Pascale's Taalboekje Mosje en Reizele

Taalboekjes - Mosje en Reizele.png
Taalboekjes - Mosje en Reizele.png

Pascale's Taalboekje Mosje en Reizele

17.50

Mosje en Reizele van Karlijn Stoffels

Past bij venster ‘Anne Frank’ uit de canon van Nederland.

Ontroerend nuchter boek over de beroemde Poolse dokter en pedagoog Korczak, die een vermaard weeshuis voor joodse kinderen oprichtte en ‘zijn’ kinderen nooit in de steek liet. Fictief verhaal, geschreven door de ogen van een van de weeskinderen die de oorlog overleefde.

Ter overweging: in het boek komt een scène voor waarin de hoofdpersoon (op dat moment ongeveer 16 jaar) zijn eerste seksuele ervaring heeft. Niet grof of expliciet geschreven, en zonder dat er veel benoemd wordt, maar wel herkenbaar als zodanig.

Het boek is dus fictie, maar bevat veel waargebeurde elementen – geen gruwelijke details over de oorlog. Beeldschoon, verdrietig en hoopvol boek.

Extra aanbevolen: het boek Als ik weer klein ben van Janusz Korczak,1995. Voor de module is het niet noodzakelijk om dit boek erbij te gebruiken, maar er wordt wel uit geciteerd en aan gerefereerd.

Behandelde onderwerpen

Spelling, grammatica en creatief schrijven: - tekstbegripsopdrachten
- stelopdracht: verteltijd vs. vertelde tijd
- stelopdracht: perspectiefwisseling

Literatuuranalyse:
- waarom verhaalanalyse? Uitleg aan de hand van het schilderij Terugkeer van de verloren zoon van

Rembrandt van Rijn met uitgebreide oefeningen. - ontwikkeling personages
- ik-perspectief
- verteltijd en vertelde tijd

5

Geschiedenis:
- Tweede Wereldoorlog
- Janusz Korczak (kinderarts, pedagoog, schrijver) voor wie in Yad Vashem een monument is opgericht

Module gericht op kinderen vanaf ongeveer 12 jaar.

Productspecificaties:

  • Productformaat: PDF

  • Aantal pagina’s: 21

Add To Cart

Taal met kinderboeken

Nederlandse taal, spelling, grammatica, begrijpend lezen, creatief schrijven en literatuuranalyse in één module aan de hand van jeugdliteratuur

De richtleeftijd bij de taalboekjes is een indicatie. Sommige kinderen kunnen meer aan, sommige minder. Het komt ook vaak voor dat een kind het verhaal van een boek mooi vindt, terwijl het leesniveau eigenlijk nog niet aansluit. Dan kun je ervoor kiezen om een boek voor te lezen of als luisterboek te gebruiken.

Elk taalboekje is voor eigen gebruik of gebruik binnen het gezin. Bij voorkeur voor een papieren versie mag het taalboekje éénmaal worden uitgeprint. De taalboekjes mogen ongeacht het formaat (papier, pdf of anderszins), ook na gebruik, niet worden gekopieerd, verkocht, weggegeven of gedeeld, noch worden ingezet in schoolklassen. Meer informatie: info@ingoednederlands.com.