Paleo voor kinderen - Het kan nog gezonder en slimmer!

Bloghop - Paleo voor kinderen

Gisteren vertelde ik over de drie stappen om samen met je kinderen over te gaan naar een paleo eetpatroon. Hiermee leg je een uitstekende basis voor een gezonde voeding voor je gezin. Vandaag geef ik slimme tips om jullie overgang naar een gezonder eetpatroon succesvol te kunnen maken. En tips om het nóg gezonder te maken. Kan dat? Ja, echt! :-)

Het kan nog gezonder!

Als je de drie stappen toepast, zullen je kinderen al snel steeds meer paleo eten. Maar vergeet niet waar je het voor deed, namelijk het gezonder maken van hun eetpatroon. Daarbij is het belangrijk om voeding met een lagere voedingswaarde die mogelijk schadelijk is voor je kind, zoals granen, weg te laten. Maar nog belangrijker is het toevoegen van voeding met een hoge voedingswaarde.

Denk hierbij aan echte paleo superfoods zoals eieren, bottenbouillon, orgaanvlees, vette vis en zeevruchten, en gefermenteerde voeding. Eieren zullen veel kinderen makkelijk eten, maar de rest vergt vaak wat meer moeite. Hier wat tips om mee te beginnen: 

  • Met eieren kun je eindeloos variëren en zijn vaak koud ook lekker, dus goed om mee te nemen. Denk bijvoorbeeld aan een gekookt ei, omelet, clafoutis of quiche.
  • Bottenbouillon en orgaanvlees laten zich goed ‘verstoppen’ in maaltijden. Gemalen orgaanvlees mengt in kleine hoeveelheden prima door gehakt zonder dat je kind er iets van proeft. Bouillon kun je gebruiken om groente in te koken of je kunt jus of saus maken van bouillon.
  • Vette vis zoals ansjovis kun je ook in sauzen gebruiken. Veel kinderen lusten tonijn- of zalmsalade, vooral met wat fruit erdoor (bijvoorbeeld stukjes appel of rozijnen). En vaak lusten ze ook een stukje gerookte zalm op een toastje of een stukje gebakken zalm of tonijn.
  • Zelfs gefermenteerde voeding lukt met de goede recepten. Kijk bijvoorbeeld eens naar gefermenteerde augurken of dille wortels of fruitchutneys. Of probeer waterkefir of kokos ‘yoghurt’. Ik doe een beetje waterkefir door de fruitshakes van de kinderen, proeven ze verder niets van.

Ook al zijn je kinderen niet 100% paleo, als je bovenstaande voeding aan hun dieet kunt toevoegen, eten ze echt al een heel stuk gezonder en dat is het doel!

Geduld is een schone zaak

Paleo voor kinderen - Slimmer en gezonder

Om er een succes van te maken, wil ik je graag nog deze tips meegeven.

Neem gerust de tijd voor deze grote verandering in het eetpatroon van je kinderen. Waarschijnlijk eten ze al jaren zoals ze nu eten, verwacht niet dat ze binnen een week helemaal ‘om’ zijn. Als je vanaf nu twee nieuwe paleo recepten per week aan jullie repertoire weet toe te voegen, dan kun je daar over een paar maanden een heel weekmenu voor je kinderen mee vullen!

Houd bij deze verandering vast aan je eigen opvoedmethodes. Als je gewend bent om je kinderen consequent aan regels te houden, dan kun je nu bepaalde voedingsmiddelen uit jullie huis weren door ze simpelweg niet meer te kopen. Maar als de stem van je kind normaal gesproken meetelt in jullie beslissingen, dan is het beter om geleidelijker te gaan en rustig de tijd te nemen om nieuwe recepten te vinden die je kinderen lekker vinden.

Toen mijn kinderen overgingen naar een paleodieet (strikt genomen eten mijn kinderen primal, omdat ze geen zuivelintoleranties hebben en dus wel wel ghee/boter/rauwe yoghurt/kaas eten), hielpen zogenaamde ‘transition foods’ ons enorm. Transition food is alles dat wel paleo is, maar niet supergezond om de hele dag te eten. Bijvoorbeeld paleo rozijnenkoekjes of paleo chocoladecake :-) Transition foods helpen vooral om de overgang soepel te laten verlopen als je kieskeurige eters in huis hebt. Mijn zoontje is zo’n zeer kieskeurig exemplaar en de enige manier om hem van het brood af te krijgen was om hem grote hoeveelheden chocolade-courgettecake en kokos-avocado-gelatine-fruitshakes te geven :-) Kijk onderaan deze blogpost voor het favoriete fruitshakerecept van mijn zoontje!

Tenslotte wil ik de 80/20 regel noemen. In paleo land betekent dat dat je in de meeste gevallen niet per sé 100% paleo hoeft te eten om toch de gezondheidsvoordelen te kunnen bereiken. Als je kinderen verder gezond zijn, is er geen reden om altijd 100% paleo te eten. Alleen kinderen met een gezondheidsprobleem zoals coeliakie, autisme of voedselallergieën kunnen zich beter strikt aan hun dieet houden. Maar voor alle andere kinderen zonder ernstige gezondheidsproblemen is het echt prima als ze 80-90% van de tijd paleo eten.

Dit haalt heel veel druk van jou als ouder af. Je hoeft je niet druk te maken als je kind een keertje ergens anders blijft meeëten, een traktatie krijgt op school of als ze graag een ijsje willen als jullie een dagje uit zijn. Als je ze thuis verder gezonde maaltijden voorzet en ze gezonde lunches en snacks mee geeft, dan kunnen ze gerust af en toe niet-paleo eten en dan hoef je je daar geen zorgen om te maken.

Gezonde snacks en lunches brengt me op de blog van morgen. Omdat de meeste kinderen vijf dagen in de week op school lunchen en snacken is het belangrijk dat ze daar ook gezond kunnen eten. Maar hoe doe je dat? Lees morgen meer!

Tot besluit geef ik je hieronder het favoriete fruitshakerecept van mijn zoontje. Ik heb gemerkt dat je eindeloos kunt variëren met shakes, dus probeer vooral iets uit dat jou lekker lijkt.

Paleo voor kinderen - Berend's favoriete fruitshake

Berend’s favoriete fruitshake

Ingrediënten:

2 vers geperste sinaasappels
1 rijpe banaan
1/4 avocado
scheutje kokoswater*
1 eetlepel gelatinepoeder**
paar handjes fruit uit de vriezer (aardbei, braam, bosbes)
scheutje waterkefir als ik dat heb staan
evt. wat extra water als het nog te dik is

* Ik gebruik het restant uit het blik als ik de kokosroom eruit heb geschept. Als ik geen kokoswater heb staan, doe ik er wat kokosolie door.
** De groene pot, ‘collagen hydrolysate’, want die stolt niet.

Instructies:

Doe alle ingrediënten in de blender en blenderen maar! :-)

 

Met dank aan Maaike Rijk voor het helpen editen! Je kunt Maaike's blogs lezen op paleo.nl.

Terug naar de Paleo voor kinderen themaweek.

Terug naar de Paleo voor kinderen bloghop.

Interessant artikel? Meld je gratis aan en mis niets meer!