Gelatine, het nieuwste superfood

Gelatine het nieuwste paleo superfood.jpg

Als je, zoals ik, last hebt van je darmen en op zoek gaat naar wat voeding daarmee te maken heeft, lees je al snel over de genezende werking van zelfgemaakte bouillon. Het helpt je darmwand herstellen. En wat zorgt daarvoor? De gelatine in de soep! Wie had dat gedacht :-)

Als ik aan gelatine denk, dan zie ik die doorzichtige blaadjes voor me die je moet weken en dan kunt gebruiken in je baksels. Ik associeer dat eigenlijk niet echt met een superfood. Maar daarmee deed ik gelatine blijkbaar tekort...

Wat is gelatine?

Gelatine is een eiwitproduct afkomstig van collageen. Collageen is een eiwit dat voorkomt in bindweefel (onder andere huid, botten en kraakbeen) van zoogdieren.
— http://nl.wikipedia.org/wiki/Gelatine

In traditionele diëten wordt veel gelatine gegeten doordat vlees en botten worden gekookt en dagelijks worden gegeten. Door het koken komt de gelatine vrij. In een standaard Nederlands dieet wordt eigenlijk alleen spiervlees gegeten. Lekkere kipfilets enzo. Orgaanvlees, beenmerg en bouillon van botten vind je meestal niet op het menu.

Dat zorgt ervoor dat je andere verhoudingen aminozuren binnenkrijgt dan de mens traditioneel gewend is. Een manier om dat te verbeteren is zorgen dat je meer gelatine binnenkrijgt.

De vele gezondheidsvoordelen van gelatine

Het toevoegen van gelatine aan je dieet schijnt bijzonder veel voordelen te hebben, het is met recht een superfood!

 • De aminozuren in gelatine zijn nodig voor mooie huid, haar en nagels.
 • Glycine, een onderdeel van gelatine, is ontstekingsremmend, helpt bij wondgenezing en zorgt voor een goede slaap.
 • Glycine wordt door je lever gebruikt bij zijn detoxwerkzaamheden. Je lichaam kan zelf glycine maken, maar is daar beperkt in. Meer gelatine eten zorgt dat je lever zijn werk beter kan doen.
 • Het helpt tegen constipatie, vooral voor veel kinderen is het een praktische oplossing omdat gelatinepoeder zo makkelijk in drinken op te lossen is en verder geen bijwerkingen heeft.
 • Veel mensen hebben een te laag maagzuur en gelatine helpt dat verhogen.

Krijg meer gelatine binnen door zelf bouillon te maken

Om meer van een bepaalde stof binnen te krijgen, kijk ik het liefst naar hoe je die stof via je voeding binnen kunt krijgen. Gelatine vind je in bouillon van vlees en botten. Maar het is nog best een kunst om bouillon te maken met veel gelatine erin.

Als je dat al wel eens hebt geprobeerd, zul je vast het moment van euforie herkennen als je bouillon afkoelt en zo dik en drillerig wordt als een pudding :-) Ik zal er nog wel eens een blogpost aan wijden, maar nu alvast de belangrijkste tip: om zoveel mogelijk gelatine uit de botten te krijgen, moet de bouillon zachtjes trekken. Je wilt iets dat de ‘perfect simmer’ wordt genoemd. Dat betekent dat je het vuur zo zacht zet, dat er nog net in het midden van de pan wat blijft bubbelen. In dit filmpje kun je zien hoe dat eruit ziet.

Gebruik gezonde gelatinepoeder

Als je geen bouillon hebt gemaakt of het is bijvoorbeeld zomer en je hebt even geen trek in soep, dan kun je ook meer gelatine binnenkrijgen door gelatinepoeder te gebruiken. Er zijn een paar merken op de markt die hun producten zo minimaal mogelijk bewerken en gebruik maken van grasgevoerde runderen. Ik gebruik de gelatinepoeder van Great Lakes. Je kunt deze kopen bij de webshop Puur Mieke, waar je nog veel meer andere leuke paleoingrediënten kunt kopen.

Er zijn verschillende soorten gelatinepoeder, ik heb een rood/oranje pot en een groene pot. De gelatinepoeder in de groene pot is een 'collagen hydrolysate' wat betekent dat de eiwitten al verder afgebroken zijn. Deze gelatinepoeder kun je oplossen zonder eerst te verwarmen en het stolt niet. Perfect dus om door smoothies of andere dranken te roeren. De gelatinepoeders hebben verder geen smaak, dus je proeft er niets van.

De gelatinepoeder in de rode pot meng je met een warme vloeistof en als het afkoelt, dan stolt het. Perfect voor het maken van gummibeertjes snoep, mousse etc. Ja, dat lees je goed, zelfgemaakte gummisnoepjes die heel gezond zijn. Cool hè? :-) Hieronder geef ik mijn recepten voor gummisnoepjes met bramen- of sinaasappelsmaak.

Het werkt het best als je de gelatinepoeder eerst in een beetje vloeistof laat oplossen en vocht laat opnemen. Niet te lang laten staan, want dan wordt het keihard. Vervolgens meng je dit door de verwarmde vloeistof, maar zorg wel dat die vloeistof niet kookt, want een te hete temperatuur beschadigt de gelatine waardoor het vervolgens niet meer goed hard wordt.

Hier een lijstje met ideeën voor wat je allemaal met gelatinepoeder kunt doen:

Ik heb allerlei verschillende recepten uitgeprobeerd voor het maken van gummisnoepjes. De eerste recepten die ik op internet vond waren niet helemaal wat ik zocht. De snoepjes hadden weinig smaak. Dus ben ik zelf gaan experimenteren. Ik heb recepten gemaakt voor snoepjes met bramen- en met sinaasappelsmaak, allebei erg lekker! En ook handig: het is een heel makkelijk mee te nemen snack.

Bramen gummisnoepjes

Ingrediënten

1 pakje bevroren bramen (250 gram)
1 geperste citroen
2 eetlepels gelatinepoeder
1 eetlepel honing

Instructies

 1. Doe de bevroren bramen in een pannetje op een laag vuur en kook de bramen tot ze helemaal stuk gekookt zijn en al het vocht eruit is.
 2. Pers tijdens het koken van de bramen een citroen.
 3. Doe de bramen in een zeef en pers met een lepel al het sap eruit tot je alleen de zaadjes nog over hebt. Die kun je weggooien. Doe het bramensap nog even terug in de pan om het weer wat op te warmen.
 4. Als de bramen klaar zijn (niet op kooktemperatuur, want dat is te heet voor gelatine) voeg je de twee eetlepels gelatinepoeder toe aan het citroensap. Meng het goed door elkaar.
 5. Meng vervolgens gelijk het citroen-gelatine mengsel door de bramen. Laat het citroen-gelatine mengsel niet staan, want het wordt al snel keihard.
 6. Meng ook de honing door de bramen.
 7. Giet het mengsel in een bakje of voor bonuspunten: in ijsblokvormpjes voor mooi gevormde snoepjes.

Sinaasappel gummisnoepjes

Ingrediënten

2 geperste sinaasappels
1 geperste citroen
2 eetlepels gelatinepoeder
1 eetlepel honing

Instructies

 1. Doe de sinaasappelsap in een pannetje op een laag vuur en verwarm het sap.
 2. Pers tijdens het opwarmen van de sinaasappelsap een citroen uit.
 3. Als de sinaasappelsap opgewarmd is (niet op kooktemperatuur, want dat is te heet voor gelatine) voeg je de twee eetlepels gelatinepoeder toe aan het citroensap. Meng het goed door elkaar.
 4. Meng vervolgens gelijk het citroen-gelatine mengsel door de sinaasappelsap. Laat het citroen-gelatine mengsel niet staan, want het wordt al snel keihard.
 5. Meng ook de honing door de sinaasappelsap.
 6. Giet het mengsel in een bakje of voor bonuspunten: in ijsblokvormpjes voor mooi gevormde snoepjes.

Tip: bij mij loste de gelatine niet altijd goed op in het bramen- of sinaasappelsap. De oplossing is om het dan heel even in de blender te doen. Niet te hard, want je krijgt er een schuimlaag van en dat staat niet zo mooi op de gummisnoepjes ;-)

Interessant artikel? Meld je gratis aan en mis niets meer!