Wat iedereen moet weten over hooikoorts - praktische tips

Tips tegen hooikoorts - deel 2.jpg

Hooikoortsklachten kunnen zeer belastend zijn. Vorige week schreef ik over mijn eigen hooikoortsklachten, vooral intense vermoeidheid en een grieperig gevoel. Deze week kijken we naar praktische tips tegen hooikoortsklachten die je gelijk kunt toepassen.

Even googlen levert enorme hoeveelheden tips op. Werken die allemaal? Welke zijn voor jou het meest geschikt?

Er zijn zoveel tips waar mensen baat bij hebben, omdat er drie brede strategieën zijn om je hooikoortsklachten te verminderen. Vorige week schreef ik daarover in het eerste deel van deze blogpost:

 1. Zorgen dat je minder in aanraking komt met de allergenen* waar je op reageert.
 2. Je immuunsysteem ondersteunen en ontstekingsreacties verminderen.
 3. Zorgen dat je ontgiftingsprocessen (detox) zo goed mogelijk verlopen.

Voor alle drie deze strategieën geldt dat er vele wegen zijn om je doel te bereiken. Het verbeteren van de werking van je immuunsysteem kan bijvoorbeeld op uiteenlopende manieren, van het verminderen van stress tot het veranderen van je dieet. Dat is dan ook de reden dat er zoveel verschillende tips zijn tegen hooikoorts.

Wat je het beste kunt doen is eerst kijken naar welke strategie je het meest baat bij zou hebben en vervolgens probeer je wat verschillende tips uit. Doe je niets aan het vermijden van contact met allergenen? Begin dan daar eens met wat tips. Heb je in zijn algemeenheid geen sterk immuunsysteem? Probeer dan op dat vlak verbetering te krijgen. Heb je meer klachten die op ontgiftingsproblemen kunnen duiden? Zoek dan naar manieren om dat te verbeteren.

Voor iedere strategie zal ik nu praktische tips geven waar je gelijk mee aan de slag kunt.

Strategie 1: Minder in aanraking komen met allergenen

Denk hierbij aan:

 • Binnen blijven op dagen met extreem veel pollen in de lucht. Kijk hiervoor bijvoorbeeld op deze website: http://www.pollennieuws.nl. Maar word hier niet te panisch in, naar buiten gaan is namelijk ook gezond voor je! Mijd vooral de ‘paarse dagen’.
 • Een andere manier om de allergenen belasting te verminderen is door de pollen fysiek van je af te krijgen. Heel simpel: ga aan het einde van de dag onder de douche en spoel ze van je af. Wat mij heel goed helpt is om dagelijks mijn neus uit te spoelen met een neti pot. Dat werkt perfect om van een geïrriteerde neus af te komen. Denk ook aan het dragen van een zonnebril als je buiten komt zodat er niet zoveel pollen in je ogen komen.
 • Hoeveel last je van hooikoorts krijgt is medeafhankelijk van de *totale* belasting door allergenen, ook voedselallergieën tellen mee. Mijden van voeding waar je niet tegen kan, is dus tijdens het hooikoortsseizoen extra belangrijk.

Strategie 2: Immuunsysteem ondersteunen en ontstekingsreacties verminderen

Er zijn vele manieren om je immuunsysteem te ondersteunen:

 • Je immuunsysteem wordt ‘getraind’ in je darmen. Zijn je darmen ongezond? Dan gaat deze training van je immuunsysteem ook niet goed en zal je immuunsysteem makkelijker onschadelijke stoffen en ook je eigen lichaamscellen aanvallen. En dat leidt tot allergische reacties (en autoimmuunziektes). Je darmen worden gezonder door je spijsvertering te verbeteren en door voeding te vermijden die bekend staat als makkelijk schadelijk voor je darmen. Een paleo dieet is hier prima geschikt voor. Vul dit aan met gefermenteerd voedsel en zelfgemaakte bouillon en je darmen zullen je dankbaar zijn :-) Probiotica supplementen zijn hier ook nuttig voor.
 • Zorg dat je in ieder geval alle granen uit je dieet schrapt. Alleen deze stap zou wel eens genoeg kunnen zijn om van je hooikoortsklachten af te komen, je zal niet de eerste zijn!
 • Verminder stress. Niet makkelijk, wel belangrijk.
 • Zorg voor voldoende slaap, mik op 7-9 uur slaap en probeer iedere dag ongeveer rond hetzelfde tijdstip naar bed te gaan.
 • Brandnetelthee werkt als een antihistamine. Zelf drink ik het dagelijks, ik heb niet het idee dat het acuut werkt, maar misschien heeft het lange termijn voordelen? Vooralsnog vind ik het vooral lekker :-)
 • Denk ook aan meer algemene tips voor het ondersteunen van je immuunsysteem zoals het eten van veel gekleurde groente, knoflook, ui, orgaanvlees en vitamine C rijke voeding.

Strategie 3: Ontgiftingsprocessen ondersteunen

Vanwege mijn darmklachten pas ik bovenstaande tips door het jaar heen al grotendeels toe. Bij mij is dit niet genoeg om mijn hooikoortsklachten te beperken. Ik heb ook echt ondersteuning van alle ontgiftingsprocessen nodig. 

De lever moet afvalstoffen je lichaam uitwerken. Zolang je lever het goed kan bijbenen, helpt dat enorm tegen hooikoorts symptomen. Heb je teveel allergenen in je bloed of werkt je lever maar matig, dan gaat het mis. Help je lever waardoor de hooikoortsklachten verminderen.

Er zijn allerlei manieren om je lever te ondersteunen:

 • Eén daarvan is het drinken van green juice, dat doe ik sowieso al iedere ochtend.
 • Wat mij het beste helpt is om iedere avond een detoxbad te nemen. Een half uurtje weken in bad doet wonderen :-) Echt, ik knap er iedere keer enorm van op. Ik wissel een bad met een kopje appelciderazijn, baking soda of epsomzout met elkaar af. Maar een bad met alleen water helpt ook al. Heb je geen bad? Neem dan een voetenbadje.

Mijn eigen ervaring met hooikoorts

Vorig jaar waren bovenstaande tips bij mij afdoende om bijna geen last van hooikoorts te hebben. Ik heb er in totaal een dag of twee last van gehad en het was iedere keer snel weer over. Dat was dus een briljante score! Dit jaar werd ik een paar weken geleden overvallen door het hooikoortsseizoen, ik had er - waarschijnlijk omdat ik er vorig jaar zo weinig last van had gehad - helemaal niet meer over nagedacht. Ik ben gelijk begonnen met de neti pot en een detoxbad en voelde me daarna weer helemaal opgeknapt. Ik hoop dat het dit seizoen ook zo mild zal gaan als vorig jaar, maar het is een onderwerp waar ik me in blijf verdiepen.

En nu jij!

Welke tip kun je gelijk toepassen?

Heb je ook goede tips tegen hooikoorts? Ik hoor ze graag!

 

 

Lees hier deel 1 van 'Wat iedereen moet weten over hooikoorts'.

*Bij mij zijn de allergieën (voedsel en hooikoorts) pas op latere leeftijd ontstaan. Voor zover ik weet had ik daar als kind geen last van. Dit is naar mijn mening duidelijk een ander type allergie dan het bekende voorbeeld van een kind met een pinda-allergie dat een dodelijke reactie kan krijgen na het eten van pinda’s. Van dat soort allergieën heb ik niet veel verstand en die zijn dan ook geen onderwerp van deze blogpost.

Interessant artikel? Meld je gratis aan en mis niets meer!

Wat iedereen moet weten over hooikoorts

Tips tegen hooikoorts.jpg

Een paar weken geleden voelde ik me al een paar dagen niet zo lekker. Heel vreemd, want het voelde niet als een virusje, maar ik had wel dat soort klachten. Moe, grieperig, benauwd. Ik vond het maar vervelend, vooral dat ik niet begreep wat er aan de hand was en dat ik me steeds slechter ging voelen. Tot ik met de kinderen in de auto zat op weg naar de supermarkt en opeens bedacht: Januari! Het is natuurlijk hooikoorts!

Hooikoorts in de winter, kan dat? Ja, want met dit zachte winterweer zijn de eerste bomen al weer aan het bloeien en dus begint voor veel mensen de hooikoortsellende ook weer.

Zelf heb ik sinds een jaar of tien steeds meer last gekregen van alle soorten pollen die je maar kunt bedenken en dat betekent voor mij een hooikoortsseizoen van januari tot en met augustus. Niezen, een prikkende neus en droge ogen zijn bij mij niet het ergste. Het meeste last heb ik van benauwdheid, griepachtige klachten zoals opgezette lymfklieren en vooral een intense, allesoverheersende vermoeidheid. Dat ik me zo moe voel dat ik het gevoel heb dat als ik ga liggen, ik op ieder moment van de dag zou kunnen slapen.

Een paar jaar geleden was mijn tactiek tegen de hooikoortsklachten om dagelijks antihistaminepillen te slikken en veel binnen te blijven. Dat laatste werd ik eigenlijk vooral heel ellendig van, met de ramen dicht binnen zitten terwijl buiten de zon schijnt vond ik erg treurig. Bovendien kreeg ik er een slechte conditie van. Ook de dagelijkse antihistaminepillen leken niet zo’n goed idee. Mijn leverwaardes werden verhoogd (= niet goed) en na het stoppen met de antihistamine werden ze weer goed. Maar niets doen tegen de hooikoorts was ook geen optie, dus ging ik op onderzoek uit!

Wat is hooikoorts en hoe wordt het veroorzaakt?

Toen ik ontdekte dat ik last van hooikoorts had, wilde ik graag weten hoe ik daar aan was gekomen. Als kind had ik daar nooit last van gehad. Waarom dan nu opeens wel? De uitleg van mijn huisarts en wat ik op websites las, vond ik nogal beperkt. “Je immuunsysteem reageert te heftig op pollen in de lucht.” Ja maar, waarom? Hoe kan dat opeens?

Dit is de uitleg van wikipedia over allergieën* (waar hooikoorts onder valt):

Allergie is een reactie van het immuunsysteem op lichaamsvreemde stoffen (allergenen), die op zich helemaal niet schadelijk hoeven te zijn, zoals stuifmeelkorrels, huidschilfers van dieren, uitwerpselen van huisstofmijt, schimmelsporen of voedselbestanddelen. Allergenen komen vooral via de huid en via de luchtwegen het lichaam binnen, waarna het immuunsysteem deze allergenen onschadelijk probeert te maken met een soms ‘overdreven’ allergische reactie. De klachten (loopneus, tranende ogen, jeuk, benauwdheid, diarree) zijn niet afkomstig van het allergeen zelf, maar van de reactie van het immuunsysteem op het allergeen.
— http://nl.wikipedia.org/wiki/Allergie

Op zich klopt dit verhaal natuurlijk wel, maar ik denk dat het een erg simpel beeld van een allergie geeft. Net als andere mensen met hooikoorts merk ik dat als ik slecht slaap of last heb van stress, de klachten erger worden. En zo zijn er nog wel meer factoren van invloed op hoeveel last ik heb. Er is dus duidelijk meer aan de hand dan alleen een ‘overdreven reactie van het immuunsysteem’...

Als je verder leest op de wikipedia pagina, dan lees je over allerlei verschillende typen allergische reacties. En dat is denk ik de crux van het verhaal: de ene allergie is de andere niet. Ik denk dat veel allergieën tegenwoordig te maken hebben met een meer algemeen gezondheidsprobleem.

Teveel allergenen en moeite met wegwerken.jpg

Ik stel me dat zo voor: pollen - en andere allergenen - kan je lichaam tot op een bepaald niveau wegwerken. Als echter de belasting te hoog wordt en je ‘wegwerkingscapaciteit’ te beperkt, *dan* krijg je klachten. Het werkt dus niet zo simpel als dat een allergeen bij een allergisch persoon altijd leidt tot een allergische reactie. Je lichaam is veel ingenieuzer dan dat.

 

Deze drie stappen leiden tot allergische klachten

Ik denk dat er bij de meeste mensen* drie stappen zijn die invloed hebben op het wel of niet krijgen van allergische klachten:

 1. Een stof komt op een plek waar het niet hoort. Bij bijvoorbeeld een voedselallergie weet een onvoldoende verteerd proteïne molecuul de darmwand te passeren en belandt in het bloed.
 2. Je lichaam probeert de ongewenste stof uit je lijf te krijgen. Hiervoor is een goed werkend immuunsysteem nodig.
 3. Bij het wegkrijgen van de ongewenste stof komen ‘afvalproducten’ vrij die door detoxprocessen verwijderd moeten worden. De lever speelt een grote rol in deze detoxprocessen.
Mensen zijn niet zwak.jpg

Je lichaam zal altijd allerlei pogingen doen om een gezonde balans te behouden. Door bijv. de allergische reactie in te dammen, door de schadelijke restproducten van de allergische reactie op te ruimen etc. We zijn niet zwak en zielig, we zijn het resultaat van miljoenen jaren evolutie! Keer op keer vond er selectie van de sterksten plaats en dat leidde tot jou en mij.

Ik denk dat dat een belangrijk idee is om voor ogen te houden, omdat je anders al snel jezelf als hopeloos geval gaat zien dat als een gek op onschuldige stofjes reageert en dat er niets aan te doen valt (ok, toegegeven, dat dacht ik eerst zelf ook!). Als je er wat aan wil doen, dan begint dat met het geloof dat je er iets aan *kunt* doen.

Drie strategieën om je hooikoortsklachten te verminderen of zelfs te laten verdwijnen

En je kunt er zeker wat aan doen. Als er drie stappen zijn die een allergische reactie mogelijk maken, dan zijn er ook drie strategieën om ervoor te zorgen dat de allergische reacties minder worden of zelfs helemaal niet optreden.

 1. Zorgen dat je minder in aanraking komt met de allergenen waar je op reageert.
 2. Je immuunsysteem ondersteunen en ontstekingsreacties verminderen.
 3. Zorgen dat je detoxprocessen zo goed mogelijk verlopen.

Omdat ik geen boek van deze blogpost wil maken, ga ik volgende week in deel 2 verder :-) Dan zal ik bovenstaande strategieën vertalen in praktische manieren om je hooikoortsklachten te verminderen. Tot volgende week!

* Bij mij zijn de allergieën (voedsel en hooikoorts) pas op latere leeftijd ontstaan. Voor zover ik weet had ik daar als kind geen last van. Dit is naar mijn mening duidelijk een ander type allergie dan het bekende voorbeeld van een kind met een pinda-allergie dat een dodelijke reactie kan krijgen na het eten van pinda’s. Dat soort allergieën heb ik niet veel verstand van en is dan ook geen onderwerp van deze blogpost.