Is een lekkende darm de oorzaak van auto-immuunziektes?

De diagnose van een auto-immuunziekte komt meestal hard aan. Het kan voelen als een levenslang vonnis tot ziek zijn. Vooral omdat er nog veel onduidelijk is over het ontstaan van auto-immuunziektes en nog meer over de behandeling ervan.

Nieuwe wetenschappelijke onderzoeken laten steeds meer zien dat er een link is tussen een zogenoemde ‘lekkende darm’ (ook wel intestinale permeabiliteit genoemd) en auto-immuunziektes. Is een lekkende darm de oorzaak van auto-immuunziektes?

Lees meer...

 

Read More

Wie wil er ook slimmer en beter sporten?

Lichaamsbeweging ligt aan de basis van een goede gezondheid. Mensen zijn ervoor gemaakt om te lopen, dingen te tillen, een sprintje te trekken. Niet om te zitten :-) Bewegen beschermt ons tegen allerlei ziektes, waaronder de ‘chronic systemic inflammation’ die je te allen tijden wilt voorkomen :-)

Naar de sportschool dan maar voor een uurtje op de loopband? Nee. Dat kan slimmer en beter!

Lees meer...

 

Read More

Bepaal in vijf stappen hoeveel koolhydraten jij nodig hebt

Met een paleo (of SCD of GAPS) eetpatroon is het heel makkelijk om te weinig koolhydraten te gaan eten. De granen en suiker die je op deze diëten uit je eetpatroon schrapt, bevatten namelijk veel koolhydraten. De granen en suiker kon ik persoonlijk missen als kiespijn, maar de koolhydraten niet. Veel mensen hebben een vergelijkbare ervaring, de hoeveelheid koolhydraten die je eet kan het verschil maken tussen succes of mislukking van je nieuwe gezonde eetpatroon.

Lees meer...

 

Read More

Waarom maagzuurremmers vaak helemaal geen goed idee zijn

Je kent de reclames vast wel “...zet overtollig maagzuur snel en effectief om in water en andere lichaamseigen stoffen. Je maag is zo weer helemaal rustig!”. Brandend maagzuur en reflux zijn veelvoorkomende problemen en worden normaal gesproken behandeld met maagzuurremmers en -beschermers. De theorie is dat er te veel maagzuur is en dat er daarom maagzuurremmers nodig zijn om van het nare, brandende gevoel af te komen.

Lees meer...

 

Read More

Gelatine, het nieuwste superfood

Als je, zoals ik, last hebt van je darmen en op zoek gaat naar wat voeding daarmee te maken heeft, lees je al snel over de genezende werking van zelfgemaakte bouillon. Het helpt je darmwand herstellen. En wat zorgt daarvoor? De gelatine in de soep! Wie had dat gedacht :-)

Als ik aan gelatine denk, dan zie ik die doorzichtige blaadjes voor me die je moet weken en dan kunt gebruiken in je baksels. Ik associeer dat eigenlijk niet echt met een superfood. Maar daarmee deed ik gelatine blijkbaar tekort...

Lees meer...

 

Read More

Paleo, SCD, GAPS, WAPF, autoimmuun protocol, wat is het en wat is het beste voor jou?

Je wilt graag gezonder worden. Minder moe worden, afvallen naar een gezond gewicht, of misschien heb je zelfs een serieuze gezondheidsuitdaging waar je een oplossing voor zoekt. Er zijn allerlei diëten die beloven je hiermee te kunnen helpen. Paleo, primal, paleo autoimmuun protocol, WAPF, GAPS, SCD. Wat is wat, hoe kunnen deze diëten je helpen en welke keuze is de beste voor jou?

Ik vond het zelf erg moeilijk om een keuze te maken voor een aanpak om mijn gezondheidsproblemen te verhelpen. Ik heb daarin denk ik ook niet altijd de beste keuzes gemaakt waardoor herstel langer duurde. Na het lezen van deze blogpost zal jij een betere keuze kunnen maken. Laten we gelijk beginnen!

Lees meer...

 

Read More

Mijn blog kreeg de Liebster Award!

Dat is leuk! Ik kreeg de ‘Liebster Award’! Van Elke van Project Gezonder (die net een nieuwe website heeft, mooi geworden!).

De Liebster Award is een prijs die bloggers aan elkaar kunnen geven, voor de kleinere of nieuwere blogs die het ontdekken waard zijn en waar we meer over willen weten. De bedoeling is dat je een lijstje met vragen beantwoordt. Deze vragen kreeg ik van Elke.

Lees meer...

 

Read More

Wat iedereen moet weten over hooikoorts

Een paar weken geleden voelde ik me al een paar dagen niet zo lekker. Heel vreemd, want het voelde niet als een virusje, maar ik had wel dat soort klachten. Moe, grieperig, benauwd. Ik vond het maar vervelend, vooral dat ik niet begreep wat er aan de hand was en dat ik me steeds slechter ging voelen. Tot ik met de kinderen in de auto zat op weg naar de supermarkt en opeens bedacht: Januari! Het is natuurlijk hooikoorts!

Lees meer...

 

Read More

Pas deze ontbijttips toe en maak een vliegende start met paleo

Is jouw normale ontbijt een glas sinaasappelsap met een boterham met kaas en een cracker met jam? Of een bakje cornflakes special K met melk? Of eet je graag een bakje yoghurt met muesli als ontbijt?

Hoe maak je van een dergelijk ontbijt een paleo versie? Haast geen van de ingrediënten passen binnen een paleodieet. Het aanpassen van je ontbijt is daarom best een ingewikkelde stap op weg naar een paleo leefstijl. Daarom deze week aandacht voor de eerste maaltijd van de dag. Laten we kijken hoe je een lekker ontbijt kunt vinden dat ook praktisch goed in te passen valt.

Lees meer...

 

Read More