nederlandse geschiedenis
Kunst en cultuur: muziek
Life skills: programmeren en natuurstudie
Voor de volgende Jaarprogramma’s kun je het voorlopige plan in onderstaande tabel bekijken. Dit moet nog verder uitgewerkt worden en kan daarom nog wijzigen.
Zeestrand Biologieklas
In aanvulling op het eerste jaarprogramma starten we dit jaar met de Zeestrand Biologieklas. In het eerste jaarprogramma wordt biologie behandeld. Hiervoor lees je super interessante boeken over uiteenlopende onderwerpen zoals het menselijk lichaam, planten, evolutie, ecologie, etc. Maar biologie breng je natuurlijk ook in de praktijk! Daarom staan er in het jaarprogramma allerlei opdrachten voor onderzoek, veldwerk en experimenten.
Die opdrachten kan je gewoon thuis doen, maar je kunt je ook aanmelden voor de Zeestrand Biologieklas. Negen keer per jaar komt de biologieklas bij elkaar zodat de kinderen de opdrachten uit het jaarprogramma samen kunnen doen. Wij zorgen voor al het benodigde materiaal en zullen de biologieklas begeleiden.
De Biologieklas is voor kinderen van 9 jaar en ouder, jongere broertjes en zusjes kunnen meedoen aan de mini-biologieklas die tegelijkertijd op dezelfde plek is. De Biologieklas wordt begeleid door Eva Witsel, de mini-biologieklas door Fiene de Vries.
Locatie: duingebied Meijendel in de buurt van Wassenaar, alternatieve lokatie bij slecht weer is in Rijswijk
Datum: derde dinsdag van de maand, 1e datum is 15 oktober
Tijd: aankomst vanaf 10:45, we starten om 11:00
Duur: eerste uur van 11:00-12:00, tijd om te lunchen van 12:00-12:30, tweede uur van 12:30-13:30, daarna tijd voor spelen, kletsen en gezelligheid
Kosten: 120 euro voor 9 bijeenkomsten, 60 euro voor jongere kinderen die met de mini-biologieklas meedoen
Hier kun je je aanmelden voor de Zeestrand Biologieklas ’24-’25.