Paleo voor kinderen - Vragen en antwoorden

Paleo voor kinderen bloghop

Vandaag beantwoord ik de vragen die jullie mij hebben gestuurd over Paleo voor kinderen. Bedankt voor het insturen! Heel leuk :-) Het wordt een uiteenlopende blogpost, van eivervangers tot wat te eten in plaats van een boterham met chocopasta :-) Laten we snel beginnen.

Vraag:

Heb je nog tips en trucs voor kinderen met kippeneiwitallergie? Dit beperkt toch een hoop recepten, als ik het zo zie.

Antwoord:

Paleo zonder eieren lijkt echt heel lastig in het begin, maar er zijn heel veel mensen die dat doen, dus er zijn online inmiddels ook heel veel recepten zonder ei te vinden.

Tip: als je recepten zoekt, zoek dan niet naar paleo recepten, maar naar paleo AIP recepten. Dat staat voor 'paleo autoimmuun protocol'. Ik doe dat protocol zelf ook en dan eet je geen eieren, dus alle paleo AIP recepten zijn eivrij. Ik heb op mijn Pinterest borden heel veel AIP recepten verzameld.

En ken je het chocoladetaartrecept op mijn blog? Echt heel erg lekker en er zit ook geen ei in!

Ik maak wel eens een soort kaneelmuffins zonder ei, heerlijk zijn die! (wel een beetje minder zout in doen dan in het recept staat)

Er zijn ook manieren om ei te vervangen in een recept. Hier staat een heel uitgebreid verhaal over eivervangers.

En hier een heel praktisch lijstje van eivervangers.

Als ergens 1-2 eieren door moeten om het recept goed aan elkaar te binden, dan kun je bovenstaande eivervangers gebruiken. Maar als er in een recept een stuk of 5 eieren of zo moeten, dan werkt het niet meer. Dan is dat echt een ongeschikt recept. Maar voor de andere recepten kom je een heel eind met bovenstaande eivervangers.

Nog een tip voor ei: je schrijft dat het specifiek gaat om een kippeneiwitallergie. Als mensen reageren op ei, dan is dat inderdaad meestal op het eiwit en niet op het eigeel. Als je kind wel eigeel kan eten, biedt dat weer allerlei mogelijkheden. Vooral voor het zelfmaken van mayonaise en ijs! Daarvoor gebruik je namelijk alleen de dooier.

Paleo voor kinderen - vragen en antwoorden

Vraag:

Ik ben benieuwd naar je tips voor de kinderen, die zijn nogal verknocht aan hun boterhammen met chocopasta.

Antwoord:

Brood is in onze Nederlandse cultuur van broodeters voor de meeste kinderen (en volwassenen! :-) ) moeilijk om op te geven. In het begin kan het heel lastig zijn om breder te kijken dan de traditionele kijk op ontbijt en lunch van ontbijtgranen, crackers en boterhammen. Hiervan loskomen werkt vaak het best door niet dingen te gaan schrappen, maar door iets wat ze lekker vinden toe te voegen. Dat kan van alles zijn, vooral afhankelijk van de smaak van de kinderen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een bakje soep, een wrap, paleopannenkoek, muffin, spiesjes met gehaktballetjes, een bakje tonijnsalade, wat paleocrackers, een fruitsmoothie, rauwkost, de mogelijkheden zijn eindeloos!

Als je kinderen een boterham minder eten, en in plaats daarvan iets van bovenstaand lijstje eten, dan ben je al weer een stap vooruit. Later kun je dan nog een boterham weglaten en het aandeel paleo in de lunch/het ontbijt verder vergroten. Zo kom je er stap voor stap wel.

En de voorliefde voor chocolade kan hier juist bij helpen. Er zijn heel veel heerlijke paleorecepten te vinden met chocolade erin. Mijn oudste is ook een echte chocoladeliefhebber. Hij eet graag chocoladecake en daar gaat courgette door, dat is de enige manier dat hij ooit courgette heeft gegeten ;-) Met hazelnoten en cacao kun je zelfs je eigen paleo 'Nutella' maken.

Zo zijn er nog veel meer recepten met chocolade te vinden, op mijn Pinterest bord ‘Kinderen - Paleo zoete snacks & desserts’ vind je er heel veel.

Vraag:

Nu loop ik met mijn altijd hongerige zoontje van 4 steeds vast op de tussendoortjes!! Heb je een paar tips ervoor? Nu geef ik gedroogde bananen chips of rozijntjes!! Een stukje wortel of komkommer. Maar omdat ze toch graag iets zoets willen is het meestal de rozijntjes of bananen chips!!

Antwoord:

Het is belangrijk om bij kinderen in het oog te houden dat ze andere energiebehoeftes hebben dan volwassenen. Hun magen zijn klein vergeleken met hun energiebehoefte en daardoor hebben ze vaak sneller honger dan een volwassene. Gezonde snacks zijn dan inderdaad goed om achter de hand te hebben!

Als ik mijn kinderen wat te eten geef, probeer ik ervoor te zorgen dat er altijd iets van alle drie de belangrijke macronutriënten in zit. Dus als ik iets te eten maak denk ik: koolhydraten, proteïne en vet. In de praktijk wordt dat dan bijvoorbeeld een appel (koolhydraten) met wat notenpasta (vet) en een stukje gekookt ei (proteïne). Als je een maaltijd of een snack maakt met maar één of twee van de drie macronutriënten erin, dan hebben kinderen vaak al snel weer honger. In bananenchips en rozijntjes zitten voornamelijk koolhydraten, ik zou er nog wat aan vet en proteïne bij doen. In mijn blogpost over paleolunches voor kinderen geef ik per macronutriënt een lijstje met ideeën als inspiratie.

Iets wat ik ook al jaren met de kinderen doe is het maken van ‘monkey platters’. Dat is een dienblaadje met daarop wat hapjes waar ze van kunnen pakken. Bijvoorbeeld een blaadje met: een bakje met stukjes watermeloen, stukjes worst en brie, wat restjes kip van het avondeten met wat mayonaise. Daar kun je eindeloos mee variëren, het is snel bijelkaar geraapt en het ziet er altijd leuk uit zo’n dienblaadje met allemaal bakjes erop. Soms steek ik ergens een prikkertje in, doet het ook altijd goed :-)

Vraag:

Wat als je kinderen zo gewend zijn aan chemische smaakjes en suikers dat ze de gezonde taartjes, cakes en koekjes niet lekker vinden?

Antwoord:

Helemaal niets lekker vinden? Van al die paleo snacks en toetjes die je kunt maken? Eén van mijn kinderen is zeer kieskeurig wat eten betreft, maar ook voor hem hebben we dingen kunnen vinden die hij graag eet. Voor hem is het toverwoord ‘chocolade’ ;-) Hij eet graag chocoladetaart, chocoladecake, chocoladekoekjes, chocoladeballetjes. De grens ligt bij kip met chocoladesaus, dat vond hij niet lekker ;-)

Ik denk dat het voor ieder kind een kwestie van het vinden van de juiste richting is. Bij mijn zoontje is dat dus chocolade, bij mijn dochtertje is het cake en ijs. Zij houdt van pompoenclafoutis, kaneelmuffins, aardbeienijs, ijslolly’s etc. Het kost vaak echt wel wat moeite om geslaagde alternatieven te vinden. Ik denk dat voor ieder recept dat bij mijn kinderen aanslaat, ik zeker twee of drie recepten heb geprobeerd dat ze niet lekker vonden...

Vraag:

Glas melk bij de boterham is zo'n beetje standaard in veel gezinnen denk ik, net zoals de ranja om 15.00 uur. Ik zeg, dat kan beter ;-). Daarin heb ik al vanalles geprobeerd (water, thee, vruchtensap) maar weinig succesvol. De jongste krijgt rijst- of amandelmelk of zeer dunne diksap (heeft na de zuigelingenvoeding nooit zuivel gedronken), de middelste rijstemelk of sinaasappelsap bij brood en diksap, maar de oudste volhardt hardnekkig in koemelk en ranja :-(.

Antwoord:

Voordat je alle zuivel uit het dieet van je kinderen schrapt, kan het geen kwaad om eerst te kijken of ze er goed tegen kunnen. Als je het een maand uit hun dieet schrapt en weer herintroduceert en ze reageren daar niet negatief op, zie ik geen aanleiding om alle zuivel uit hun dieet weg te laten. Ik zou het niet overdrijven en zoals mijn broertje en ik als kinderen ruim een liter melk per dag drinken ;-) Maar af en toe gezonde zuivel kan geen kwaad. En daarmee bedoel ik volvette, biologische melk. Liefst rauw en van grasgevoerde dieren. Gefermenteerde zuivel is wat beter te verteren dan niet-gefermenteerd en bevat gezonde probiotica.

Als ik van de situatie uitga dat zuivel niet goed valt en dus geen optie is, dan denk ik bij een voorliefde voor koemelk en ranja aan shakes/smoothies. Bijvoorbeeld met een basis van kokosmelk of kokoswater en dan wat fruit erdoor. Zoeten kan bijvoorbeeld met honing of ahornsiroop, maar dat vinden niet alle kinderen lekker. Dan kan gedroogd fruit zoals dadels een optie zijn. Of banaan, dat vinden veel kinderen lekker door de smoothie. Gebruik voor bananen de rijpe bananen met veel bruine vlekken. Die smaken het zoetst :-) Hier staat een recept van onze favoriete fruitshake.

Voor nog meer inspiratie kun je kijken op mijn Pinterest bord ‘Paleo - drankjes’.

Vraag:

Wat eet je in plaats van aardappels?

Antwoord:

Het eerste dat je je kunt afvragen is of het nodig is om aardappels compleet uit je dieet te schrappen. Vaak is dat namelijk niet nodig. Aardappels horen bij de plantfamilie van nachtschades en mensen die daar gevoelig voor zijn kunnen aardappels beter mijden. Bijvoorbeeld als je een auto-immuunziekte hebt. Maar als je aardappels goed kunt verdragen, zou ik ze lekker blijven eten. Ik zou het niet overdrijven en het niet dagelijks eten, maar voor af en toe kan het prima.

Stel dat je niet goed tegen aardappels kan, dan zijn er vele alternatieven. Een eerste mogelijkheid is om zoete aardappels te gebruiken. Hier heb je verschillende soorten in, de één wat zoeter dan de ander.

In plaats van aardappelpuree kun je bloemkoolpuree maken. En in plaats van aardappelfrites kun je groentefrites maken. Alle groente die je kunt roosteren is hiervoor geschikt. Denk aan pompoen, pastinaak, wortel of natuurlijk zoete aardappel.

Als wij bedenken wat we voor avondeten maken, laten we vaak de aardappel gewoon weg. Dan wordt het vis of vlees met groente en dan gewoon meer groente dan je zou maken als je er aardappels bij zou eten.

Dit was de laatste aflevering in deze serie over paleo en kinderen. Ik hoop dat je het net zo leuk vond om te lezen als ik het vond om de serie te maken!

Terug naar de Paleo voor kinderen themaweek.

Terug naar de Paleo voor kinderen bloghop.

Interessant artikel? Meld je gratis aan en mis niets meer!