Mijn blog kreeg de Liebster Award!

Liebster.jpg

Dat is leuk! Ik kreeg de ‘Liebster Award’! Van Elke van Project Gezonder (die net een nieuwe website heeft, mooi geworden!).

De Liebster Award is een prijs die bloggers aan elkaar kunnen geven, voor de kleinere of nieuwere blogs die het ontdekken waard zijn en waar we meer over willen weten. De bedoeling is dat je een lijstje met vragen beantwoordt. Deze vragen kreeg ik van Elke:

1. Wat was voor jou het moment dat je dacht: Paleo, da’s echt mijn ding, ik hoef niet anders meer

Daar weet ik het antwoord snel op! Toen mijn darmontstekingen overgingen :-)

Even een stukje verder terug in de geschiedenis. Ik had allerlei gezondheidsklachten, van chronische vermoeidheid tot een miljoen voedselintoleranties. Een aantal orthomoleculaire artsen, bloedtesten, ontlastingsonderzoeken, een eliminatie/provocatiedieet en nog wat ellende verder, waren mijn gezondheidsproblemen alleen maar erger geworden en had ik zelfs colitis ulcerosa gekregen. Een autoimmuunziekte waarbij je darmontstekingen krijgt.

Ik ben toen het GAPS protocol gestart, maar kreeg de ontstekingen maar matig onder controle. Het grootste deel van de zaken die je bij een paleo autoimmuun protocol uit je dieet schrapt, had ik bij GAPS nog niet geherintroduceerd. Op een dag besloot ik de laatste stap naar een volledig autoimmuun protocol te nemen en ook zuivel en eieren te schrappen.

Twee dagen (!) later waren mijn ontstekingsklachten weg en sindsdien zijn ze niet meer teruggekomen. Nou, da’s een goede reden om een paleo levenswijze te volgen niet waar? ;-)

2. Waarom ben je begonnen met je blog?

Ik ben jaren bezig geweest om alles te leren en uit te proberen om mijn gezondheid weer terug te vinden. Alles wat ik in deze zoektocht heb geleerd - en nog steeds leer - deel ik graag met anderen. Zodat ook anderen hun gezondheid weer terug kunnen krijgen.

3. Wat zijn jouw persoonlijke Paleoregels? Wat eet je wel of niet? Doe je 80/20?

Ik doe zeker geen 80/20, dat kan niet met een autoimmuunziekte. Ik eet 100% paleo autoimmuun. En ik combineer dat ook nog met het GAPS protocol, dus ik eet ook geen zetmeelrijke groente. Maar dat laatste probeer ik weer op te bouwen (gaat goed tot nu toe).

Mijn man en kinderen doen wel 80/20. Zij eten af en toe glutenvrije granen, een glutenvrij broodje, popcorn of maïstortillachips. En de kinderen snoepen ook wel eens wat. Ik denk dat stress slechter is voor je gezondheid dan een koekje, dus ga daar verder geen punt over maken.

4. Wat is jouw guilty pleasure?

Ik eet eigenlijk vrijwel geen ‘paleo baksels’. Ik *maak* ze wel trouwens, voor de kinderen of voor bezoek.

Soms snoep ik een dadel en ik eet ook wel eens een heel klein stukje zelfgemaakte witte chocolade.

5. Wat is je lievelingsgerecht?

Boeuf Bourguignon met stoofpeertjes en rode kool met appeltjes.

6. Wat is je favoriete kookboek en hoeveel heb je er in totaal?

Ik word erg blij van het nieuwe boek ‘Food for humans’ van Nom Nom Paleo. Het boek ‘Nourishing traditions’ van Sally Fallon wordt hier in huis veel gebruikt. Het laatste boek dat ik aan het lezen ben is niet echt een kookboek, maar is ‘The Paleo Approach’ van Sarah Ballantyne, aka The Paleo Mom. Een must read voor iedereen die meer wil weten over een paleo aanpak voor mensen met een autoimmuunziekte.

7. Wie is jouw grote voorbeeld en waarom?

Doet me denken aan mijn tienerjaren toen we het als vriendinnen onder elkaar hadden over wie ons idool was :-) Daar had ik toen ook al niet echt een antwoord op. Nu vind ik het nog steeds een moeilijke vraag. Uhm, ik denk misschien Mark Sisson? Omdat hij zo ontzettend relaxed overkomt, hij lijkt alle aspecten van een paleo lifestyle echt goed onder de knie te hebben!

8. Met wie zou je nog weleens willen eten en waar zouden jullie het dan over hebben?

Ik denk met Robb Wolf. Zijn boek ‘The Paleo Solution’ was het eerste paleoboek dat ik las en daarin maakte ik al gelijk kennis met het paleo autoimmuun protocol. Daarmee heb ik dus echt veel aan hem te danken.

Hij is al heel lang bij de paleo wereld betrokken en heeft de paleo ontwikkelingen allemaal meegemaakt. Van ‘kip met broccoli’ naar ‘zelfgetrokken bouillon en lever’ ;-) Ik zou het erg leuk vinden om zijn perspectief te horen op al die ontwikkelingen.

9. Wat maak je liever zelf en wat koop je liever klaargemaakt?

Ik koop eigenlijk niets klaargemaakt. Geschikte kant-en-klaar producten vinden is lastig als je je zo strikt aan je dieet moet houden. Telt amandelmeel als kant-en-klaar product? Dat kopen we wel! Om mee te bakken voor de kinderen. Of ontbijtspek! Dat is ook wel een beetje kant-en-klaar :-) Dat kopen we bij de biologische slager hier in Den Haag.

10. Wat heb je gisteren gegeten?

Ontbijt: een glas green juice en een kom soep
Snack: gebakken bananen met kokosroom
Lunch: kliekje van de avond ervoor: bloemkool met worst en appel-gemberchutney
Avondeten: kip met citroen-spinazie met rozijntjes

En verder veel thee, ik ben dol op thee!

11. Welke blogpost van jou moeten we zeker gelezen hebben?

Ik vind mijn blogpost van vandaag een mooi overzicht geven van welke goede diëten er allemaal zijn om je gezondheid te verbeteren, wat de verschillen zijn en hoe je het dieet kunt kiezen dat het beste bij jou past. Ik denk dat deze post voor veel mensen die door de bomen het bos niet meer kunnen zien heel nuttig zal zijn.

Maar als je op zoek bent naar een lekker paleorecept, kijk dan naar deze, want deze paleo chocoladetaart is echt ontzettend lekker (en eenvoudig om te maken!).

Ok, dan nu het lastige: de bedoeling is dat je de award doorgeeft aan een andere blog. Ik lees behoorlijk veel blogs over gezonde voeding en een gezonde levenswijze, maar tot mijn schrik hadden de eerste vijftien blogs in mijn ‘Favorietenmapje’ die ik bekeek de Liebster Award al een keer gehad! Doorgeven gaat me dus niet lukken, maar ik heb wel een uurtje lekker zitten lezen hoe de andere bloggers hun vragen beantwoordden. Bedankt Elke voor de Liebster Award en de vragen!