Chronisch ziek of een auto-immuunziekte? Het paleo auto-immuun protocol helpt!

Chronisch ziek of een auto-immuunziekte? Het paleo auto-immuun protocol helpt!

Eigenlijk had ik deze blog ook ‘hoop’ kunnen noemen. Of ‘neem het heft in eigen handen’. Of ‘ik wil mijn leven terug’. Dat is namelijk wat het paleo auto-immuun protocol mensen biedt.

Heb je een chronische of auto-immuunziekte? Of ken je iemand die dit heeft? Dan is deze blogpost voor jou bedoeld.

Wat is het paleo auto-immuun protocol?

Het paleo auto-immuun protocol (AIP) is een variant van de paleo levenswijze. Paleo is een manier van eten en leven die zeer gezond is en goed past bij wat een menselijk lichaam nodig heeft. Paleo is dus niet het nadoen wat mensen in de oertijd deden en aten ;-) 

Voor de meeste mensen is overgaan naar een paleo levenswijze genoeg om zich fitter te voelen dan ooit tevoren. Sommige mensen hebben echter nog wat extra nodig. Dat is wanneer het paleo AIP om de hoek komt kijken.

Paleo AIP is een iets striktere variant van paleo. Bij paleo AIP laat je voeding weg die je darmwand beschadigt, darmflora uit balans brengt, je hormoonhuishouding in de war schopt en ontstekingsreacties bevordert. Je voegt voeding toe die helpt bij het herstellen van vitamine- en mineralentekorten, je darmwand en darmflora helpt herstellen, die ontstekingsreacties vermindert en je immuunsysteem en hormoonhuishouding weer in balans brengt.

Naast het dieet is er binnen het paleo AIP aandacht voor andere aspecten van je levenswijze. Daar zal ik zo meer over vertellen, maar eerst geef ik antwoord op de vraag voor wie het AIP bedoeld is.

Voor wie is het AIP bedoeld?

Laat ik beginnen met voor wie het paleo auto-immuun protocol niet bedoeld is. Het is niet bedoeld voor mensen die ‘gewoon’ gezonder willen worden, willen afvallen of last hebben van gezondheidsproblemen zoals IBS, voedselintoleranties, infecties etc. In dat geval begin je met ‘standaard’ paleo en kijk je of dat voldoende is om je beter te voelen. Zoniet, dan kun je altijd daarna de stap maken naar het paleo AIP.

Het paleo AIP is bedoeld voor mensen met een chronische of auto-immuunziekte. Ook in dat geval is het trouwens goed om te beginnen met ‘standaard’ paleo, want de overgang van een standaard Nederlands dieet naar paleo AIP is wel erg groot ;-) En je weet maar nooit, misschien is alleen paleo wel genoeg om je beter te voelen!

Het paleo AIP is ook uitstekend te gebruiken als eliminatie/provocatiedieet. Het laat de meest voorkomende allergenen weg, dus als je een maand lang het paleo AIP volgt en vervolgens langzaam en één-voor-één de weggelaten voeding weer herintroduceert, ben je goed op weg met het in kaart brengen van eventuele voedselintoleranties.

Uit welke onderdelen bestaat het AIP?

Het paleo auto-immuun protocol heet opzettelijk een ‘protocol’ en niet een ‘dieet’. Het bestaat naast voeding uit ideeën over slapen, stressvermindering, beweging en zonlicht. Laten we ze allemaal eens nalopen.

Zonlicht
Zonlicht speelt een belangrijke rol in het AIP om twee redenen. Ten eerste heb je zonlicht nodig om op een gezonde manier voldoende vitamine D te kunnen aanmaken. Vitamine D is ontzettend belangrijk voor je gezondheid, zo goed als iedere lichaamscel in je lichaam heeft een receptor voor vitamine D!

Daarnaast is zonlicht zeer belangrijk omdat het helpt bij het reguleren van je dag-en-nachtritme. Dat is een belangrijke stap in het verbeteren van je hormoonhuishouding en daarmee noodzakelijk bij het herstellen van een chronische of auto-immuunziekte.

Slapen
Niet genoeg slapen en een slechte nachtrust zorgen voor ontstekingsreacties, en zorgen ervoor dat je lichaam niet goed in staat is om reparatie en onderhoudswerkzaamheden uit te voeren. Als je wilt herstellen van een chronische of auto-immuunziekte heb je zeker 7-10 goede slaap per nacht nodig.

Stressreductie
Stress heeft een enorme invloed op het verloop van je ziekte. Ik denk dat iedereen wel zal herkennen dat je in tijden van stress opeens een verslechtering van je ziekte doormaakt. Ik denk dat het verminderen van stress en het beter om leren gaan met stress nog belangrijker zijn dan het verbeteren van je voeding!

Onder dit kopje schaar ik ook zaken als spelen en het hebben van sociale contacten, heel belangrijk om je goed te voelen :-)

Voeding
De basis van het paleo AIP is het ‘standaard’ paleodieet waarbij je granen, peulvruchten, suiker, ongezonde olie/vet, en zuivel weglaat. Daar bovenop laat je ook de volgende voeding weg uit je dieet:

 • Eieren
 • Noten en zaden (en dus ook koffie, chocolade of specerijen van zaden)
 • Nachtschades (tomaat, aardappel, aubergine, paprika, rode peper en specerijen op basis van nachtschades zoals chilipoeder of paprikapoeder)
 • Alcohol en NSAID’s (aspirine of ibuprofen)

En voor iedereen met orthorexia neigingen: dat bovenstaand lijstje voeding problemen kan opleveren voor mensen met een chronische of auto-immuunziekte betekent niet dat het ongezonde voeding is! Het verschil is of je een goed werkende of lekkende darm hebt. Blijf dus vooral gewoon een gekookt eitje eten als je geen paleo AIP volgt :-)

Er is ook voeding die je juist *toevoegt* aan je dieet om je darmflora en darmwand te herstellen en om de ontstekingsreacties in je lichaam te verminderen. Denk hierbij aan gefermenteerde groente, zelfgetrokken bottenbouillon en vette vis.

Beweging
Lichaamsbeweging is nodig om je hormoonhuishouding te verbeteren en helpt je immuunsysteem. Maar zoals iedereen die een chronische of auto-immuunziekte heeft weet, niet iedere vorm van lichaamsbeweging helpt. Als je te intensief sport is dat alleen maar een extra belasting op je hormoonhuishouding en immuunsysteem. Het gaat in het AIP om weinig intensieve lichaamsbeweging zoals wandelen of yoga.

Hoe pak je het AIP aan?

Ik raad eigenlijk niemand aan om in één keer van een standaard Nederlands dieet naar het paleo auto-immuun protocol over te stappen. Begin vooral eerst met ‘standaard’ paleo, dat is ten eerste al een heel grote stap en bovendien is het misschien al wel genoeg om je beter te voelen. Als het AIP niet nodig is, is dat alleen maar mooi, want het is echt een behoorlijk strikt dieet. Ik eet nu al ruim een half jaar zo en het went wel, maar echt handig of leuk vind ik het niet. En ik ben echt geen watje wat diëten betreft ;-)

Het is de bedoeling dat je als je je weer beter voelt langzaam en één-voor-één allerlei voeding weer gaat herintroduceren. 

Binnenkort zal ik een paleo AIP crash course via mijn website aanbieden. Neem contact met mij op als je hier vragen over hebt. En wil je hierover op de hoogte gehouden worden? Schrijf je dan in voor de gratis wekelijkse nieuwsbrief.

Een krachtig medicijn tegen chronische en auto-immuunziektes

Ik wil ten slotte benadrukken dat ik het hier niet heb over ‘zomaar je gezondheid wat verbeteren’. Het paleo AIP is een *zeer* krachtig middel en voor sommige mensen heeft het hun leven gered. Er zijn al zeer veel succesverhalen, bijvoorbeeld hier, hier, hier, hier, hier of hier.

En daarmee komen we weer terug waar ik deze blogpost mee begon. Hoop :-) Heb jij een chronische of auto-immuunziekte? Helpen medicijnen alleen om de symptomen te verminderen? Wil je je weer gezond en fit voelen? Ik hoop dat ik je met deze blogpost op het spoor heb gebracht zodat ook jij weer kunt herstellen.

En nu jij!

Wat denk je, zou het paleo auto-immuun protocol jou ook kunnen helpen?

 

P.S. Heb je hierbij hulp nodig? Met de Health Detective Strategie Sessie help ik je om een persoonlijk plan van aanpak op te stellen!

P.P.S. Kom morgen en overmorgen nog een kijkje nemen voor twee extra artikelen over het paleo auto-immuun protocol. Morgen een praktische gids voor kruiden op het paleo AIP en overmorgen mijn favoriete Nederlandstalige en Engelstalige blogs over AIP!

Interessant artikel? Meld je gratis aan en mis niets meer!

Is een lekkende darm de oorzaak van auto-immuunziektes?

Lekkende darm voorwaarde voor auto-immuunziektes

De diagnose van een auto-immuunziekte komt meestal hard aan. Het kan voelen als een levenslang vonnis tot ziek zijn. Vooral omdat er nog veel onduidelijk is over het ontstaan van auto-immuunziektes en nog meer over de behandeling ervan.

Nieuwe wetenschappelijke onderzoeken laten steeds meer zien dat er een link is tussen een zogenoemde ‘lekkende darm’ (ook wel intestinale permeabiliteit genoemd) en auto-immuunziektes. Is een lekkende darm de oorzaak van auto-immuunziektes?

Wat is een auto-immuunziekte

Wikipedia legt ons uit wat een auto-immuunziekte is (en helpt mij eraan herinneren dat je dat in het Nederlands met een streepje tussen auto en immuun hoort te schrijven ;-) ).

Auto-immuunziekten ontstaan doordat het immuunsysteem lichaamseigen cellen en stoffen als lichaamsvreemd ziet. Het lichaam gaat dan antistoffen tegen de eigen weefsels vormen.
— Wikipedia

Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Auto-immuunziekte

In essentie raakt je immuunsysteem in de war en begint je eigen lichaamsweefsel aan te vallen. Met pijnklachten, ontstekingen en andere symptomen als gevolg. De exacte symptomen die mensen krijgen zijn afhankelijk van welk lichaamsweefsel wordt aangevallen door het immuunsysteem. Dan kan eigenlijk zo goed als alles zijn, van schildklierweefsel bij de ziekte van Hashimoto tot darmweefsel bij coeliakie.

Steeds meer ziektes blijken een auto-immuunziekte te zijn. Maar niet alleen het aantal ziektes dat auto-immuun blijkt te zijn, ook het aantal mensen dat lijdt aan een auto-immuunziekte stijgt enorm. 

De complexiteit van auto-immuunziektes zorgt ervoor dat ze moeilijk te diagnosticeren zijn. Vaak lopen mensen jarenlang rond met klachten voordat ze een duidelijke diagnose krijgen.

En met de goede diagnose kom je nog niet heel ver, want een *echte* behandeling om te genezen van je auto-immuunziekte is er niet. Het hoogst bereikbare is om je ziekte zoveel mogelijk in remissie te houden. Wat betekent dat de klachten voor kortere of langere periode wegblijven. 

Behandeling bestaat doorgaans uit ontstekingsremmers die ontstekingen proberen te beperken of immunosuppresiva die de werking van het immuunsysteem verminderen zodat het minder je lichaam zal aanvallen. Daarnaast zijn er allerlei medicijnen om specifieke symptomen te verminderen zoals pijnstillers. Al deze medicijnen genezen een auto-immuunziekte niet en sommige hebben ernstige bijwerkingen. Geen goed vooruitzicht dus.

Maar is alles dan hopeloos? Absoluut niet! Maar voordat we daar induiken, eerst een uitleg over wat een lekkende darm is.

Wat is een lekkende darm?

Je darmwand heeft een ingewikkelde klus te klaren. Voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft moet je darmwand door kunnen laten. Maar alle onverteerde voedseldeeltjes en schadelijke ziekteverwekkers moet het buiten de deur houden.

Dat gaat wel eens mis. Dan laat je darmwand meer door dan het eigenlijk zou moeten doen. Geen grote brokken voedsel hoor! Het gaat dan vooral om onverteerde proteïnes en bacterieën(resten). Een beetje weet je lichaam wel raad mee, dat wordt door je immuunsysteem netjes opgeruimd. Maar als er te veel wordt doorgelaten noemen we dat een lekkende darm.

Dit kan op allerlei manieren ontstaan. Je darmwand kan beschadigd raken waardoor moleculen op de beschadigde plekken naar binnen kunnen, er zijn stofjes die de darmwand stimuleren openingen te maken tussen de darmwandcellen waardoor van alles naar binnen kan, er zijn stofjes die de darmwandcellen voor de gek houden en dwars door die cellen het lichaam in worden getransporteerd.

Het gevolg van een lekkende darm is dat er ziekteverwekkers en onvoldoende verteerde voedingsstoffen het lichaam in kunnen komen. Het immuunsysteem reageert op deze binnendringers. Dit veroorzaakt allerlei immuungerelateerde klachten, van huidklachten tot hoofdpijn tot allergieën.

Auto-immuunziektes en een lekkende darm

Wat hebben auto-immuunziektes en een lekkende darm nu met elkaar te maken? Als er door een lekkende darm proteïnes het lichaam in komen die daar niet thuishoren, kan het immuunsysteem daarop reageren door antilichamen aan te maken tegen deze proteïnesoort. Die antilichamen reageren dan niet op de gehele proteïne, maar op een deel van het proteïnemolecuul. Maar een lichaamseigen proteïne kan *ook* een vergelijkbaar deel in zijn molecuul hebben. Dan gaan de antilichamen deze lichaamseigen proteïne ook aanvallen. En dat is de vermoedelijke link tussen een lekkende darm en een auto-immuunziekte.

Het ontstaan van een auto-immuunziekte heeft nog andere spelers: genetische aanleg, een infectie of andere trigger, dieet en andere omgevingsfactoren. Dus om de vraag waar we mee begonnen te beantwoorden: Een lekkende darm is dus niet het enige probleem. 

Maar volgens de onderzoeker Dr. Fasano is een lekkende darm wel een ‘noodzakelijke voorwaarde’ voor het ontstaan van een autoimmuunziekte

You have to be genetically predisposed, you have to have an environmental factor that is the instigator of the immune response, but at the same time you have to have a breach of this [gut] barrier so these two elements can interplay.
— Dr. Alessio Fasano

Bron: http://chriskresser.com/pioneering-researcher-alessio-fasano-m-d-on-gluten-autoimmunity-leaky-gut

Een auto-immuunziekte, wat nu?

Heb jij, of iemand die je kent, een auto-immuunziekte? Dan is er ook goed nieuws! Als een lekkende darm een noodzakelijke voorwaarde is voor een auto-immuunziekte, dan betekent dat ook dat het herstellen van de functie van je darmwand een positief effect zou kunnen hebben op het in remissie krijgen of houden van je auto-immuunziekte.

Het herstellen van je darmwand is in de meeste gevallen niet eenvoudig, maar in de praktijk blijken mensen hier inderdaad geweldige resultaten mee te kunnen boeken. Dat is ook mijn persoonlijke ervaring.

In zekere zin is dit de reden dat deze blog bestaat. Er is zo weinig hoop voor mensen met een auto-immuunziekte. Met deze blog wil ik iedereen met een auto-immuunziekte de tools in handen geven om je levenswijze zo te veranderen dat je auto-immuunziekte zoveel mogelijk in remissie raakt en blijft. Volledige remissie is denk ik niet voor iedereen weggelegd en sommige mensen hebben onherstelbare schade aan bijvoorbeeld hun schildklier of gewrichten. Ik heb ook geen idee hoe het over een jaar met mijn eigen gezondheid zal gaan. Bovendien ga ik niet zeggen dat het herstellen van je darmwand eenvoudig is, want dat is het niet. Maar er zijn al heel veel succesverhalen van mensen die het gelukt is en er op zijn minst een verbetering van hun gezondheid voor terug kregen.

Is het volgende succesverhaal dat van jou?

En nu jij!

Heb jij een auto-immuunziekte en heb je manieren gevonden om je desondanks beter te voelen?

Het aanpakken van een auto-immuunziekte is een ingewikkeld traject. Kun je hier hulp bij gebruiken? Misschien is de Health Detective Strategie Sessie dan een goede manier om jou op de goede weg te helpen!

Interessant artikel? Meld je gratis aan en mis niets meer!

Waarom maagzuurremmers vaak helemaal geen goed idee zijn

Te weinig maagzuur oorzaken symptomen en behandeling.jpg

Je kent de reclames vast wel “...zet overtollig maagzuur snel en effectief om in water en andere lichaamseigen stoffen. Je maag is zo weer helemaal rustig!”. Brandend maagzuur en reflux zijn veelvoorkomende problemen en worden normaal gesproken behandeld met maagzuurremmers en -beschermers. De theorie is dat er te veel maagzuur is en dat er daarom maagzuurremmers nodig zijn om van het nare, brandende gevoel af te komen.

Ik ga uitleggen waarom dat in de meeste gevallen niet klopt en waarom het zelfs schadelijk voor je gezondheid kan zijn. En natuurlijk leg ik vervolgens ook uit wat je dan wèl kunt doen.

Verwarring met te veel maagzuur en het probleem met maagzuurremmers

Hoe zit het nu met die maagzuurremmers? Het punt is dat *te weinig* maagzuur klachten veroorzaakt die lijken op te veel maagzuur! Dat zit zo...

Als er te weinig maagzuur is, blijft voedsel langer in de maag en wordt het niet goed verteerd. Tegelijkertijd zorgt te weinig maagzuur ervoor dat er in je dunne darmen een omgeving ontstaat die een overgroei van bacteriën mogelijk maakt. Dat komt doordat de - door een te lage maagzuur - onverteerde voedseldeeltjes niet goed worden opgenomen, en daardoor overblijven in je darmen om door bacteriën als voedsel gebruikt te worden (met als resultaat: bacteriegroei en gas). 

De niet goed verteerde voedselbrij in je maag, en de bacterie overgroei in je darmen veroorzaken allebei gassen die druk uitoefenen op je maag.

De druk die dit veroorzaakt op de slokdarmkringspier zorgt ervoor dat deze open kan en de maaginhoud terug richting slokdarm kan gaan. Dit is NOOIT de bedoeling! De maagwand is tegen maagzuur bestand, maar de slokdarm absoluut niet.

Zelfs een beetje maagzuur dat op deze manier in de slokdarm belandt, veroorzaakt klachten.

Dus zo zie je dat in dit geval een teveel aan maagzuur helemaal niet de oorzaak is van dat nare, brandende gevoel. Als je in een dergelijk geval een maagzuurremmer slikt, dan vermindert daardoor de zuurgraad van je maag zodat de voeding die terug komt in je slokdarm minder brandt. Dit is natuurlijk alleen maar symptoombestrijding.

Een arts die mensen met refluxklachten behandelt constateerde dat 90% van zijn patiënten niet te veel maagzuur heeft, maar te weinig! Als je last hebt van brandend maagzuur is de kans dus veel groter dat je te weinig maagzuur hebt dan te veel. Controleer bij dit soort klachten daarom altijd eerst of je te weinig maagzuur hebt.

Laten we nu eerst kijken hoe je aan te weinig maagzuur komt, wat de symptomen zijn, hoe je het kunt testen en wat je eraan kunt doen.

Oorzaken van te weinig maagzuur

Er zijn verschillende oorzaken van te weinig maagzuur. Ik denk dat de belangrijkste stress is. Je lichaam heeft grofweg twee standen, de gestreste ‘fight or flight’ stand en de ontspannen ‘rest and digest’ stand. Je maakt alleen voldoende maagzuur aan als je in de ‘rest and digest’ stand staat. Ben je chronisch gestrest, dan gaat je lichaam chronisch te weinig maagzuur aanmaken.

Een andere mogelijkheid is dat je maagslijmvlies is beschadigd door een autoimmuunreactie.

Dit slijmvlies kan ontstoken raken, waardoor je last kunt krijgen van maagpijn, een opgeblazen gevoel, een gebrek aan eetlust en brandend maagzuur. In de meeste gevallen is de maagslijmvliesontsteking het gevolg van een autoimmuunproces. Het immuunsysteem verklaart in een reactie op een externe trigger per ongeluk de oorlog aan het maagslijmvlies, waardoor het ontstoken raakt en langzaam wordt afgebroken.
— https://melchiormeijer.wordpress.com/2013/11/17/tarwekwaal-nr-1-brandend-maagzuur/

Je beschadigde maagslijmvlies is dan niet meer in staat om voldoende maagzuur aan te maken.

Een andere mogelijkheid is een overgroei van bepaalde soorten bacteriën. Bij een gezonde, hoge zuurgraad in je maag kunnen bacteriën niet tot amper overleven. Daarom geven sommige bacteriën stofjes af die de productie van maagzuur verminderen zodat ze toch in de maag in leven kunnen blijven. H.Pylori is hier een voorbeeld van.

Symptomen van te weinig maagzuur zijn zeer divers

Omdat te weinig maagzuur een slechte start van je spijsvertering veroorzaakt waardoor je voedsel niet goed verteerd wordt, zorgt het voor een heel breed scala aan symptomen.

Een belangrijk kenmerk is dat je het gevoel hebt dat je eten in je maag blijft zitten. En vooral ook dat je moeite hebt met het verteren van vlees (iedereen die vegetarisch eet omdat ze vlees niet goed kunnen verteren, I'm talking to you!).

Andere symptomen zijn brandend maagzuur, reflux, opgeblazen gevoel, geen honger meer hebben, boeren laten na een maaltijd, constipatie/diarree, onverteerde voedselresten in ontlasting, acne, vitamine- en mineralentekorten, de lijst is eindeloos.

Hoe weet ik of ik te veel of te weinig maagzuur heb?

Ok, tijd om iets op te biechten :-) Ik ben dol op allerlei vage testjes die je zelf thuis kunt uitvoeren! Ik ken er twee om te kijken of je te weinig maagzuur hebt. Ik geef geen garanties over de betrouwbaarheid ervan ;-)

 1. Baking soda test: meng 1/4 theelepel baking soda met ongeveer 150 milliliter water en drink dat ‘s ochtends vroeg voordat je iets anders eet of drinkt. Neem de tijd op en meet hoe lang het duurt voordat je moet boeren. Als het langer dan vijf minuten duurt, dan hoef je niet langer te meten. Als je gelijk moet boeren, was je maagzuur te hoog, duurt het langer dan 2-3 minuten voor je moet boeren, dan was het te weinig. Het advies is om deze test drie ochtenden te doen en de resultaten te middelen om een nauwkeuriger resultaat te hebben. Hier kun je meer lezen.
 2. Bietjes test: Drink of eet drie dagen achter elkaar bieten(sap). Een klein glaasje bietensap of één flinke gekookte of rauwe biet. Houd de kleur van je urine in de gaten. Bij te weinig maagzuur wordt de kleurstof in bietjes onvoldoende afgebroken waardoor het in je urine belandt en het roze of zelfs rood kleurt. Meer lezen kun je hier en hier.

Dat was leuk toch? :-) Nu de meest nauwkeurige test en tegelijk ook een effectief middel om je maagzuur te verhogen: slik betaine HCL + pepsine tijdens een maaltijd met proteïne erin. Als je hier niets van merkt, dan heb je waarschijnlijk te weinig maagzuur. Krijg je een brandend, vol, of heet gevoel bij je maag, dan is je maagzuur niet te laag. Lees hier meer.

Let op: In sommige gevallen kun je geen HCL slikken, lees hieronder meer daarover.

Wat te doen bij te weinig maagzuur

Heb je bovenstaande tests gedaan en blijkt je maagzuur te laag? Er zijn heel veel manieren om dat te verbeteren.

Laten we beginnen met de belangrijkste: je mag niet meer gestrest eten! Beloofd? Ok? Als het nodig is, ga dan ergens alleen zitten om te eten. Tijdens het avondeten vind ik het soms bijvoorbeeld veel te druk en stressvol en dan eet ik boven. Ongezellig?, ja, maar beter dan ziek.

Volgende belangrijke tip: kauw al je eten goed. Niet alleen is je eten daarmee beter voorverteerd, kauwen stuurt ook een signaal naar de rest van je spijsvertering dat er voedsel aan komt. Kauw je eten helemaal tot moes!

Drink geen water tijdens het eten. Dit verdunt je al te lage maagzuur.

Het slikken van betaine HCL + pepsine verhoogt je maagzuur onmiddellijk en levert je pepsine dat mensen met te weinig maagzuur onvoldoende maken en dat nodig is om proteïne te verteren. Bij mij verdwijnen mijn klachten als sneeuw voor de zon met maar een beetje HCL :-)

Begin met een klein beetje HCL, krijg je daar geen branderig gevoel van, slik dan bij de volgende maaltijd een hogere dosis. Verhoog zo langzaam de dosis, net zolang tot je last krijgt van brandend maagzuur. Verlaag dan de dosis iets, en dat is dan voor jou de optimale dosis.

Zelf heb ik dat nooit zo gedaan. Ik ben nooit doorgegaan tot ik brandend maagzuur kreeg, ik stopte bij de dosis die ervoor zorgde dat mijn klachten weggingen.

Na een tijdje HCL gebruikt te hebben, gaat bij veel mensen de maagzuurproductie vanzelf weer omhoog. Dat is ook mijn ervaring.

Let op: gebruik geen HCL als je ontstekingsremmende medicijnen gebruikt zoals prednison, aspirine, ibuprofen (Advil, etc.) of andere NSAID’s. Deze medicijnen kunnen de maag- of darmwand beschadigen en de HCL kan dat verergen waardoor je een maagzweer of -bloeding kunt krijgen.

Gelukkig zijn er nog andere effectieve middelen als HCL geen optie is, deze zijn ook prima *naast* HCL in te zetten:

 • Vaak is het toevoegen van een supplement met enzymen zeker in het begin aan te raden. Dat geeft wat extra hulp bij het verteren van je voedsel in de periode dat je dat zelf nog niet goed genoeg kan.
 • Drink 10-20 minuten voor een maaltijd 1-2 eetlepels citroensap of appelciderazijn gemengd in een klein glaasje water.
 • Eet gember, door je maaltijd of als thee.
 • Eet wat zelfgemaakte (niet gepasteuriseerde) zuurkool bij je maaltijd.
 • Honing helpt om het maagslijmvlies te herstellen en om een overgroei van H.pylori tegen te gaan.
 • In kool zit een enzym dat maagzweren en je maagslijmvlies helpt genezen. Pers er sap van en drink een klein glaasje ervan. Als dat niet goed valt, kool is niet voor iedereen zullen we maar zeggen, dan kun je dit enzym ook in supplementvorm kopen. Bijvoorbeeld deze.
 • Zorg dat je voldoende zout eet, dat levert chloride dat nodig is voor maagzuur.

Om blijvend van te weinig maagzuur af te komen is het belangrijk om je maagslijmvlies te herstellen en te zorgen dat er geen overgroei aan bacteriën meer is in maag of dunne darm. Er zijn speciale protocollen om dit te doen. Een goed begin is om een paar weken een low carb paleo dieet te eten. Dit kun je aanvullen met gefermenteerde voeding (zoals zuurkool en yoghurt of kefir als je zuivel goed verdraagt), probiotica supplementen en een paar kopjes zelfgemaakte bouillon per dag. De probiotica helpen je darmflora weer in balans te krijgen en de bouillon herstelt je maag- en darmwand.

Nou, dat was een lang verhaal, ik wilde het eigenlijk inkorten, maar wilde ook graag alle achtergrondinformatie geven zodat je zelf verder kunt als je maagklachten hebt. Fijn dat je tot hier bent gekomen :-)

En nu jij!

Heb jij maagklachten? Heb je wel eens gecontroleerd of je misschien te weinig maagzuur hebt?

Interessant artikel? Meld je gratis aan en mis niets meer!

Wat iedereen moet weten over hooikoorts - praktische tips

Tips tegen hooikoorts - deel 2.jpg

Hooikoortsklachten kunnen zeer belastend zijn. Vorige week schreef ik over mijn eigen hooikoortsklachten, vooral intense vermoeidheid en een grieperig gevoel. Deze week kijken we naar praktische tips tegen hooikoortsklachten die je gelijk kunt toepassen.

Even googlen levert enorme hoeveelheden tips op. Werken die allemaal? Welke zijn voor jou het meest geschikt?

Er zijn zoveel tips waar mensen baat bij hebben, omdat er drie brede strategieën zijn om je hooikoortsklachten te verminderen. Vorige week schreef ik daarover in het eerste deel van deze blogpost:

 1. Zorgen dat je minder in aanraking komt met de allergenen* waar je op reageert.
 2. Je immuunsysteem ondersteunen en ontstekingsreacties verminderen.
 3. Zorgen dat je ontgiftingsprocessen (detox) zo goed mogelijk verlopen.

Voor alle drie deze strategieën geldt dat er vele wegen zijn om je doel te bereiken. Het verbeteren van de werking van je immuunsysteem kan bijvoorbeeld op uiteenlopende manieren, van het verminderen van stress tot het veranderen van je dieet. Dat is dan ook de reden dat er zoveel verschillende tips zijn tegen hooikoorts.

Wat je het beste kunt doen is eerst kijken naar welke strategie je het meest baat bij zou hebben en vervolgens probeer je wat verschillende tips uit. Doe je niets aan het vermijden van contact met allergenen? Begin dan daar eens met wat tips. Heb je in zijn algemeenheid geen sterk immuunsysteem? Probeer dan op dat vlak verbetering te krijgen. Heb je meer klachten die op ontgiftingsproblemen kunnen duiden? Zoek dan naar manieren om dat te verbeteren.

Voor iedere strategie zal ik nu praktische tips geven waar je gelijk mee aan de slag kunt.

Strategie 1: Minder in aanraking komen met allergenen

Denk hierbij aan:

 • Binnen blijven op dagen met extreem veel pollen in de lucht. Kijk hiervoor bijvoorbeeld op deze website: http://www.pollennieuws.nl. Maar word hier niet te panisch in, naar buiten gaan is namelijk ook gezond voor je! Mijd vooral de ‘paarse dagen’.
 • Een andere manier om de allergenen belasting te verminderen is door de pollen fysiek van je af te krijgen. Heel simpel: ga aan het einde van de dag onder de douche en spoel ze van je af. Wat mij heel goed helpt is om dagelijks mijn neus uit te spoelen met een neti pot. Dat werkt perfect om van een geïrriteerde neus af te komen. Denk ook aan het dragen van een zonnebril als je buiten komt zodat er niet zoveel pollen in je ogen komen.
 • Hoeveel last je van hooikoorts krijgt is medeafhankelijk van de *totale* belasting door allergenen, ook voedselallergieën tellen mee. Mijden van voeding waar je niet tegen kan, is dus tijdens het hooikoortsseizoen extra belangrijk.

Strategie 2: Immuunsysteem ondersteunen en ontstekingsreacties verminderen

Er zijn vele manieren om je immuunsysteem te ondersteunen:

 • Je immuunsysteem wordt ‘getraind’ in je darmen. Zijn je darmen ongezond? Dan gaat deze training van je immuunsysteem ook niet goed en zal je immuunsysteem makkelijker onschadelijke stoffen en ook je eigen lichaamscellen aanvallen. En dat leidt tot allergische reacties (en autoimmuunziektes). Je darmen worden gezonder door je spijsvertering te verbeteren en door voeding te vermijden die bekend staat als makkelijk schadelijk voor je darmen. Een paleo dieet is hier prima geschikt voor. Vul dit aan met gefermenteerd voedsel en zelfgemaakte bouillon en je darmen zullen je dankbaar zijn :-) Probiotica supplementen zijn hier ook nuttig voor.
 • Zorg dat je in ieder geval alle granen uit je dieet schrapt. Alleen deze stap zou wel eens genoeg kunnen zijn om van je hooikoortsklachten af te komen, je zal niet de eerste zijn!
 • Verminder stress. Niet makkelijk, wel belangrijk.
 • Zorg voor voldoende slaap, mik op 7-9 uur slaap en probeer iedere dag ongeveer rond hetzelfde tijdstip naar bed te gaan.
 • Brandnetelthee werkt als een antihistamine. Zelf drink ik het dagelijks, ik heb niet het idee dat het acuut werkt, maar misschien heeft het lange termijn voordelen? Vooralsnog vind ik het vooral lekker :-)
 • Denk ook aan meer algemene tips voor het ondersteunen van je immuunsysteem zoals het eten van veel gekleurde groente, knoflook, ui, orgaanvlees en vitamine C rijke voeding.

Strategie 3: Ontgiftingsprocessen ondersteunen

Vanwege mijn darmklachten pas ik bovenstaande tips door het jaar heen al grotendeels toe. Bij mij is dit niet genoeg om mijn hooikoortsklachten te beperken. Ik heb ook echt ondersteuning van alle ontgiftingsprocessen nodig. 

De lever moet afvalstoffen je lichaam uitwerken. Zolang je lever het goed kan bijbenen, helpt dat enorm tegen hooikoorts symptomen. Heb je teveel allergenen in je bloed of werkt je lever maar matig, dan gaat het mis. Help je lever waardoor de hooikoortsklachten verminderen.

Er zijn allerlei manieren om je lever te ondersteunen:

 • Eén daarvan is het drinken van green juice, dat doe ik sowieso al iedere ochtend.
 • Wat mij het beste helpt is om iedere avond een detoxbad te nemen. Een half uurtje weken in bad doet wonderen :-) Echt, ik knap er iedere keer enorm van op. Ik wissel een bad met een kopje appelciderazijn, baking soda of epsomzout met elkaar af. Maar een bad met alleen water helpt ook al. Heb je geen bad? Neem dan een voetenbadje.

Mijn eigen ervaring met hooikoorts

Vorig jaar waren bovenstaande tips bij mij afdoende om bijna geen last van hooikoorts te hebben. Ik heb er in totaal een dag of twee last van gehad en het was iedere keer snel weer over. Dat was dus een briljante score! Dit jaar werd ik een paar weken geleden overvallen door het hooikoortsseizoen, ik had er - waarschijnlijk omdat ik er vorig jaar zo weinig last van had gehad - helemaal niet meer over nagedacht. Ik ben gelijk begonnen met de neti pot en een detoxbad en voelde me daarna weer helemaal opgeknapt. Ik hoop dat het dit seizoen ook zo mild zal gaan als vorig jaar, maar het is een onderwerp waar ik me in blijf verdiepen.

En nu jij!

Welke tip kun je gelijk toepassen?

Heb je ook goede tips tegen hooikoorts? Ik hoor ze graag!

 

 

Lees hier deel 1 van 'Wat iedereen moet weten over hooikoorts'.

*Bij mij zijn de allergieën (voedsel en hooikoorts) pas op latere leeftijd ontstaan. Voor zover ik weet had ik daar als kind geen last van. Dit is naar mijn mening duidelijk een ander type allergie dan het bekende voorbeeld van een kind met een pinda-allergie dat een dodelijke reactie kan krijgen na het eten van pinda’s. Van dat soort allergieën heb ik niet veel verstand en die zijn dan ook geen onderwerp van deze blogpost.

Interessant artikel? Meld je gratis aan en mis niets meer!

Wat iedereen moet weten over hooikoorts

Tips tegen hooikoorts.jpg

Een paar weken geleden voelde ik me al een paar dagen niet zo lekker. Heel vreemd, want het voelde niet als een virusje, maar ik had wel dat soort klachten. Moe, grieperig, benauwd. Ik vond het maar vervelend, vooral dat ik niet begreep wat er aan de hand was en dat ik me steeds slechter ging voelen. Tot ik met de kinderen in de auto zat op weg naar de supermarkt en opeens bedacht: Januari! Het is natuurlijk hooikoorts!

Hooikoorts in de winter, kan dat? Ja, want met dit zachte winterweer zijn de eerste bomen al weer aan het bloeien en dus begint voor veel mensen de hooikoortsellende ook weer.

Zelf heb ik sinds een jaar of tien steeds meer last gekregen van alle soorten pollen die je maar kunt bedenken en dat betekent voor mij een hooikoortsseizoen van januari tot en met augustus. Niezen, een prikkende neus en droge ogen zijn bij mij niet het ergste. Het meeste last heb ik van benauwdheid, griepachtige klachten zoals opgezette lymfklieren en vooral een intense, allesoverheersende vermoeidheid. Dat ik me zo moe voel dat ik het gevoel heb dat als ik ga liggen, ik op ieder moment van de dag zou kunnen slapen.

Een paar jaar geleden was mijn tactiek tegen de hooikoortsklachten om dagelijks antihistaminepillen te slikken en veel binnen te blijven. Dat laatste werd ik eigenlijk vooral heel ellendig van, met de ramen dicht binnen zitten terwijl buiten de zon schijnt vond ik erg treurig. Bovendien kreeg ik er een slechte conditie van. Ook de dagelijkse antihistaminepillen leken niet zo’n goed idee. Mijn leverwaardes werden verhoogd (= niet goed) en na het stoppen met de antihistamine werden ze weer goed. Maar niets doen tegen de hooikoorts was ook geen optie, dus ging ik op onderzoek uit!

Wat is hooikoorts en hoe wordt het veroorzaakt?

Toen ik ontdekte dat ik last van hooikoorts had, wilde ik graag weten hoe ik daar aan was gekomen. Als kind had ik daar nooit last van gehad. Waarom dan nu opeens wel? De uitleg van mijn huisarts en wat ik op websites las, vond ik nogal beperkt. “Je immuunsysteem reageert te heftig op pollen in de lucht.” Ja maar, waarom? Hoe kan dat opeens?

Dit is de uitleg van wikipedia over allergieën* (waar hooikoorts onder valt):

Allergie is een reactie van het immuunsysteem op lichaamsvreemde stoffen (allergenen), die op zich helemaal niet schadelijk hoeven te zijn, zoals stuifmeelkorrels, huidschilfers van dieren, uitwerpselen van huisstofmijt, schimmelsporen of voedselbestanddelen. Allergenen komen vooral via de huid en via de luchtwegen het lichaam binnen, waarna het immuunsysteem deze allergenen onschadelijk probeert te maken met een soms ‘overdreven’ allergische reactie. De klachten (loopneus, tranende ogen, jeuk, benauwdheid, diarree) zijn niet afkomstig van het allergeen zelf, maar van de reactie van het immuunsysteem op het allergeen.
— http://nl.wikipedia.org/wiki/Allergie

Op zich klopt dit verhaal natuurlijk wel, maar ik denk dat het een erg simpel beeld van een allergie geeft. Net als andere mensen met hooikoorts merk ik dat als ik slecht slaap of last heb van stress, de klachten erger worden. En zo zijn er nog wel meer factoren van invloed op hoeveel last ik heb. Er is dus duidelijk meer aan de hand dan alleen een ‘overdreven reactie van het immuunsysteem’...

Als je verder leest op de wikipedia pagina, dan lees je over allerlei verschillende typen allergische reacties. En dat is denk ik de crux van het verhaal: de ene allergie is de andere niet. Ik denk dat veel allergieën tegenwoordig te maken hebben met een meer algemeen gezondheidsprobleem.

Teveel allergenen en moeite met wegwerken.jpg

Ik stel me dat zo voor: pollen - en andere allergenen - kan je lichaam tot op een bepaald niveau wegwerken. Als echter de belasting te hoog wordt en je ‘wegwerkingscapaciteit’ te beperkt, *dan* krijg je klachten. Het werkt dus niet zo simpel als dat een allergeen bij een allergisch persoon altijd leidt tot een allergische reactie. Je lichaam is veel ingenieuzer dan dat.

 

Deze drie stappen leiden tot allergische klachten

Ik denk dat er bij de meeste mensen* drie stappen zijn die invloed hebben op het wel of niet krijgen van allergische klachten:

 1. Een stof komt op een plek waar het niet hoort. Bij bijvoorbeeld een voedselallergie weet een onvoldoende verteerd proteïne molecuul de darmwand te passeren en belandt in het bloed.
 2. Je lichaam probeert de ongewenste stof uit je lijf te krijgen. Hiervoor is een goed werkend immuunsysteem nodig.
 3. Bij het wegkrijgen van de ongewenste stof komen ‘afvalproducten’ vrij die door detoxprocessen verwijderd moeten worden. De lever speelt een grote rol in deze detoxprocessen.
Mensen zijn niet zwak.jpg

Je lichaam zal altijd allerlei pogingen doen om een gezonde balans te behouden. Door bijv. de allergische reactie in te dammen, door de schadelijke restproducten van de allergische reactie op te ruimen etc. We zijn niet zwak en zielig, we zijn het resultaat van miljoenen jaren evolutie! Keer op keer vond er selectie van de sterksten plaats en dat leidde tot jou en mij.

Ik denk dat dat een belangrijk idee is om voor ogen te houden, omdat je anders al snel jezelf als hopeloos geval gaat zien dat als een gek op onschuldige stofjes reageert en dat er niets aan te doen valt (ok, toegegeven, dat dacht ik eerst zelf ook!). Als je er wat aan wil doen, dan begint dat met het geloof dat je er iets aan *kunt* doen.

Drie strategieën om je hooikoortsklachten te verminderen of zelfs te laten verdwijnen

En je kunt er zeker wat aan doen. Als er drie stappen zijn die een allergische reactie mogelijk maken, dan zijn er ook drie strategieën om ervoor te zorgen dat de allergische reacties minder worden of zelfs helemaal niet optreden.

 1. Zorgen dat je minder in aanraking komt met de allergenen waar je op reageert.
 2. Je immuunsysteem ondersteunen en ontstekingsreacties verminderen.
 3. Zorgen dat je detoxprocessen zo goed mogelijk verlopen.

Omdat ik geen boek van deze blogpost wil maken, ga ik volgende week in deel 2 verder :-) Dan zal ik bovenstaande strategieën vertalen in praktische manieren om je hooikoortsklachten te verminderen. Tot volgende week!

* Bij mij zijn de allergieën (voedsel en hooikoorts) pas op latere leeftijd ontstaan. Voor zover ik weet had ik daar als kind geen last van. Dit is naar mijn mening duidelijk een ander type allergie dan het bekende voorbeeld van een kind met een pinda-allergie dat een dodelijke reactie kan krijgen na het eten van pinda’s. Dat soort allergieën heb ik niet veel verstand van en is dan ook geen onderwerp van deze blogpost.