Is een lekkende darm de oorzaak van auto-immuunziektes?

Lekkende darm voorwaarde voor auto-immuunziektes

De diagnose van een auto-immuunziekte komt meestal hard aan. Het kan voelen als een levenslang vonnis tot ziek zijn. Vooral omdat er nog veel onduidelijk is over het ontstaan van auto-immuunziektes en nog meer over de behandeling ervan.

Nieuwe wetenschappelijke onderzoeken laten steeds meer zien dat er een link is tussen een zogenoemde ‘lekkende darm’ (ook wel intestinale permeabiliteit genoemd) en auto-immuunziektes. Is een lekkende darm de oorzaak van auto-immuunziektes?

Wat is een auto-immuunziekte

Wikipedia legt ons uit wat een auto-immuunziekte is (en helpt mij eraan herinneren dat je dat in het Nederlands met een streepje tussen auto en immuun hoort te schrijven ;-) ).

Auto-immuunziekten ontstaan doordat het immuunsysteem lichaamseigen cellen en stoffen als lichaamsvreemd ziet. Het lichaam gaat dan antistoffen tegen de eigen weefsels vormen.
— Wikipedia

Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Auto-immuunziekte

In essentie raakt je immuunsysteem in de war en begint je eigen lichaamsweefsel aan te vallen. Met pijnklachten, ontstekingen en andere symptomen als gevolg. De exacte symptomen die mensen krijgen zijn afhankelijk van welk lichaamsweefsel wordt aangevallen door het immuunsysteem. Dan kan eigenlijk zo goed als alles zijn, van schildklierweefsel bij de ziekte van Hashimoto tot darmweefsel bij coeliakie.

Steeds meer ziektes blijken een auto-immuunziekte te zijn. Maar niet alleen het aantal ziektes dat auto-immuun blijkt te zijn, ook het aantal mensen dat lijdt aan een auto-immuunziekte stijgt enorm. 

De complexiteit van auto-immuunziektes zorgt ervoor dat ze moeilijk te diagnosticeren zijn. Vaak lopen mensen jarenlang rond met klachten voordat ze een duidelijke diagnose krijgen.

En met de goede diagnose kom je nog niet heel ver, want een *echte* behandeling om te genezen van je auto-immuunziekte is er niet. Het hoogst bereikbare is om je ziekte zoveel mogelijk in remissie te houden. Wat betekent dat de klachten voor kortere of langere periode wegblijven. 

Behandeling bestaat doorgaans uit ontstekingsremmers die ontstekingen proberen te beperken of immunosuppresiva die de werking van het immuunsysteem verminderen zodat het minder je lichaam zal aanvallen. Daarnaast zijn er allerlei medicijnen om specifieke symptomen te verminderen zoals pijnstillers. Al deze medicijnen genezen een auto-immuunziekte niet en sommige hebben ernstige bijwerkingen. Geen goed vooruitzicht dus.

Maar is alles dan hopeloos? Absoluut niet! Maar voordat we daar induiken, eerst een uitleg over wat een lekkende darm is.

Wat is een lekkende darm?

Je darmwand heeft een ingewikkelde klus te klaren. Voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft moet je darmwand door kunnen laten. Maar alle onverteerde voedseldeeltjes en schadelijke ziekteverwekkers moet het buiten de deur houden.

Dat gaat wel eens mis. Dan laat je darmwand meer door dan het eigenlijk zou moeten doen. Geen grote brokken voedsel hoor! Het gaat dan vooral om onverteerde proteïnes en bacterieën(resten). Een beetje weet je lichaam wel raad mee, dat wordt door je immuunsysteem netjes opgeruimd. Maar als er te veel wordt doorgelaten noemen we dat een lekkende darm.

Dit kan op allerlei manieren ontstaan. Je darmwand kan beschadigd raken waardoor moleculen op de beschadigde plekken naar binnen kunnen, er zijn stofjes die de darmwand stimuleren openingen te maken tussen de darmwandcellen waardoor van alles naar binnen kan, er zijn stofjes die de darmwandcellen voor de gek houden en dwars door die cellen het lichaam in worden getransporteerd.

Het gevolg van een lekkende darm is dat er ziekteverwekkers en onvoldoende verteerde voedingsstoffen het lichaam in kunnen komen. Het immuunsysteem reageert op deze binnendringers. Dit veroorzaakt allerlei immuungerelateerde klachten, van huidklachten tot hoofdpijn tot allergieën.

Auto-immuunziektes en een lekkende darm

Wat hebben auto-immuunziektes en een lekkende darm nu met elkaar te maken? Als er door een lekkende darm proteïnes het lichaam in komen die daar niet thuishoren, kan het immuunsysteem daarop reageren door antilichamen aan te maken tegen deze proteïnesoort. Die antilichamen reageren dan niet op de gehele proteïne, maar op een deel van het proteïnemolecuul. Maar een lichaamseigen proteïne kan *ook* een vergelijkbaar deel in zijn molecuul hebben. Dan gaan de antilichamen deze lichaamseigen proteïne ook aanvallen. En dat is de vermoedelijke link tussen een lekkende darm en een auto-immuunziekte.

Het ontstaan van een auto-immuunziekte heeft nog andere spelers: genetische aanleg, een infectie of andere trigger, dieet en andere omgevingsfactoren. Dus om de vraag waar we mee begonnen te beantwoorden: Een lekkende darm is dus niet het enige probleem. 

Maar volgens de onderzoeker Dr. Fasano is een lekkende darm wel een ‘noodzakelijke voorwaarde’ voor het ontstaan van een autoimmuunziekte

You have to be genetically predisposed, you have to have an environmental factor that is the instigator of the immune response, but at the same time you have to have a breach of this [gut] barrier so these two elements can interplay.
— Dr. Alessio Fasano

Bron: http://chriskresser.com/pioneering-researcher-alessio-fasano-m-d-on-gluten-autoimmunity-leaky-gut

Een auto-immuunziekte, wat nu?

Heb jij, of iemand die je kent, een auto-immuunziekte? Dan is er ook goed nieuws! Als een lekkende darm een noodzakelijke voorwaarde is voor een auto-immuunziekte, dan betekent dat ook dat het herstellen van de functie van je darmwand een positief effect zou kunnen hebben op het in remissie krijgen of houden van je auto-immuunziekte.

Het herstellen van je darmwand is in de meeste gevallen niet eenvoudig, maar in de praktijk blijken mensen hier inderdaad geweldige resultaten mee te kunnen boeken. Dat is ook mijn persoonlijke ervaring.

In zekere zin is dit de reden dat deze blog bestaat. Er is zo weinig hoop voor mensen met een auto-immuunziekte. Met deze blog wil ik iedereen met een auto-immuunziekte de tools in handen geven om je levenswijze zo te veranderen dat je auto-immuunziekte zoveel mogelijk in remissie raakt en blijft. Volledige remissie is denk ik niet voor iedereen weggelegd en sommige mensen hebben onherstelbare schade aan bijvoorbeeld hun schildklier of gewrichten. Ik heb ook geen idee hoe het over een jaar met mijn eigen gezondheid zal gaan. Bovendien ga ik niet zeggen dat het herstellen van je darmwand eenvoudig is, want dat is het niet. Maar er zijn al heel veel succesverhalen van mensen die het gelukt is en er op zijn minst een verbetering van hun gezondheid voor terug kregen.

Is het volgende succesverhaal dat van jou?

En nu jij!

Heb jij een auto-immuunziekte en heb je manieren gevonden om je desondanks beter te voelen?

Het aanpakken van een auto-immuunziekte is een ingewikkeld traject. Kun je hier hulp bij gebruiken? Misschien is de Health Detective Strategie Sessie dan een goede manier om jou op de goede weg te helpen!

Interessant artikel? Meld je gratis aan en mis niets meer!

Het geheim van lekkere en gezonde kippenbouillon

Zelfgemaakte kippenbouillon

Als iemand haar gezondheid wilt verbeteren en aan mij vraagt wat ze kan doen, zeg ik altijd: maak je eigen kippenbouillon. Het is een heel ouderwets advies dat al heel lang gegeven wordt, en niet zonder reden, want bouillon is heel goed voor je.

Als je, zoals ik, nooit de traditionele kookkunst van het maken van bouillon hebt geleerd, lijkt het misschien heel ingewikkeld. Maar dat valt echt mee. Na vandaag kan jij het ook!

Waarom is bouillon zo gezond?

Laten we eerst eens kijken naar waarom bouillon zo gezond is. Er zijn vier hoofdredenen:

 • Bouillon bevat belangrijke aminozuren die helpen de darmwand te herstellen, je immuunsysteem te reguleren, helpen je lever in het ontgiftingsproces (ja bouillon is goed voor de detox!), geven een kalmerend effect en ze zijn een zeer belangrijk bestanddeel van bindweefsel.
 • Er bestaan verschillende soorten aminozuren, bouillon bevat aminozuren die niet of weinig in spiervlees zitten: proline en glycine. We eten tegenwoordig vooral spiervlees, dus is het belangrijk om ook bouillon te eten om zo een betere balans aan aminozuren te krijgen. Proline en glycine kunnen door je lichaam gemaakt worden, maar je ontlast je lichaam (met name je lever) enorm als je er genoeg van in je voeding binnen krijgt.
 • Bouillon is eenvoudig te verteren en helpt ook om je spijsvertering beter te laten lopen. Het helpt bijvoorbeeld bij de productie van gal en helpt om je maagzuur op een goed niveau te krijgen.
 • Bouillon bevat allerlei mineralen, waaronder calcium. Als je geen zuivel eet, is het verstandig om te zorgen dat je andere voeding in je eetpatroon opneemt waar calcium in zit. Zelfgemaakte bouillon is hier heel geschikt voor.

Wil je meer lezen over de gezondheidsvoordelen van bouillon? Lees dan eens dit uitgebreide artikel van de Weston A. Price Foundation.

Kan ik ook een bouillonblokje of soep uit de supermarkt gebruiken?

Zelfgemaakte bouillon is op geen enkele manier te vergelijken met een bouillonblokje. Een bouillonblokje bestaat voornamelijk uit zout met als toevoeging allerlei kruiden om het smaak te geven. Het mist dus de gezonde gelatine, aminozuren en vetten die je in zelfgemaakte bouillon vindt.

Hetzelfde geldt voor kant-en-klare soep. In de Unox kippensoep zit bijvoorbeeld minder kippenbouillon dan vermicelli :-S

Als we het toch over ongeschikte alternatieven hebben: zelfgemaakte groentebouillon is lekker als smaakmaker, maar is niet te vergelijken met bouillon van vlees/botten. De gelatine, die de bouillon zo gezondheid maakt, is afkomstig van het bindweefsel van dieren. Het is dus onmogelijk om dezelfde voedingsstoffen in je soep te krijgen als je geen dierlijke producten in je bouillon gebruikt.

Wat wel een goed alternatief is voor gelatine uit bouillon is gelatinepoeder. In deze blogpost schrijf ik daar uitgebreid over (inclusief twee recepten voor fruitgummisnoepjes!).

En voor de kosten hoef je het niet te laten. Je kunt de botten die je over hebt van het vlees dat je eet gebruiken (kippenpoten, karbonaadjes etc.). Of anders kun je botten voor het maken van bouillon voordelig vinden bij de slager of online, bijvoorbeeld hier of hier.

Hoe starten met bouillon?

De makkelijkst te maken bouillon maak je van een hele kip. Met vlees en alles er nog aan. Dat lukt bijna altijd! Het voordeel is ook dat kippenbouillon vrij mild van smaak is, dus dat is nog een goede reden om hiermee te beginnen.

Als je dit onder de knie hebt, kun je bouillon gaan maken van alleen de kippenbotten. En kun je ook gaan variëren door runderbotten te gebruiken, of varkensbotten, of van een kalkoen, of vissenkoppen, het kan allemaal! Let wel op dat je de runderbotten langer moet laten koken en de vissenbotten korter.

Een makkelijke budgettip is om de botjes te bewaren als je vlees hebt gegeten. Doe ze in een zakje in de vriezer en als je genoeg verzameld hebt, kun je er bouillon van maken. 

Waarom is het zo belangrijk dat de soep drillerig wordt?

De gezondheidsvoordelen van bouillon komen vooral van de gelatine. De gelatine is wat de soep ‘drillerig’ maakt. Als je bouillon afgekoeld is en dan drilpudding consistentie wordt, dan weet je dat hij vol gelatine zit. Altijd een fijn moment als dat lukt :-)

Om zoveel mogelijk gelatine uit de botten te krijgen, kun je de bouillon het best zachtjes laten trekken. Je wilt iets dat de ‘perfect simmer’ wordt genoemd. Dat betekent dat je het vuur zo zacht zet, dat er nog net in het midden van de pan wat blijft bubbelen. In dit filmpje kun je zien hoe dat eruit ziet.

Kippenbouillon

Kippenbouillon - ingrediënten
Kippenbouillon - in de pan

Na heel lang koken ziet je bouillon er zo uit. Alleen nog zeven en je hebt prachtige bouillon!

Kippenbouillon - klaar

Ingrediënten

 • Hele kip
 • 2 wortelen
 • 4 uien
 • 2 stengels bleekselderij
 • 2 laurierblaadjes
 • peperkorrels (stuk of 10)
 • genoeg water om alles onder water te zetten (ongeveer 2 liter)

Instructies

 1. Doe de hele kip in een pan met alle andere ingrediënten.
 2. Laat alles 1,5-2 uur zachtjes pruttelen.
 3. Haal de kip eruit, pluk het vlees eraf (bewaar dit) en doe de botten en alle frut die er nog bij zit weer terug in de pan. 
 4. Laat de pan nog een uur of 10-24 zachtjes pruttelen.
 5. Zeef de groente en botten uit de bouillon en je bent klaar. 

Een beetje appelciderazijn aan de ingrediënten toevoegen helpt om de mineralen uit de botten te krijgen. Eén of twee eetlepels is voldoende.

Je kunt de bouillon een paar dagen in de ijskast bewaren, als je het langer wilt bewaren kun je het beter invriezen.

Het vlees dat je van de kip had geplukt en hebt bewaard, kun je gebruiken om kippensoep van je bouillon te maken. Of je maakt er kipsalade van, of je doet zoals mijn dochtertje graag doet: het zo opeten als snack :-)

Hergebruik botten

De botten kun je in principe net zolang blijven gebruiken om bouillon van te trekken tot ze helemaal uit elkaar vallen. Sommige mensen eten ze dan zelfs op! Zo avontuurlijk zijn wij nog niet geweest ;-)

Er zit dan wel steeds minder gelatine in de bouillon. Dus wij gebruiken de kippenbotten meestal twee keer voor we ze weggooien. We hebben het laatst geprobeerd, dat leverde deze resultaten op:

 • dag 1: kip met groente in de pan, bouillon van getrokken => goede bouillon met heel veel gelatine
  Aan het einde van 24 uur hebben we de botten en alle frut die daar nog aan hing weer terug in de pan gedaan met nieuw water en groente.
 • dag 2: bouillon getrokken => goede bouillon met genoeg gelatine 
  Weer aan het einde van 24 uur gezeefd en dat gaf dus nog een goede bouillon. Alle botten en frut weer in de pan met nieuw water en groente.
 • dag 3: bouillon getrokken => redelijke bouillon met net genoeg gelatine, kun je gebruiken om bijv. groente in te koken (in recepten gebruiken in plaats van water)Nog een vierde keer gezeefd en met nieuw water en groente in de pan gedaan, maar dat werd niets.
 • dag 4: bouillon getrokken => geen goede bouillon 

Dus de eerste twee dagen gaf goede bouillon, de derde dag redelijke, de vierde dag gaf waterige bouillon.  

Nu weet je precies hoe je kippenbouillon maakt. Ik heb nog een lijstje met tips en trucs en troubleshooting-adviezen, daar maak ik binnenkort nog een nieuwe blogpost van. Heb je in de tussentijd vragen over het maken van kippenbouillon? Stel je vraag dan hier.

Waarom maagzuurremmers vaak helemaal geen goed idee zijn

Te weinig maagzuur oorzaken symptomen en behandeling.jpg

Je kent de reclames vast wel “...zet overtollig maagzuur snel en effectief om in water en andere lichaamseigen stoffen. Je maag is zo weer helemaal rustig!”. Brandend maagzuur en reflux zijn veelvoorkomende problemen en worden normaal gesproken behandeld met maagzuurremmers en -beschermers. De theorie is dat er te veel maagzuur is en dat er daarom maagzuurremmers nodig zijn om van het nare, brandende gevoel af te komen.

Ik ga uitleggen waarom dat in de meeste gevallen niet klopt en waarom het zelfs schadelijk voor je gezondheid kan zijn. En natuurlijk leg ik vervolgens ook uit wat je dan wèl kunt doen.

Verwarring met te veel maagzuur en het probleem met maagzuurremmers

Hoe zit het nu met die maagzuurremmers? Het punt is dat *te weinig* maagzuur klachten veroorzaakt die lijken op te veel maagzuur! Dat zit zo...

Als er te weinig maagzuur is, blijft voedsel langer in de maag en wordt het niet goed verteerd. Tegelijkertijd zorgt te weinig maagzuur ervoor dat er in je dunne darmen een omgeving ontstaat die een overgroei van bacteriën mogelijk maakt. Dat komt doordat de - door een te lage maagzuur - onverteerde voedseldeeltjes niet goed worden opgenomen, en daardoor overblijven in je darmen om door bacteriën als voedsel gebruikt te worden (met als resultaat: bacteriegroei en gas). 

De niet goed verteerde voedselbrij in je maag, en de bacterie overgroei in je darmen veroorzaken allebei gassen die druk uitoefenen op je maag.

De druk die dit veroorzaakt op de slokdarmkringspier zorgt ervoor dat deze open kan en de maaginhoud terug richting slokdarm kan gaan. Dit is NOOIT de bedoeling! De maagwand is tegen maagzuur bestand, maar de slokdarm absoluut niet.

Zelfs een beetje maagzuur dat op deze manier in de slokdarm belandt, veroorzaakt klachten.

Dus zo zie je dat in dit geval een teveel aan maagzuur helemaal niet de oorzaak is van dat nare, brandende gevoel. Als je in een dergelijk geval een maagzuurremmer slikt, dan vermindert daardoor de zuurgraad van je maag zodat de voeding die terug komt in je slokdarm minder brandt. Dit is natuurlijk alleen maar symptoombestrijding.

Een arts die mensen met refluxklachten behandelt constateerde dat 90% van zijn patiënten niet te veel maagzuur heeft, maar te weinig! Als je last hebt van brandend maagzuur is de kans dus veel groter dat je te weinig maagzuur hebt dan te veel. Controleer bij dit soort klachten daarom altijd eerst of je te weinig maagzuur hebt.

Laten we nu eerst kijken hoe je aan te weinig maagzuur komt, wat de symptomen zijn, hoe je het kunt testen en wat je eraan kunt doen.

Oorzaken van te weinig maagzuur

Er zijn verschillende oorzaken van te weinig maagzuur. Ik denk dat de belangrijkste stress is. Je lichaam heeft grofweg twee standen, de gestreste ‘fight or flight’ stand en de ontspannen ‘rest and digest’ stand. Je maakt alleen voldoende maagzuur aan als je in de ‘rest and digest’ stand staat. Ben je chronisch gestrest, dan gaat je lichaam chronisch te weinig maagzuur aanmaken.

Een andere mogelijkheid is dat je maagslijmvlies is beschadigd door een autoimmuunreactie.

Dit slijmvlies kan ontstoken raken, waardoor je last kunt krijgen van maagpijn, een opgeblazen gevoel, een gebrek aan eetlust en brandend maagzuur. In de meeste gevallen is de maagslijmvliesontsteking het gevolg van een autoimmuunproces. Het immuunsysteem verklaart in een reactie op een externe trigger per ongeluk de oorlog aan het maagslijmvlies, waardoor het ontstoken raakt en langzaam wordt afgebroken.
— https://melchiormeijer.wordpress.com/2013/11/17/tarwekwaal-nr-1-brandend-maagzuur/

Je beschadigde maagslijmvlies is dan niet meer in staat om voldoende maagzuur aan te maken.

Een andere mogelijkheid is een overgroei van bepaalde soorten bacteriën. Bij een gezonde, hoge zuurgraad in je maag kunnen bacteriën niet tot amper overleven. Daarom geven sommige bacteriën stofjes af die de productie van maagzuur verminderen zodat ze toch in de maag in leven kunnen blijven. H.Pylori is hier een voorbeeld van.

Symptomen van te weinig maagzuur zijn zeer divers

Omdat te weinig maagzuur een slechte start van je spijsvertering veroorzaakt waardoor je voedsel niet goed verteerd wordt, zorgt het voor een heel breed scala aan symptomen.

Een belangrijk kenmerk is dat je het gevoel hebt dat je eten in je maag blijft zitten. En vooral ook dat je moeite hebt met het verteren van vlees (iedereen die vegetarisch eet omdat ze vlees niet goed kunnen verteren, I'm talking to you!).

Andere symptomen zijn brandend maagzuur, reflux, opgeblazen gevoel, geen honger meer hebben, boeren laten na een maaltijd, constipatie/diarree, onverteerde voedselresten in ontlasting, acne, vitamine- en mineralentekorten, de lijst is eindeloos.

Hoe weet ik of ik te veel of te weinig maagzuur heb?

Ok, tijd om iets op te biechten :-) Ik ben dol op allerlei vage testjes die je zelf thuis kunt uitvoeren! Ik ken er twee om te kijken of je te weinig maagzuur hebt. Ik geef geen garanties over de betrouwbaarheid ervan ;-)

 1. Baking soda test: meng 1/4 theelepel baking soda met ongeveer 150 milliliter water en drink dat ‘s ochtends vroeg voordat je iets anders eet of drinkt. Neem de tijd op en meet hoe lang het duurt voordat je moet boeren. Als het langer dan vijf minuten duurt, dan hoef je niet langer te meten. Als je gelijk moet boeren, was je maagzuur te hoog, duurt het langer dan 2-3 minuten voor je moet boeren, dan was het te weinig. Het advies is om deze test drie ochtenden te doen en de resultaten te middelen om een nauwkeuriger resultaat te hebben. Hier kun je meer lezen.
 2. Bietjes test: Drink of eet drie dagen achter elkaar bieten(sap). Een klein glaasje bietensap of één flinke gekookte of rauwe biet. Houd de kleur van je urine in de gaten. Bij te weinig maagzuur wordt de kleurstof in bietjes onvoldoende afgebroken waardoor het in je urine belandt en het roze of zelfs rood kleurt. Meer lezen kun je hier en hier.

Dat was leuk toch? :-) Nu de meest nauwkeurige test en tegelijk ook een effectief middel om je maagzuur te verhogen: slik betaine HCL + pepsine tijdens een maaltijd met proteïne erin. Als je hier niets van merkt, dan heb je waarschijnlijk te weinig maagzuur. Krijg je een brandend, vol, of heet gevoel bij je maag, dan is je maagzuur niet te laag. Lees hier meer.

Let op: In sommige gevallen kun je geen HCL slikken, lees hieronder meer daarover.

Wat te doen bij te weinig maagzuur

Heb je bovenstaande tests gedaan en blijkt je maagzuur te laag? Er zijn heel veel manieren om dat te verbeteren.

Laten we beginnen met de belangrijkste: je mag niet meer gestrest eten! Beloofd? Ok? Als het nodig is, ga dan ergens alleen zitten om te eten. Tijdens het avondeten vind ik het soms bijvoorbeeld veel te druk en stressvol en dan eet ik boven. Ongezellig?, ja, maar beter dan ziek.

Volgende belangrijke tip: kauw al je eten goed. Niet alleen is je eten daarmee beter voorverteerd, kauwen stuurt ook een signaal naar de rest van je spijsvertering dat er voedsel aan komt. Kauw je eten helemaal tot moes!

Drink geen water tijdens het eten. Dit verdunt je al te lage maagzuur.

Het slikken van betaine HCL + pepsine verhoogt je maagzuur onmiddellijk en levert je pepsine dat mensen met te weinig maagzuur onvoldoende maken en dat nodig is om proteïne te verteren. Bij mij verdwijnen mijn klachten als sneeuw voor de zon met maar een beetje HCL :-)

Begin met een klein beetje HCL, krijg je daar geen branderig gevoel van, slik dan bij de volgende maaltijd een hogere dosis. Verhoog zo langzaam de dosis, net zolang tot je last krijgt van brandend maagzuur. Verlaag dan de dosis iets, en dat is dan voor jou de optimale dosis.

Zelf heb ik dat nooit zo gedaan. Ik ben nooit doorgegaan tot ik brandend maagzuur kreeg, ik stopte bij de dosis die ervoor zorgde dat mijn klachten weggingen.

Na een tijdje HCL gebruikt te hebben, gaat bij veel mensen de maagzuurproductie vanzelf weer omhoog. Dat is ook mijn ervaring.

Let op: gebruik geen HCL als je ontstekingsremmende medicijnen gebruikt zoals prednison, aspirine, ibuprofen (Advil, etc.) of andere NSAID’s. Deze medicijnen kunnen de maag- of darmwand beschadigen en de HCL kan dat verergen waardoor je een maagzweer of -bloeding kunt krijgen.

Gelukkig zijn er nog andere effectieve middelen als HCL geen optie is, deze zijn ook prima *naast* HCL in te zetten:

 • Vaak is het toevoegen van een supplement met enzymen zeker in het begin aan te raden. Dat geeft wat extra hulp bij het verteren van je voedsel in de periode dat je dat zelf nog niet goed genoeg kan.
 • Drink 10-20 minuten voor een maaltijd 1-2 eetlepels citroensap of appelciderazijn gemengd in een klein glaasje water.
 • Eet gember, door je maaltijd of als thee.
 • Eet wat zelfgemaakte (niet gepasteuriseerde) zuurkool bij je maaltijd.
 • Honing helpt om het maagslijmvlies te herstellen en om een overgroei van H.pylori tegen te gaan.
 • In kool zit een enzym dat maagzweren en je maagslijmvlies helpt genezen. Pers er sap van en drink een klein glaasje ervan. Als dat niet goed valt, kool is niet voor iedereen zullen we maar zeggen, dan kun je dit enzym ook in supplementvorm kopen. Bijvoorbeeld deze.
 • Zorg dat je voldoende zout eet, dat levert chloride dat nodig is voor maagzuur.

Om blijvend van te weinig maagzuur af te komen is het belangrijk om je maagslijmvlies te herstellen en te zorgen dat er geen overgroei aan bacteriën meer is in maag of dunne darm. Er zijn speciale protocollen om dit te doen. Een goed begin is om een paar weken een low carb paleo dieet te eten. Dit kun je aanvullen met gefermenteerde voeding (zoals zuurkool en yoghurt of kefir als je zuivel goed verdraagt), probiotica supplementen en een paar kopjes zelfgemaakte bouillon per dag. De probiotica helpen je darmflora weer in balans te krijgen en de bouillon herstelt je maag- en darmwand.

Nou, dat was een lang verhaal, ik wilde het eigenlijk inkorten, maar wilde ook graag alle achtergrondinformatie geven zodat je zelf verder kunt als je maagklachten hebt. Fijn dat je tot hier bent gekomen :-)

En nu jij!

Heb jij maagklachten? Heb je wel eens gecontroleerd of je misschien te weinig maagzuur hebt?

Interessant artikel? Meld je gratis aan en mis niets meer!

Gelatine, het nieuwste superfood

Gelatine het nieuwste paleo superfood.jpg

Als je, zoals ik, last hebt van je darmen en op zoek gaat naar wat voeding daarmee te maken heeft, lees je al snel over de genezende werking van zelfgemaakte bouillon. Het helpt je darmwand herstellen. En wat zorgt daarvoor? De gelatine in de soep! Wie had dat gedacht :-)

Als ik aan gelatine denk, dan zie ik die doorzichtige blaadjes voor me die je moet weken en dan kunt gebruiken in je baksels. Ik associeer dat eigenlijk niet echt met een superfood. Maar daarmee deed ik gelatine blijkbaar tekort...

Wat is gelatine?

Gelatine is een eiwitproduct afkomstig van collageen. Collageen is een eiwit dat voorkomt in bindweefel (onder andere huid, botten en kraakbeen) van zoogdieren.
— http://nl.wikipedia.org/wiki/Gelatine

In traditionele diëten wordt veel gelatine gegeten doordat vlees en botten worden gekookt en dagelijks worden gegeten. Door het koken komt de gelatine vrij. In een standaard Nederlands dieet wordt eigenlijk alleen spiervlees gegeten. Lekkere kipfilets enzo. Orgaanvlees, beenmerg en bouillon van botten vind je meestal niet op het menu.

Dat zorgt ervoor dat je andere verhoudingen aminozuren binnenkrijgt dan de mens traditioneel gewend is. Een manier om dat te verbeteren is zorgen dat je meer gelatine binnenkrijgt.

De vele gezondheidsvoordelen van gelatine

Het toevoegen van gelatine aan je dieet schijnt bijzonder veel voordelen te hebben, het is met recht een superfood!

 • De aminozuren in gelatine zijn nodig voor mooie huid, haar en nagels.
 • Glycine, een onderdeel van gelatine, is ontstekingsremmend, helpt bij wondgenezing en zorgt voor een goede slaap.
 • Glycine wordt door je lever gebruikt bij zijn detoxwerkzaamheden. Je lichaam kan zelf glycine maken, maar is daar beperkt in. Meer gelatine eten zorgt dat je lever zijn werk beter kan doen.
 • Het helpt tegen constipatie, vooral voor veel kinderen is het een praktische oplossing omdat gelatinepoeder zo makkelijk in drinken op te lossen is en verder geen bijwerkingen heeft.
 • Veel mensen hebben een te laag maagzuur en gelatine helpt dat verhogen.

Krijg meer gelatine binnen door zelf bouillon te maken

Om meer van een bepaalde stof binnen te krijgen, kijk ik het liefst naar hoe je die stof via je voeding binnen kunt krijgen. Gelatine vind je in bouillon van vlees en botten. Maar het is nog best een kunst om bouillon te maken met veel gelatine erin.

Als je dat al wel eens hebt geprobeerd, zul je vast het moment van euforie herkennen als je bouillon afkoelt en zo dik en drillerig wordt als een pudding :-) Ik zal er nog wel eens een blogpost aan wijden, maar nu alvast de belangrijkste tip: om zoveel mogelijk gelatine uit de botten te krijgen, moet de bouillon zachtjes trekken. Je wilt iets dat de ‘perfect simmer’ wordt genoemd. Dat betekent dat je het vuur zo zacht zet, dat er nog net in het midden van de pan wat blijft bubbelen. In dit filmpje kun je zien hoe dat eruit ziet.

Gebruik gezonde gelatinepoeder

Als je geen bouillon hebt gemaakt of het is bijvoorbeeld zomer en je hebt even geen trek in soep, dan kun je ook meer gelatine binnenkrijgen door gelatinepoeder te gebruiken. Er zijn een paar merken op de markt die hun producten zo minimaal mogelijk bewerken en gebruik maken van grasgevoerde runderen. Ik gebruik de gelatinepoeder van Great Lakes. Je kunt deze kopen bij de webshop Puur Mieke, waar je nog veel meer andere leuke paleoingrediënten kunt kopen.

Er zijn verschillende soorten gelatinepoeder, ik heb een rood/oranje pot en een groene pot. De gelatinepoeder in de groene pot is een 'collagen hydrolysate' wat betekent dat de eiwitten al verder afgebroken zijn. Deze gelatinepoeder kun je oplossen zonder eerst te verwarmen en het stolt niet. Perfect dus om door smoothies of andere dranken te roeren. De gelatinepoeders hebben verder geen smaak, dus je proeft er niets van.

De gelatinepoeder in de rode pot meng je met een warme vloeistof en als het afkoelt, dan stolt het. Perfect voor het maken van gummibeertjes snoep, mousse etc. Ja, dat lees je goed, zelfgemaakte gummisnoepjes die heel gezond zijn. Cool hè? :-) Hieronder geef ik mijn recepten voor gummisnoepjes met bramen- of sinaasappelsmaak.

Het werkt het best als je de gelatinepoeder eerst in een beetje vloeistof laat oplossen en vocht laat opnemen. Niet te lang laten staan, want dan wordt het keihard. Vervolgens meng je dit door de verwarmde vloeistof, maar zorg wel dat die vloeistof niet kookt, want een te hete temperatuur beschadigt de gelatine waardoor het vervolgens niet meer goed hard wordt.

Hier een lijstje met ideeën voor wat je allemaal met gelatinepoeder kunt doen:

Ik heb allerlei verschillende recepten uitgeprobeerd voor het maken van gummisnoepjes. De eerste recepten die ik op internet vond waren niet helemaal wat ik zocht. De snoepjes hadden weinig smaak. Dus ben ik zelf gaan experimenteren. Ik heb recepten gemaakt voor snoepjes met bramen- en met sinaasappelsmaak, allebei erg lekker! En ook handig: het is een heel makkelijk mee te nemen snack.

Bramen gummisnoepjes

Ingrediënten

1 pakje bevroren bramen (250 gram)
1 geperste citroen
2 eetlepels gelatinepoeder
1 eetlepel honing

Instructies

 1. Doe de bevroren bramen in een pannetje op een laag vuur en kook de bramen tot ze helemaal stuk gekookt zijn en al het vocht eruit is.
 2. Pers tijdens het koken van de bramen een citroen.
 3. Doe de bramen in een zeef en pers met een lepel al het sap eruit tot je alleen de zaadjes nog over hebt. Die kun je weggooien. Doe het bramensap nog even terug in de pan om het weer wat op te warmen.
 4. Als de bramen klaar zijn (niet op kooktemperatuur, want dat is te heet voor gelatine) voeg je de twee eetlepels gelatinepoeder toe aan het citroensap. Meng het goed door elkaar.
 5. Meng vervolgens gelijk het citroen-gelatine mengsel door de bramen. Laat het citroen-gelatine mengsel niet staan, want het wordt al snel keihard.
 6. Meng ook de honing door de bramen.
 7. Giet het mengsel in een bakje of voor bonuspunten: in ijsblokvormpjes voor mooi gevormde snoepjes.

Sinaasappel gummisnoepjes

Ingrediënten

2 geperste sinaasappels
1 geperste citroen
2 eetlepels gelatinepoeder
1 eetlepel honing

Instructies

 1. Doe de sinaasappelsap in een pannetje op een laag vuur en verwarm het sap.
 2. Pers tijdens het opwarmen van de sinaasappelsap een citroen uit.
 3. Als de sinaasappelsap opgewarmd is (niet op kooktemperatuur, want dat is te heet voor gelatine) voeg je de twee eetlepels gelatinepoeder toe aan het citroensap. Meng het goed door elkaar.
 4. Meng vervolgens gelijk het citroen-gelatine mengsel door de sinaasappelsap. Laat het citroen-gelatine mengsel niet staan, want het wordt al snel keihard.
 5. Meng ook de honing door de sinaasappelsap.
 6. Giet het mengsel in een bakje of voor bonuspunten: in ijsblokvormpjes voor mooi gevormde snoepjes.

Tip: bij mij loste de gelatine niet altijd goed op in het bramen- of sinaasappelsap. De oplossing is om het dan heel even in de blender te doen. Niet te hard, want je krijgt er een schuimlaag van en dat staat niet zo mooi op de gummisnoepjes ;-)

Interessant artikel? Meld je gratis aan en mis niets meer!